Fourier analizi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Erasmus.new (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Sae1962 (mesaj | katkılar)
k Küçük düzeltmeler yapıldı.
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{diğer anlamı|Fourier (anlam ayrımı)}}
{{Diğer anlamı|Fourier (anlam ayrımı)}}
'''Fourier analizi'''. Doğadaki tüm periyodik fonksiyonlar, birbirine dik iki farklı periodik fonksiyonun artan frekanslardaki değerlerinin dik toplamı şeklinde gösterilebilir. [[Fourier]] bu toplamı sinüs ve kosinüs fonksiyonlarını kullanarak göstermiştir. Günümüzde Euler bağıntısı kullanılarak sinüs ve kosinüs fonksiyonları yerine kompleks üslü sayılar kullanılmaktadır. Fonksiyonların komplex üslü sayıların toplamı olarak gösterilmesine Fourier serisi gösterimi denir. Fourier açılımı sayesinde fonksiyonların frekansı kolaylıkla belirlenebilir. Bu yaklaşım farklı periyotlarda girdiye maruz kalan sistemlerin çıktısını ve çıktısının frekansını belirlemekte kolaylık sağlar.
'''Fourier analizi''', tabiataki bütün [[periyodik fonksiyon]]ları birbirine dik iki farklı periodik fonksiyonun artan frekanslardaki değerlerinin dik toplamı şeklinde gösterilebilir. [[Fourier]], bu toplamı [[sinüs fonksiyonu|sinüs]] ve [[kosinüs fonksiyonu|kosinüs fonksiyonları]]nı kullanarak göstermiştir. Günümüzde [[Euler formülü|Euler bağıntısı]] kullanılarak sinüs ve kosinüs fonksiyonları yerine [[Kompleks Sayılar|kompleks]] [[üslü sayı]]lar kullanılmaktadır. [[Fonksiyon]]ların komplex üslü sayıların toplamı olarak gösterilmesine [[Fourier serisi]] gösterimi denir. [[Fourier açılımı]] sayesinde fonksiyonların [[frekans]]ı kolaylıkla belirlenebilir. Bu yaklaşım farklı [[periyot]]larda girdiye maruz kalan [[sistem]]lerin çıktısını ve çıktısının frekansını belirlemekte kolaylık sağlar.
Fourier söz konusu seri açılımını iki farklı yüzeyi farklı ısılarda olan katı bir cismin sıcaklık dağılımını hesaplamak için kullanmıştır. Bu yaklaşım yoğun bir işlem çabası gerektirdiğinden ve sonuçta yaklaşık sonuç verdiğinden kullanılmamaktadır. Günümüzde Fourier analizi bilgi ve sinyal işleme ve titreşim analizinde kullanılmaktadır.
Fourier, söz konusu [[Seriler|seri]] açılımını iki farklı yüzeyi farklı ısılarda olan katı bir cismin [[sıcaklık]] [[Dağılım diyagramı|dağılım]]ını hesaplamak için kullanmıştır. Bu yaklaşım, yoğun bir işlem çabası gerektirdiğinden ve sonuçta yaklaşık sonuç verdiğinden kullanılmamaktadır. Günümüzde Fourier analizi [[Bilgi işlem|bilgi]] ve [[sinyal işleme]] ve titreşim analizinde kullanılmaktadır.
== İlgili maddeler ==
== Kaynaklar ==
{{kaynakça}}
[[Fourier Dönüşümü]]

== Ayrıca bakınız ==
* [[Fourier Dönüşümü]]


{{matematik-taslak}}
{{matematik-taslak}}

Sayfanın 01.06, 20 Mart 2016 tarihindeki hâli

Fourier analizi, tabiataki bütün periyodik fonksiyonları birbirine dik iki farklı periodik fonksiyonun artan frekanslardaki değerlerinin dik toplamı şeklinde gösterilebilir. Fourier, bu toplamı sinüs ve kosinüs fonksiyonlarını kullanarak göstermiştir. Günümüzde Euler bağıntısı kullanılarak sinüs ve kosinüs fonksiyonları yerine kompleks üslü sayılar kullanılmaktadır. Fonksiyonların komplex üslü sayıların toplamı olarak gösterilmesine Fourier serisi gösterimi denir. Fourier açılımı sayesinde fonksiyonların frekansı kolaylıkla belirlenebilir. Bu yaklaşım farklı periyotlarda girdiye maruz kalan sistemlerin çıktısını ve çıktısının frekansını belirlemekte kolaylık sağlar.

Fourier, söz konusu seri açılımını iki farklı yüzeyi farklı ısılarda olan katı bir cismin sıcaklık dağılımını hesaplamak için kullanmıştır. Bu yaklaşım, yoğun bir işlem çabası gerektirdiğinden ve sonuçta yaklaşık sonuç verdiğinden kullanılmamaktadır. Günümüzde Fourier analizi bilgi ve sinyal işleme ve titreşim analizinde kullanılmaktadır.

Kaynaklar

Ayrıca bakınız