İçeriğe atla

Yüksekören, Kozan: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k 62.248.55.204 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, 85.99.180.73 tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
89. satır: 89. satır:
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Kozan belde ve köyleri}}
{{Kozan belde ve köyleri}}
[[Kategori:Kozan'ın mahalleleri]]

Sayfanın 21.30, 2 Kasım 2015 tarihindeki hâli

Yüksekören
Harita
Adana
Adana
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAdana
İlçeKozan
Coğrafi bölgeAkdeniz
Nüfus
 (2000)
 • Toplam1.157
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0322
Posta kodu01500
Resmî site
[1]

Yüksekören, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün Bölge Coğrafyasına Göre Daha Yüksek Olması Nedeniyle Yüksek, Eski Yerleşim Yerlerinden OLduğu İçin Ören İsmini Almıştır. Yüksekliği Ve Eski Yerleşim Yeri Olduğu için Yüksekören Adını Almıştır.Kuruluş Tarihi Tam olarak bilinmemekredir. Fakat Eski ve Köklü Yerleşim Yerlerindendir. Zaman içerisinde Bölge ve Bölge Dışı Göçler Almıştır. Köyün büyük bir çoğunluğu, Oğuzların ( Türkmenlerin ) Avşar boyundan gelmektedir .

Kültür

AVŞAR TÜRKMENLERİ Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.

Köklü Yemekleri : Tavuk dolması,İçli köfte,Yuvarlama çorbası,Mantı,Kabak,Bamya gibi yemekleri meşhurdur.Tatlı olarakta yerel halk dilinde Kurbağa tatlısı diye bilinenen içi cevizli bir çeşit tatlıları mevcuttur. Köklü Bir Kültüre Sahiptir.

Coğrafya

Adana iline 70 km, Kozan ilçesine 9 km uzaklıktadır.Ulaşımı çok Kolaydır. Çukurova Bölgesinde Yer Almaktadır.Geniş Arazilere ve Meralara Sahiptir.

İklim

Köyün iklimi, Yazları kurak, Kışları ılık ve Yağışlıdır. (Akdeniz İklimi).

En Çok Yağış 19.01.1977 125.5 kg/m2 En Şittetli Rüzgar 10.10.1988 85.7 km/saat

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2014 880
2013 1347
2000 1157
1997 1148

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Buğday ve Pamuk ağırlıklı bir üretim yapılırken Pamuk yerine Ayçiçeği ekimi ağırlık kazanmıştır.Son yıllarda ikinci ürün olarak ekilen Mısır ve azda olsa soya ekimi kuraklık nedeniyle yapılamamaktadır.Köyün çevresinde Narenciye bahçeleri mevcut olup, Portakal, limon, Mandalina ve Turunç yetiştirilmekte olup ayrıca son zamanlada hızla Zeytin yetiştiriliciği başlamıştır.

seçildi).

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır, Ayrıca (Lise Projesi Üzerinde Çalışılmaktadır). Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalttır.Tali Yollardan da kolayca ulaşılabilir. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca Telefon Baz İstasyonları Bulunmaktadır.İletişim Problemleri yaşanmamaktadır.köyümüze ilk sulama kanalı 1972 projesi ile başlamıştır. Köy halkı büyük bir kalkınma içerisine girerek tarla sahipleri verimli ürünler sayesinde para kazanmaya başladılar. köyde işsizlik biraz olsun hafifledi. Daha sonra pamuk üretiminin bakımı ve masrafı çok yüksek maliyet içerisinde olması çiftçileri zor durumda bıraktığı için pamuk ekimleri yapılmaz oldu. Narenciye dikimleri 1985 yılından sonra kendini göstererek artık pamuk tarlalarının yerini aldı. 2006 Yılında Kozan barajının suyu yetersiz duruma gelince sulama alanlarının daraldığını ve ancak narenciyelerin sulanabileceğinin bildirilmesi çiftçileri çok zor duruma getirdi. Kurak alandaki köylüler artık yılda bir ürün olan BUĞDAY ile kaldılar. Yüksekören Köyünün batısı Kozan, güneyi İdem köyü, Batısında Tepecikören. Damyeri, Zerdali ve Bağtepe köyleri, Kuzeyinde ise Kabasakal köyü vardır. Bize en yakın köy Karacören köyüdür. Köyümüzde iki cami vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

  • 30/03/2014 yerel seçimlerle birlikte 18 kasım 2012 de yürürlüğe giren yerel yönetimler yasasına istinaden köy tüzel kişiliği sona ermiş olup il özel idareleri kapatılmıştır.Bu bağlamda büyükşehir ve ilçe belediyesine bağlanarak Yüksekören mahallesi haline dönüşmüştür.Yerelnet

Şablon:Kozan belde ve köyleri