The High End of Low

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(We're from America sayfasından yönlendirildi)
The High End of Low
Marilyn Manson stüdyo albümü
Yayımlanma20 Mayıs 2009
KaydedilmeMart 2008-Ocak 2009, Hollywood, Kaliforniya
TarzEndüstriyel rock, endüstriyel metal, glam rock
Süre72:12
ŞirketInterscope
YapımcıMarilyn Manson, Sean Beavan, Chris Vrenna
Marilyn Manson kronolojisi
Eat Me, Drink Me
(2007)
Born Villain
(2012)

The High End of Low, Marilyn Manson'ın yedinci stüdyo albümüdür. 20 Mayıs 2009'de tüm dünyada yayınlanmıştır.Albümle ilgili ilk açılmalar 29 Kasım 2007'de geldi. "Rape of the World" turnesinden sonra şarkı yazmaya başlayan Manson önceki albümlerinde beraber çalıştığı Tim Skold'la yollarını ayırdı. Grup arkadaşları Ginger Fish ve Chris Vrenna'nın yanında eski gitaristi Twiggy Ramirez'i de yanına alarak albüm için çalışmaya başladı.

"We're From America" grubun websitesinden dijital single olarak 7 Nisan'da yayınlandı. Albümün ilk single'ı ve klibiyse "Arma-Goddamn-Motherfuckin-Geddon" şarkısı oldu. Albüm listelere 4 sıradan girip Eat Me, Drink Me'ye göre daha başarılı olsa da, The Last Tour on Earth albümüden bu yana aldığı en düşük ilk hafta rakamına ulaştı.

Arka plan ve kayıt[değiştir | kaynağı değiştir]

Manson, 2007'de çıkardığı Eat Me, Drink Me'yi takip eden "Rape of the World" turnesi devam ederken yaptığı açıklamada 2008 yılının başında grubun o dönemki kadrosu (Manson, Sköld, Fish, Vrenna ve Holliday) ile yeni kayıtlara başlayacağını açıkladı. Manson ayrıca yeni albümde o dönem beraber turneye çıktıkları Slayer gitaristi Kerry King, eski The Smashing Pumpkins gitaristi James Iha ve Yeah Yeah Yeahs'ten Nick Zinner'ın da katkılarının olacağını söyledi. Ancak bu çalışmalar gerçekleşmedi.

Aralık 2007'de Manson, grubun eski bas gitaristi Jeordie White (Twiggy Ramirez) ile görüştü ve Ocak 2008'de Twiggy'nin tekrar Marilyn Manson'a bas gitarist olarak katılacağı ve turnenin devamında çalacağı açıklandı. Ancak Twiggy ve Sköld'ün beraber çalışamaması nedeniyle Sköld gruptan ayrılma kararı aldı. Mart 2008'de Twiggy ile yeni albümün çalışmaları başladı.

Eski Limp Bizkit gitaristi Wes Borland grubun Güney Kore'de Ağustos 2008'de verilecek konseri için gruba dahil edildi. Ancak bu konserden sonra bir kez daha grupla çalan Borland, Limp Bizkit'e geri dönmek için Marilyn Manson'dan ayrıldı. Borland, daha sonra grubun yeni albümü için dokuz tane şarkı getirdiğini ancak bunların kabul edilmemesi nedeniyle grupla yola devam etmek istemediğini açıkladı. Manson ise albümü Twiggy ile yazmak istediğini ve kayıt sırasında ise farklı gitaristler kullanmayı planladıklarını söyledi. Manson ve Twiggy, Ekim 2008'de albümün neredeyse bittiğini ve albümün Antichrist Superstar'a grubun yeni çalışmalarından daha fazla benzediğini söyledi. Albümün yapımı Manson, Twiggy ve Vrenna'nın yanı sıra Antichrist Superstar ve Mechanical Animals albümlerinin prodüktörü Sean Beavan tarafından üstlendi.

Manson, vokalleri Kasım 2008 ile doğum günü olan 5 OCak 2009 arasında Hollywood Hills'teki ev stüdyosunda kaydetti. Albümün aşırı bir şekilde otobiyografik olduğunu söyleyen Manson, Dita von Teese ile evliliğinin bitmesi ve bunun ardından 19 yaşındaki aktris Evan Rachel Wood ile yaşadığı ilişkiden ilham aldığını açıkladı. Manson, evinin odalarını Wood ile yaşadığı ilişkiden geri kalanlarla süslemişti ve albümün fotoğraflarının çoğu bu evde çekilmişti.

Müzik ve besteler[değiştir | kaynağı değiştir]

The High End of Low'deki şarkılar yazılma tarihlerine göre sıralanmıştır. Albüm, endüstriyel metal, glam rock, garage rock, blues, country ve synthpop gibi birçok tarzdan oluşmaktadır. Albümün ilk şarkısı "Devour" akustik gitar ile başlayan ve daha sonra sert davulların ve çığlıkların ön plana geçtiği bir rock şarkısıdır. Metal Hammer daha sonra bu şarkıyı Marilyn Manson'ın gerektiğinden daha az ilgi görmüş 10 şarkısı listesine dahil etti. İkinci şarkı "Pretty as a Swastika" bir heavy metal şarkısı olup, şarkının sözleri Manson tarafından en gurur duyduğu şarkı sözlerinden biri olarak adlandırılmıştır. Interscope Records'un baskısı ile şarkının adı albüm kapağında "Pretty as a ($)" olarak sansürlenmiştir. "Leave a Scar", Wood'un Manson'dan ayrıldığı gün yazılmıştır. "Four Rusted Horses" blues etkileşimli bir şarkı olup, The Doors ve Johnny Cash'in çalışmalarına benzetilmiştir. Manson'a göre herkesin düşündüğünün aksine şarkıda kıyamet değil, bütün zorluklara rağmen hayatta kalmayı başaran grup elemanları anlatılmaktadır. "Arma-goddamn-motherfuckin-geddon", hızlı bir rock şarkısı olşmakla beraber Metal Hammer dergisi tarafından Diana Ross'un "Chain Reaction" ve Depeche Mode'un eserlerine benzetilmiştir. "Blank and White" sansürcülük hakkında yazılmış bir şarkıdır. Şarkının sözlerinin bir kısmı Interscope tarafından albümün bütün versiyonlarında sansürlenmiştir. Manson ise sansürcülük hakkındaki bir şarkının sansürlenmesinin onu bir sanatçı olarak mutlu ettiğini belirtmiştir. "Running to the Edge of the World", David Bowie'den esinlemiş bir ballad olup, şarkının ortalarında Manson'ın falsetto kullandığı bir şarkıdır. "I Want to Kill You Like They Do in the Movies" bas gitarın öne çıktığı, 9 dakikadan fazla süresiyle albümün en uzun şarkısıdır. Sözleri Manson ile Wood'un biten ilişkisini anlatmaktadır. Albüm için kaydedilen ilk şarkılardan biri olan bu şarkının ilk versiyonu 25 dakika sürmektedir. Ancak albümü 2 CD olarak yayınlanamak istemeyen grup, albümün son şarkısı "15"i kaydettikten sonra bu şarkının daha kısa bir versiyonunu kaydetti. CD'de 9 dakika kaldığını öğrenen Manson, bu performansı bir kerede çalıp kaydetti.

"WOW" bir endüstriyel dans şarkısı olup, Manson tarafından ilk yarısı acı ve öfke dolu olan albümün dönüm noktası olarak adlandırılmıştır. Bu şarkıda Manson tek telli bir gitar çalmaktadır. "Wight Spider" albümün en sert şarkılarından biri olup, Mastodon şarkılarına benzetilmiştir. "Unkillable Monster" ise yavaş tempoda bir rock şarkısıdır ve geneli sessiz giden şarkının nakaratları tam tersine gürültülüdür. "We're from America" albümün en politik şarkısı olup, sözlerinde neo-muhafazarlığın birçok görüşüne gönderme yapmaktadır. "I Have to Look Up Just to See Hell" melankolisi ile dikkat çekmektedir. "Into the Fire" vokalistin bir Noel günü Wood ile konuşmak için Wood'u 158 kez araması ve her denemesinde ellerini ve yüzünü bir jilet ile kesmesini anlatmaktadır. Albümün son şarkısı "15", Manson'ın doğum günü olan 5 Ocak'ta tamamlandı. Manson bu şarkıyı grubun yazdığı en önemli şarkı olarak tanımladı ve albümü tamamladığını düşünürken doğum gününde söyleyemeyip içinde kalanlar olduğunu hissettikten sonra bir günde bu yeni şarkıyı yazdığını söyledi.

Yayınlanış ve promosyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümün adı Rolling Stone dergisinde 2 Şubat 2009'da duyurulurken, ilk klibin "I Want to Kill You Like They Do in the Movies" şarkısına geleceği açıklandı. Mart ayında albümden beş şarkının ilk versiyonları internete sızdı. "We're from America" grubun websitesinde 27 Mart'ta ücretsiz olarak indirime açıldı ve 7 Nisan'da online platformlarda satışa sürüldü. 14 Nisan'da ise CD olarak yayınlandı. Billboard'un Hot Single Sales listesinde üç numaraya kadar çıktı ve listede altı hafta kaldı.

"Arma-goddamn-motherfuckin-geddon" albümün ilk resmi single'ı oldu. Şarkının single olarak yayınlanmasına Manson'ın albümün enstrümental versiyonunu plak şirketine çalmasından sonra karar verildi. Fazlasıyla küfür içeren şarkının "Arma...geddon" olarak aşırı bir şekilde sansürlenmiş hali 13 Nisan'da ABD radyolarına sunuldu. Şarkı Billboard'un Mainstream Rock listesinde sadece 37 numaraya çıkarak grubun en kötü liste performanslarından birini yaşattı. 14 Mayıs'ta İngiliz müzik dergisi NME'nin sitesinde Los Angeles'lı sanatçı Delaney Dishop'un çektiği klip ilk kez yayınlandı.

The High End of Low, ABD'de yayınlamadan dört gün önce grubun MySpace sitesinden ücretsiz olarak dinletilmeye başlandı. Albüm "The High End of Low" turnesi ile tanıtıldı. Rob Holliday grubun turnesine katılmazken, Twiggy gitarları çaldı. Bas gitarda ise eski Wired All Wrong üyesi Andy Gerold yer aldı.

Albümün yayınlanmasından sonra Manson, Interscope ve sansürcülüğü hakkında bir takım eleştirel yorumlarda bulunurken şirketin CEO'su Jimmy Iovine'i ise grubun yaptıklarını anlamamakla suçladı. Albüm yayınlandıktan birkaç gün sonra ise Iovine'in iş ortağı ve arkadaşı Trent Reznor, Manson'a "palyaço" diyerek şarkıcıyı daha başarılı olmak için önüne geçen herkesi ezen ve onlara kötü davranan biri olarak tanımladı. Manson ise Reznor'ı kıskançlıkla suçlayarak Reznor'ı aynı şeyi Kurt Cobain ve Billy Corgan'a da yaptığını söyledi. 3 Aralık'ta grup Interscope ile yollarını ayırdı. Manson, bu ayrılık sonrası üstündeki baskıdan kurtulup rahatladığını açıkladı ve turne esnasında grubun yeni şarkılar üstünde çalışmaya başladığını söyledi. Ayrıca Wood ile ilişkisini tekrar düzelttiğini belirtti. Şubat 2011'de grubun uzun süreli davulcusu Ginger Fish gruptan ayrıldığını açıkladı.

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Marilyn Manson tarafından yazıldı, tüm müzikler Twiggy, Vrenna ve Manson tarafından bestelenen "Wight Spider" dışında Twiggy ve Vrenna tarafından bestelendi.

The High End of Low – Standard edition
No. Başlık Süre
1. "Devour"   3:46
2. "Pretty as a Swastika"   2:45
3. "Leave a Scar"   3:55
4. "Four Rusted Horses"   5:00
5. "Arma-goddamn-motherfuckin-geddon"   3:39
6. "Blank and White"   4:27
7. "Running to the Edge of the World"   6:26
8. "I Want to Kill You Like They Do in the Movies"   9:02
9. "WOW"   4:55
10. "Wight Spider"   5:33
11. "Unkillable Monster"   3:44
12. "We're from America"   5:04
13. "I Have to Look Up Just to See Hell"   4:12
14. "Into the Fire"   5:15
15. "15"   4:21
Toplam süre:
72:12

Künye[değiştir | kaynağı değiştir]

AllMusic ve The High End of Low albüm kitapçığından alınmıştır.[7][8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Marilyn Manson - The High End of Low Independent Record Store Version (CD, Album) at Discogs". Discogs. 8 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2016. 
  2. ^ "The High End of Low - Marilyn Manson: Amazon.de: Musik". Amazon.de. 17 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2016. 
  3. ^ "Marilyn Manson - The High End of Low (Deluxe Edition)". Amazon.com. 3 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2016. 
  4. ^ "Marilyn Manson - The High End of Low Hot Topic Version (CD, Album) at Discogs". Discogs. 9 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2016. 
  5. ^ "The High End of Low by Marilyn Manson on Apple Music". iTunes. Apple Inc. 30 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2016. 
  6. ^ "マリリン・マンソン - ザ・ハイ・エンド・オブ・ロウ<デラックス・エディション>" [Marilyn Manson - The High End of Low]. Universal Music Japan (Japonca). 11 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2016. 
  7. ^ "The High End of Low – Marilyn Manson | Credits". AllMusic. Erişim tarihi: 11 Ekim 2016. 
  8. ^ "Digital booklet". The High End of Low (liner notes). Marilyn Manson. Santa Monica, California: Interscope Records. 2009. 0600753254042.