İçeriğe atla

FIBA

Vikipedi, özgür ansiklopedi
FIBA
Uluslararası Basketbol Federasyonu
SloganWe Are Basketball (Biz Basketboluz)
Kuruluş18 Haziran 1932
TürSpor federasyonu
MerkezCenevre, İsviçre
Üyeler213 ulusal federasyon
Resmî dillerİngilizce, Fransızca[1]
BaşkanMali Hamane Niang[2][3]
Resmî sitefiba.com

Uluslararası Basketbol Federasyonu ya da yaygın adıyla FIBA (Fransızca: Fédération Internationale de Basketball Association), dünya basketbolunun en üst düzey yönetim organıdır. Uluslararası basketbol yarışmalarını yönetim sorumluluğu FIBA’dadır. Daha önce bilindiği haliyle Fédération Internationale de Basketball Amateur, 1989 yılında resmi isminden Amatör kelimesini çıkartmış ancak kısaltmasını aynen korumuştur.

FIBA, uluslararası basketbol kurallarını, kullanılacak ekipman ve mekanların özelliklerini belirler, sporcuların ülkeler arası transferlerini denetler ve uluslararası hakemlerin programlarını kontrol eder. 213 ulusal basketbol federasyonu FIBA üyesidir. 1989 yılından itibaren FIBA Afrika, Amerika, Asya, Avrupa ve Okyanusya olmak üzere beş bölgeye ayrılmıştır.

FIBA, 1932 yılında Cenevre’de kurucu üyeler olan Arjantin, Çekoslovakya, Yunanistan, İtalya, Letonya, Portekiz, Romanya ve İsviçre öncülüğünde kurulmuştur. İki yıl sonra Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmıştır. Berlin’de yapılan 1936 Yaz Olimpiyatları sırasında federasyon, basketbolun kurucusu olan James Naismith’i, Onursal Başkan olarak duyurmuştur.

FIBA, 1950 yılından bu yana erkekler Dünya Şampiyonası’nı, 1953’ten bu yana da Kadınlar Dünya Şampiyonası’nı düzenlemektedir. Her iki etkinlik de Yaz Olimpiyat Oyunları ile dönüşümlü olarak dört yılda bir gerçekleştirilmektedir.

1989 yılında FIBA kapısını ABD’nin NBA oyuncuları gibi profesyonellerin katılımına da açmıştır. Bu kararla birlikte Fédération Internationale de Basketball Amateur adını Fédération Internationale de Basketball olarak değiştirmiş, ancak FIBA kısaltmasını korumuştur.

Federasyon merkezini 1956 yılında Münih’e taşımış, 2002 yılında tekrar Cenevre’ye dönmüştür.

FIBA Sıralaması

[değiştir | kaynağı değiştir]
Sıralamalar 2014 FIBA Dünya Kupası turnuvaları sonrasına göredir.

Millî takım düzeyinde

[değiştir | kaynağı değiştir]
Dünya Genelinde
Kıta Genelinde

Kulüpler düzeyinde

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ 2014 General Statutes of FIBA, Article 47.1
  2. ^ "Hamane Niang eleito presidente da FIBA". FPB. 26 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2020. 
  3. ^ "President Hamane Niang open letter on behalf of FIBA Executive Committee - LawInSport". www.lawinsport.com. Erişim tarihi: 3 Kasım 2020. [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Erkekler FIBA Sıralaması". FIBA. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.  (İngilizce)
  5. ^ "Kadınlar FIBA Sıralaması". FIBA. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.  (İngilizce)
  6. ^ "Genel FIBA Sıralaması". FIBA. 19 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.  (İngilizce)

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]