Şablon:GM/2018-04-15

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aral Gölü (Kazakça: Арал Теңізі (Aral Teñizi); Özbekçe: Orol Dengizi; Rusça: Аральскοе Мοре (Aral'skoye More): Tacikçe: Баҳри Арал (Bahri Aral); Farsça: دریاچه خوارزم (Daryâche-ye Khârazm), Kazakistan - Karakalpakistan (Özbekistan) sınırları içinde olan göldür. Önceki yıllarda 68,000 km² yüzölçümüyle Asya’nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüydü. Son yıllarda aşırı sulama nedeniyle eski yüzölçümünün %90'ını kaybetmiştir.

Sovyetler Birliği döneminde 1960'lı yılların başında, ekonomistler Özbekistan ve Kazakistan'daki pamuk ekiminin yoğunlaştırılması kararını alırlar. Arazileri sulamak için, Aral Gölü'nü besleyen Ceyhun ve Seyhun nehir suları yönlendirilir. 19601960'lı]] yıllardan beri gölü yeterince besleyememektedir. Sıcakların da etkisiyle kuruyan göl alanı %80 oranında küçülmüştür. Göl suları 150 km içeri çekilmiş durumdadır. Böylece 20 ile 60 km³ tatlı su yönlendirilir ve gölün su seviyesi: 1960'larda senede yaklaşık 20 cm , 1970'lerde senede 50–60 cm ve 1980'lerde senede 80–90 cm azalır. 1989'da ise Aral Gölü ikiye ayrılır: Göçük göl (kuzey) ve Büyük göl (güney). 1960'ta yüzölçümü 68.000 km² olan Aral Gölü, 2005'te 3/4 oranında küçülmüştür. Gölün küçülmesiyle birlikte suyunun tuz oranı artması da ilerlemektedir. Bu tuzlanmadan dolayı birçok balık türlerinin nesli tükenmiştir. Gölün balıkçılarının ticari ve ekonomik durumunu düzeltmek adına Hollandalı bir bilim adamının ortaya attığı ilginç fikir üzerine göle, tuzlu suda yaşayan balık türleri yerleştirilmiştir. Şu an gölün balıkçılarının bazıları, örneğin; Kalkan Balığı avıyla geçinmektedir. Batı Türkistan’da Özbekistan ile Kazakistan arasındaki gölün büyük kısmı Özbekistan’a dahildir. Asya’nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüdür. Yüzölçümü 64.500 kilometrekare ile 68.700 kilometrekare arasında değişir. Büyüklük sırasına göre; Hazar Denizi, Superior (Kuzey Amerika), Victoria (Afrika) göllerinden sonra gelir. (Devamı...)


Chantal Jouanno (d. 12 Temmuz 1969, Vernon, Eure, Fransa) Fransız siyasetçi eski Spor Bakanı.

Paris'te uluslararası ticaret alanında yüksek teknisyen sertifikasına sahip olmuş, Paris 1 Panthéon-Sorbonne Üniversitesi'nde sosyal ve ekonomik yönetim alanında eğitim yapmıştır. École Nationale d'Administration'u 1999'da bitirmiştir. ENA'yı bitirdikten sonra İçişleri Bakanlığında kaymakam sıfatıyla 1999-2001 yıllarında Vienne ve Poitou-Charentes valiliğinde kabine direktörü olmuştur. İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy tarafından Temmuz 2002'de konuşmalarını yazmakla görevlendirilmiştir. Dönemin İçişleri Bakanı kabine direktörü Claude Guéant'ın önerisiyle sürdürülebilir kalkınma konularıyla ilgilenmiş ve yol güvenliği alanında çalışmıştır. 2003'te Nicolas Sarkozy'nin kabinesinde teknik danışman olarak görev almıştır. Nicolas Sarkozy içişleri bakanlığından ayrıldıktan sonra, 2006'ya dek, Sarkozy'nin başkanlığındaki Hauts-de-Seine genel konseyinde iletişim ve kabine direktörü olmuştur. 2007 yılında Sarkozy cumhurbaşkanı seçilince sürdürülebilir kalkınmadan sorumlu danışmanı olmuş ve aynı yıl düzenlenen Çevre Grenelle'inin müzakerelerinden sorumlu olmuştur. Şubat 2008'de Enerji Kontrolü ve Çevre Ajansı (ADEME) Başkanı olarak atanmış, ayrıca Temmuz 2008'de ise Ulusal Radyoaktif Atıkların Yönetimi Ajansı'na yönetici olarak atanmış ve bu iki görevini de 2009'da hükümette görev alıncaya dek sürdürmüştür. (Devamı...)