İçeriğe atla

İş süreçleri modelleme: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bilalto (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
k Bilalto tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Khutuck Bot tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
1. satır: 1. satır:
{{düzenle|Haziran 2007}}
'''İş süreçleri modelleme''', [[süreç yönetimi]]nin [[mühendislik]] kısmını kapsar. İşleri analiz edip yapılışında herkes tarafından örnek alınabilecek metotlar geliştirilerek [[süreç]]lerin iyileştirilmesi ve modellenmesi çalışmalarıdır.


'''İş süreçleri modelleme''', [[süreç yönetimi]]nin [[mühendislik]] kısmını kapsar. İşleri analiz edip yapılışında herkes tarafından örnek alınabilecek metotlar geliştirilerek [[süreç]]lerin iyileştirilmesi ve modellenmesi çalışmalarıdır. Düşünülebilecek her alanda uygulanabilir. Çünkü aslında yaşantımız da bir sistemdir. [[Sistem]] kavramı ise girdileri işlenerek çıktılara dönüştürülmesi olduğu için işleme aşaması tamamıyla bir süreç tanımını doğurur. Sürecin tanımını yapacak olursak bir iç veya dış [[müşteri]]ye değer üreten veya mevcut değerine değer katan faaliyettir. Sistem ve süreç kavramlarını birleştirecek olursak sistem içindeki faaliyetlerin tümüne süreç dendiğini söyleyebiliriz. İş süreçleri modelleme, herhangi bir süreçi yeniden veya geliştirerek belirli bir formatta ifade etme çalışmasıdır. Bir süreç modeli geliştirmek için format aşağıdaki gibidir.
== Tarihçe ==
<blockquote>
Süreç kavramı ve uygulamaları, 1990'lı yıllarda süreçlerin iyileştirilmesi (Business Process Improvement: BPI) ve süreçlerin yeniden yapılandırılması (Business Process Reengineering: BPR) projeleriyle iş dünyasında oldukça ilgi görmüştür. Bu projelere olan ilginin azalmasıyla birlikte bir süre popülerliğini yitiren süreç kavramı ve uygulamaları, 1990'lı yılların sonunda süreçlerin yönetim sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğunun anlaşılmasıyla tekrar gündeme gelmiştir. Bugünün iş dünyasında hem süreçlere odaklanarak ve onları farklı kılarak rekabet avantajı sağlama hem de yürütülen faaliyetlere fonksiyonlardan bağımsız bütünsel ve sonuç odaklı bakabilme gereksinimi hakimdir. Tüm bu gereksinimler ise süreç yönetimi ile özdeşleşmektedir.</blockquote><ref>Sürdürülebilir Süreç Yönetimi - Arzu Akçal Aras</ref>

== Uygulama Alanları ==

İş Süreçleri Modelleme düşünülebilecek her alanda uygulanabilir. Çünkü aslında yaşantımız da bir sistemdir. [[Sistem]] kavramı ise girdileri işlenerek çıktılara dönüştürülmesi olduğu için işleme aşaması tamamıyla bir süreç tanımını doğurur. Sürecin tanımını yapacak olursak bir iç veya dış [[müşteri]]ye değer üreten veya mevcut değerine değer katan faaliyettir. Sistem ve süreç kavramlarını birleştirecek olursak sistem içindeki faaliyetlerin tümüne süreç dendiğini söyleyebiliriz. İş süreçleri modelleme, herhangi bir süreci yeniden veya geliştirerek belirli bir formatta ifade etme çalışmasıdır.

Başlıca uygulama alanları şöyle sıralanabilir: <ref>http://www.nimbuspartners.com</ref>
* Dış Kaynak Kullanımı
* Kalite Yönetimi
* Risk ve İç Kontrol Yönetimi
* IT ([[ERP]] ve [[CRM]] başta olmak üzere)
* Yeniden Yapılanma
* İnovasyon Yönetimi
* Yönetişim

== Süreç Modeli Oluşturmak ==

Bir süreç modeli geliştirmek için format aşağıdaki gibidir.


1.Sürecin amacı<br />
1.Sürecin amacı<br />
33. satır: 14. satır:
10.Sürecin hedefleri<br />
10.Sürecin hedefleri<br />
11.Sürecin performans göstergeleri<br />
11.Sürecin performans göstergeleri<br />

== Süreçlerin Önemi ==

Çalışanların çalışma şekillerini ve günlük aktivitelerini oluşturan operasyonel iş süreçleri bir işletmenin en önemli parçalarından biridir. Günümüzde birçok kurum süreç şemalama çalışmaları gerçekleştirmektedir. Fakat bu çalışmaların etkisinin tutarlı ve sürekli olduğu durumlar çok nadirdir. Edinilen tecrübeler birçok süreç şemalama projelerinin istenileni vermediğini göstermektedir. Süreç iyileştirmesi yapabilmek ve değişim yönetimini gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duyulan asıl araçları size vermemektedirler. <ref>http://www.sistema.com.tr/</ref>

Süreçleri işletenler insanlardır. Bir işletmedeki her birey süreç yönetimi içindeki bir parçada rol almaktadır. Süreç yönetimi sadece bilgi işlem (IT) veya iş analizcileri için değildir. Herkesin katılımını gerektirir, aksi halde bir işe yaramaz. Ayrıca süreç yönetimi sadece bir geçiş fazı değildir, kurumların başarısı için gereklidir.

== Kaynakça ==
<references/>
<references/>
<references/>


[[Kategori:Kişisel gelişim]]
[[Kategori:Kişisel gelişim]]

Sayfanın 13.54, 10 Temmuz 2010 tarihindeki hâli

İş süreçleri modelleme, süreç yönetiminin mühendislik kısmını kapsar. İşleri analiz edip yapılışında herkes tarafından örnek alınabilecek metotlar geliştirilerek süreçlerin iyileştirilmesi ve modellenmesi çalışmalarıdır. Düşünülebilecek her alanda uygulanabilir. Çünkü aslında yaşantımız da bir sistemdir. Sistem kavramı ise girdileri işlenerek çıktılara dönüştürülmesi olduğu için işleme aşaması tamamıyla bir süreç tanımını doğurur. Sürecin tanımını yapacak olursak bir iç veya dış müşteriye değer üreten veya mevcut değerine değer katan faaliyettir. Sistem ve süreç kavramlarını birleştirecek olursak sistem içindeki faaliyetlerin tümüne süreç dendiğini söyleyebiliriz. İş süreçleri modelleme, herhangi bir süreçi yeniden veya geliştirerek belirli bir formatta ifade etme çalışmasıdır. Bir süreç modeli geliştirmek için format aşağıdaki gibidir.

1.Sürecin amacı
2.Sürecin kapsamı
3.Sürecin sahibi
4.Sürecin elemanları
5.Sürecin girdileri
6.Sürecin çıktıları
7.Sürecin eylemleri
8.Sürecin tedarikçileri
9.Sürecin müşterileri
10.Sürecin hedefleri
11.Sürecin performans göstergeleri