Şablon:GM/2017-02-05

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kırmızı bacaklı Meksika tarantulası (Brachypelma smithi), Meksika'da Sierra Madre Occidental ve Sierra Madre del Sur Dağları aralıklıklarında ve batı taraflarında yaşayan bir tarantula türüdür. Bunlar genellikle 25 yıl civarlarında yaşarlar.

En olgun Meksikalı kırmızı bacaklı zehirli örümceğin; siyah bacakları ve eklemleri üzerinde turuncu yamaları, bacak kısmı turuncu ve kırmızıdır. Deri ardından renkleri çoğalmaktadır. Turuncu - kırmızı bölümler ise kırmızı bölümlere göre çok daha koyu ve siyah içeriklidir. Bir yetişkin dişisi, yaklaşık 6-7 inç, (15–18 cm), ağırlığı ise yaklaşık 15-16 gramdır. En vahşi hayvanlar, küçük bir kertenkele veya küçük bir kemirgen yemek için ve zehir ile tedavülden neredeyse her türlü hayvan onun yemidir. Evcil olarak veya yavru iken küçük bir sinek, bile yerler. Meksikalı kırmızı bacaklı örümcek, bazıları oldukça uysal türlerdir. Bu, inanılmaz renk ve etkileyici boyutu birleştiğinde, birçok popüler evcil hayvanlar arasında olur. (Devamı...)


Theodor Kittelsen (d. 27 Nisan 1857 - ö. 21 Ocak 1914), Norveçli ressam.

Norveç'in kıyı kasabalarından biri olan Kragerø'de doğan Kittelsen, doğa ile ilgili resimleri kadar özellikle troller üzerinde yoğunlaşan ve peri masallarını konu alan çizimleriyle de ünlüdür. Yeteneğini keşfeden Diderich Maria Aall'ın da desteğiyle o dönemlerde Christiania olarak adlandırılan Oslo'daki bir sanat okulunda resim üzerine derslere katıldı. Yine Aall'ın desteği sayesinde Münih'e giderek eğitimine devam etti. Aall'ın maddi desteğinin kesilmesi üzerine kendi parasını kazanmak zorunda kalan Kittelsen, çeşitli Alman gazete ve dergileri için teknik ressam olarak çalışarak geçimini sağladı. Norveç'e döndükten sonraki çalışmalarında doğa onun için önemli bir ilham kaynağı oldu. Burada çizimleri için metinler yazmaya başladı. Kittelsen, 1881 yılında Norveç folklor koleksiyoncusu ve yazar Peter Christen Asbjørnsen tarafından Norveç peri masallarını resimlemesi için işe alındı. Kittelsen; Norveç'te tanınan ve saygı duyulan bir ressam olmasına karşın, dünya çapında pek fazla tanınmamaktadır. Yine de Kittelsen'in Svartedauen (Kara Ölüm) kitabı için yaptığı resimler bazı müzik gruplarının albümlerini süslemektedir. İsveçli folk metal grubu Otyg ve Norveçli black metal Burzum bunlardan ikisidir. (Devamı...)