Tartışma:Beslan Katliamı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.46, 13 Eylül 2020 tarihinde Superyetkin (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23227482 numaralı sürüm (Superyetkin, Tartışma:Beslan rehine krizi sayfasını Tartışma:Beslan Katliamı sayfasına taşıdı: bkz. tartışma sayfası)
Vikiproje Rusya (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Rusya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Rusya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Arkadaşlar, çok eksik bir yazı yazdım. İlgilenenler devamını getirirse iyi olur. Rockets 40

kriz yerine katliam

Bu Maddenin ismi Beslan Katliamı olmalı, bazı dillerde de katliam böyle geçiyor, kriz değerlendirmesini de madde içinde bir başlıkta yapılmasını öneriyorum.--Bu imzasız yazı 88.233.155.130 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

"Katliam" kelimesi tarafsızlık ihlalidir ve kullanılamaz. Bunun bir katliam olup olmadığına okuyucu karar vermeli.--Vito Genovese 15:30, 12 Ekim 2006 (UTC)
Küçük bir kasabada 344 kişinin ölümü katliamdır. Bu kişisel bir mesele olmamalıdır. Kriz tanımı biraz diplomatik. Katliam tanımı daha uygun. 88.233.155.130 16:20, 12 Ekim 2006 (UTC)
Herşeyden önce yönlendirmeler içerik boşaltırak yapılamaz. Bu şekilde sayfa geçmişlerini çöpe atmış oluyorsun, o yüzden yöneticilerden istemen gerekiyor bunu. Ayrıca "katliam" duygu içeren bir tanım ibaresidir ve ansiklopedide duygusal ibarelere yer yoktur. İçerik boşaltarak, onaylanmayan ve ilke ihlali olan yönlendirmeler yapmaya devam edersen Engelleme Politikası gereği engellenebilirsin.--Vito Genovese 16:50, 12 Ekim 2006 (UTC)
verilen 2-3-4 nolu referanslar ile bilgiler uyuşmuyor. referasn olarak gösterilen yerler dolaylı siteler ve konu ile direk bağlantısı yok. ilginize...--ddenkel 01:50, 20 Mart 2007 (UTC)

bu sayfada katliam hakkında değil saha çok bilgi hakkında tartışmnalar yapılmalıdır. lütfen biri şu sayfaya tarihiyle birlikte detaylı bilgi yazar mı!??? we bu bilgiyi yazanı kınıyorm. insan brz dzgün yazar canıım

Beslan'da rehinelerin öldürülmesinin sorumlusu Rusya'dır. Şamil Basayev'in amacı sivilleri çozukları öldürmek deildir katliam yapan Rusya'dır.

Sivilleri öldüren Rus OMON birlikleridir. Eylemi gerçekleştiren Çeçen milisler okula baskın yapmak için Beslan'da bulunmuyordu. Kuşatma altında oldukları için okula sığındılar. Tiyatro baskınında nasıl Rusya kendi halkına karşı kimyasal silah kullandıysa, aynı şekilde orantısız güç kullanarak çocukların ölümüne sebebiyet veren Rus OMON birliğidir.

Beslan olayını Rusya Devleti ve Çeçen gruplar arasında geçen bir kriz olarak anlayıp terörist bir eylem olarak tanımlarsak asıl gerçekten uzaklaşırız. Dünyada terörizm adı altında bize haber verilen eylemler devletlerüstü güçlerin yada gizli çatışmaların yani bizim basit kelimelerle açıklayamayacağımız bambaşka iradelerin sebep olduğu olaylardır. 11 Eylül Amerika Birleşik Devletlerinin yeni miladıdır. Dünya'da kendi adına tehdit gördüğü bölgelere ve ülkelere saldırmak için sebebi olmuştur. Buna karşılık El Kaide'de her nasılsa yüksek teknolojiye rağmen bir türlü bertaraf edilemeyen baş şeytandır. Beslan Olayı Rusya'ya karşı gerçekleştirilmiş stratejik bir hareketti. Çeçenlerin tek başlarına organize edebilecekleri bir eylem değildi. İstanbul'da olan her olaydan polisin her zaman haberi olduğu gibi bu olaydanda Rusya Devletinin ve birimlerinin önceden haberi vardı. Başka ülke servislerininde haberi vardı. Buna ister kriz dersiniz ister katliam ama bu çirkin ve karmaşık altyapıyı kurcalamazsak bu tip olaylar yüzeysel tanımlamalarla geçiştirilir , kötü bir anı olarak kalırlar ve masum insanların terör canavarına kurban gittiğini zannedip hedef gösterilen dinlere, etnik gruplara ve insanlara saldırmaya devam ederiz. Terörizmin tanımınıda zaten medya yapmaktadır. 11 Eyül ve Beslan terör saldırısıdır ama Bosna'da, Çeçenya'da, Irak'ta ölen yüzbinlerce sivil küçük bir ayrıntıdır. Böylece gerçek bilgiye ulaşmakta gün geçtikçe zorlaşır.--İdiotect 16:00, 15 Ağustos 2007 (UTC)

Bağlantılar'daki video?

Bağlantılar'daki video yönlendirmesi Google tarafından en son 23 Ekim 2009'da zararlı yazılım içeriyor diye engellenmiş. Bu durumda bağlantıyı silmem doğru olur mu acaba? İçeriği silmeye çekiniyorum da...Bu imzasız yazı HeyYO (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bu 'kriz'deki

siyasi nedenler ve gerekçeler vardı da silindi mi? yoksa eklenmesi hoş görülmüyor mu? veya ansiklopedi olduğunu iddia eden bu yerde elinizden mi gelmedi?Perencal (mesaj) 21:14, 17 Mart 2014 (UTC)

Madde adı (2020)

Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK

Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK

Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK

Şuan arama sonuçlarındaki verileri göremiyorum fakat mevcut madde adının sorunlu olduğunu, sonuçları itibariyle basit bir rehine krizi ile tamımlanamayacak boyutta olduğu düşüncesindeyim. “Beslan Katliamı” adı için VP:STT’de istek açtım fakat tartışma sayfasında bir uzlaşı istendi. Ben buradan @Superyetkin ve diğer hizmetlilere 2020 şartlarında artık “emsallik” diye bir kavramın olduğunu, ihtilaflı görünen madde adlarında benzer maddelerdeki adlandırmalara bakılmasını ile hızlı ve etkin sonuçların alınabileceğini hatırlatayım. Ben hizmetli olsaydım bu madde için en bariz örneklerden 2015 İstanbul Adalet Sarayı saldırısı maddesini göz önünde bulundururdum. Veya sonu katliam ile biten benzer maddelere bir bakardım. Yani bildiğin Viki bürokrasisi ile uğraşıyoruz burada. Bu bir eleştiridir ve STT tartışmalarında lütfen benzerlikleri göz ardı etmeyin ve insanların buradaki zamanlarını daha verimli işlere yönlendirin. 300 küsür insanın topluca öldürüldüğü bir saldırının rehine krizine indirgenmesi etiklikten uzak olmasının yanında madde de anlatılanlar ile de örtüşmemektedir. Taşınması gerektiğini düşünüyorum. Aklıma gelen bazı arkadaşların düşüncelerini paylaşmasını rica ediyorum. @Jelican9, @Thecatcherintherye, @Chansey, @Khutuck, @Can --Maurice Flesier message 10.34, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Bana göre de taşınması gerekiyor, evet, ama olayın niteliği nedeniyle değil, yaygınlık nedeniyle. Katliam sözcüğü aslında taraflı, kullananın tutumunu ifade ediyor. Ancak madde adları tarafsızlık politikasını esnettiğimiz yegane alan. Dolayısıyla olay nasıl anılıyorsa, nasıl oturduysa o kullanılmalı. Rehine krizi mi yaşandı, katliam mı yaşandı, ne olup bitti, burada bir faktör değil.

Vito Genovese 12.12, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Yaygınlık ele alınıcaksa (daha fazla sonuç veriyor), ve maddede bahsi geçen olay ele alınıcak olursa Beslan Saldırısı demek daha uygun olacaktır diye düşünüyorum. Olayı 2004'de takip edenler daha iyi bilecektir; gerçekleşen olay okulun çeçenler tarafından ele geçirilmesi sonucu 3. günde Rus ve Çeçenler arasında cereyan eden silahlı çatışma sonrası gerçekleşiyor. Ölümler bu günde yaşanan silahlı çatışmanın bir neticesi yani - tabi yine kimin kimin tarafından vurulduğunu ve çatışma esnasında ne şartlarda öldüklerini bilmek pek mümkün değil (bu konuda mevcut davalar da var sonuçlanmış, halen devam eden de). Katliam diye başlık atarsak kim kimi katletmiş belirsiz olacak (tabiki de ben olaya kişisel bakış açımdan baktığım zaman; gerçekleşen çok büyük bir vahşet, dram ve katliam var - lakin yine de yaygın kullanılan ismin kullanılmasını doğru buluyorum, en azından ben diğer maddelerde katkı yaparken hep yaygınlığa öncelik veriyorum). Bir de Türkçe vikide katliam başlığı ile açılan maddelere baktığım da gördüğüm şey şu; maddelerde silahlı kişilerin sivilleri öldürmesi konu edilmiş - lakin Beslan'da iki tarafından da (özellikle de Rusların okula ağır silahlar ile ateş ederek girmesi mevcut) birbirine silah ve bombalar ile ateş etmesi, büyük bir çatışma yaşanması var. Rehini Krizi başlığının değiştirilmesi gerektiğine ise, son günde yaşanan vahim olaydan ötürü, kesinlikle katılıyorum. Yaygınlıktan vurgu yapan @Khutuck ve @Vito Genovese'ya da sesleneyim görmeleri için.--Dakmor Tojira 17.04, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Malum, tarafsızlık benim için güçlü bir öncelik, ama VP:ADK bu konuda çok da mantıksız olmayan bir hüküm ortaya koyuyor ve "icat çıkarmayın, ne yerleştiyse o" diyor. VP:TBAYAYGINMA'dan ilgili altbaşlığa ulaşmak mümkün. O yüzden nitel değerlendirmeler arka planda kalıyor bana göre.
Not: Ping gelmedi.
Vito Genovese 17.13, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
@Vito Genovese o sayfada istanbul'un fethi için örnek verilmiş, ve bu isim 1453 yılında olan olay için nette daha fazla sonuç veriyor diğer isimlere göre (mesela istanbul'un düşüsüne veya işgaline göre). fakat yukarıda da yazdığım gibi, beslan saldırısı, beslan katliamından daha çok sonuç veriyor. ben de zaten bu sebeple beslan saldırısı'nın daha doğru olacağını düşünüyorum.--Dakmor Tojira 17.18, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Farklı yerlere mi bakıyoruz ki? Bende katliam belirgin bir biçimde saldırıdan daha fazla kullanılmış görünüyor. URL atabilir misin bu sonuçları gördüğün yerler için?
Vito Genovese 17.20, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
benim hatam, katliam saldiridan daha fazla, kusuruma bakmayin. turkce yazarken klavyeyi turkceye cevirdigim icin, tirnak yerine sehven ' ' kullandigimdan yanlis sonuc aldim hep burada ve burada. bosuna ugrastirdim...--Dakmor Tojira 17.35, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Estağfurullah, emeğine sağlık.
Vito Genovese 17.43, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]