Moleküler dinamik: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Gerekçe: + reklam amaçlı değişiklik
Düzenleme
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{kaynaksız}}
'''Moleküler dinamik''' çok parçacıklı sistemlerin fiziksel özelliklerini [[klasik fizik]] yasalarından yola çıkarak belirli bir zaman aralığında analiz etme amaçlı kullanılan bir tekniktir. Genelde [[biyoloji]]k yapılar ve katı malzemelerin [[termodinamik]] ya da [[mekanik]] özelliklerini anlamak için uygulanır.
{{düzenle|Temmuz 2015}}

Çok parçacıklı sistemlerin fiziksel özelliklerini klasik fizik yasalarından yola çıkarak belirli bir zaman aralığında analiz etmek amaçlı kullanılan bir tekniktir. Genelde biyolojik yapılar ve katı malzemelerin termodinamik ya da mekanik özelliklerini anlamak için uygulanır. Her parçacık birer katı küreymiş gibi düşünülür ve sırasıyla her atom üzerindeki potansiyel hesaplanır. Buradan söz konusu parçacığın üzerindeki net kuvvet bulunur ve Newton'un ikinci yasası kullanılarak parçacığın yörüngesi belirli bir zaman için hesaplanır. Parçacıklar katı küre gibi düşünüldüğünden kuantum mekaniksel etkiler yok farz edilir. Bu durumdan kaynaklanan hatalar da potansiyel fonksiyonlarındaki düzeltme terimleriyle giderilmeye çalışılır. En çok kullanılan potansiyel fonksiyonları başında AMBER, GROMOS ve CHARMM gelmektedir. En çok kullanılan Moleküler Dinamik yazılımlarının başında ise NAMD ve GROMACS gelir. Ayrıca görselleştirme amacıyla kullanılan VMD ve PyMOL isimli iki yazılım da bulunmaktadır.
Her parçacık birer katı [[küre]]ymiş gibi düşünülür ve sırasıyla her [[atom]] üzerindeki potansiyel hesaplanır. Buradan söz konusu parçacığın üzerindeki [[net kuvvet]] bulunur ve [[Newton'un hareket yasaları|Newton'un ikinci yasası]] kullanılarak parçacığın [[yörünge]]si belirli bir zaman için hesaplanır. Parçacıklar katı küre gibi düşünüldüğünden [[Kuantum mekaniği|kuantum mekaniksel etkiler]] yok farz edilir. Bu durumdan kaynaklanan hatalar da potansiyel fonksiyonlarındaki düzeltme terimleriyle giderilmeye çalışılır. En çok kullanılan potansiyel fonksiyonları başında [[AMBER]], [[GROMOS]] ve [[CHARMM]] gelmektedir. En çok kullanılan moleküler dinamik yazılımlarının başında ise [[NAMD]] ve [[GROMACS]] gelir. Görselleştirme amacıyla kullanılan VMD ve PyMOL isimli iki yazılım da bulunmaktadır.


[[Kategori:Moleküler dinamik| ]]
[[Kategori:Moleküler dinamik| ]]

Sayfanın 17.40, 12 Ekim 2018 tarihindeki hâli

Moleküler dinamik çok parçacıklı sistemlerin fiziksel özelliklerini klasik fizik yasalarından yola çıkarak belirli bir zaman aralığında analiz etme amaçlı kullanılan bir tekniktir. Genelde biyolojik yapılar ve katı malzemelerin termodinamik ya da mekanik özelliklerini anlamak için uygulanır.

Her parçacık birer katı küreymiş gibi düşünülür ve sırasıyla her atom üzerindeki potansiyel hesaplanır. Buradan söz konusu parçacığın üzerindeki net kuvvet bulunur ve Newton'un ikinci yasası kullanılarak parçacığın yörüngesi belirli bir zaman için hesaplanır. Parçacıklar katı küre gibi düşünüldüğünden kuantum mekaniksel etkiler yok farz edilir. Bu durumdan kaynaklanan hatalar da potansiyel fonksiyonlarındaki düzeltme terimleriyle giderilmeye çalışılır. En çok kullanılan potansiyel fonksiyonları başında AMBER, GROMOS ve CHARMM gelmektedir. En çok kullanılan moleküler dinamik yazılımlarının başında ise NAMD ve GROMACS gelir. Görselleştirme amacıyla kullanılan VMD ve PyMOL isimli iki yazılım da bulunmaktadır.