İçeriğe atla

Çobanpınarı, Kozan: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎Muhtarlık: Yazım hatası düzeltildi
Etiketler: Mobil değişiklik mobil uygulama değişikliği
82. satır: 82. satır:
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Kozan belde ve köyleri}}
{{Kozan belde ve köyleri}}
[[Kategori:Kozan'ın mahalleleri]]

Sayfanın 21.30, 2 Kasım 2015 tarihindeki hâli

Çobanpınarı
Harita
Adana
Adana
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAdana
İlçeKozan
Coğrafi bölgeAkdeniz
Nüfus
 (2000)
 • Toplam550
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0322
Posta kodu01500
Resmî site
[1]

Çobanpınarı, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

ÇOBANPINARI KÖYÜ Köyün asıl yerleşim yeri 3 dağın eteğindedir.Sonraları farklı aileler ovaya doğru yerleşmiş ve yeni köy ve karaveliler çiftliği adı altında yerleşim bölgesi oluşturmuşlardır. Koreken kelimesi nin kokeni, gorgulu, bilgili anlamina gelen Oz-Turkce bir kelime olan "Goregen"den gelmaktedir. Birbaska rivayete gore ise(Köyün Yerleşme alanı dağ eteğinde olduğu için ovadan bakıldığı zaman gözüktüğü için köyün ismi eski yıllarda gözüken olarak anılmış sonraları bu deyim görüken ve köreken olarak anılmaya başlanmış vede 1960 lı yıllarda Çobanpınarı ismini almıştır.Çobanpınarı ismini o zamanlarda bölgede hayvancılık yapıldığından vede tarım yapılmadığından arazide su kaynakları çok olduğundan o bölgenin insanları tarafından çobanların pınarı olarak anılmaya başlayarak son halini almıştır. Köy üç yerleşim bölgesi halindedir.Köreken,Acarköy ve Karaveliler çiftliği.Köy halkının çoğunluğu akrabadır.Köylüler,Çiftcilik,hayvancılık ve Narenciye yetiştirerek geçimlerini sağlarlar.Topraklar bol ve bereketlidir.Son yıllarda aileler çocuklarının eğitimi,geçim sıkıntısı nedeniyle büyük şehirlere gitmektedirler. Bu durum tarımdaki iş gücünü kötü yönde etkilemektedir. Köyde Karavelioğlu ailesi geniş ve saygın bir ailedir. Köyümüzde akaryakıt istasyonu mevcuttur.(Açıcı Petrol)

Kültür

Coğrafya

Adana iline 81 km, Kozan ilçesine 14 km uzaklıktadır. Köreken mahallesi iki tepe arasında dere içerisindedir. Acarköy mahallesi ise bir tarafını dağa yaslamıştır. Karaveliler Çiftliği ise ovadadır. Köreken ile Acarköy arası 1 km; Köreken ile Kareveliler arası 2 km; Karaveliler ile Acarköy arası 3 Km olup mahalleler üç ayrı noktadadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 550
1997 625

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Karaveliler Mahallesi'nde Sumbas çayının yanına Kuvarst kumu yıkama tesisi açılmış fakat tesis şu an atıl vaziyettedir. Balık üretme çiftlikleri vardır.Arıcılık ta yapılmaktadır.Akaryakıt istasyonu mevcuttur.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Üç dönemdir köyün muhtarlığını Ulaş Yenikalaycı yapmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2014 - ULAŞ YENİKALAYCI
2009 - ULAŞ YENİKALAYCI
2004 - ULAŞ YENİKALAYCI
1999 - Osman Kırık
1994 - Davut Çetin
1989 - Davut Çetin
1984 - Aziz Karavelioğlu

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu her iki mahallede olmasına karşılık taşımalı eğitime geçilerek kapatılmışlardır.Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşım Çukurköprü ve Bulduklu köylerinden geçen yoldan,ve de asıl döşeme yolundan sağlanır. Bu yol asfalttır.Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Kozan belde ve köyleri