İnternet sansürü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.56, 14 Nisan 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16912363 numaralı sürüm (→‎top: düzeltme AWB ile)

İnternet sansürü (Şablon:Dil-en), internetteki bilgilere erişmeye veya bilgi koymaya yönelik denetime verilen addır. İnternet sansür, sansürün en yeni türlerinden biridir. Devlet, hükümet organları, İnternet sağlayıcı ve interneti kontrol etme imkanı olan şirket ve kurumların kullanıcıların İnternetteki faaliyetine kontrol veya yasaklar koyması demektir. İnternet sansürün giderilmesi şu anda İnternetin en büyük sorunlarından biridir. İnternetle ilgili olan birçok şirket internet sansürünün giderilmesi, ayrıca İnternet sansürden kaçınma yolları aramakla meşguldürler.

Öyle ki, Google ve Orta Avrupa Üniversitesi 20-22 Eylül 2010 yılında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de "Özgürlük'te İnternet 2010" uluslararası önlemini düzenleyip bu konuda tartışmışlar. Ayrıca çeşitli kurumlar ve şirketler İnternette anonimliği sağlamak, bloklanmış sayfalara girmeye ortam yaratmak için değişik araçlar hazırlamıştır. Bu araçlara Freegate, Dynaweb, Tor, JonDo, Puff, Ultrasurf, Tor Tarayıcı Paketi, Psiphon, Hotspot Shield ve başkaları dahildir.

Dünya ülkeleri

Reporters Without Borders internet sansürü derecelendirmesi
  Kısıtlama yok
  Bazı kısıtlamalar
  Gözetleme altında
  İnternetin kara delikleri (en ağır kısıtlar)

2009 yılında Reporters without Borders 12 ülkeyi internet düşmanı ilan etti.

Genelde hedef olan siteler

Çoğunlukla devlet kontrolünde yapılan sansürlerle pek çok internet sitesi erişime kapatılmaktadır. Bu sitelerin başında cinsellik, kumar, ırkçılık gibi temalara sahip siteler ile pek çok serbest paylaşım siteleri hedef alınmıştır.

  • Pornografik siteler
  • Sosyal ağlar
  • Siyaset günlükleri
  • Nazi ve benzeri siteler
  • Dini siteler

İnternet sansürünü aşmanın hukuki boyutu

Erişim engelleme suretiyle sansür uygulamaları çoğunlukla DNS değiştirme yöntemiyle veya VPN gibi diğer yöntemlerle internet kullanıcıları tarafından aşılmaktadır. Bu bağlamda çoğu kez internet sansürünü aşmanın suç teşkil edip etmeyeceği sorusu gündeme gelmiştir. Cevaben, yargı veya idare birimlerince erişime engellenen sitelere erişimin, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu uyarınca bir suç olarak tanımlanmadığı ve Kanunun en temel ilkelerinden biri olan suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince bu internet sitelerine erişmenin, bu sitelerde paylaşımlarda bulunmanın yasa dışı olmayacağı hukukçular tarafından belirtilmiştir.[1]

Dış bağlantılar

  • Censorship Wikia, an anti-censorship site that catalogs past and present censored works, using verifiable sources, and a forum to discuss organizing against and circumventing censorship
  • How to Bypass Internet Censorship, also known by the titles: Bypassing Internet Censorship or Circumvention Tools, a FLOSS Manual, 10 March 2011, 240 pp.
  • "Index on Censorship", web site for the London based organization and magazine that promots freedom of expression
  • Internet censorship wiki, provides information about different methods of access filtering and ways to bypass them

Kaynakça

  1. ^ Koca, Raşit Can (2014). "Sansürü umursamıyor, Twitter ve YouTube’a giriyor, suç mu işliyoruz?" Statjus. Erişim Tarihi: 15 Ağustos 2014