İçeriğe atla

Altınüzüm, İslahiye: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k ufak düzenlemeler
Bağlantı eklendi
1. satır: 1. satır:
'''Altınüzüm''', [[Gaziantep]]'in [[İslahiye]] ilçesinin güneybatısında yer alan, esas ismi '''Xolto''' olan yerleşim yeridir. Nüfusu on bin civarındadır. Demografik olarak nüfusun tamamı [[Kürt]]'tür. Belde halkının takriben 19. yüzyılda [[Kuzey Irak]] ve [[Suriye]]'den geldiği düşünülmektedir. Halkın temel geçim kaynağı [[üzüm]]dür. Üzüm çeşitliliği bakımından zengin olsa da, beldenin en önemli ürünü siyah üzümdür. Yine üzüme bağlı olarak kaliteli [[pekmez]] de geleneksel olarak üretilmektedir.
{{düzenle|Mayıs 2013}}


Beldede [[Akdeniz iklimi]] hakimdir. Bazı yıllar Akdeniz ikliminden farklı olarak görülen kısa süreli don olayları bölge tarımını olumsuz etkileyebilmektedir.
Gaziantep'in İslahiye ilçesinin güneybatısında yer alan, esas ismi Xolto ve şimdiki ismi ise Altınüzüm Beldesi olan yerleşim yeridir.Nüfusu on bin civarındadır.Demografik olarak nüfusun tamamı Kürt'tür.Belde halkının takriben 19. yüzyılda Kuzey Irak'tan ve Suriye'den geldiği düşünülmektedir.Beldede okuma oranı, çevresiyle kıyaslandığında yüksektir.Halkın temel geçim kaynağı üzümdür.Üzüm çeşitliliği bakımından zengin olsa da beldenin en önemli ürünü siyah üzümdür.Yine üzüme bağlı olarak kaliteli pekmez de geleneksel olarak üretilmektedir.Son yıllarda siyah üzümden yapılan kırmızı şarap da şarapseverleri mutlu edecek kalitede olmaktadır. Anadolu'da görülen misafirperverlik Haltanlı'da da önemli bir unsurdur.


Yaz mevsiminde bölgesel bir turizm merkezi olan Xinzirli (Huzur) Yaylası beldeye 22 km mesafededir. Hayvan ve bitki çeşitliliği açısından zengin olan yaylada sık olan ve geniş alanlara yayılan [[orman]]lar görülmektedir.
Beldede Akdeniz iklimi hakimdir.Bazı yıllar Akdeniz ikliminden farkı olarak görülen kısa süreli don olayları bölge tarımını olumsuz etkileyebilmektedir.


{{İslahiye belde ve köyleri}}
Yaz mevsiminde bölgesel bir turizm merkezi olan Xinzirli (Huzur) Yaylası beldeye 22 km mesafededir.Hayvan ve bitki çeşitliliği açısından zengin olan Yayla'da sık olan ve geniş alanlara yayılan ormanlar görülmektedir.Belde halkı yaz mevsiminde Yaylaya akın etmektedir.Geziler genellikle günübirlik gerçekleşmektedir bunun sebebi üzüm hasadıdır.
{{belde-taslak}}

Sayfanın 18.47, 15 Aralık 2015 tarihindeki hâli

Altınüzüm, Gaziantep'in İslahiye ilçesinin güneybatısında yer alan, esas ismi Xolto olan yerleşim yeridir. Nüfusu on bin civarındadır. Demografik olarak nüfusun tamamı Kürt'tür. Belde halkının takriben 19. yüzyılda Kuzey Irak ve Suriye'den geldiği düşünülmektedir. Halkın temel geçim kaynağı üzümdür. Üzüm çeşitliliği bakımından zengin olsa da, beldenin en önemli ürünü siyah üzümdür. Yine üzüme bağlı olarak kaliteli pekmez de geleneksel olarak üretilmektedir.

Beldede Akdeniz iklimi hakimdir. Bazı yıllar Akdeniz ikliminden farklı olarak görülen kısa süreli don olayları bölge tarımını olumsuz etkileyebilmektedir.

Yaz mevsiminde bölgesel bir turizm merkezi olan Xinzirli (Huzur) Yaylası beldeye 22 km mesafededir. Hayvan ve bitki çeşitliliği açısından zengin olan yaylada sık olan ve geniş alanlara yayılan ormanlar görülmektedir.

Şablon:İslahiye belde ve köyleri