Çalpınar, Midyat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.26, 17 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17372168 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Çalpınar
Harita
Mardin
Mardin
Ülke Türkiye
İlMardin
İlçeMidyat
Coğrafi bölgeGüneydoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 • Toplam806
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0482
Posta kodu47500

Çalpınar, Mardin ilinin Midyat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mahallenin Kürtçe adı Sîtê'dir. Tara beroj ve tara zıner olarak iki mahalleye ayrılır.Site mahallesinin tarihi bir geçmişi vardır.

Kültür

Yemekleri: kutulk, şam börek, goşte dermala, kıvar, bellohi, nane tenüre.

Coğrafya

Mardin iline 83 km, Midyat ilçesine 18 km uzaklıktadır.Köy yer yüzü şekilleri bakımından engebeli bir yapıya sahiptir. Tarım arazileri vadi yataklarında yer almaktadır.

Mahallenin çevresi irili ufaklı tepelerle çevrelenmiştir.Benzetmek gerekirse bir çanağında içerisinde yer almaktadır. Bu da köye özel bir iklim sağlamaktadır. Tarım arazisi yetersizliği nedeniyle tepe eteklerinde sekileme yöntemiyle bağlık alanlar olusturulmuştur. Kıraç bir toprak yapısı ve zayıf bir bitki örtüsü hakimdir. Meşe palamudu mahallenin temel bitki örtüsünü oluşturmaktadır.

şimdi ise köy gelişmiş bir şekilde olup herkes seracılıka uğraşmaktadır

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Mahallenin iklimi; yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Özellikle bahar ve yaz aylarında güneyden gelen sıcak çöl havasının etkisi altına girer. Bu bölgede kurak bir iklimin geçmesine neden olmaktadır. Sonbahar ve kış mevsiminde ise az yağış almakta olup kuru soğuk hakimdir.

Mahallenin nüfusu mevsimlere göre değişim göstermektedir. Köy halkından mevsimlik tarim,hizmet vs. işçisi olarak adana başta olmak üzere ankara istanbul izmir mersin antalya illerine gitmesi nüfusta değişmelere neden olmaktadır. mahallenin geçmişi eski yıllara gitmekte olup çalpınar kütüğüne kayıtlı insan sayısı oldukça fazla olmakla beraber mahallenin daimi ikamet eden nüfusu 1000 ile 1500 arasında değişim göstermektedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 1121
2000 603
1997 -1825

Ekonomi

Mahallenin ekonomısi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

2005 senesi̇nden i̇ti̇baren mahallede modern sulama tekni̇kleri̇yle seracılık hızlanmıştır. Maddi̇ olanaksızlıklar, alt yapı eksi̇kli̇kleri̇ gi̇bi̇ nedenlerle oldukça az olan modern tarım, gerek elektri̇k sağlanması, gerekse sulamalı tarımda kullanılan malzemeleri̇n uygun fiyata ve kolay temi̇ni̇ sayesi̇nde hız kazanmıştır. Mi̇dyatta ve çevresi̇nde yetersi̇z olan sebze ve meyve yeti̇şti̇ri̇ci̇li̇ği̇ Çalpınar sayesi̇nde dışa bağlılıktan bi̇r nebze de olsa kurtulmuştur[kaynak belirtilmeli]. Modern sulama ve seracılık faali̇yetleri̇ köylüye i̇yi̇ bi̇r geli̇r kapısı oluşturmaktadır. mevsi̇msel i̇şçi̇ olarak köy dışına çıkan i̇nsan oranında da yıllara göre azalmalar görülmektedi̇r.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Mahalleye ayrıca ulaşımı sağlayan yol BeLGelerde asfalt olup GeRÇEKTE HALA ÇAKIL TAŞLI YOLA SAHİP KÖYdür. Mahallede elektrik ve sabit telefon var, ama kış aylarında iletişim kopmaktadır Demek gelir içimden ama MaLesef KesinlikLe iLetişim saĞLanmamaKTadıR .[kaynak belirtilmeli].

Dış bağlantılar

Şablon:Portal