Tartışma:Kuş üzümü

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Mutfak (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Mutfak maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Mutfak kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Bitkiler (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Bitkiler maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Bitkiler kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Kuşüzümü siyah frenk üzümü değildir

Black corinth ile black currant karmaşası yaşanmıştır aynı şeyler değildir (http://www.kolikler.com/liste/cevap/16984/uzum/ kuşüzümü)

Kuşüzümü Kara üzümün salkımlarındaki çekirdeği oluşmamış ve tam gelişmemiş küçük üzümlerin yıkanıp kurutulmasıyla elde edilir. kuşüzümünün Anavatanı Anadoludur.Özellikle Gülnar ve Senirkent'te üretilir.

Dolma, iç pilav, komposto, kek ve tatlılarda kullanılır. Likörü yapılır.

Kuşüzümü bir çok vitamin içermektedir. İçerisinde bulunan kalsiyum saç, tırnak ve cildin güzelliğini artırır.portakaldan iki kat daha fazla C vitamin içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylelikle kuşüzümü sadece sağlıklı olmamızı değil aynı zamanda cilt dokusunu oluşturan elastin sayesinde derimizin de güzel görümünü sağlamaktadır. ayrıca kuşüzümü yağında yüksek tansiyon ve kolestrol tedavisinde kullanılan "ala" maddesi vardır.

Kuş üzümü aromalı şaraplar de üretilmektedir. son olarak gucci ve givenchy gibi ünlü parfüm üreticileri parfümlerinde kuş üzümünü de kullanmaya başlamışlar..

Öncelikle frenk üzümü ile kuş üzümünün aynı şeyler olmadığını belirtelim ki, bilmeyen üyelerimizde kavram kargaşası yaratmasın. Frenk üzümü bir Ribes sp. Kuş üzümü ise (Korint üzümü) partenokarpik yani döllenmeden meyve bağlayan küçük bir üzüm türüdür Yani Vitis sp. . (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/2227.htm kuşüzümü-1)

• Siyah renkte,çekirdeksiz,kurutmalık bir çeşittir. • Salkım ağırlığı 150-200 gr. arasında olup,karışık şekilde budanır. • Dekara verimi kuru olarak 200-250 kgdır ve akdeniz iklimine uygun bir çeşittir. • Pasta sanayi,pilavüstü vb gıdalarda değerlendirilir,ihracatı önemsenmelidir.. • Ülkemizde büyük çapta üretimi bulunmamaktadır

(http://www.bunchgrapes.com/black_corinth_grapes.html kuşüzümü-2) (http://testkitchensecrets.cookinglight.com/tks/2008/08/champagne-grape.html kuşüzümü-3)

Max (mesaj) 11:21, 7 Temmuz 2012 (UTC)

Yukarıya cevap[kaynağı değiştir]

Değerli Max, tartışmayı yeni gördüm. Zira ben sizin bu notunuzdan iki yıl iki ay sonra kuş üzümü sayfasını açmaya kalkıştığımda bu başlık "siyah frenk üzümü" sayfasına dönük bir yönlendirme idi. Herhangi bir orman meyvesi veya üzüm türü konusunda özel bir bilgim yok. Yemek yapmayı ve yemeyi seviyorum sadece. Sizin de bana yazmadığınızı biliyorum ama o "hata"yı ben de tekrarlamış olabileceğim için yorum yapıyorum. Madde konusu olan ve hepimizin kuş üzümü (ya da "kuşüzümü") diye bildiğimiz şeyin doğrusu neyse hep birlikte öğrenir yazarız. Ancak bunu yaparken, Türk kullanıcıların bile, bir "İngilizceye öykünme" içgüdüsüyle "Korint üzümü" gibi tabirler kullanmasını anlayamam. Siz hiç Türkiye'de bir bakkala gidip "Korint üzümü" istemeyi denediniz mi? bence yapmayın, komik olur. Muhtemelen, bir kuş üzümü üreticisine (yani yaş meyve üreticisine) bile "Korint üzümü"nden bahsetmek -tabii Türkçe konuşurken- tuhaf kaçabilir. (Maranki'ye göre yaş hali "çoban üzümü" veya "it üzümü" imiş.) Çemenotuna da "fenugrek" diyelim bari... Neyse, lütfen bilgisi olan herkes bu maddeye katkıda bulunsun. (Kullanıcı:Fertug'a da dönme çağrısında bulundum.) Ben de konuyu öğrenip hatalarımı düzeltmeye çalışacağım. Tek beklentim lütfen buranın "Türkçe Vikipedi" olduğunu unutmadan katkıda bulunalım. Çöreğe "tsureki" der duruma düşmeyelim. --E4024 (mesaj) 13:50, 18 Ekim 2016 (UTC)