İçeriğe atla

Eskimantaş, Kozan: Revizyonlar arasındaki fark

Koordinatlar: 37°32′K 35°55′D / 37.533°K 35.917°D / 37.533; 35.917
Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
79. satır: 79. satır:
{{Kozan belde ve köyleri}}
{{Kozan belde ve köyleri}}
[[Kategori:37° K]]
[[Kategori:37° K]]
[[Kategori:Kozan'ın mahalleleri]]

Sayfanın 21.30, 2 Kasım 2015 tarihindeki hâli

Eskimantaş
Harita
Adana
Adana
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAdana
İlçeKozan
Coğrafi bölgeAkdeniz
Nüfus
 (2007)
 • Toplam1.134
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0322
Posta kodu01500
Resmî site
[1]

Eskimantaş, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür. Kozan'ın başlıca yaylaları arasında gösterilir. Kalıcı nüfusu 1134 olan köyün nüfusu yazın 3500'lere kadar çıkmaktadır. Bölgedeki diğer köylere bakan tek Jandarma Karakolu Eskimantaş'tadır, bölgenin ilk ilkokuluda Eskimantaş'a yapılmıştır.

Tarihçe

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Kozan'ın en eski köylerinden bir tanesidir. Osmanlı'nın son, Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde bölgeye Kargapazarı denmiştir ve bugünkü eskiden Kargapazarı denilen bölgedeki köylerin en büyüğü Eskimantaş'tır. Yerleşmenin haricinde, Kozan'a varılmadan önceki son duraklama yeri olarak kullanılmış olduğu düşünülmektedir. Günümüzde Eskimantaş, bölge köylerinin en büyüğü olmasıyla bölgenin lideri durumunda olmasının yanı sıra Kozan'ın önemli yaylalarından biri olma özelliğini taşır.

Kültür

İçli köfte, bazlama, börek, mantı, köyün meşhur yemeklerindendir. nar beyaz incir hurma zeytin de yetişmektedir

Coğrafya

Adana iline 85 km, Kozan ilçesine 15 km uzaklıktadır.

Mahalleler

Eskimantaş; Selamuşağı, Yunuslar, Toramanlı, Hopur, Sarılarderesi ve Ahmetkahlar olmak üzere 6 mahalleye ayrılmıştır..

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ancak Toroslar'da bulunması dolayısıyla dağlık olması sebebiyle; bunaltıcı sıcakları yoktur, genel olarak serindir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000
1997

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarıma dayanmaktadır. halkın çoğunluğu büyük ve küçükbaş hayvancılık yapmaktadır. Arazilerinin dağınık ve küçük ölçekli olması profesyonel bir çiftçilik yapılamamasına neden olurken yine de bahçecilik konusunda önemli ilerlemeler kaydetmiş özelliklede trabzon hurması yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır. Bunun yanı sıra zeytin, nar,incir,elma,armut.. gibi meyvelerde bulunmaktadır. Son zamanlarda halkın bir kısmı arıcılık sektörüne yönelmiş ve iyi ilerlemeler kaydetmiştir.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim 3. sınıfa kadar vardır. ancak diğer sınıflar için taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi vardır ancak PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Jandarma karakolu bulunmaktadır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Kozan belde ve köyleri