Working Class Hero

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Working Class Hero, John Lennon'un Beatles sonrası çıkardığı John Lennon/Plastic Ono Band isimli albümünden bir şarkı. Green Day, Marilyn Manson ve Ozzy Osbourne gibi birçok isim şarkıyı yeniden yorumlamıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı siyasi ve sosyal anlam ve eleştiri taşıyan bir şarkı olduğu gibi kurumsal dinî de eleştirmektedir. İsminden de anlaşılabileceği gibi (Working Class Hero - "İşçi Sınıfı Kahramanı") şarkı işçi sınıfını temelde konu alır. Şarkıda işçi sınıfının otoriter güçlerce din, seks ve televizyon ile uyuşturulduğu savlanır.[1] Sınıf kavramı da şarkıda önemli bir biçimde vurgulanmıştır.[2]

Yorumlayanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı birçok müzisyen tarafından yeniden yorumlanmıştır. Şarkı en son 2007 yılında Green Day grubu tarafından Instant Karma: The Amnesty International Campaign to Save Darfur albümü için yorumlanmıştır; bu albümden kazanılan gelirler Amnesty International (Uluslararası Af Vakfı)nın Darfur meselesine dair çalışmaları için kullanılmaktadır. Single radyolarda 30 Nisan 2007 tarihinde yayımlanmaya başlanmıştır.[3] Bu yorumlama ses getirmiş ve Grammy Ödülüne aday gösterilmiştir.[4]

Şarkıyı yorumlayan bazı diğer sanatçılar:

Kaynakça ve notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Şarkıda bu kısmın geçtiği ifadenin özgün hâli şudur: "Keep you doped with religion and sex and TV". Kaynak: Working Class Hero şarkı sözleri 9 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Şarkıda bu kısmın geçtiği ifadenin özgün hâli şudur: "And you think you're so clever and classless and free". Kaynak: Working Class Hero şarkı sözleri 9 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Green Day Authority at GreenDayAuthority.com". 30 Nisan 2007. 26 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2007. 
  4. ^ "Green Day Nominated for 2008 Grammy Award". 1 Şubat 2008. 13 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2008.