İçeriğe atla

Işıklı, Kozan: Revizyonlar arasındaki fark

Koordinatlar: 37°23′43″K 35°47′49″D / 37.39528°K 35.79694°D / 37.39528; 35.79694
Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
81. satır: 81. satır:
{{Kozan belde ve köyleri}}
{{Kozan belde ve köyleri}}
[[Kategori:37° K]]
[[Kategori:37° K]]
[[Kategori:Kozan'ın mahalleleri]]

Sayfanın 21.30, 2 Kasım 2015 tarihindeki hâli

Işıklı
Harita
Adana
Adana
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAdana
İlçeKozan
Coğrafi bölgeAkdeniz
Nüfus
 (2000)
 • Toplam780
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0322
Posta kodu01500
Resmî site
[1]

Işıklı, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Köy aslen Eski Kabasakal (Memi köyü) köyünden inenlerden oluşturulan bir köydür. Köyde bulunan eski evlerin yapı tarzlarından kaynaklı olarak bir zamanlar Ermeni yerleşimi olduğu düşünülmektedir.

Kültür

Köyde tipik olarak bölgenin kültürü hakimdir. Ancak narenciye bahçelerinde çalışan (yerel halk tarafından bekçi olarak tanımlanan)ve genellikle başka bölgelerden göç etmiş ailelerce farklı kültürel özelliklerle karşılaşılmaktadır. Köyde şenlik, piknik vb. herhangi bir kültürel etkinlik yapılmamakla birlikte, köy meydanında toplanan halk arasında sosyal iletişim sağlanmaktadır. Bayramlarda dışarıda yaşayan köylülerin gelmesiyle birlikte hareketlenen sosyal hayat son yıllarda verilen göçler nedeniyle neredeyse bitme noktasına gelmiştir.

Coğrafya

Adana iline 60 km, Kozan ilçesine 9 km uzaklıktadır. Toros dağları ile Çukurova'nın birleştiği bir lokasyonda yer alan köyün içerisinden "Deli Çay" adı verilen bir akarsu geçmektedir.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Bölgede hakim olan narenciye bahçelerinin, köyün etrafını sarması sebebiyle nadiren rüzgar esmektedir. Bu sebeple özellikle yaz aylarında oldukça bunaltıcıdır. Köy sınırlarında bulunan akarsu sebebiyle kış aylarında don olayına karşı bölgedeki diğer yerleşimlere göre daha dayanıklıdır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 780
1997 870

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ekonomik anlamda narenciye üretimi oldukça geniş bir paya sahiptir. Ayrıca mısır,buğday, karpuz ve sebze üretimi de yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Son yıllarda devlet teşvikleriyle narenciye haricinde de çeşitli meyve türlerine yönelik üretim yapılmaya başlanılmıştır. Köyün sınırları içerinden geçen yol üzerinde sergi tarzında tezgahlarda köyde üretimi gerçekleştirilen ürünlerin satışı yapılmaktadır. Büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu köyde kümes hayvancılığı da yapılmaktadır. Ayrıca arıcılık yaparak geçimini sağlayan aileler de mevcuttur. Köyün ana mahallesinde bir adet bakkaliye de bulunmaktadır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2014 - Vahdettin Sarı
2009 - Hakkı Çolak
2004 - Hakkı Çolak
1999 - Fehmi Tan
1994 - Fehmi Tan

Altyapı bilgileri

Köyde bulunanilköğretim okulu taşımalı eğitime geçilmesinin ardından atıl duruma geçmiştir. Köyün doksanlı yıllardan itibaren içme suyu şebekesivar ancak kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köy Üç Mahalleden Oluşmaktadır (Yeniköy,Çolakhasan Ve Merkez Işıklı'dır)

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Kozan belde ve köyleri