Ulusal Ümmet Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ümmet Partisi (Sudan) sayfasından yönlendirildi)
Ulusal Ümmet Partisi
حزب الأمة القومي
Genel başkanFadullah Barameh Nasır (vekil)[1]
Genel sekreterSarah Nakdullah[1]
Başkan yardımcısıMeryem el-Mehdi; Muhammed Abdullah Doma; Muhammed İsmail[1]
Kuruluş tarihiŞubat 1945 (Şubat 1945)
MerkezOmdurman
İdeolojiSudan milliyetçiliği
İslami demokrasi
İslamcılık
Siyasi pozisyonMerkez ve merkez sağ
DiniSünni İslam (Ensar)
Ulusal üyelikUlusal Mutabakat Güçleri
Resmî renkler  Yeşil
Sudan Ulusal Meclisi
0 / 450
Eyaletler Meclisi
0 / 50
İnternet sitesi
Parti bayrağı
Sudan

Ulusal Ümmet Partisi (Arapçaحزب الأمة القومي, romanizeHizb al-Umma al-qawmmy) Sudan'da ılımlı İslamcı merkezci bir siyasi partidir. 2020'ye kadar resmi olarak iki kez Sudan başbakanı olarak görev yapan ve her ikisinde de askeri darbelerle görevden alınan Sadık el-Mehdi[1] tarafından yönetilmiştir.[2] 2019 itibarıyla, Tümgeneral Fadullah Barameh Nasır partinin başkan vekilidir ve el-Mehdi'nin kızı Meryem el-Mehdi üç başkan yardımcısından biridir.[1]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağustos 1944'te, Ensar'ın lideri Seyyid Abdurrahman el-Mehdi, Mehdilikle ilgisi olmayan bağımsızlık yanlısı bir siyasi partinin oluşumunu görüşmek üzere kıdemli Kongre üyeleri ve aşiret liderleriyle bir araya geldi. El-Umma (Cemaat) adlı günlük bir gazete çıkardılar. Şubat 1945'te el-Umma partisi kuruldu ve partinin ilk sekreteri Abdullah Halil, hükûmet lisansı için başvurdu. Anayasa, Abdurrahman'dan veya Ensar'dan söz etmiyordu. Abdurrahman'la olan tek görünür bağlantı, partinin finansman için ona güvenmesiydi. Ancak, el-Umma'nın hükûmet tarafından yaratıldığı ve Abdurrahman'ı iktidara getirmeyi amaçladığı söylentileri vardı. Bu söylentiler, hükûmetin Mehdici monarşiyi desteklemeyeceğini açıkça söylediği Haziran 1945'e kadar devam etti.[3]

Sadık el-Mehdi, tarihinin büyük bölümünde partinin önde gelen lideriydi.

Yirmi birinci yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

2002'de seçilen 37 üye Ulusal Ümmet Partisi'nden ayrıldı ve Sadık el-Mehdi'nin ilk kuzeni Mübarek el-Fadıl el-Mehdi liderliğindeki Ümmet Partisi'ni (Reform ve Yenileme) (ÜPRY) kurdu. Bu parti, Ulusal Kongre Partisi hükûmeti saflarına katıldı ve Mübarek el-Fadıl'ın görevden alınmasına kadar iktidarda kaldı. ÜPRY ayrıca dört gruba ayrıldı ve daha sonra Ulusal Ümmet Partisi'ne yeniden katıldı.[4]

UPRR'nin tüm üyeleri, Güney Sudan ile komplo iddiaları, Ulusal Ümmet Partisi ve muhalefetteki meslektaşları hakkında iftira ve yanlış bilgi yaydığı için Mübarek el-Fadil dışında Umma Ulusal Partisi'ne döndü.

2010 yılında Ulusal Ümmet Partisi, 'seçim usulsüzlüklerini' protesto etmek amacıyla Sadık el-Mehdi'yi cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. Mehdi dördüncü oldu ve parti bir meclis koltuğu kazandı.[5]

Fraksiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

En belirgin Ümmet fraksiyonu ÜPRY idi. ÜPRY'nin bir diğer fraksiyonu Enformasyon Bakanı el-Zehavi İbrahim Malik tarafından yönetiliyor.

Diğer bir grup ise Mübarek el Fadil'in yeğeni ve Sadık el Mehdi'nin ilk kuzeni olan Dr. es-Sadık el-Hadi el-Mehdi'nin liderliğindeki Ümmet Partisi'dir (Kolektif Liderlik) (ÜPKL). Dr. es-Sadık, 1960'larda el Mehdi'nin hizbi olan Ümmet Partisi'nin bir hizbini yöneten İmam el Hadi el Mehdi'nin oğludur. Dr. es-Sadık, Sudan Devlet Başkanı'nın danışmanıdır. ÜPKL hükûmetin bir parçası oldu ve 2008'den sonraki ara dönemde Sudan'ın iktidardaki Ulusal Kongre Partisi ile işbirliğini sürdürmeyi kabul etti.

Son fraksiyon, Fadiı'i haksız yere kovduğu için partisini kuran ÜPRY'nin eski Genel Sekreteri Ahmed Babiker Nahar'ın liderliğindeki Federal Ümmet Partisi'dir. Kendisi, Çevre ve Fiziksel Gelişim üyesi oldu.

Sudan Devrimi[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Ocak 2019'da Özgürlük ve Değişim Güçleri (ÖDG) tüzüğünü imzalayan Ulusal Mutabakat Güçleri'nin (UMG) bir bileşeni olarak Ümmet Partisi, Sudan Devrimi'ni koordine eden ve 39 aylık demokrasiye geçiş döneminde güçlü bir anayasal role sahip olan ÖDG ittifakına entegre edildi.[6][7]

4 Kasım 2019'da Sudan Haber Ajansı'na göre Ümmet Partisi genel başkan yardımcılarından Meryem el-Mehdi (parti lideri Sadık al-Mahdi'nin kızı), ÖDG Merkez Konseyi'ne Sudan Çağrısı'nın temsilcisi olarak aday gösterildi. Ümmet Partisi'nin de üyesi olduğu UMG'nin konseyde beş temsilcisi daha bulunuyordu.[8][9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "قادة الامة" [National leaders]. National Umma Party (Arapça). 2019. 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2019. 
  2. ^ "Sudan Tribune: Plural news and views on Sudan". www.sudantribune.com. 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2019. 
  3. ^ Islam, sectarianism, and politics in Sudan since the Mahdiyya. Univ of Wisconsin Press. 2003. ss. 125-127. ISBN 0-299-18294-0. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  4. ^ "Refworld | Sudan: The Umma (or Oma) party, including its mandate, structure, leaders, activities; treatment of its members". Refworld (İngilizce). 25 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2019. 
  5. ^ "Sudan - Umma Party". www.globalsecurity.org. 22 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2019. 
  6. ^ FFC; TMC; IDEA; Reeves, Eric (10 Ağustos 2019). "Sudan: Draft Constitutional Charter for the 2019 Transitional Period". sudanreeves.org. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  7. ^ FFC; TMC (4 Ağustos 2019). "(الدستوري Declaration (العربية))" [(Constitutional Declaration)] (PDF). raisethevoices.org (Arapça). 5 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Ağustos 2019. 
  8. ^ "Sudan's FFC forms enhanced leadership structures". Sudan Tribune. 5 Kasım 2019. 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2019. 
  9. ^ "FFC picks Central Council's members". Sudan Daily. SUNA. 4 Kasım 2019. 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]