Victor Fontanier

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Victor Fontanier
Doğum23 Eylül 1796
Saint-Flour, Cantal, Auvergne-Rhône-Alpes, Fransa
Ölüm26 Mayıs 1857 (60 yaşında)
Civitavecchia, Lazio, İtalya
MilliyetFransız
MeslekDiplomat, yazar, gezgin, doğa bilimci

Victor Fontanier (23 Eylül 1796, Saint-Un - 26 Mayıs 1857, Civitavecchia) Fransız diplomat ve doğa bilimci.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversitede eczacılık eğitimi aldı. 1819'da doğa bilimci olarak Paris Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'ne çalışmaya başladı. 1821'de Fransız Büyükelçiliği tarafından doğa bilimci olarak Marsilya'dan İstanbul'a gönderildi. Osmanlı'ya gönderildiğinde coğrafya ve doğa bilimlerinden çok politikayla ilgilenmeye başladı.

1826'da beş ay boyunca Anadolu'nun kuzeyini gezdi. Trabzon'dan sonra Kaçkar Dağları'ndan geçerek Erzurum'a geldi, ancak Erzurum'daki veba salgını ve bölgedeki gerginlikler nedeniyle İstanbul'a geri dönmek zorunda kaldı. İstanbul'a dönerken sırasıyla Sivas, Tokat, Amasya, Osmancık, Tosya, Bolu, İzmit ve Üsküdar'dan geçti.

Yunan Bağımsızlık Savaşı (1827) sırasında Sakız, Nakşa veSantorini adalarını gezdi. Navarin Deniz Muharebesi'nde Türklerin yenildiğini Sire'ye bildirdikten sonra sırasıyla Midilli ve İzmir, oradan da Fransa'ya hareket etti (1828).

Trabzon'daki Fransız konsolosluğunun yeniden kurulmasından sorumlu kişi olan Fontanier, siyasi bilgi toplamak için 1831'de Lazistan ve Megrelya'ya gitti. Yolculuğu sırasında Sürmene, Of, Rize, Çayeli, Hopa, Gonio ve Batum'da bulundu.

1833'te Basra Körfezi'ndeki siyasi bir misyonun sorumlusu olarak atandı. Şubat 1835 Kahire'den yola çıkan Fontier, Nil boyunca ilerleyerek Kızıldeniz kıyısındaki Kosséir şehrine ulaştı. Sonrasında sırasıyla Cidde, El-Hudeyde, Muha, Bender Abbas, Ormuz, Harg Adası ve Mumbai'ye gitti.

Daha sonra Şattülarap üzerinden konsolos yardımcılığına atandığı Basra'ya gitti. Ardından Dicle üzerinden Bağdat'a gönderildi.

1838'de Bombay'daki Fransa Konsolosluğu'nda çalıştı.

1840'ta Malabar kıyısındaki eski Portekiz ticaret merkezlerini ziyaret etti ve Mahé kolonisini denetledi. 1842'de Kozhikode'ye gelen Fontanier, Dekan Yaylası'nın güneyindeki Palghat, Coimbatore ve Salem şehirlerinden geçerek Puduçeri'ye ulaştı (12 Ocak). Sonrasında sırasıyla Cuddalore ve Chennai'yi gezdi (12 Temmuz). Fransa'ya dönüş yolunda Reunion Adası ve Saint Helena'dan geçen Fontanier, Nantes'e ulaştı.

1846'da Singapur'un konsolos yardımcısı olarak atandı. Singapur'dayken İngiltere ve Hollanda siyasetini incelemek ve Java'ya gidiş izinlerinden sorumluydu. Aynı yıl Kahire'de Kavalalı Mehmed Ali Paşa'ya Légion d'honneur ödülünün verildiği törene katıldı. Singapur'a dönerken Süveyş, Aden, Sri Lanka ve Penang'dan geçti.

1847'nin sonlarında, Hollanda Doğu Hint Adaları'ndaki sistemi incelemek için Java'ya gitti. Java'dayken Merapi Yanardağı'nı gezdi. Şubat 1848 devriminden haberdar olunca Fransa'ya dönmek zorunda kaldı (Aralık 1848). Fransa'da cumhuriyet hükümeti tarafından kovuldu, sefalete düştü ve müze için planladığı koleksiyonunu satmak zorunda kaldı.

1852'de affedildi ve diplomat olarak çalışmaya devam etti. Öldüğü tarihe kadar sırasıyla Santa Marta ve Civitavecchia'da konsolos olarak çalıştı.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Henri Victor Fontanier'in babasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

[1] [2][3][4][5]

  1. ^ موقع كاتلوج_السجل الشخصي 12 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ موقع_IDref 12 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ موقع ارشيف_رحلة إلى الشرق 12 Eylül 2020[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ موقع ارشيف_رحلة إلى الهند والخليج الفارسي 12 Eylül 2020[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ موقع ارشيف_رحلة إلى الأرخبيل الهندي 12 Eylül 2020[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.