İçeriğe atla

Fikri Sönmez: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Hexbooter (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
→‎top: iç bağlantı dz. AWB ile
28. satır: 28. satır:
|sonragelen3 =
|sonragelen3 =
|doğum_tarihi = [[1938]]
|doğum_tarihi = [[1938]]
|doğum_yeri = [[Fatsa]], [[Ordu]] [[Türkiye]]
|doğum_yeri = [[Fatsa]], [[Ordu (il)|Ordu]] [[Türkiye]]
|ölüm_tarihi = [[4 Mayıs]] [[1985]] (47 yaşında)
|ölüm_tarihi = [[4 Mayıs]] [[1985]] (47 yaşında)
|ölüm_yeri = [[Amasya]], [[Türkiye]]
|ölüm_yeri = [[Amasya]], [[Türkiye]]
55. satır: 55. satır:
Nam-ı diğer [[Terzi Fikri]], [[1938]] yılında [[Fatsa|Ordu-Fatsa]]'nın [[Kabakdağı, Fatsa|Kabakdağı]] köyünde doğar. Ailesinin ihtiyacı üzerine ilkokuldan sonra bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başlar.
Nam-ı diğer [[Terzi Fikri]], [[1938]] yılında [[Fatsa|Ordu-Fatsa]]'nın [[Kabakdağı, Fatsa|Kabakdağı]] köyünde doğar. Ailesinin ihtiyacı üzerine ilkokuldan sonra bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başlar.


Fikri Sönmez 60'lı yılların ortalarında [[Türkiye İşçi Partisi|TİP]]'e üye olur ve aktif olarak görev alır. [[Dev-Genç]] saflarında [[6. Filo]]'ya karşı düzenlenen gösterilere katılır. 1970 ortalarında sol içinde ortaya çıkan yeni saflaşmalarda [[Mahir Çayan]]'ın görüşlerine katılarak [[THKP-C]] saflarında yer alır. [[1971]]-[[1972]] yıllarında [[Mahir Çayan]] ve arkadaşlarının [[Maltepe Askeri Cezaevi]]'nden kaçışlarından sonra, [[Karadeniz Bölgesi]]'ne geçmelerinde ve bu bölgedeki ilişkilerinde ve eylemlerinde yardımcı olduğu gerekçesiyle [[THKP-C Davası]]'nın diğer sanıkları ile beraber 2 yıl kadar tutuklu olarak yargılanır ancak [[1974 affıyla]] tahliye olur. [[Giresun]], [[Ordu]], [[Samsun]] bölgelerinde aktif faaliyet yürütür [[Devrimci Yol]] üyesidir.
Fikri Sönmez 60'lı yılların ortalarında [[Türkiye İşçi Partisi|TİP]]'e üye olur ve aktif olarak görev alır. [[Dev-Genç]] saflarında [[6. Filo]]'ya karşı düzenlenen gösterilere katılır. 1970 ortalarında sol içinde ortaya çıkan yeni saflaşmalarda [[Mahir Çayan]]'ın görüşlerine katılarak [[THKP-C]] saflarında yer alır. [[1971]]-[[1972]] yıllarında [[Mahir Çayan]] ve arkadaşlarının [[Maltepe Askeri Cezaevi]]'nden kaçışlarından sonra, [[Karadeniz Bölgesi]]'ne geçmelerinde ve bu bölgedeki ilişkilerinde ve eylemlerinde yardımcı olduğu gerekçesiyle [[THKP-C Davası]]'nın diğer sanıkları ile beraber 2 yıl kadar tutuklu olarak yargılanır ancak [[1974 affıyla]] tahliye olur. [[Giresun]], [[Ordu (il)|Ordu]], [[Samsun]] bölgelerinde aktif faaliyet yürütür [[Devrimci Yol]] üyesidir.


== Belediye Başkanlığı ==
== Belediye Başkanlığı ==

Sayfanın 23.36, 30 Temmuz 2016 tarihindeki hâli

Fikri Sönmez
Dev-Yol Fatsa Belediye Başkanlığı
Görev süresi
1979 - 1980
Yerine geldiği Nazmiye Komitoğlu
Yerine gelen Mazhar Yerebasmaz
Kişisel bilgiler
Doğum 1938
Fatsa, Ordu Türkiye
Ölüm 4 Mayıs 1985 (47 yaşında)
Amasya, Türkiye
Partisi Devrimci Yol

Fikri Sönmez (d. 1938, Fatsa - ö. 4 Mayıs 1985, Amasya), Ordu'nun Fatsa ilçesinin belediye başkanlarından. Fatsa'da sosyalist bir yönetim kurduğu gerekçesiyle askeri operasyon ile görevinden alınmıştır.

Nam-ı diğer Terzi Fikri, 1938 yılında Ordu-Fatsa'nın Kabakdağı köyünde doğar. Ailesinin ihtiyacı üzerine ilkokuldan sonra bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başlar.

Fikri Sönmez 60'lı yılların ortalarında TİP'e üye olur ve aktif olarak görev alır. Dev-Genç saflarında 6. Filo'ya karşı düzenlenen gösterilere katılır. 1970 ortalarında sol içinde ortaya çıkan yeni saflaşmalarda Mahir Çayan'ın görüşlerine katılarak THKP-C saflarında yer alır. 1971-1972 yıllarında Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçışlarından sonra, Karadeniz Bölgesi'ne geçmelerinde ve bu bölgedeki ilişkilerinde ve eylemlerinde yardımcı olduğu gerekçesiyle THKP-C Davası'nın diğer sanıkları ile beraber 2 yıl kadar tutuklu olarak yargılanır ancak 1974 affıyla tahliye olur. Giresun, Ordu, Samsun bölgelerinde aktif faaliyet yürütür Devrimci Yol üyesidir.

Belediye Başkanlığı

1978 yılından itibaren sol gruplar Fatsa'da duruma hâkim olur.[kaynak belirtilmeli] 1979 yılında belediye başkanı Nazmiye Komitoğlu'nun vefatı nedeniyle bir ara seçim yapılır. Bağımsız belediye başkan adayı olur ve 14 Ekim 1979'da seçimi kazanır. Seçildikten sonra Fatsa'yı özelliklerine göre 11 bölgeye ayırarak halk komitelerini oluşturur. İki ayda bir yapılan halk toplantıları ile de halkın belediye yönetimine katkıda bulunmasına çalışılır. Bu komitelerin üyeleri bu toplantılarda belediye çalışmalarını denetler, gerekirse komite üyelerini görevlerinden alırlardı. [kaynak belirtilmeli]

Komitelerde belediye faaliyetlerinden başka içki, kumar sorunları, kadının evde gördügu şiddet gibi diğer konular da ele alınmaya başlanmıştı. Bu komitelerin gerçekleştirdiği önemli çalışmalardan biri "Çamura Son" kampanyası idi. Kampanyanın ardından bir de Fatsa Halk Şenliği düzenlenir. İlçe kısa bir süre içinde Sosyalist solun simgesi olurken sağcı basın organları ve politikacılar tarafından da eleştirilere hedef olur.[1]

11 Temmuz 1980'de ilçeye "'nokta operasyonu'" diye tabir edilen bir askeri operasyon düzenlenir. Operasyondan önce Fatsa AP, CHP ve MSP ilçe başkanlarının yaptıkları "Fatsa'da komünist işgal yoktur. Fatsa'da ateş ile barut yok, böylesine huzurlu bir yerde olay çıkartmayı istemek niye?" açıklamaları operasyonu durduramaz.[kaynak belirtilmeli] 11 Temmuz günü gözaltına alınan Fikri Sönmez 4 Mayıs 1985 günü cezaevinde kalp krizi sonucu yaşamını yitirir. Daha sonra, bir sosyalist yerel yönetim deneyimi olarak görülen bu dönem yerli yabancı birçok araştırmaya da konu olur.

Kaynakça

  1. ^ Kerem Çalışkan, (Radikal). "Reference". Radikal (gazete)

Dış bağlantılar