İçeriğe atla

Tartışma:Büyü

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Başlıksız

[kaynağı değiştir]

İçerik ilgili sözlüğün 63. sayfasında yer almaktadır. --taysin (mesaj) 19:31, 4 Aralık 2011 (UTC)

Büyülü Nesneler

[kaynağı değiştir]

Maji yerine büyü başlığını tercih etmeniz gerçekten yerinde olmuş çünkü maji kelimesi Türkçe'ye tamamen gereksiz bir nedenle osurmayın İngilizce'de "magic" kelimesi hem büyü hem de sihirbazlık yani bir sihirbaz tarafından sahnede sergilenen gösterideki gözbağı anlamında kullanılır. Bunun için sadece büyüyü ifade etmesi için "magick" kelimesi üretilmiştir.

Büyü ile ilgili İngilizce yayımlar yapan kitaplar kendi dillerindeki bu ayrımı dile getirdiklerinden bu kitapları okuyanlar veya çevirmenler de her nedense "magic" için büyü, "magick" için ise "maji" kelimeleriyle Türkçe'ye çeviri yapıyorlar.

Türkçe'de ise zaten bu ayrım büyücülük ve sihirbazlık içinde büyü ve sihir olarak dilimize yerleşmiştir. Bir sihirbazdan bahsedildiğinde kimsenin aklına bir büyücü gelmez, siyah şapkası ve peleriniyle bir sahne ilizyonisti gelir.

Günlük konuşmamızda "bana sihir yapılmış" mı deriz, yoksa "bana büyü yapılmış" mı? Büyü kelimesi Türkçe'de gerçek büyü anlamında kullanılmaktadır, bu sebeple İngilizce'deki gibi yani bir kelime aramamıza gerek yoktur.

Lütfen dilimize bilinçli bir biçimde çeviri yapalım, aksi takdirde gördüğünüz gibi dilimiz yanlış kazanımlarla doluyor.*****

Saygılarımla. Bu imzasız metin 85.97.1.63 tarafından eklenmiştir.

Taraflı şablonu koyma nedenim

[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de maddelerin giriş kısmı büyük önem taşıyor, çünkü bu kısım ansikopedinin konuya nasıl baktığını özetliyor, konunun çerçevesini çiziyor. Büyü maddesini daha giriş cümlesinde "okültizm sözlükleri"ne göre, yani bilim tarafından kabul edilmeyen bu bilgi dünyasının kendi taraftarlarının kendi kabul ve jargonlarına göre yazdıkları eserlerden alıntı yaparak tanımlamamız, konuya bu şekilde giriş yapmamız, ansiklopedik tarafsızlığa uymaz. Büyü, düpedüz doğanın bilimsel olarak kabul edilenler dışında bazı yasalara tabi olarak çalıştığını iddia eder, bunun hiç bir bilimsel temeli yoktur. Büyü kültürüyle ilgili ne anlatırsak anlatalım, daha baştan bu ayrımı net olarak yapmamız gerekiyor. Saygılar, Filanca 09:54, 30 Kasım 2888 (UTC)