Vikipedi tartışma:İş birliği projesi/2016/41. hafta

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Kullanıcı:Mecnun112 ve Kullanıcı:Anyela23, köy çeşmesinde iki farklı dönemde yazdıklarım sonrasında önümüzdeki haftanın projesi oluşturuldu. İlk yazdıklarımda belirttiğim gibi daha net bir hedef yönelik proje seçmeye özen gösterildi, hedefimizin ucu açık değil ve ulaşılabilir (6.000 maddeye düşmek -ki bu da yaklaşık 600 maddeyi öksüzlükten kurtarmak anlamına geliyor).
  • Puanlama sistemi biraz değiştirilip toparlandı. İlgili puanlama sistemini incelerseniz, madde açmaya, maddeleri kaynaklandırmaya ve bu maddeleri mümkün mertebe uzun tutmaya teşvik edici puanlama sistemi olduğu görülebilir. Bir madde açan, 3.000 baytı geçen ve buna yalnızca 1 kaynak ekleyen kullanıcı 19 puan kazanıyor direkt.
  • Yeni katılımcılar için oluşturulan ek puanlama sistemiyle yeni katılımcıları teşvik etme amaçlandı.
  • Yardım kısmına ben rastlamamıştım, bu kısmı da oluşturularak herhangi bir konuda yardıma ihtiyaç duyanların sorumlulara veya tartışma sayfasına yönlendirilmesi sağlandı.
  • Yazılar elden geldiğince sadeleştirilmeye, kısaltılmaya ve basitleştirilmeye, uyarı sembolleri mümkün mertebe (hatta hiç) kullanılmamaya çalışıldı. CEE toplantısında bu konu üzerinde durulmuş, bahsettiğim şekildeki sistemin daha iyi sonuç verildiği belirtilmişti.

Siz de fikirlerinizi paylaşırsanız benim atladığım, gözden kaçırdığım hususlarda çözüm bulabiliriz. Köy çeşmesinde fikir belirten Kullanıcı:Ahmet Turhan, Kullanıcı:Kibele ve Kullanıcı:Teacher0691 de görüşlerini paylaşabilir.--RapsarEfendim? 09:48, 4 Ekim 2016 (UTC)

  • Benzer şekilde iş birliği projesinin ana sayfası için de şurada bir sadeleştirme, basitleştirme ve köy çeşmesinde bahsettiğim hedefler doğrultusunda çeşitli değişiklikler yaptım. An itibarıyla iş birliği projesine gidilince ve sayfayı açınca, "Genel ve özel amaçlar" başlığına kadarki kısım görülüyor ve ilk bakışta yeteri kadar bilgi edinilemiyor. Yapılan değişiklikle sayfa ilk açıldığında "Yeni katılımcılar" kısmına kadar görülmekte, bu sayede projenin içeriği hakkında "ilk bakışta" dahi birçok kullanıcı fikir sahibi olabilmekte. İlk bakış, projenin çekimi açısından çok önemli bir husus.
İkinci olarak, "İş birliği projesi nedir?" kısmında biraz temizlik ve sadeleştirme yapıldı. Mevcut kısım, aynı ifadeleri farklı şekillerde söyleyen çok fazla tekrar içermekle birlikte gereksiz detay ve cümleler ("Vikipedistlerin yoğun katılımıyla mevcut proje konusunun hızlı ve etkin bir şekilde bitirilmesi amaçlanır." aşırı lüzumsuz mesela, hiçbir amacı yok bu cümlenin) temizlenmeye çalışıldı. Bu sayede projeye giren yeni kullanıcılar özellikle, direkt olarak 3 satır okuyarak projenin ne olduğunu ve ne yapması gerektiğini öğrenebilir (mevcut düzende bu 7 satır). Kısa içerikleri okumak her zaman daha kolay ve cezbedici, teşvik edici olmuştur!
Sayfanın en altında yer alan "Projeye nasıl katılabilirim?" ve yardım alma kısmı aslında üstlerde olması gereken, yeni katılımcıların en başta görmek istediği şeydir. Vikipedi'yi hiç bilmediğinizi ve sol kısımdaki panelden "iş birliği projesi" bağlantısına tıklayarak buraya geldiğinizi düşünün. İlk işiniz projenin ne olduğunu öğrenmek, ikinci işiniz ise nasıl katılabileceğinizi ve yardım nasıl isteneceğini öğrenmek olacaktır. Giriş kısmının ikinci paragrafında bu konu, mümkün mertebe Viki terimleri kullanılmadan anlatılmaya çalışıldı. Bağlantılar ve tıklanması gereken yerler kalın yazıldı dikkat çeksin diye.
Üstte dediğim gibi projenin hedefi ve amacı net olmalı, tek bir amaca odaklanılmalı. Mevcut projede yer alan kırmızı bağlar kısmı projenin amacı ve hedefi dışında oluyor, hedefimizi ve odak noktamızı şaşırtıyor. Bu amaç doğrultusunda kaldırıldı.
Vikipedi maddelerinde yer alan "içindekiler" kısmı da gereksiz kalabalık oluşturuyordu, başlık sayısı az olduğundan otomatik olarak kalktı o da ve yer açıldı.
Bu konuda da görüşlerinizi bekliyorum.--RapsarEfendim? 10:26, 4 Ekim 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Öncelikle emeğinize sağlık, böyle bir standartlaştırma uzun zamandır gerekiyordu. Proje hedefini metin olarak proje içerisine koymak ve yeni kullanıcılar için + puan uygulaması gerçekten teşvik edici. Bununla birlikte belli bir eşik değeri aşmaya da + puan veya proje nazarında özel ödül uygulaması verilmesi yerinde olabilir. Mesela herhangi bir projede yukarıda bahsi geçen örneğe benzer olarak "5.000 baytı geçen, en az 3 kaynak ekleyen, görsel desteği olan madde oluşturana özel ödül veya + teşvik puanı" gibi. Bunun yararlı olacağı görüşündeyim.
Bununla birlikte nacizane olarak biraz kişisel tavsiyelerim de olacak. Mesela her projeye özel madde içerisinde görsel olabilir. Bunu ben VikiProje Siyaset İşbirliği Projesi'nde yapmaya başladım. Örneğin Çin konulu projede Çin arması ya da görsel ekleme projesinde soru işaretli bir profil gibi. Buna örnek olarak kategori ekleme projelerinde şöyle bir dosya ya da belli konulardaki madde gelişiminde şu dosya kullanılabilir. Görselleri genişletmek bence çekicilik açısından olumlu etki yaratır. Her proje konusuna özel bir görselimiz olur ve bunu proje başlığının üstüne/altına ya da bir köşeye koyabiliriz.
İkinci olarak da teşvik ödülleri çeşitlendirilebilir/genişletilebilir. Kişisel projemde bir örneği olan benzeri bir ödül taslağı çıkartmalıyız derim, projedeki konuya göre belli bir eşik değer aşıldığında bu ödüller verilebilir. Mesela 500 kategori ekleme hedefi olan bir projede 200+ proje ekleyene şu kategori yıldızının verilmesi, ya da 200 madde açma konulu bir projede 50 madde açmanın ödülü şu veya şu olabilir. Ya da özel konulu olası bir projede mesela belli sayıda kişi profili açan kişiye şu ödül gibi. Bunlar çeşitlendirilebilir elbet. Zorluk seviyesi de projeden projeye değişebilir ve özel ödüllerin alınması için iyi bir katkı ekleme durumu yaratılabilir. Bu konunun kullanıcılar için teşvik edici olacağını, hem de daha fazla katkı yapmanın bir aracı olacağını düşünüyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 15:59, 4 Ekim 2016 (UTC)
  1. Kesinlikle "eşik değerini aşana ek puan" kısmına katılıyorum, hatta bunu biraz abartı yapıp acayip puan komboları yapmak mümkün olursa daha da iyi olur :)
  1. "Proje temalı görsel" konusunda emin değilim, zira ne kadar kalabalık olursa o kadar karmaşık gözüküyor gibi projeler. Siyaset projesinin sayfası daha sade, orada uygun olabiliyor ama burası hem görece daha uzun hem de yeni kullanıcıların katkısını da hedeflediğinden bahsettiğim etkiyi yapabilir.
  2. Ödüller kısmına daha girişmedim, kesinlikle bu kısım üzerinde durulmalı ve abartıya da kaçmadan uygun ödüllendirmeler yapılmalı, bahsettiğin gibi. Hatta bu ödül alanları da bir sayfada listelemek, özellikle yeni kullanıcılara bir özgüven verecek ve teşvik edici olacaktır (kişisel projendeki gibi), diye düşünüyorum.--RapsarEfendim? 17:11, 4 Ekim 2016 (UTC)

Dediğin gibi Vikipedi:İş birliği projesi/İş birliği ödülleri kısmında ödül kazananlar listesi teşvik edici olur. Kişisel projemde örnek mesela, katkıları yapıp ödül bekleyenler dahi var :) --Ahmet Turhan (mesaj) 17:16, 4 Ekim 2016 (UTC)

Yorum Yorum Ellerinize sağlık, zaten bu formata dönük bir eğilimimiz vardı. Başarılı buluyorum. --Mecnun (mesaj) 21:12, 4 Ekim 2016 (UTC)
  • Ödüller için şurada bir sayfa hazırladım.
Mevcut sayfa, yine daha önce üstünde durduğum gibi yazıya boğulmuş. İşin teknik kısımları sorumluları ilgilendiriyor ve onlar da konuya hakim zaten. Bu teknik kısımları, katılımcıların bakacağı ödül sayfasında belirtmemize lüzum yok, zaten oturup okuduklarını da düşünmüyorum pek.
"En az 750 sözcük ve 4 kaynak içeren 10 madde açılması" gibi hem açan için hem de değerlendiren için külfet olabilecek ödüller yerine daha basit bir şekilde erişilebilen, değerlendirenler için de daha rahat tespit edilebilen ödüller oluşturuldu. ("proje dahilinde en az 20.000 bayt büyüklüğünde madde açılması" gibi).
Basitçe kazanabilenlerin yanında biraz daha zorlayıcı ödüller de, rekabeti arttırabileceği düşüncesiyle eklendi. Tabi burada "50 madde açma" gibi kazanması biraz zor ödüller de eklenebilirdi, fakat bu ödülü kazanacağım diye kaliteyi düşürebilme ihtimali oluşturduğundan eklenmedi.
Yine bu ödüllerin arasına "yeni katılımcı ödülü" gibi teşvik edici bir ödül eklendi. Bu sayede yeni bir katılımcı, ödül alarak başlayacak projeye.
"10 hafta üst üste katılım gerçekleştirme" ödülü, katılımın sürekliliğini sağlamaya katkı olabilmesi amacıyla eklendi.
Ödül arşivi sayfası oluşturuldu. Böylece hangi hafta hangi kullanıcılar hangi ödülleri almış görülebilecek.
Bunları yazarken aklıma gelen ödül koleksiyonu sayfası oluşturuldu. Burada amaç, kullanıcıların bu ödülleri toplayarak bir nevi "bir amaca" ulaşmalarını sağlamak (PS oynayanlar bilir trophy sistemini).
Bunlarla ilgili yorumları da duymak isterim.--RapsarEfendim? 22:46, 4 Ekim 2016 (UTC)

Evet, böyle çok daha gelişmiş oldu ellerine sağlık. Ama şöyle bir bakınca çok daha fazla ödülün verilebileceğini düşünüyorum hala. Şurada yığınla güzel yıldız var. Ya da benzer olarak burada. Diğer dillerde de farklı versiyonlar mevcut. Daha spesifik konulu projeler özelinde verilecek "İBP özel ödülü" sayısı artırılabilir. Yukarıda örneğini verdiğim kategori konulu bir projede üstün başarı ödülü olarak "kategori yıldızı" vermek gibi. Ya da örneğin 200 hedefli herhangi bir konulu maddede 100 taneyi yapan kullanıcıya şu ödül verilebilir (bu yıldızın diğer sayı versiyonları da mevcut). Çeşitlendirilmiş ödül sistemi yeni İBP lerde fark yaratacaktır, buna eminim. --Ahmet Turhan (mesaj) 23:24, 4 Ekim 2016 (UTC)

Öncelikle eline sağlık yeni proje sayfası ve diğer düzenlemeler için. Daha aktif katılımlı projeler diliyorum. Sadece kafama takılan bütün bu puanlamaları kim yapacak? Rapsar sen de proje sorumlusu olacak mısın? Çünkü şu an aktif durumda sadece 2 sorumlu var ancak maalesef Anyela da eskisi kadar katkı veremeyeceğini belirtmişti. Eski bir sorumlu olarak oldukça zor bir iş olduğunu belirteyim. Yeni adaylar çıkarsa benden destek. Ayrıca projeye de katılmaya devam tabiki.--Teacher0691 (mesaj) 20:36, 5 Ekim 2016 (UTC)
Ben de elimden geleni yapacağım, diğer sorumluların da büyük yardımlarına ihtiyaç olacak elbette. Puanlama sistemini basitleştirmek, ucu çok açık projeler eklememek ("maddelere kategori ekleme" projesi vardı mesela, puanlaması kafayı yedirtir :P), projeye bazı ufak kriterler ekleyerek nicelik değil de niteliğe yoğunlaşmak (maddeler en az 500 bayt olmalı gibi) gibi şeylerle iş yükü hafifletilebilir diye düşünüyorum.--RapsarEfendim? 20:48, 5 Ekim 2016 (UTC)
Eline sağlık Rapsar .Puanlama sistemi hakkında söylediklerine kesinlikle katılıyorum özellikle Teacher'ın katkılarını hesaplarken neredeyse kafayı yiyordum .Şu an okul nedeniyle fazla aktif değilim yalnızca Cuma ve Cumartesi günleri tam anlamıyla burada olabiliyorum yinede her hangi bir yardıma yada başka bir şeye ihtiyacın olursa mesaj atabilirsin --Krystal. ? 12:50, 9 Ekim 2016 (UTC)
Listede olmayan (öksüz şablonu konulmamış) ama öksüz olduğu tespit edilen (örnek Elmacı) maddelere yapılan katkılar da kabul edilecek mi?--Teacher0691 (mesaj) 23:29, 9 Ekim 2016 (UTC)
@Teacher0691, parantezsiz ada sahip anlam ayrımı sayfalarının öksüz olması makbul zaten :) Parantezli ada sahip maddelerden sade ada sahip anlam ayrımı sayfalarına bağlantı verilmemeli.--RapsarEfendim? 08:37, 10 Ekim 2016 (UTC)
O sadece bir örnekti. Öksüz şablonu olmayan ama gerçekte öksüz olan bir madde olabilir. Proje ile ilgili değil genel anlamda verdiğin cevaptan anladığım kadarı ile bu sayfadaki tüm parantez olmayan sayfalar parantezli hale taşınmalı ve sonra ilgili sayfada düzeltme yapılmalı değil mi? Parantezli olanların öksüzlüğü peki?--Teacher0691 (mesaj) 10:26, 10 Ekim 2016 (UTC)
"Tüm parantez olmayan sayfalar parantezli hale taşınmalı" kısmı doğru değil. Bir ilçe veya şehir maddesi sade, görece daha az tanınan köy ve mahalleler ise virgüllü ada sahip olduğundan mesela, sade olan maddeden parantezli olan anlam ayrımı sayfasına bağlantı verilmeli. Örneğin, arama kısmına "Acıpayam" yazıp "git" diyen kullanıcı ilçe maddesine ulaşır, buradan aynı ada sahip maddelere geçiş için madde üzerindeki "başlığın diğer anlamları için Acıpayam (anlam ayrımı) sayfasına bakınız" kısmına gider ve buradan diğer maddelere ulaşır. Ancak, "Akkaya" yazıp "git" diyen kullanıcı, direkt olarak zaten anlam ayrımına ulaşır ve buradan istediği maddeye gider. Virgüllü Akkaya maddelerinde (Akkaya, Kozan örneğin) bu anlam ayrımı sayfasına gerek yoktur, zira kullanıcı ya zaten Akkaya yazıp anlam ayrımı sayfasına giderek buraya ulaşmıştır ya da ne aradığını biliyordur ve direkt "Akkaya, Kozan" yazarak buraya ulaşmıştır. Anlam ayrımının amacı "adı benzer diğer maddelere de bakabilirsiniz" değil "bunlara mı erişmek istediniz?" demek kabaca :) Öksüz şablonu eklenmese de öksüz olan bir madde de proje kapsamında değerlendirilebilir elbette.--RapsarEfendim? 10:51, 10 Ekim 2016 (UTC)
Çok teşekkür bilgi için epey ayrıntılı ve açıklayıcı olmuş. Bu durumda kullanımda epey bir hata var sanırım. Puan hesapları için kolaylıklar bu arada başlamışsın. --Teacher0691 (mesaj) 11:34, 10 Ekim 2016 (UTC)
Ben teşekkür ederim @Teacher0691 :) Anlam ayrımının amacından bahsettim ya, ikincisi de yanlış bir şekilde sık sık kullanılıyor bizde ne yazık ki. Onları tespit etmek, temizlemek falan mümkünse AWB ile faydalı olur :)--RapsarEfendim? 17:38, 10 Ekim 2016 (UTC)
Evet bence mümkün @Rapsar. Hatta ben de yanlış kullanıma katkıda bulunmuş olabilirim :) Ama öğrenmiş oldum tekrar teşekkür. Şunu da belirteyim gerçi AWB parantezli parantezsiz ayrımı yapmadan otomatik olarak bir başka sayfaya bağlantısı olmayan her sayfaya öksüz şablonunu koyuyor. O yüzden yukarıda özellikle sordum bu durumu. Hatta @Superyetkinin hazırlamış olduğu şu araçta da aynı durum var. Bir başka sayfaya bağlantısı yoksa öksüz yani. Belki onun da fikri vardır diye ping attım.--Teacher0691 (mesaj) 18:19, 10 Ekim 2016 (UTC)