İçeriğe atla

Karayakuplu, Körfez: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
muhtarlık bölümü silindi
62. satır: 62. satır:
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Türkiye-köy-taslak}}


[[Kategori:Körfez belde ve köyleri]]
[[Kategori:Körfez'in mahalleleri]]

Sayfanın 00.37, 17 Ağustos 2016 tarihindeki hâli

Karayakuplu
Harita
Kocaeli
Kocaeli
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKocaeli
İlçeKörfez
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam270
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0262
Posta kodu41700
Resmî site
[1]

Karayakuplu, Kocaeli ilinin Körfez ilçesine bağlı bir köydür. 1936'ya kadar Gebze'nin merkezi Sipahiler Köyü olan Taşköprü bucağına bağlıyken bu bucağın kaldırılmasıyla önce Gebze'nin Tavşancıl bucağına (1948'de merkezi Hereke'ye taşındı ve adı Hereke Bucağı oldu), 1938'de Alihocalar köyüyle birlikte merkez ilçeye, 1987'de de yeni oluşturulan Körfez ilçesine bağlanmıştır.

Tarihçe

Bilinebilen en eski Tarihi mezar taşları yazıtlarından bellidir.Ancak Orhan GAZİ'nin İzmiti fethinden sonra büyüklerimiz bu köyün bugün hala ismi anılan 5 veya 6 mezra niteliğinde mahallere yerleştirilmiştir. Bu yerleşkelere ikame kişelerin isteği üzdemi yoksa günün mahalli idarecisinin isteği üzremi olduğu bilinmemektedir. Yerleşik düzene ilk geçen Karayakuplu, Martılar, Delimahmutlu, Oruçlar, Muratlar olup bu merkezlere insanlar sonradan taşınmış durumdadır. örneğin; Çavuşlar, Yazır, Eskiyazır, Hallar ve bu gibi... Köyümüzün etnik konumu büyük ihtimalle Osman bey kökünden olup Konya dolaylarından mıntıkaya nakledilmiştir. Azda olsa Antalya yöresinden mıntıkaya nakil olunmuş Türk boylarıda vardır. Bilahare Köyümüze iç güveysi olarak gelmiş Karadeniz ve Doğu, Güney doğu kökenli hanemizde vardır.Mezra niteliğinden Köy niteliğine kavuşmanın birkaç sebebinden en önemlisi olan Kurtuluş savaşında Mustafa KEMAL ve arkadaşlarının ve hatta Türkiye Cumhuriyeti Halkının sahir ekseriyeti ile memleketimizin kurtulması için savaşa gitmeyip kendi muhutinde kalıp savunmasız insanlara zulüm eden insanlardan kurtulmak için mezra niteliğinden köy niteliğine geçilmiştir. Yani kısa mesafeli dahili göç olmuştur.Eski İstanbul yolu üzerinde olması nedeniyle D-100 karayolu yapılana kadar gelişimini sürdürmüş ve Hereke Bucağına bağlı nahiye olarak uzun zaman kalmıştır.Köy halkı birbirlerini soyisimlerinden çok lakaplarıyla tanımakta ve tarif etmektedirler.Aşağıkiler,Alibeyler,Hacılar,Kahveciler,Gaballar,Çömezler,Memişler,Tangarlar,Kürtler, Köseler,Korucuoğulları,Karnıaçıklar,Mollaosmanlar,Kapısızlar, Keremler,Kalaycılar,Beşliler,felekler,Haytalar gibi lakaplarla bilinmektedirler....

Kültür

1350 yıllardan bu yana bu mahalde yaşayan bir halk topluluğu olarak kendimizi öteden beri öz be öz Türk soyu biliriz.Karayakuplu Köyü halkı taşköprü olarak adlandırlan bölgede yer alan diğer tüm çevre köyler gibi Kayı boyuna bağlı bir kol olarak Manav Türkü olarak Anadoluda yerleşip bulunduğu bölgeden başka bir bölgeye herhangi bir nedenle toplu olarak göç etmemiştir.Ancak 2.şahıslara Devlete zarar vermediği müddetçe vede Türkiye Cumhuriyeti Devletinin alehinde çalışmadığı müddetçe o insanlarda kardeş biliriz en güzel Kültür örneğimiz bu olmalıdır.Misafirperverliğimiz 2.sırada gelmelidir. Bölge insanının pek çoğunun karakterine de yansıdığı üzere halkı sakin ve sabırlı olmaları dikkat çekici özelliklerindendir.Zeytin yağlı dolma,yufka,tarhana çorbası,mancarlı pide,lokma,zerde ve malak tatlısı neredeyse unutulmayan yüz tutmuş kadar hala övünülecek kültür mirasımızdır.Köyün kuzeyinde duranlı-kutluca köyleri arasında Şile-Avğa'dan Karadenize dökülen göksu deresi üzerinde yeralan tarihi taşköprüden dolayı bölge dışında kendilerini taşköprülü olarak tanıtmaktadırlar.Taşköprü yöresinde olan diğer çevre köylerle birlikte 4 taşköprülüler derneği çatısı altında dayanışma ve kültürlerini yaşatma çabası içindedirler.

Coğrafya

Kocaeli mekezine 28 km uzaklıkta ilçe merkezine 22 km mesafededir.Rakımı 200 ile 270 arasında değişmektedir toprakları bayırlar ağar killi ovalar orta killi dir.Tarımsal işçiliği zor bir toprak yapısıdır çok işçilik ister ve aynı zamanda işçilikleri tam zamanında yapılmasını ister.Hava Karadeniz ile Marmara arasında sıkışmış bulutları değişken çok zaman metoorolojik haberleri dahi yanıltan (kalleş) bir yapıdadır yer üstü rençberliği yakından ilgilendiren yazları en büyük etken kuraklıktır ve meyve türlerinde verimsziliğin nedeni olan don olayıdır daha doğrusu Köyün kendi arazi yapısında dahi 4-5 çeşit nitelikte arazi vardır.Meyve olan kısımlar meyve hiç olmayan kısımlar yaz mahsulü (yıllık) olan kısımlar hiç olmayan kısımlar

Nüfus

yıllara göre köy nüfus verileri

1999 köy nüfusu-300 civarındadır o nüfusun çeşitli sebeblerden ağırlıklı olarak il hudutları içinde sanayi bölgesi olan İzmit,Derince,Körfez ve Gebze ilçe merkezlerine göç etmiş toplam nüfusu 1500 civarındadır. Köyün 1989-1999 yılları arasında Muhtarlığını İbrahim GÜRKAN yapmıştır. 1999-2004 yılları arasında Muhtarlığı Ali KORUCUOĞLU yapmıştır. 2004-2009 yılları arasında tekrar İbrahim GÜRKAN Muhtarlık yapmış olup halen Ali Korucuoğlu muhtarlık görevini sürdürmektedir.Ekonomik güçlükler,Şehir hayatını zorluğu sağlık ve bölgeye sahip çıkma bilinci v.b nedenlerle ilçelerden köye doğru özellikle 2000 li yıllardan sonra tersine göç yaşanmaya başlaması da dikkat çekicidir.

Ekonomi

Halkın büyük bölümü tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlamaktayken 1980 yılından sonra sistemli bir şekilde tarımın bitirilmesine yönelik hükümet politikalarına dayanamayıp maalesef zaman zaman ihtiyaçlarını karşılayabilmek için topraklarını süratli bir şekilde metre karesi bir paket sigara parasına satmaktadır.Ama bunun yanında yüzyılların alışkanlığı ya hala 2 inek 1 çanak 10 dönüm buğday 5 dönüm arpa tarım ve hayvancılığı ile geçinmeye çalışıp hayatını idame ettirmeye kendisini zorlayan hane grupları vardır.Pazarlama sorunları nedeniyle eracılık azda olsa yapılmaktadır. Bir de bunun yanında bu sektörün kendisine istikbal getirmediğini gören insanlardan değişik sektörlere kendi imkânlarıyla giden veya çeşitli mesleklere işçi olarak giden insanlarımız vardır.Tarım işleri dışında yolcu ve yük taşımacılığı köyde öne çıkan çalışmalardandır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır.arazi yi sulamak için göletimiz vardır en az 30 yıl yetecek kadar içme ve kullanma suyumuz vardır 4 mahallede 4 ayrı camii ve köy konağı olup mezarlıkların tümü duvarla çevrilidir. Köy işleri mükemmel bir şekilde kilit parke ile kaplıdır.Muhtar İbrahim GÜRKAN aynı zamanda bir dönem il genel meclis üyeliği yapmış olup 1991 yılında ve 2004 yılında KOCAEL'nde yılın Muhtarı seçilmiştir. Muhtarlık telefon numarası: (0532)760 25 32 Halen muhtarlık görevini Ali Korucuoğlu yapmaktadır.

bu telefondan diğer bilgilere ulaşabilirsiniz. Köye ilçe ve il ile ulaşımı sağlayan yol asfalt olup, eski İstanbul yolu üzerindedir. köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Körfez belde ve köyleri