İçeriğe atla

Boğazköy, Arifiye: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k →‎Tarihçe: ufak düzenlemeler
110. satır: 110. satır:
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Geyve belde ve köyleri}}
{{Geyve belde ve köyleri}}
[[Kategori:Geyve'nin mahalleleri]]

Sayfanın 19.42, 10 Aralık 2015 tarihindeki hâli

Boğazköy
Harita
Sakarya
Sakarya
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlSakarya
İlçeGeyve
Coğrafi bölgeMarmara
Nüfus
 (2000)
 • Toplam241
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0264
Posta kodu54700
Resmî site
[1]

Boğazköy, Sakarya ilinin Geyve ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

BOĞAZKÖY (ABHAZCA-Cıwaa rkıta, Şahinbey) Boğaz köyün kurucuları Şahin bey ve yanindakiler ubih soyundan gelmektedir .Osmanlı-Rus savaşında Osmanlının yanında yer alan,1864 yılında vatanlarından sürgün edilmiş abhaz kökenlilerin yasadigi daha sonra Gürcüler ve Lazlarin katilimiyla mozaik halini almistir Boğazköy .Bu sürgün sonucu geldikleri topraklarda yerleşmişlerdir.Boğazköy 1864 yilinda kurulmuş,kendine has özellikleri olan bir yerleşim yeridir.Köyümüz çeşitli soylardan ve memleketler den göç edenler ile çeşitli evliliklerin getirdiği birliktelikler neticesinde mozaik bir sosyal yapı oluşturmaktadır. Zaman içinde bu birliktelik akrabalığa kadar giden yakınlaşmaları getirmiştir. Tüm köy halkı akraba olsun olmasın kardeşlik duyguları içinde yaşamaktadır. Zamanın acımasız erozyonu karşısında eski örflerin fazlaca uygulanmadığı köyümüz mozaiğini oluşturan ana yapıtaşlarını edindiğimiz bilgilere gore şöyle sıralayabiliriz.

1868 li yıllarda köye gelerek yerleşen Kafkas soyundan sülaleler;Ouzboho, Akalsba, Atrishba, Absardia, Ahçevba, Abaşa, Abğajba, Çımzaa, Vassa, Omurho, Ajdoha

1890 larda gelen Gürcü aileler;Çapanoğlu, Thariloğlu, Halimma,

1914 yılında bigıuvbağa isminde bir abaza sülalesi köye gelmiştir.Köye gelen bu abaza sülalesinin en başındaki isim ise Ali Bey'dir. 1921 yılında ise Ali Bey ve de ailesi yaklaşık 50 kişilik bir kuvayi milliye grubu oluşturmuşlardır.Bu grubla bugün bile sakaryanın bir ilçe ismi olan Ali Fuat Paşa'nın birliğine dahil olmuşlardır.Savaştan sonra ise Ali Fuat Paşa ,Ali Bey'e Boğaz Köyün'ün Beyi olma hakkını vermiştir.Ali Bey 1934 yılında ise Sakarya ilinde tanınmış bir insan olduğu için Nam soyadını almıştır ve 1948 yılında vefat etmiştir

1950 lerde Düzce’den göçen Ordulular

1970 lerde Samsun yöresinden gelen Trabzonluların intikali ile Boğazköy’ün ana sosyal yapısı oluştu. Yıllar içindeki evlilikler neticesinde damat ve gelinler ile Balkan muhacirleri, Erzurum, Sivas, İstanbul gibi Şehirlerden katılımların yanında, köyümüzden yer alarak sakin, temiz hava ve doğa ile başbaşa olmak isteyen insanların yerleşmeleriyle mozaiğimiz sürekli gelişmektedir.

http://www.bogaz-koy.com/sosyal-yapi.html (siteden alinti yapilmistir)

Kültür

Boğazköy Köyü Abhaza köyü olarak kurulmus ve Abhaz geleneklerinin oldugu bir köyken, daha sonra Gürcülerin ve Lazlarin katilimi ile mozaik halini almistir, buna rahmen Abhaz kültürü ağirliktadir.

Coğrafya

Sakarya iline 18 km,Geyve ilçesine 20 km uzaklıktadır.Sakarya nehrine 4 km kıyısı olan,iki dağ arasında ve boğazda kurulmuş bir orman köyüdür.

İklim

Köyün iklimi,karadeniz ve marmara bölgesi arasında geçiş özelliği gösterir.Yükseklerde nemli ve serin,alçaklarda sıcak ve karasal iklim hakimdir.Bitki örtüsü olarak bol yeşilli ve ormanlıktır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 241
1997 281

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanir.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

Seçim Yılı Muhtar
2004 Hüsnü Çapa
1999
1994 Feridun önder
1989 Feridun önder
1984 Feridun önder

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yok ve PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Geyve belde ve köyleri