Vikipedi:Köy çeşmesi/2016/Ekim

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

Şablon değişikliği önerisi[kaynağı değiştir]

Elimizde İngilizce seviyeleri şablonu var, gerçekçi bir şekilde İngilizce düzeylerimizi yansıtmak istiyorsak bunu a1,a2,b1,b2,c1,c2 şeklinde yeniden düzenlememizi öneriyorum. -- •SuperiorFast• ileti 15:01, 9 Ekim 2016 (UTC)

Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı ölçütleri güzel şüphesiz ki, ancak pek evrensellik kazanamadı. Kuzey Amerika yine kendi bildiğini okuyor. Wikimedia bünyesinde de mevcut kullanıcı şablonu derecelerinde bir standart sağlanmış durumda. Ben bir dönem b2, c2 falan yazıyordum kullanıcı sayfama ama bir noktada vazcaymışım ben de.
Vito Genovese 12:34, 3 Şubat 2017 (UTC)

WikiProject in the minority languages of Turkey[kaynağı değiştir]

Merhaba! Sorry for my English. I propose to create project for minority languages of Turkey. For discuss and help other minor wikipedias. Like in other wikipedia: Проект:Разделы Википедии на региональных языках России, Wikipédia:Projet Wikimedia en langues régionales de France, Wikipedia:WikiProject in the minority languages of English-speaking countries--Kaiyr (mesaj) 19:07, 15 Ekim 2016 (UTC)

What exactly do you have in mind, @Kaiyr?
Vito Genovese 12:35, 3 Şubat 2017 (UTC)

Kaliteli ve seçkin madde adaylarına yönelik atılım[kaynağı değiştir]

Burada da tartışılan konunun sonuca ulaştırılması gerekmekte. Kullanıcılara, haydi bir el atın yorum yapıp sonuçlandıralım, tarzında ulaşmaya çalışmak hem verimsiz, hem sonuçsuz, hem de durumu ertelemeye ve uzatmaya yarıyor. Daha önceki olduğu gibi kaliteli ve seçkin madde adaylıklarına önem vermek, verdirmek, kullanıcıları buraya teşvik ettirmek gerekli. Yakın zamanda İBP projesinin atılım yapması ve katılım oranının artması örneğinde olduğu üzere, aynı tutumu kaliteli ve seçkin madde adayları ve adaylık sayfasında da uygulamalıyız. Buraya yapılacak her teşvik, kullanıcıların maddeleri kaliteli bir hale getirmesine önayak olacaktır ve kısa veya orta vadede Vikipedi'deki kaliteli ve seçkin madde sayısını artıracaktır. Konu Vikipedi için önemlidir ve bu konuda sorumluluk alacak, adaylık sayfalarına göz atmaya teşvik edecek, kullanıcıları buraya yönlendirecek, hatta bu konuda çeşitli kampanyalar ve projeler üretecek sorumlulara ihtiyaç bulunmaktadır.

Konu hakkında bir çözüm üretene kadar bu konu tartışmaya açık kalmalıdır. Vikipedi'de yeni kalitesi yüksek maddeler görmeyi hepimiz istiyoruz, eminim. Bu sebeple görüşlerinizi bekliyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:34, 23 Ekim 2016 (UTC)

Teknik[kaynağı değiştir]

Toplu mesaj gönderimi yetkisi[kaynağı değiştir]

İşbirliği projeleri ve bunun gibi periyodik duyuru gerektiren veya belirli bir listeye yapılacak duyuruların tek tek gönderilmesi yerine, mediawiki'nin 'toplu mesaj gönderim' özelliği ile gönderilmesine imkan sağlamak için 'Toplu mesaj göndericisi' kullanıcı grubunun kurulmasını öneriyorum. Bu gruba katılım hizmetli onayıyla olacak. Bu şekilde,

  • Toplu mesaj gönderimi yapacak kullanıcı, bir hizmetliden bu yetkiyi talep edecek.
  • Toplu mesaj göndericisi grubundaki kullanıcılar, alıcı listeleri oluşturacak
  • Kullanıcılar toplu mesajın alıcı listesinden kendini çıkarabilecek veya ekleyebilecek.

Topluluğun onayına sunuyorum. -- Hakan·IST 14:16, 2 Ekim 2016 (UTC)

  • Destek Destek --II. Niveles (mesaj) 14:17, 2 Ekim 2016 (UTC)
  • Soru Mesajları biz görebilecek miyiz yoksa grup kendi içinde mi görebilecek sadece?--Locos Turcos (mesaj) 14:18, 2 Ekim 2016 (UTC)
Mesajlar el ile gönderilenden pek de farklı olmayacak, göndericisi 'MediaWiki message delivery' adlı bot olacak, şu örnekte olduğu gibi olacak , mesajın en altında gönderen ile ilgili bilgi yer alacak.-- Hakan·IST 14:52, 2 Ekim 2016 (UTC)
  • Destek Destek Böyle bir yetki kullanışlı olacaktır. Zira benim Vikiproje:Siyaset/İşbirliği Projesi ve kişisel projem kaynaklı birçok defa ilgili kullanıcılara toplu mesaj göndermem gerekebiliyor. Ve daha önce çok defa, tek tek kullanıcılara aynı mesajı kopyala-yapıştır yöntemiyle gönderdim. İlgili kişilere kolay ulaşma imkanı verecek bu uygulama yerinde olur. --Ahmet Turhan (mesaj) 13:58, 2 Ekim 2016 (UTC)
Vikiproje:Veteriner Tıp projesini oluşturdum. Bu projeyi tamamladığımda yeni projeler oluşturmayı hedefliyorum. Bu proje özelinde diğer tüm projelerinin büyümesi ve ansiklopedinin gelişmesi için de bu mesaj yetkisi uygun olacaktır. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:58, 6 Ekim 2016 (UTC)
  • Destek Destek Özellikle proje, iş birliği gibi işlerle uğraşan, ama her başvurana değil de gerçekten ihtiyaç duyanlara verilirse yerinde olacaktır.--RapsarEfendim? 15:03, 2 Ekim 2016 (UTC)
  • Destek Destek Benim işime yarayacağından şüpheliyim fakat ilerleyen zamanlarda veya şu aralarda diğer kullanıcıların işine yarayabilir --Erdo Can 15:22, 2 Ekim 2016 (UTC)
  • Destek Destek Vikipedi kullanıcılarının vakitleri değerli. Zaten mesajları herkes görebiliyorsa sorun yok. Vakit kaybı olmasın. Tam destek.--Locos Turcos (mesaj) 18:06, 2 Ekim 2016 (UTC)
  • Destek Destek --Potkal 21:33, 2 Ekim 2016 (UTC)
  • Destek Destek Çeşitli projeler gereği toplu mesaj gönderimine zaten ihtiyaç duyuluyordu. Öte yandan zaman açısından da tasarruf sağlayacağını düşünüyorum. --Ravages (mesaj) 11:32, 3 Ekim 2016 (UTC)

Yorum Sonuç Tartışma sonucu kullanıcı grubu oluşturma işlemi başlatıldı.-- Hakan·IST 09:00, 9 Ekim 2016 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı , toplu mesaj kullanıcısı yetkisi Türkçe Vikipedide tanımlanmıştır, uzantı ile ilgili çevirilerin düzenlenmesi gerekmekte. Toplu mesaj gönderecek kullanıcıların, hizmetli duyuru panosunda talep yapmaları uygun olacaktır.--08:48, 13 Ekim 2016 (UTC)

Çeviri Sorunları[kaynağı değiştir]

Ben bir maddeyi İngilizce'den Türkçe'ye çevirirken kaynakça gözükmüyor. Sonra da çevirilerime kaynak belirtilmedi deniyor. Yardım... --Hakan Duran (mesaj) 17:16, 4 Ekim 2016 (UTC)

  • Şimdi hiç çeviri yapamıyorum ama eskiden metini, bağlantı ve kategorileriyle çevirtip, kaynakları kendim ekliyordum ("cite web-> web kaynağı" gibi değişikliklerle). Benim bildiğim yol bu. Kaynaklandırma, iyi+ maddelerde hep Murasaki Shikibu maddesindeki gibi olsa çok rahat olur. --Deniz (mesaj) 20:39, 14 Kasım 2016 (UTC)

The Wikimedia Developer Summit wants you[kaynağı değiştir]

The Wikimedia Developer Summit is the annual meeting to push the evolution of MediaWiki and other technologies supporting the Wikimedia movement. The next edition will be held in San Francisco on January 9–11, 2017.

We welcome all Wikimedia technical contributors, third party developers, and users of MediaWiki and the Wikimedia APIs. We specifically want to increase the participation of volunteer developers and other contributors dealing with extensions, apps, tools, bots, gadgets, and templates.

Important deadlines:

  • Monday, October 24: last day to request travel sponsorship. Applying takes less than five minutes.
  • Monday, October 31: last day to propose an activity. Bring the topics you care about!

More information: https://www.mediawiki.org/wiki/Wikimedia_Developer_Summit

Subscribe to weekly updates: https://www.mediawiki.org/wiki/Topic:Td5wfd70vptn8eu4

MKramer (WMF) (talk) 19:07, 14 Ekim 2016 (UTC)

Editing News #3—2016[kaynağı değiştir]

17:49, 15 Ekim 2016 (UTC)

Şablon hatası[kaynağı değiştir]

Kullanıcı profilimde yer alan şablonlarla ile ilgili bir sorunum var. Sayfadaki görseller ve çalışma özetlerimin bulunduğu mavi renkli kutucuk şablonları, sayfayı aşağı yukarı ilerlettiğimde en alt sayfadaki proje göstergelerinin önünü kapatıyor. Bu durumu nasıl önleyebilirim? Diğer yazı şeklindeki içeriklerde ve sağdaki "göster" ikonuna tıklandığında sorun yok, en alttaki şablonlar yine bunların üstte görünüyor fakat, diğer türlü hep altta kalıyor. Sayfanın en alttaki şablonların her zaman üstte olmasını istiyorum, bunu nasıl yapabilirim? --Ahmet Turhan (mesaj) 20:54, 17 Ekim 2016 (UTC)

Çözümü basitmiş gerçekten, teşekkür ederim :) Fakat şablonlardaki durum hala devam ediyor, özellikle "Vikipedi'ye eklediğim maddeler" şablonunun yanındaki göster ikonuna basınca durum net belli oluyor. Diğer alttakilerde de aynı durum mevcut. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:52, 19 Ekim 2016 (UTC)
O kadarı beni aşıyor malesef. --KediÇobanı🐈 12:48, 19 Ekim 2016 (UTC)

Başka bir şablon sorunu daha mevcut. Vikiproje:Sovyetler Birliği'da her sayfaya koyduğum üst bannerlar farklı tarayıcılardan monitör çözünürlüklerine göre ince uzun kısa falan görünüyor. Hatta telefondan bağlanınca masaüstü görünümde çok uzun görünüyor. Bunu nasıl sabitleyebilirim? Yani ekranın sağlı sollu dengesi farklı yerlerden giriş yapıldığında banner da yok. Hatta şu an bende sayfalarda normal görünüm olmasına rağmen, yani banner ile alt içeriğin sağ sol dengesi olmasına rağmen, ekrana yakınlaştır-uzaklaştır yaptığımda yine alt bağlantılardan farklı büyüklükte görünüyor. Bu sorunu nasıl aşabilirim?

Şuradaki örnekte, asıl üst banner sağa doğru daha uzun farklı tarayıcılarla girildiğinde sağa doğru olan kısım farklı görünüyor. Örneğin PC'den girdiğimde mavi hücreler en sağda iken, telefondan girdiğimde çene altında kırmızı bant olan insan figürü en sağda görünüyor. Fakat bu görselde sağa doğru bir kayma yok. Bizim Sovyet projesinde ise bu görsel sağa doğru kayıp sayfa düzenini bozuyor. İşin içinden çıkamadım, yardım edebilecek konuya hakim bir kullanıcı arıyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 09:20, 19 Ekim 2016 (UTC)

  • Ne demek istediğinizi anladım Ahmet Turhan. İngilizce Vikipedide oluyor ancak Türkçe Vikipedide Script error: No such module "random". uyarısı veriyor. --KediÇobanı🐈 11:29, 19 Ekim 2016 (UTC)
Bu verdiğiniz örnekte de çözünürlükten kaynaklı bende sağ taraf gözükmüyor örneğin. Dördüncü görsel sonrası yok. Tüm altsayfalarda tüm bannerların hatasız görünmesini istiyorum da bir türlü beceremedim. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:47, 19 Ekim 2016 (UTC)
O kadarı beni aşıyor malesef. --KediÇobanı🐈 12:48, 19 Ekim 2016 (UTC)
  • İstek yapıldı Yapıldı İlgilenenlere teşekkür ederim.

Fethullah Gülen[kaynağı değiştir]

Merhabalar, Google aramalarında Vikipedi kaynaklı aramalarda 13 Nisan 2017 ölüm tarihi gözüküyor. Ancak sayfaya baktığımızda ve geçmişide kontrol ettiğimizde böyle bir değişiklik olmadığını görüyoruz bunun sebebi ne olabilir?--Lucky Lucianom 06:48, 21 Ekim 2016 (UTC)

Vikipedi'de kayıtlı olsun yada olmasın, herhangi bir kullanıcı değişikliği yayınlamasa da, "önizlemeyi göster" diyerek o içeriği elde edebilir. Ama değişiklik Google'da nasıl görünebilir dersek, en basitinden direk o Google sayfasında "öğeyi denetle" üzerinden içeriğini değiştirdikten sonra, ekran görüntüsünü alarak da o değişikliği sosyal medyada yayınlayabilir.--MerhabaNe yapabilirim? 06:56, 21 Ekim 2016 (UTC)
Aramalarda kaç saattir o şekilde gözüküyor --Lucky Lucianom 07:07, 21 Ekim 2016 (UTC)
Google'da geri bildirim özelliği vardır. Bir ara Google'da Fethullah Gülen'in fotoğrafı ünlü birisinin annesi olarak yer almıştır. Durum Vikipedi'den kaynaklanmamaktadır. Nitekim Google sayfaları da değiştirilebilinmektedir. Sorunun Google geri bildirim özelliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Medya'da Vikipedi hakkında yer alan ithamlar giderek ne kadar çok magazinsel bir hal alsa da; Vikipedi'de Fethullah Gülen sayfasında yayınlanmış "kararlı sürümleri" esas almaları daha doğru olacaktır. Bu yönüyle Vikipedi tamamen masumdur.--MerhabaNe yapabilirim? 07:23, 21 Ekim 2016 (UTC)
Google aramalarda çıkan şunun gibi verileri Vikipedi'den çekmez. Veri çekecek olsa bile Vikiveri'den çeker. Üst tarafta Vikipedi bağlantısı bulunması böyle bir algı oluşmasına neden olmuş olabilir. Örneğin "Sarımsak" yazdığımızda sağ tarafta "Besin Değerleri" çıkıyor. Vikipedi maddesinde o tür bilgiler mevcut değil. --Üçüncü Adam (mesaj) 13:31, 21 Ekim 2016 (UTC)

"Şablon içeriği çok büyük" sorunu[kaynağı değiştir]

Şu maddede görülebileceği gibi bazı şablonlar "Şablon içeriği çok büyük. Bazı şablonlar eklenemeyecek." uyarısıyla maddede gözükmüyor. Sebebi nedir, nasıl çözülür bilen var mıdır? @Superyetkin? @HakanIST?--RapsarEfendim? 21:12, 26 Ekim 2016 (UTC)

Şablon:Navboxes içinde çok fazla dolaşım şablonu kullanılınca post-expand include size olarak verilen sınırları aşıyor. Navboxes kaldırılırsa çözülür ama bu sefer de o kadar dolaşım şablonu estetik sorun çıkarır. Kaldırmadan çözülebilir mi emin değilim.--Sayginerv-posta 09:46, 27 Ekim 2016 (UTC)
Düzeltildi. --Superyetkinileti 15:14, 29 Ekim 2016 (UTC)

Politika[kaynağı değiştir]

Vikiproje Katılımcılar listesi[kaynağı değiştir]

Merhaba, bir çok vikiprojenin katılımcı listelerindeki kullanıcılar ya çeşitli sebeplerle süresiz engellenmiş, ya yıllardır kullanmamış ya da hesabını terk etmiş. Bu listelerin güncellenmesi ilgili bir politikamız veya uygulamamız var mı? Yoksa 5 yıl önce üye olmuş, listeye adını yazmış ve son değişikliği neredeyse bu olmuş kullanıcılar dahil hepsi olduğu gibi kalıyor mu? Misal; Vikiproje:Sinema#Katılımcılar--Pragdonmesaj 20:59, 15 Ekim 2016 (UTC)

Yönerge yok, kaldırmak da uygun olabilir "kalmasının ne zararı var ki?" sorusuna mantıklı bir cevap bulunamazsa kalması da olabilir. Toplu mesaj atma kullanıcı grubu geldiğine göre kalması bir tık daha önde geliyor bana göre (önceden olsa "aktif olmayanlara mesaj atmayalım boşuna, kaldıralım" denebilirdi mesela, şimdi projeyle ilgilenen kişiler için kolaylık).--RapsarEfendim? 21:52, 15 Ekim 2016 (UTC)
Bir tablo (kullanıcı adı, katılım tarihi, durum) oluşturulabilir; belki bu tablo oluşturulduktan sonra var olan liste silinebilir. MS Excel ya da Open/LibreOffice Calc kullanılacaksa şu bağlantıdaki aracı tavsiye ediyorum: tab2wiki. Eğer bot kullanılacaksa, tablo sütunlarından biri mesela son katkı zamanı olabilir. Bot isteklerine eklenebilir. --Deniz (mesaj) 00:08, 16 Ekim 2016 (UTC)

Hizmetlilerin ve editörlelerin tamamının tekrardan var olan yetkilileri[kaynağı değiştir]

Herkese merhaba.

Malesef çok farklı konularda hizmetliler ve editörler tarafından mevcut bulunan yetkilerin keyfi uygulandığını, yapılan çoğu tartışmada makul şüphe bulunduğunu, maddelerin en küçük noktalarında bile keyfi olarak kaynaksız etiketi kullanılarak sayfaya katkı yapan insanları bir çeşit baskı altında tutulmaya çalışıldığını Yavuz Sultan Selim Köprüsü sayfasının tartışma sayfasında görülebileceği üzere insanların kolayca susturabildiğini 1 2 3 düşünüyorum. Bu sebeple başta hizmetlilerin ve daha sonra editörlerin tamamının yeniden adaylık oylamasına sunularak bu yetkileri kullanması gerektiğini düşünüyorum.

Çok farklı konularda ve çok farklı tartışmalarda, özgür ansiklopedi mottosu ile var olan bu sitede ast-üst ilişkisin asla olmadığının katkı sayısının tartışmalarda hiçbir fark yaratmadığının defalarca vurgulanmasına rağmen bu etkinin Wikipedia'nın tamamına yayıldığını, bazı kullanıcıların herhangi bir amaç ile birbirilerini tartışmalarda korumaya/haklı çıkarmaya çalıştığını düşünüyorum. Lütfen bu konudaki fikilerinizi belirtin. MEOGLOBALBana mesaj atın 15:27, 22 Ekim 2016 (UTC)

Ciddi misiniz bu dediğiniz konusunda? Ayrıca Türkçe Vikipedi'de editör yok bildiğim kadarıyla. Bürokrat ve hizmetliler var, onlar da bizim üst rütbelilerimiz ya da ast rütbelilerimiz vs. değil. Yaptıkları katkılar ve tutumları sayesinde birilerinin yapmasının gerektiği bu görevlere talip olmuşlar, Vikipedi toplumu da kabul etmiş. "Sil baştan" zihniyetine karşıyım. Bir sürü trol yüzünden tüm Vikipedistleri nasıl cezalandırmıyorsak, o bahsettiklerinizi de cezalandıramayız. Kim sizce tartışılmalı ise, onun yetkilerinin tartışılmasının yolu vardır. Bilmesem de bu yolun çeşmenin politika musluğundan geçeceğini düşünmüyorum. --Deniz (mesaj) 20:52, 25 Ekim 2016 (UTC)
@Bulgu Numaralı linklerde yapılan işlemleri inceleme fırsatınız oldu mu? MEOGLOBALBana mesaj atın 16:55, 9 Kasım 2016 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

Grants to improve your project[kaynağı değiştir]

Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.:

Greetings! The Project Grants program is currently accepting proposals for funding. There is just over a week left to submit before the October 11 deadline. If you have ideas for software, offline outreach, research, online community organizing, or other projects that enhance the work of Wikimedia volunteers, start your proposal today! Please encourage others who have great ideas to apply as well. Support is available if you want help turning your idea into a grant request.

I JethroBT (WMF) (talk) 20:11, 30 Eylül 2016 (UTC)

Çeviri[kaynağı değiştir]

Merhaba. Proje bağışı programı finansman için önerilerinizi bekliyor. Son gün olan 11 Ekim'e bir haftadan biraz fazla bir süre kaldı. Yazılım, çevrimdışı destek, araştırma, çevrimiçi topluluk organizasyonu gibi ve ya Wikimedia gönüllülerinin işini geliştirebilecek başka fikirleriniz varsa, projenize şimdiden başlayın! Ayrıca, uygulanabilecek fikirleri olan herkesi de lütfen destekleyin. Fikirlerinizi bağış talebine dönüştürmekte yardıma ihtiyacınız varsa, desteğimiz yanınızda.

(çeviri: --Ravages (mesaj) 13:03, 1 Ekim 2016 (UTC))

Haftanın iş birliği projesi[kaynağı değiştir]

CEE Toplantısı sonrasında paylaştığım notlarda ve öncesinde köy çeşmesine bıraktığım yorumlarımda demiştim, haftanın iş birliği projesini daha verimli hâle getirebilirim diye. Köy çeşmesinde sorumluluk almak istediğimi belirttim, olumlu tepkiler geldi. Bu tepkiler doğrultusunda önümüzdeki hafta değil ondan sonraki haftadan itibaren haftanın iş birliği projesinde sorumluluğu paylaşacağımı belirtmek isterim. Hayırlısı olsun.--RapsarEfendim? 22:02, 30 Eylül 2016 (UTC)

Desteklerimizi şimdiden sunalım öyleyse :) Kolektif bir şekilde el birliğiyle kaliteli İBP'lere imza atacağımızdan eminim. --Ahmet Turhan (mesaj) 08:00, 1 Ekim 2016 (UTC)
Destek. Buraya da aday ol bence.--Teacher0691 (mesaj) 09:23, 1 Ekim 2016 (UTC)
  • Şurada yapılan değişiklikleri anlattım, ilgilenenlerin görüşlerini bekliyorum.--RapsarEfendim? 11:02, 4 Ekim 2016 (UTC)

Siyasi terim maddelerini oluşturma projesinde 45. gün[kaynağı değiştir]

Türkçe Vikipedi'de bulunmayan gerekli siyaset konulu maddelerin oluşturulması konusundaki projede bugün itibariyle 45 gün geride kaldı. Projede şu an 1124 madde bulunmakta olup, 45 gün sonra bunlardan 170 tanesi (%15.12) oluşturulmuştur. Projede çeşitli konu başlıkları halinde listelenen maddelerin işbirliği içerisinde Vikipedi'ye kazandırması amaçlanmaktadır. Listedeki maddeler güncellenmekte ve sayısı kullanıcı katkılarıyla artmaktadır. İşbirliğinin devamı ve Vikipediye daha çok madde kazandırmaya yönelik çalışmalarımız birçok kullanıcının da katkısıyla ilk günkü gibi devam etmekte. Katkılarınızı bekliyorum, daha açacağımız çok sayıda madde bulunmakta. Proje kapsamında verilecek ödüller de sizi beklemekte.

Liste için tıklayın. Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler! --Ahmet Turhan (mesaj) 14:13, 1 Ekim 2016 (UTC)

Haydi Ekim 2016 İşbirliğine![kaynağı değiştir]


VikiProje Siyaset Ayın İşbirliği
İyi günler, iyi Vikiler.
VikiProje Siyaset bünyesinde Ekim 2016 iş birliği projesi "Kamboçya Krallığı, Demokratik Kampuçya ve Kampuçya Halk Cumhuriyeti ile ilgili maddeler ve Kamboçya kategorisine yeni alt kategoriler oluşturmak" olarak belirlenmiştir.

Kamboçya ile ilgili bilgiler Türkçe Vikipedi'de sınırlı seviyede. Kamboçya'ya dair tarihi, politik, kültürel, coğrafi vb. konulara dair birçok madde oluşturulmayı beklemekte. Kamboçya kategorisine yeni alt kategoriler oluşturmak suretiyle ansiklopedimize katkıyı hedefliyoruz. Bu kapsam İngilizce kategori sayfası yardımcı olabilir. Katılımlarınızı bekliyorum.

Daha fazla bilgi ve katılım için TIKLAYIN. --Ahmet Turhan (mesaj) 07:02, 2 Ekim 2016 (UTC)

Kategori adlarındaki çoğulluk, tekillik[kaynağı değiştir]

Kategori:Kişiler kategorisinden gidilirse, adlandırmaların genelde aşağıdaki gibi çoğul olarak yapıldığını görüyoruz. Hangisinin tercih edilmesinden emin olamadığım için sizlerle paylaşma gereği duydum. Konu hakkındaki düşüncelerinizi belirtebilir misiniz? --esc2003 (mesaj) 20:30, 3 Ekim 2016 (UTC)

  • Yorum Yorum Kategori TDKya göre Aralarında herhangi bir bakımdan ilgi veya benzerlik bulunan şeylerin tamamı, grup demek... Bu kapsamda kategori bir çokluğu işaret etmekte. Halihazırda kullanılan çoğul ifadelerin doğru olduğu kanaatindeyim. Saygılarımla. chansey Mesaj 20:33, 3 Ekim 2016 (UTC)
Sorunuz son değişikliklerinizden sonra daha açık oldu. Ben halihazırdaki kullanımın uygun olacağını düşünüyorum ama eminim ki Türkçe Dilbilgisi hususunda benden daha bilgili Vikipedist'ler mevcuttur. Onların kıymetli yorumlarını takip edeceğim. Saygılarımla. chansey Mesaj 20:51, 3 Ekim 2016 (UTC)
Tam da bununla alakalı bir kategori tartışması başlatmıştım kısa süre önce ama kimse görmedi sanırım :(--RapsarEfendim? 20:59, 3 Ekim 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Çoğul olanlar kulağa daha doğru geliyor. Ufak bir örnek olacak ama burada TDK "Tarih dönemlerine göre ayrılmış felsefe tarihi" diye yazmış. — Pınar (mesaj) 02:39, 4 Ekim 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Çoğul olması doğru (Mesela, "cinsiyetlerine kişiler" - "her birinin cinsiyetine göre"). --KediÇobanı🐈 08:18, 4 Ekim 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum bana da tekil olanlar doğru geliyor. çünkü cinsiyet de, defnedildiği yer de, görüş de, meslek de birer tane.. 'kişiler'in çoğul olması yanıltıyor ama doğru olan tekilidir kanımca. --kibele 17:41, 4 Ekim 2016 (UTC)
    • Aynı fikirdeyim.Tekil olması doğru gibi. Sadrettin 07:09, 9 Ekim 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum TDK'ya soralım mı? — Pınar (mesaj) 06:07, 9 Ekim 2016 (UTC)
  • Aslında başına "her" getirince (TDK anlamı "Önüne geldiği ismin benzerlerini “teker teker hepsi, birer birer hepsi, birer birer tamamı” anlamıyla kapsayacak biçimde genelleştiren söz") "her ülkeye göre" ("her ülkeler(in)e göre"), "her millete göre" ("her milletlerine göre") biçimlerini alıyor kullanımlar. Burada doğru kullanım ilk yazılanlar. Buradan da anlaşılabilir gibi geliyor doğru kullanım.--RapsarEfendim? 08:28, 9 Ekim 2016 (UTC)

VikiProje Veteriner Tıp[kaynağı değiştir]

VikiProje Veteriner Tıp Daveti


Merhabalar Köy çeşmesi/2016/Ekim,

Veteriner tıp alanıyla ilgili maddelerin kolektif bir şekilde düzenlenmesini, geliştirilmesini ve konu ile ilgili yeni maddeler açmayı amaçlayan VikiProje Veteriner Tıp projesine davetlisiniz.

Eğer siz de projeye katkıda bulunmak istiyorsanız katılımcılar listesine isminizi ekleyebilir, iş bölümü ve hedefler kısmına göz atabilir ya da iş birliği projesine katkı sunabilirsiniz. Bununla birlikte çalışılan maddeleri incelemeyi ve anket ve oylamalara katılarak görüş bildirmeyi unutmayın. Ayrıca varsa proje ile ilgili isteklerinizi istek sayfasından bildirebilirsiniz.

Daha fazla bilgi ve katılım için TIKLAYIN. Vito Genovese 06.59, 4 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]


Hazırladığım projenin davetini de burada yapayım :) --Ahmet Turhan (mesaj) 15:31, 6 Ekim 2016 (UTC)

Creative Commons 4.0[kaynağı değiştir]

Merhaba! Size, tüm Vikimedya projeleri kapsamında CC BY-SA 3.0'dan CC BY-SA 4.0 lisansına geçilmesi önerisi üzerine geri bildirimlerinizi vermeye davet etmek için Vikimedya Vakfı'ndan yazıyorum. Müzakere, 5 Ekim'den 8 Kasım'e kadar devam edecek ve geniş ölçüde görüş ve fikir almayı umuyoruz. İlgileniyorsanız lütfen Meta-Wiki'deki tartışmaya katılın. Joe Sutherland (talk) 01:17, 6 Ekim 2016 (UTC)

İş Birliği Projesi'nde yenileme[kaynağı değiştir]

CEE Buluşması sonrasında, birkaç haftadır İş Birliği Projesi'nde düzenlemeler, yenilemeler ve geliştirmeler yapmak istediğimi belirtiyordum. Karşı çıkan olmadı, topluluğun ve projenin mevcut sorumlularının onayını da alarak işe koyuldum ve yine diğer kullanıcıların da katkılarıyla güzel bir sonuç çıktı ortaya. Önümüzdeki haftadan itibaren proje yenilenmiş bir şekilde karşımıza çıkacak. Yapılan değişiklikleri, ince detaylara da girmeden şu şekilde paylaşmak istiyorum:

  1. Mevcut proje ana sayfası şurada, yenilenmiş ana sayfa ise şurada görülebilir. İlk dikkat çeken şey muhtemelen en tepedeki başlık kısmının biraz küçültülmesi olacaktır. Gereğinden fazla yer kaplayan bu kısım biraz küçültülerek en azından 2 satırlık yer tasarrufu sağlandı.
  2. "İş birliği projesi nedir?" kısmı, mevcut düzende fazla uzun, tekrar içeren, herhangi bir amacı olmadan uzatılan ve dolandırılan cümleler içermekte ("başka bir deyişle" deyip aynı şeyi iki kez yazmak mesela). İş Birliği Projesi yeni kullanıcı kazanma konusunda faydalı olan, olması gereken bir proje. Yeni gelenlerin çoğu da -hepimiz gibi- uzun yazılar okumaktan sıkılıyor, hele hele bu yazı yeterince açık değilse ve yeni gelenlere yönelik değil de daha tecrübelilere yönelik yazılmışsa "hiç bulaşmayayım en iyisi" dedirterek uzaklaştırabiliyor. İşte bu gibi sebeplerle bu kısım toparlandı, kısaltıldı ve daha hedefe yönelik hâle getirildi.
  3. Mevcut düzende sayfanın an altında yer alan yardım(vari) kısım, hemen üst maddede bahsettiğim kısma alındı. Burada, kullanıcıların proje konusunda nasıl yardım alabileceği de belirtildi. Böylece proje giren yeni kullanıcılara yardım konusunda kolaylık sağlandı.
  4. İş birliği projelerinin net bir hedefi olmalı ve o hedefe konsantre olunarak proje gerçekleştirilmeli. Bir projede hem "madde açalım" hem "kategori ekleyelim" hem de "resim yükleyelim" olursa hedef çok genişler, katılım oranı da düşer. Giriş kısmında yer alan "kırmızılar" sayfası da tam bu hususla alakalı. Bazı projelerde "bu listedeki kırmızı bağlantıları da açabilirsiniz, bunlar da puan getirir" gibi not iliştirilmekte ve projenin hedefi kaymaktaydı. Yine buradaki "kırmızı" ifadesi, yeni kullanıcılara hiçbir anlam ifade etmeyen bir terimdi. Bu bağlantı proje sayfasından kaldırıldı.
  5. Ödül sistemi baştan aşağı yenilendi. CEE Buluşması'nda en çok üzerinde durulan konular arasında "iş birliği projelerinde teşvik ve motivasyon" vardı. Mevcut düzende haftanın ilk üç kullanıcısına ödül veriliyor, bazı tematik haftalarda ise özel ödüller verilmesi vaat ediliyor (ikinci kısım aylardır işlevsiz, kullanılmamakta). Konuyla alakalı kullanıcıların da fikri alınarak şöyle ödül listesi oluşturuldu. 29 tane ödül mevcut. "Temalı ödüller" var mesela, belli bir tema üzerine oluşturulan bir projede ("tıp" ya da "spor" örneğin) birinci olana özel bir ödül veriliyor. Birkaç proje sonrasında verilen ödüller var, birkaç projede katılım gerçekleştiren ya da bir başarı edenlere veriliyor (bu tip ödüller devamlı katılımı teşvik amaçlı). Bir haftalık özel ödüller var, o hafta belli şeyleri gerçekleştiren kullanıcılara veriliyor. Yeni katılımcı ödülü bile var, ilk kez o hafta katılan kullanıcıyı motive etmek amaçlı :) Bu ödüllerle kullanıcıların motive edilmesi amaçlanıyor.
    Alınan ödüller hafta hafta şurada sıralanıyor, böylece hem hangi hafta hangi ödül verilmiş kolayca görünebiliyor hem de kullanıcıların isimleri orada yer almış oluyor. Benzer şekilde oluşturulan koleksiyon sistemiyle ise kullanıcıların bir ödül koleksiyonu yapması amaçlanmakta. PlayStation 3/4 oynayanlar bilir, oyun tamamlansa dahi çeşitli hedefleri gerçekleştirerek oyunlara özgü ödül kazanılabilmektedir ve bazıları bu ödüllerin tamamını kazanmak için günlerini harcar. Bu sistem de, kullanıcılara bir amaç olması için tasarlandı. Şahsi düşünceme göre gayet de keyifli :)
  6. Bunlar dışında, puanlama kısmında biraz değişikliğe, sadeleştirmeye ama bir yandan da net ifadeler kullanmaya, katkı yapmaya daha teşvik edici puanlama yapılmaya gidildi (en azından çalışıldı). Yeni sistemle olacak ilk proje olan 41. hafta örneğin. "Kendisine bağlantı verilmemiş (öksüz) maddelerin bakımı" olarak seçilen projede, öksüz olan bir maddeye başka bir maddeden bağlantı verilirse +1, "öksüzlükten kurtarma amacıyla açılan madde" olursa +10 puan verilmekte. 3 cümlelik taslak olarak açılacak bir maddeyle, diğer yöntemlere kıyasla daha fazla puan kazanmak mümkün. Yalnız, bu maddeye bilgi kutusu ve kaynak eklemelerinde, hatta boyut olarak belli bir aşamayı geçmesi sonrasında verilen ek puanlar var. Bunlar, kullanıcının daha gelişmiş ve kaliteli madde yazmasını teşvik edici ek puanlar. Bu puan sistemi sayesinde, proje kapsamında yalnızca 2 madde açan bir kullanıcı 10'larca puan toplayabilir ve hatta haftanın birincisi olabilir. Bu ek puanlar verilmemiş olsaydı bir kullanıcı "ha geliştirmişim ha 3 cümlede bırakmışım, ikisi de aynı hesap" gibi düşünebilirdi.
  7. Yeni katılımcılar için "teşvik puanı" sistemi getirildi. Böylece bir kullanıcı, ilk katılımını gerçekleştirdiği hafta ek puanlar alabilecek.
  8. İş Birliği Projesi duyuruları, sitenin tepesindeki "banner"dan da yapılacak, bu sayede daha fazla kullanıcıya ulaşılabilecek (umarım).

Benim aklımda kalan değişiklikler bu şekilde. Konuyla ilgili her türlü yorum ve görüşü duymak isterim. Umarım ilgili projede bir atılım gerçekleşmiş olur.--RapsarEfendim? 19:37, 6 Ekim 2016 (UTC)

Aklına sağlık. Puan sisteminin netleştirilmesi çok iyi olmuş. Yeni ödül sisteminin de -ben dahil- kullanıcıları güdülemede çok daha başarılı olacağı aşikar. --Cobija (mesaj) 20:50, 6 Ekim 2016 (UTC)
Teşekkürler :)--RapsarEfendim? 21:13, 6 Ekim 2016 (UTC)

Yenileme sonrasında düzenlenen ilk İş Birliği Projesi sona erdi. Yıl içindeki en verimli ve en iyi sonuç veren projelerden biri olduğu görülebilir, sonuçlar oldukça memnun edici :) İlgili proje şuradan görülebilir. Sonuç ve hafta değerlendirmesini buraya da aktarıyım konuyla alakalı olduğundan.

Yapılan yenileme sonrasında gerçekleştirilen ilk İş Birliği Projesi oldukça verimli geçti diye düşüyorum. Hedefimiz 598 maddeyi öksüzlükten kurtararak toplam öksüz madde sayısını 6.598'den 6.000'e kadar düşürmekti. Hedefimiz gerçekleşmedi, ancak bir haftada 507 maddeyi öksüzlükten kurtarılarak hedefimiz %84,78 oranında bir başarı elde edildi. Silinmeye aday gösterilen sayfaları da eklersek %86 seviyesinde bir oran elde ediliyor, bunu da belirtelim. Buna karşın, katılımcıların öksüzlükten kurtardığı madde sayılarını incelersek 627 sayısına ulaşıyoruz, bu demek oluyor ki proje başladıktan sonra da öksüz maddeler açılmış veya halihazırda öksüz olan maddelere botlar tarafından şablon eklenmiş. Bunlar olmasaydı hedefimize ulaşmış, hatta geçmiş olacaktık :)

Yeni madde kazandırmaktan çok var olan maddelere bakım temalı bir proje olsa da, proje kapsamında bir haftada Vikipedi'ye 74 madde ve 13 dolaşım şablonu kazandırıldı (anlam ayrımı sayfaları dahil). 2016'daki projelere bakıldığında, "madde açma konulu" projeler arasında en fazla madde açılan haftada 55 madde açıldığı görülebilir. Bu açından bakıldığında da gayet verimli bir çalışma oldu denebilir. Geçen hafta 7, ondan bir önceki hafta 6, bir öncekinde 5, bir öncekinde ise 8 katılımcının olduğu projede bu hafta 10 katılımcı oldu ki 33. haftadaki 11 katılımcılı projeden sonra 2016'daki en çok katılımcılı proje oldu (o projenin oldukça açık uçlu olan "kategori ekleme" projesi olduğunu da belirtelim).

Projenin gayet tatmin edici geçtiğini düşünüyor, ileride yeni katılımcıları da görmenin güzel olacağını ve tüm katılımcılara teşekkür ettiğimi belirtiyorum.--RapsarEfendim? 11:54, 17 Ekim 2016 (UTC)

Tüm katılımcıların emeğine sağlık, projenin güncel değişimlerle birlikte daha iyi yerlere geleceğine de inancım tamdır. Yeri geldiğinde yenilikler katarak ve çeşitli etkinlikler düzenleyerek daha da verimli geçecektir. Kişisel olarak işbirliği projelerine önem vermekteyim, çünkü ekip ruhuyla birlikte birçok verimli katkı sağlanabiliyor, belli bir hedefe ulaşılabiliyor. Tüm katılımcıları ve ilgilileri tekrar kutlarım. --Ahmet Turhan (mesaj) 12:00, 17 Ekim 2016 (UTC)

VikiProje Sovyetler Birliği davet[kaynağı değiştir]

VikiProje Sovyetler Birliği Daveti
İyi günler, iyi Vikiler.
Sovyetler Birliği ile ilişkili tarih, politika, bilim, coğrafya, ekonomi, askeriye, hukuk, eğitim, felsefe, kişi, toplum vb. gibi konularda maddeler açmayı ve var olan maddeleri düzenleyerek kaliteli hale getirmeyi amaçlayan VikiProje Sovyetler Birliği projesine davetlisiniz.

Projeye katkıda bulunmak için katılımcılar listesine isminizi ekleyin, iş bölümü ve hedefler kısmına yapmayı düşündüğü katkıları yazarak benzer ilgi alanına sahip kişilerle birlikte hareket edin. Bununla birlikte bu ayın iş birliği projesine katılarak projenin gelişmesine katkıda bulunun. İşbirliği projesinde pek çok ödül sizi beklemekte.

Ayrıca çalışılan maddeleri ve düzenlenmesi gereken maddeleri inceleyebilir veya anket ve oylamalara katılarak görüş bildirebilirsiniz.

Proje hakkında daha fazla bilgi ve katılım için TIKLAYIN.

Bugün tamamladığım projeye sıcağı sıcağına davetlisiniz :) Katkılarınızı bekliyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 01:12, 8 Ekim 2016 (UTC)

Van'da Vikipedi Eğitimi[kaynağı değiştir]

12 Ekim 2016, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van

Merhaba, Vikipedi Eğitim Programı etlkinlikleri devam ediyor. Bugün Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Sakhalinio ile birlikte Eğitim Fakültesi'nden öğrencilere Vikipedi'yi tanıttık. Detayları ve videoyu bu sayfada bulabilirsiniz: Etkinlik sayfası --Başak (mesaj) 19:37, 12 Ekim 2016 (UTC)

Başak Hanım'ın bu azmi ile bizi çok daha güzel bekliyor diye düşünüyorum. Bugün Türkiye'nin diğer ucundaki gençlere ulaşmaya çalıştık birlikte. Umarım bu ivmeyi hızlanarak devam ettireceğiz. Selamlarımla, iyi vikiler, SakhalinioBuyrun beniiiim? 19:39, 12 Ekim 2016 (UTC)
Başak Hanım'ın Türkçe Vikipedi'nin gelişimi için Ferhat gibi dağları aştığını, nerelerden gelip istirak ettiğini son katıldığımız VikiPera etkinliğinde gördüm :) Her ikimizinde ayağına sağlık. Umarım yeni tecrübeli kullanıcılar aramıza en kısa zamanda katılır. --Maurice Flesier message 19:53, 12 Ekim 2016 (UTC)
Emeği geçen herkese teşekkürler. Yazacak çok şey var ama kısaca: Böyle teşvik edici şeylerin yapılması beni mutlu ediyor. Bu işlere vakit ayırabilmek herkesin yapabileceği bir şey değil. Öncelikler değişince öneriden çok pratiğe yönelenlerden olma dileğiyle. --Kingbjelica (mesaj)
Yanlış anlaşılma olmasın, biz Van'a kadar gitmedik. Web konferans teknolojisi sağolsun; oturduğumuz yerden orada bir eğitim salonuna konuk olduk. Benzer etkinlikler düzenlendiğinde katılımcılara merhaba demek için mümkün olduğunca kalabalık bir vikipedist topluluğu organize ederiz diye düşünüyorum. Bunlar hep tecrübe...Herkesin bulunduğu yerden en fazla bir saatini ayıracağı şekilde bir şeyler düzenlemeyi deneyebiliriz..--Başak (mesaj) 21:45, 12 Ekim 2016 (UTC)

İçerik sorumlusu[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, uzun zamandır bekleyen seçkin madde, liste, kaliteli madde adaylıkları var. Liste uzayıp gidiyor ve gidecek. Acil bir sorumlu seçmeniz gerekiyor. Aday olacak var mı? --Turgut46 11:42, 16 Ekim 2016 (UTC)

Bu işle Ahmet Turhan, Superyetkin, Sakhalinio, Vikiçizer, Cobija, Pinar, Maurice Flesier, HakanIST ya da Rapsar ilgilenebilir diye düşünüyorum. --Turgut46 16:50, 16 Ekim 2016 (UTC)
Kullanıcı:BSRF iyi yürütüyordu bence.--RapsarEfendim? 17:58, 16 Ekim 2016 (UTC)
Bence de, kabul ederse tekrar BSRF olsa ya. -seyit. 22:34, 16 Ekim 2016 (UTC)
Bence de Kullanıcı:BSRF iyi yürütüyordu. Ancak kendisinin de görüşünü almak gerekebilir. Yukarda adları geçen bütün kullanıcılar da bu görevi hakkıyla yürütebilecek kişiler bence. Bir başka ilgimi çeken nokta ise seçkin/kaliteli maddeler hakkındaki tartışmalar uzun süredir mevcut sayfalarında ilgi görmediği gibi bu sorunu çözmek amacıyla başlatılan bu tartışma da hak ettiği ilgiyi ne yazık ki görmemiş. Umarım bu durum en kısa sürede çözüme kavuşturulur. Saygılarımla.--Narsilien (mesaj) 09:44, 24 Ekim 2016 (UTC)

Saatlerdir mesaj sayfamda farklı kullanıcılardan sürekli vandalizme uğruyorum, fakat hiç bir hizmetli ilgilenmiyor. Blok etme önceliklerim olsaydı o kullanıcıları ve IP adresleri kendim blok ederdim tabii. Lütfen bir hizmetli ilgilenebilir mi? Tşk Bambi (ileti) 16:11, 19 Ekim 2016 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı -- Hakan·IST 16:17, 19 Ekim 2016 (UTC)

Dış bağlantı yuvası olarak Vikipedi[kaynağı değiştir]

Vikipedi Türkiye'nin en çok tıklanan sitelerinden biri. Haliyle burası kendi sitelerine bağlantı vermek, daha fazla tıklanmak isteyenler için cennet gibi bir yer. @Mihribandemirel kullanıcısına bakın. İşi çözmüş. Sadece bu iş için hesap açmış. Dikkatli bakılınca eklediği dış bağlantıyı en üste koyuyor. Burada bir iyi niyet yok. Bu bağlantılsr maddeye katkı sağlamıyor. Veya burada olan içerikten daha fazla içerik barındırmıyor. Ústelik eklenen bağlantılar tamamen reklam alan sitelerden oluşuyor. İşin ticari yönü var. Tamam bir tane imdb olur anlarım ama 3-4 tane aynı şeyi yazan dış bağ. koymanın anlamı yok. Topluluk ne düşünüyo merak ediyorum.--Kingbjelica (mesaj) 09:47, 20 Ekim 2016 (UTC)

Evet, ben gördükçe kaldırıyorum imdb dışındakileri. Şarkıcı/oyuncu sayfalarına mesela instagram, twitter, facebook sayfaları ekleniyor sürekli. Bunları da gördükçe kaldırıyorum. Zaten kişilerin resmî siteleri bunlara halihazırda bağ. veriyor. Bu konuda dikkatli olmak ve fazla dış bağlantıları kaldırmak gerek. Kolaylıklar. -seyit. 11:28, 20 Ekim 2016 (UTC)
Bu sinema sitelerinin birçoğu farklı ve daha çok/az detaylı bilgiler sunuyor. IMDb, özellikle eski dönem Türk sineması için kapsayıcı değil. Sinemalar ve Sinematürk'e kıyasla. Benzer şey futbolcu maddelerinde de geçerli (Türk futbolcular için TFF, Mackolik ve Transfermakt olmazsa olmaz mesela). Beyazperde'ye ise tam hakim olmadığımdan bir şey diyemeyeceğim ama genel olarak, "okura ek bilgi sunmayan" her tür bağlantının kaldırılması gerekiyor.--RapsarEfendim? 11:42, 20 Ekim 2016 (UTC)
Bu bağlamda örnek vermek gerekirse mesela Woody Allen sayfasın için beyazperde bir şey ifade etmiyor, bu yüzden kaldırmak gerekiyor. -seyit. 11:54, 20 Ekim 2016 (UTC)
IMDb özellikle yabancı oyuncu/film maddeleri için daha bilgilendirici bir bağlantı. Beyazperde yerine SinemaTürk, Türkiye merkezli film/dizi/oyuncu için daha kapsayıcı gibi duruyor. Magazinsel biyografiler için instagram, facebook gibi sosyal medya hesapları konusunda bir sınırlama yok zannedersem. Ama en tehlikeli olanları açık propaganda bağlantıları! --Maurice Flesier message 11:56, 20 Ekim 2016 (UTC)
Sanırım çağırıldım. Söz konusu örnekte, madde ile ilişkin bir belgesel dış bağlantılara eklendi, bu durum -yukarıdaki ifadeyi kullanacak olursam- bir tehlikeye yol açmıyor ve konumuzla ilgisi bulunmuyor. Çünkü buradaki gibi reklam kaygısı falan yok. Şu an o dış bağlantıda anlatılan ve madde konusunun bir alt maddesi ve örneği özelliğinde olan Mart 2006 Diyarbakır olayları maddesi açıldığı için sorun bulunmamakta, çünkü artık direkt iç bağlantılar kısmında veriliyor. O bağlantı "dış bağlantı" olarak verildiğinde henüz madde açılmamıştı. Ardından emek verilerek açıldı ve o bağlantıya gerek kalmadı, direkt madde bağlantısı verildi. "Tehlike!" diye korkmaya gerek yok, konuyu buraya çekmeye de. --Ahmet Turhan (mesaj) 12:15, 20 Ekim 2016 (UTC)
Mesela oraya da Türkçe bir site kontenjanından eklenebilir, zira katılımcıların hepsi İngilizce bilmiyor. Burada da üç siteyi (Beyazperde, Sinemalar ve Sinematürk) eklemek ya da bunlardan en iyi bilgiyi hangisi sunuyorsa onu veya onları eklemek daha iyi olabilir. Böyle yapmak da gereksiz bir uğraş çıkaracaktır gerçi :S Kararsız kaldım, politika ve yönerge destekli görüşleri duymak iyi olabilir.--RapsarEfendim? 11:59, 20 Ekim 2016 (UTC)
Yabancı kişilerde imdb'yi bırakıp, Türklerde ise resmi site dışında sadece bir bağlantı bırakmak doğrudur.--Kingbjelica (mesaj) 12:01, 20 Ekim 2016 (UTC)
IMDb dışında Beyazperdenin var olması benim açımdan bir sakınca yaratmıyor. Zira, sinema sektöründe Türkçe veritabanı bulmak zor. Beyazperde bu eksikliği gideriyor. Bahsi geçen kullanıcı bunu reklam için yapıyor olabilir onu bilemem geçmişine baktığımda sadece buna adapte olmuş ve evet reklam algısı yaratıyor. Kullanıcı bu konuda uyarılabilir. Yukarıda sinematürkün daha kapsamlı olduğu söylenmiş ancak sinematürkün şöyle bir kötü yanı var ki herkes üye olup istediği film, oyuncu vs sayfasını kafasına göre açabiliyor. Genel anlamda kontrol altında olan bir site değil. Ancak beyazperde tüm verileri kendisi hazırlayarak üyelerine sadece yorum yapma hakkı tanıyor. Türkiye'de sinema sektörünün veritabanı oluşturma çabaları yeni yeni ortaya çıkıyor, düzene giriyor. Birinde var olan madde diğerinde sadece tek bir cümle ile geçebiliyor. Ayrıca, bu tarz fazla bağlantıların kaldırılması için öncelikle o bağlantılarının şablonlarının silinmesi gerek. O şablonlar var olduğu sürece kimseye sen bunu niye ekledin diyemeyiz. Buna twitter, facebook gibi sosyal medyaların şablonları da dahil. Dediğim gibi benim açımdan bu tarz şeylerin bir sakıncası yok. Zira buraya her bilgiyi telif vb. durumlardan kaynaklı koyamıyoruz. Bilgi veya görsel orada duruyor ama alamıyoruz. bu bağlantılar sayesinde de maddeyi okuyan, maddeyle ilgilenen kullanıcıya kolaylık sağlayıp "aa bak twitter adresi de varmış dur bir bakayım neler yazmış", "aa bak türkçe bir veya bir kaç veri tabanında bahsi geçiyor bir de oradakilere bakayım" deme fırsatı tanıyoruz.

Son olarak, IMDb de, beyazperde de siteleri üzerinden para kazanan yerler. Birini kaldırıyorsak diğerlerini de kaldırmak gerekecek. --Pragdonmesaj 13:02, 20 Ekim 2016 (UTC)

"IMDb varken diğerlerine ne gerek var?" tarzı yaklaşımlara karşı argümanlar (Türkçe site olması gerekliliği ve IMDb'nin özellikle eski dönem Türk yapımlarında yetersiz kalması) sunulmuşken, yabancı kişiler için IMDb'nin bırakılması görüşü doğru gözükmüyor. Pragdon bence gayet güzel açıklamış mevzuyu, ben katılıyorum kendisine.--RapsarEfendim? 15:13, 20 Ekim 2016 (UTC)
VP:DB sayfasında "Yabancı dilde sitelere, eğer harita, diyagram ya da tablo gibi görsel içerikte değilse bağlantı vermeyiniz." şeklinde bir uyarı var, politika ihlali yapıyoruz arkadaşlar :D Politikamızın bu kısmının değişmeye ihtiyacı var. (Ayrıca ingilizce sürümde facebook, twitter koymayın şeklinde bir uyarı koymuşlar, not düşeyim. Görünce kaldırılsın.) İngilizceye bakarsak, yine, "Bir maddedeki nitelikli ve içerikle doğrudan ilgili dış bağlantılar okuyucu için faydalı olabilir ancak bunların sayısı en aza indirilmelidir." diyor ki olması gereken de budur. Bu açıklama göz önüne alındığında benim görüşüm, mesela Woody Allen için imdb, beyazperde'ye tercih edilmeliyken Fahriye Evcen için beyazperde/sinematürk siteleri imdb'ye tercih edilmelidir. İlgili kullanıcı reklam hissi yarattı bende de, pek çok değişikliğini geri aldım. -seyit. 17:47, 20 Ekim 2016 (UTC)
Peki İngilizce bilmeyen Woody Allen hayranları ne yapacak? :) veya beyazperdede vb. türkçe kaynakta eksik olan bilgilerin imdb de olması? Evet en aza indirgenebilir (bana göre lüzumsuz bir durum) ama zaten bu veri tabanı sayısı bir elin parmaklarını geçmemekte. Sosyal ağ kısmına bir düzenleme getirilebilir. En azından resmi sitesi var olan maddelere bu şablon eklenemez benzeri bir politika güncellemesi yapılabilir. Eğer ki resmi sitesi yoksa buna da gerek yok, sosyal ağ şablonunun var olması yine bir artı katacaktır maddeye. Kullanıcıyı uyarmakta fayda var kesinlikle. --Pragdonmesaj 18:22, 20 Ekim 2016 (UTC)
işte maddeden maddeye değişiyor esnek olmak gerek bence şu şu olamaz kesinlikle demek her sayfaya uymuyor. ama mesela beyazperde+sinematürk ikisi bir arada olmamalı diye düşünüyorum. bir de standardizasyon açısından aslında ikisinden biri arasında karar kılsak daha hoş olur, tabi bu da başka bir yerin tartışma konusu. -seyit. 21:20, 20 Ekim 2016 (UTC)
Kimseyi bir yerlere çağırdığımı zannetmiyorum. Burada "dış bağlantı yuvası olarak Vikipedi" başlığı altında görüşümü ifade ettim. Özel olarak İMDB konusu tartışılmaya açılmadı, sadece konu oraya evrildi. Ben de dış bağlantılar başlığı altında ilgisiz ve kayda değer olmayan YouTube kullanıcıları tarafından yüklenmiş propaganda mahiyetinde videolar ile okuyucuların yönlendirilebildiğini örnekle gösterdim. Bundan neden rahatsız olundu ve benim vermiş olduğum bağlantı ve başka bir kullanıcının yorumu o kullanıcılardan izin almadan kaldırılma yoluna gidildi anlam veremedim. Bunu tartışmak neden rahatsızlık konusu oldu bunu öncelikle ifade etmek gerekir. Ben bir devriye olarak dış bağlantılar başlığına eklenen reklam, ilgisiz içerik, yoğun link, okuyucuyu yönlendirme ve her türlü örgüt propagandası ile mücadele etmeye devam edeceğim. --Maurice Flesier message 20:41, 20 Ekim 2016 (UTC)
şimdi bir de birini bir yere çağırıp/çağırmama neden rahatsız oldun/olmadın üzerine tartışma dönsün..... -seyit. 21:20, 20 Ekim 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Kullanıcıları kışkırtmaya dönük yorumlarınızı hizmetlilere havale ediyorum. İyi geceler. --Maurice Flesier message 21:25, 20 Ekim 2016 (UTC)
Olan durum çeşitli kullanıcıların burada bahsettiklerinin başka bir örneği. Soğukkanlı olmak gerek, örnekler her geçen gün artıyor zira. --Ahmet Turhan (mesaj) 04:04, 21 Ekim 2016 (UTC)

Kısa maddeler[kaynağı değiştir]

Bazı konuların maddeleri doğal olarak kısa olabilir, onlardan bahsetmiyorum. Ancak bugün iki adet "kısacık" madde gördüm ki birşeyler söylemek gerekebilir.

  • Biri jant. İki cümleden oluşuyor. Kaynağı yok. Birinci cümlenin Türkçesi bozuk. Aynı maddeye İngilizce VP'den bakıyorum, çok ayrıntılı bir metin ve tonla kaynak. Olabilir, İngilizce'de "ayakyolu" yazsanız (yani Türkçe olarak bunu yazsanız) kaynak bulunuyor, yeter ki isteyin. Elbette birkaç da resim var. Benim katkıda bulunmaya çalıştığım bir diğer VP projesi olan Katalanca Vikipediye bakıyorum, daha kısa bir metin ve tek bir kaynak. Ama orada da bisiklet, jantı, motosiklet jantı, yarış otomobili jantı vd 'den oluşan güzel bir resim galerisi var. Bizimkinde -ilaç için- bir jant resmi de yok.
  • Diğer madde mercimek çorbası. Tek cümleden oluşuyor. Ya da öyle sanıyorum, zira sonuna nokta konmamış. Belki devamı gelir. Sonuçta bu "soup" hepimizin hayatı boyunca birçok kereler sofrasında gördüğü bir yemek. Görmek deyince aklıma geldi, Commons'ta ben mercimek çorbası için özel bir kategori açmıştım, ama oradan değil de "Orta Doğu"dan bir "mercimek çorbası" resmi seçilmiş. Olsun, bir mercimek çorbası resmi olsun da biz ona da razıyız. Maddemiz İngilizcedeki "lentil soups" (mercimek çorbaları) maddesine bağlanmış. Oysa ben Katalancada Türk usülü "mercimek çorbası" maddesi yapmıştım ve fotoğraf kategorisini de ona bağlamıştım. Bizimkinde ancak bir bot'un bağladığı genel kategori var. Neyse, bu madde konusunda ben de suçluyum. Herhalde Vikipediye "kırgın" olduğum bir dönemde (hep ben kıracak değilim ya Vikidaşlarımı, ara sıra ben de kırılıyorum :) Madde istekleri sayfasına ben eklemişim bu "milli" çorbamızı. Biliyorum, Vikiopedi "milli" değil ama Türkçe Vikipedi Türklere ilişkin maddelerde (mesela nasıl hep başkalarını katlettikleri filan -kara mizah yapıyorum :) diğerlerinden daha yetkin olmalı diye düşünür insanlar ister istemez.

Sözün özü, kişisel veya ansiklopedi düzeyinde "skor yapacağım", madde sayımı/zı artıracağım diye madde yapmayalım arkadaşlar. Gerçekten. Mercimek çorbasını tenzih ederim ama jantsız da yaşayabiliriz sanıyorum. Ta ki meraklı bir Vikidaşımız gelir kaynaklarıyla, resimleriyle, türleriyle güzel bir jant maddesi yapar. Hatta, Türkiye'nin değilse de Türkçe Vikipediyiz ya, bir arkadaşımız gider taksimetre daha çok yazsın diye yapılmış özel jantlardan (hani şu lastikler araçtan birer metre dışarı taşar, bir tek trafik polisleri göremez :) takılı bir taksinin fotoğrafını çeker, o konuya da değinir. İngilizce veya Fransızca ya da İspanyolca Vikipedide kimsenin hayal edemeyeceği bir ayrıntı bizim maddemizde mevcut olur. Son söz: Madde sayımız az, ama havamız yerinde olsun arkadaşlar.

Not: Örnek verdiğim maddeler sadece bugün denk geldiğim iki madde. Yoksa ne yazanlarla ne onaylayanlarla ilgisi var. Kişisel birşey değil. "Örnek" sadece. Özellikle arasak kimbilir kaç tane bulacağız. Lütfen bu "yapmış olmak için yapma" huyunu bırakalım. Kim ne öğrenecek o metinleri okumaktan? --E4024 (mesaj) 14:02, 21 Ekim 2016 (UTC)

bence alperen ilgilensin bu konuyla.. :) --kibele 14:14, 21 Ekim 2016 (UTC)
Bir maddenin hiç olmaması 0, tek cümlelik bir madde 1, 1 milyon cümlelik bir madde ise 1 milyon puan olsun. Benim bildiğim kadarıyla 1 her zaman 0'dan büyüktür, 1 milyon da bu ikisinden büyüktür. Kriterleri karşılıyorsa kimseyi ilgilendirmez. Ha isteyen o maddeleri geliştirebilir, çok da güzel olur ki buradaki çoğu kullanıcının amacının bu olduğunu zannediyorum.--RapsarEfendim? 17:37, 21 Ekim 2016 (UTC)
İş birliği projeleri veya çeşitli konu projeleri bu yüzden varlar, hangi konuda eksiklik hissedilirse o konulara ağırlık vermek ve teşvik etmekte yarar var. Örneğin yukarıdaki konular için otomobil ve yemek konuları için bu tür girişimlerde bulunulabilir. Eleştiri yapıcı ama yön kurgusu hatalı. Amaç içerik silmek değil bunları artırmak olmalı. En azından ben katkılarımı bu yönde yapıyorum. İçerik geliştirirken çeşitli zorluklardan geçiyoruz elbet, ama bir şekilde bunun yapılması gerek. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:49, 21 Ekim 2016 (UTC)

Önceliklee, uzun zamandır gündeme gelmeyen bu konuyu tekrar gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim! Şimdi, değerli meslekdaşlarım. Kısa maddelerin bir amacı da maddenin o kadar kısa olmasından rahatsızlık duyan kitleyi etrafa toplayarak maddenin gelişmesini sağlamaktır diyerek sözlerimi bitiriyorum. Herkese iyi vikiler. :)--Alperen (mesaj) 09:56, 22 Ekim 2016 (UTC)

  • 5 sene önce sokak süpürme aracı maddesini açmışım. İstesek de çok fazla gelişemeyecek bir madde. Bazı maddeleri olduğu gibi kabullenmek lazım :) --Sadrettin 15:16, 22 Ekim 2016 (UTC)
İstenilirse geliştirilebiliyor. Bilginin sınırı yok. --Ahmet Turhan (mesaj) 18:41, 22 Ekim 2016 (UTC)

Kaliteli ve seçkin madde adaylarına yönelik atılım[kaynağı değiştir]

Şuraya bir ilgi gerekli. Bu KM/SM durumunu sonuçlandırmamız gerek, zira aylar yıllardır hantal ilerliyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:49, 30 Ekim 2016 (UTC)

Turkish purges[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar, yeri burası değil ama şu iki sayfayı ilgisi olan bir kullanıcı açabilir mi? Vaktim olmadığı için ricada bulunmak istedim. Bir de "2016 Türkiye'deki tasfiyeler" uygun bir isim midir mesela? 2016 Turkish purges ve Turkey's media purge after the failed July 2016 coup d'état. İlgili okuyucular için yararlı olacağını düşünüyorum. -seyit. 15:27, 30 Ekim 2016 (UTC)