İçeriğe atla

Ultrasurf

Vikipedi, özgür ansiklopedi
UltraSurf
Geliştirici(ler)UltraReach[1]
İlk yayınlanma2002
Güncel sürüm21.32
İşletim sistemiAndroid, Microsoft Windows
ErişilebilirlikÇince, İngilizce
Türİnternet sansürünü aşma aracı
LisansÖzel mülk yazılım, freeware
Resmî sitesiultrasurf.us[2]

UltraSurf, UltraReach Internet Corporation tarafından hazırlanmış ücretsiz bir İnternet sansürünü atlatma ürünüdür.[3] Yazılım, bir HTTP vekil sunucusu kullanarak İnternet sansürünü ve güvenlik duvarlarını atlar. Bununla birlikte gizlilik için şifreleme protokolleri kullanır.

Yazılım, aynı anda iki farklı Falun Gong mensubu grubu tarafından geliştirildi, biri 2002 yılında ABD'de göçmen Çinliler tarafından başlatıldı.[3] Yazılım, internet kullanıcılarının Çin'in Büyük Güvenlik Duvarı'nı atlamasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Şu anda dünya çapında 11 milyon kullanıcıya sahiptir. Araç, Wired tarafından "İnternetteki en önemli ifade özgürlüğü araçlarından biri" ve Harvard Üniversitesi tarafından 2007 yılında yapılan bir çalışmada "en iyi performans gösteren" atlatma aracı olarak tanımlandı;[4] Freedom House tarafından 2011 yılında yapılan bir araştırma dördüncü sırada yer aldı.[5] Açık kaynak topluluğundaki eleştirmenler, George Turner Says, yazılımın kapalı kaynak doğası ve belirsiz tasarım yoluyla iddia edilen güvenlik konusundaki endişelerini dile getirdiler; UltraReach, güvenlik hususları nedeniyle üçüncü taraf uzman incelemesini açık kaynak incelemesine tercih ettikleri anlamına geldiğini söylüyor.

2001 yılında UltraReach, Çinli muhalifler tarafından Silikon Vadisi'nde kuruldu. Kısa bir süre sonra UltraSurf, Çin'deki internet kullanıcılarının hükûmetin sansür ve izlemesinden kaçmasına izin vermek için tasarlandı.[3] 2011 itibarıyla UltraSurf, dünya çapında on bir milyondan fazla kullanıcıya sahip olduğunu bildirdi.[6] Arap Baharı sırasında UltraReach, Tunus'tan gelen trafikte yüzde 700'lük bir artış kaydetti.[6] Benzer trafik artışları, Safran Devrimi sırasında Tibet ve Burma gibi diğer bölgelerdeki huzursuzluk zamanlarında sıklıkla meydana gelmiştir.[3] 2010 yılında Wired dergisi,UltraSurf'u, vatandaşların insani veya insan hakları krizleri sırasında baskı altındaki ülkelerden bilgilere erişmesine ve bu ülkelerdeki bilgileri paylaşmasına olanak tanıyan "İnternetteki en önemli ifade özgürlüğü araçlarından biri" olarak adlandırdı.[3]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "About Ultrasurf and Ultrareach - Internet Freedom, Privacy, and Security". Ultrasurf.us. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2019. 
  2. ^ "Download Ultrasurf". 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c d e "Digital Weapons Help Dissidents Punch Holes in China's Great Firewall". Wired (İngilizce). 18 (11). 1 Kasım 2010. ISSN 1059-1028. 29 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2022.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ Hal Roberts, Ethan Zuckerman, John Palfrey, '2007 Circumvention Landscape Report' 3 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Berkman Center of Law and Society, Harvard University. 5 March 2009.
  5. ^ “Leaping Over the Firewall: A Review of Censorship Circumvention Tools” 8 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Cormac Callanan, Hein Dries-Ziekenheiner, Alberto Escudero-Pascual, and Robert Guerra, Freedom House, 2011.
  6. ^ a b Anne Applebaum, “Why has the State Department run into a firewall on Internet freedom?” 5 Ocak 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]