İçeriğe atla

Güneri, Kozan: Revizyonlar arasındaki fark

Koordinatlar: 37°27′K 35°46′D / 37.450°K 35.767°D / 37.450; 35.767
Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
71. satır: 71. satır:
{{Kozan belde ve köyleri}}
{{Kozan belde ve köyleri}}
[[Kategori:37° K]]
[[Kategori:37° K]]
[[Kategori:Kozan'ın mahalleleri]]

Sayfanın 21.30, 2 Kasım 2015 tarihindeki hâli

Güneri
Harita
Adana
Adana
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAdana
İlçeKozan
Coğrafi bölgeAkdeniz
Nüfus
 (2000)
 • Toplam1.000
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0322
Posta kodu01500
Resmî site
[1]

Güneri, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.

köy halkı avşardır uç kız bir erkek kardeşin kurduğu bir köydür konar göçer bir yaşamdan yerleşik hayata geçmiştir yüz yılı aşkın yerleşik hayata geçmiştir daha önce kayserinin pınarbaşına bağlı sindellihöyük kasabasına yazları gider kışında güneri de konaklarlardı yazın hayvanlar sıcaktan duramayinca pakır dağı yoluna düşülür ve sindelli höyüğe giderlerdi köyden bir jaç genci bırakır gençlerin yanına kefenlerini de bırakırlarmıs çukurovanın sıcağına dayanamayacaklarını düşündükleri için gençler hasatı yapıp toprağın altında sayı delerek yaptıkları ambarlara doldururlar ve onlarda sindelli höyüğe giderlermiş== Tarihçe == Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

geneli yerli halktan oluşur ve cami yukarısında otururlar eski taştan ve topraktan oluşan eski yapı evlerde oturur yaşlıları sonradan gelen ve yerleşen geneli aladağ ve diğer dağ kollarından gelen yabancılar köyün girişinde ve nergis tepe civarında otururlar yerlileri genelde kendi içinde kız alıp verirler ve yerlilerin hepsi akrabadır== Kültür == Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

köyün kuzey batısında toroslar uzanır sıra dağları vardır arkasında köy halkı tarafından bilinen arapların dağı vardır güneyi ise uçsuz bucaksız tarlalarla çevrilidir== Coğrafya == Adana iline 68 km, Kozan ilçesine 5 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri 2000-2500 civarındadır toplam nüfus genç nüfus ağırlıkta olup göç almaktadır şuan ki muhtarı Yusuf Ateş dir
2007
2000 1000
1997 1200

tarım ve hayvancılığa dayalıdır ekonomisi tarım olarak sulama kanalı altında narenciye bahçeleri vardır daha susuz bölgelerde ise buğday,arpa,susam,yer fıstığı,ayçiçeği ve zeytin bahçeleri vardır hayvancılık olarak ta küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılır== Ekonomi == Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Kozan belde ve köyleri