The Stig

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Stig
YaratanAndy Wilman
Jeremy Clarkson
CanlandıranPerry McCarthy (2002–2003)
Ben Collins (2003–2010)
Bilinmiyor(2010–günümüz)
AmacıEn hızlı tur süreleri yapmak ve ünlülere yarış sürüşü eğitimi vermek

Stig , İngiliz otomobil televizyon programı Top Gear'ın bir karakteridir. Eski Top Gear sunucusu Jeremy Clarkson ve yapımcı Andy Wilman tarafından yaratılan karakter, yarış pilotlarının tam yüz kasklarının anonimliği üzerine bir espridir ve Stig'in yarış takımının içinde kim veya ne olduğunu kimsenin bilmediği bir efsane vardır. Stig'in ana rolü, programda test edilen otomobiller için tur sürelerini belirlemektir. Daha önceki bölümlerde, ünlü konuklara kamera arkasında gösterinin "Makul Fiyatlı Araçtaki Yıldız" bölümü için eğitim veriyordu.

İlk "Siyah" Stig'in kimliği Perry McCarthy, Ocak 2003'te bir Sunday gazetesi tarafından ifşa edildi ve ilerleyen yıllarda McCarthy tarafından doğrulandı. Siyah elbiseli Stig daha sonra Ekim 3'ün galasında "öldürüldü" ve bir sonraki bölümde yerini 15. sezonun sonuna kadar süren yeni bir Beyaz Stig aldı.

13. sezonun 1. bölümünde şov, Stig yedi kez dünya şampiyonu F1 sürücüsü Michael Schumacher tarafından canlandırdı ve şaka yaparak, kaskını çıkararak yüzünü gösterdi. 15. sezon sonrasında yarış pilotu Ben Collins'in , "Collins'in The Man in the White Suit" başlıklı otobiyografisi üzerine bir mahkeme savaşında Stig olduğu ortaya çıktı. Aralık 2010'da çıkış yapan 16. sezonda Collins'in yerini, kimliği şimdiye kadar gizli kalan ikinci bir Beyaz Stig aldı.

Ortaya çıkışı ve ismi[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter fikri, eski sunucu Jeremy Clarkson ve eski yapımcı Andy Wilman'ın yeniden başlatılan Top Gear şovu konseptinin bir parçasıydı ve 2001'de çekimi durdurulmuş Top Gear'ın orijinal versiyonuna yeni bir format getirdi. Yeniden başlatılan gösteri, canlı bir stüdyo izleyicisini, Stig'i, bir yarış pistini ve çılgın stuntları tanıttı.[1] Clarkson, Stig fikrinin kendi orijinal fikri olduğunu belirtmiştir.[2]

Clarkson ve Wilman, şovun kadrosunda profesyonel bir yarış pilotu olmasını istediler, ancak kamera önünde konuşma konusunda yeterince usta bir sürücü bulmakta zorlandılar. Clarkson daha sonra Wilman'a sürücünün neden konuşmasına gerek olduğunu sordu ve Stig'in rolünün sessiz kalmasına karar verdiler.

Stig adı, Wilman ve Clarkson'ın, okula yeni kaydolan çocukların her zaman "Stig" olarak adlandırıldığı Repton Okulu'ndaki zamanından türemiştir.[1][3] "Stig", kötü bir arka plandan gelen ve kıyafet anlayışı zayıf olan birine atıfta bulunan aşağılayıcı bir kelimedir (çocuk kitabı Stig of the Dump'taki aynı karakterden kaynaklanır).[4]

2006'da konuşan Perry McCarthy; Stig'in ilk olarak, yapımcıların isimsiz sürücünün BDSM cinsel rol oynamada seksi kıyafetlerin kullanımına atıfta bulunarak "The Gimp" olarak adlandırılmasını istediler. McCarthy'nin itirazından sonra Stig isminde karar kıldılar.[5] McCarthy o zamanlar bu fikir hakkında "Sonsuza kadar Gimp olarak hatırlanmak istemiyorum" demişti.[2]

Karakter Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Anonimlik ve sessizlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Clarkson, Stig'i Top Gear galasında tanıtırken: "Adını bilmiyoruz, gerçekten adını bilmiyoruz, kimse adını bilmiyor ve bilmek de istemiyoruz çünkü o bir yarış pilotu" dedi." [6]

The Sunday Times'daki 2006 tarihli bir makaleye göre, Top Gear ekibinin çoğu Stig'in kimliğini bilmiyordu; bir kamera asistanının, Stig'i fark edilmemek için bir ambulansın arkasında öğle yemeğini yerken gördüğünü bildirildi.[3] 2009'da bir başka Times makalesi, yalnızca birkaç prodüksiyon personelinin, programın sunucularının ve diğer BBC gazetecilerinin Stig'in gerçek kimliğini bildiğini yineledi.[2]

Eski Stig Perry McCarthy 2009'da anonimliğini korumak için Top Gear güvenlik kapılarından geçerken Stig'in kaskını taktığını ve ardından stüdyo alanlarına girmeden önce kapı kontrol kulübesi arkasındaki özel bir odada yarış tulumlarını nasıl giydiğini anlattı. Sahne arkasında mümkün olduğunca az konuşur ve bazılarının Fransızca zannettiği bir aksan kullanırdı.[2] McCarthy ayrıca "Makul Fiyatlı Araçtaki Yıldız" bölümleri için ünlülere koçluk yaparken kimliğini gizlemenin zor olduğunu da açıkladı. Ross Kemp ve David Soul'a koçluk yaparken, onlara daha önce tanıdığı için gerçek kimliğini açıkladığını ve rolü hakkında sessiz kalacaklarına söz verdiklerini söyledi. Diğer sürücüler, ünlüler onun belirli bir kişi olup olmadığını sorduğunda, sadece "Nasıl bildin?" derdi ve genellikle Michael Schumacher'in tahmin edildiğini eklerdi.[2]

Stig hiçbir zaman ekranda konuşurken görülmedi, ancak ünlülerle kamera dışında konuşuyor ve onları pistte sürmeleri için eğitiyordu. Clarkson onun hakkında, "Çok konuşkan bir adam değil" diye espri yaptı.[3] Hollandalı bir kanalın Veronica Vibes programı için ender bir röportajda kimliği sorulduğunda, Stig'in "Hatırlamıyorum; işi aldığımda hafızam silindi" dediği bildirildi.[7] Stig'in sessizliği, BBC tarafından 2009'da YouTube'da yayınlanan "Brain Stig" videosu gibi diğer videolarda da süregeldi.[8]

Clarkson, gazetesinde, Stig'in kullanmasına izin verilen arabalar hakkında konuşmasına veya yorum yapmasına izin verilmediğini yazdı, çünkü "Tüm yarış pilotlarının fikirleri tamamen değersizdir", arabalara aşinalıklarından dolayı bunu açıklamaya devam ediyor. Pist araçlarına alışkın yarış sürücüleri, tüm gündelik arabalarının yarış arabalarına kıyasla düşük ölçekte olduğuna inanıyor.[9]

Sürüş Kabiliyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Gösteri sık sık Stig'in sürüş kabiliyetini başkalarıyla, özellikle de Formula 1 sürücüleriyle karşılaştırdı. Jeremy Clarkson, Stig'in, şovun o zamanki "Makul Fiyatlı Otomobili" olan Suzuki Liana'nın 1:44.0'lık bir tur süresi yapabileceğine inandığını söylediğinde, programa konuk olarak katılan eski F1 sürücüsü Nigel Mansell, 1:44.6'lık bir süre yaptı; Stig daha sonra 1:44.4'lük bir süre yaptı. Rubens Barrichello, Stig'in zamanını geçen ilk kişi olduktan sonra (1:44.3), gösteri defalarca Stig ve Barrichello arasındaki kıskanç rekabete atıfta bulundu. Sebastian Vettel daha sonra 1:44.0'lık bir süre yaparak bu kez daha da geçti. Clarkson, F1 sürücülerinin test pistinde Stig'den farklı bir yarış çizgisine sahip olduklarını, örneğin Jenson Button'ın sürüşünde olduğu gibi sık sık dile getirdi; ancak Barrichello ve Lewis Hamilton'ın gösteriyi ziyaretleri sırasında Clarkson, The Stig ile pistte aynı çizgiyi aldıklarını gözlemledi. F1 sürücüsü Mark Webber'in gösteriye çıkması, Clarkson'ın kendisine bir "I AM THE STIG" tişörtü hediye etmesiyle turunun sonunda dikkat çekti.

Tanıtımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Stig'in şovdaki tanıtımları onun tuhaflığının altını çizdi. Başlangıçta sunucular gelişini "Kutsal Hazretleri, Stig!" gibi basit mizahi girişlerle müjdelediler. 6. sezondan itibaren, tanıtımlar, "Bazıları [iki tuhaf özelliği] diyor. Tek bildiğimiz, adının Stig olduğu." Bu formatta açıklanan özellikler şunları içerir:

  • Onun yüzü yok
  • O izcilerden çok korkuyor
  • Arabasındaki içecek dolabında 14 farklı çeşit muhallebi var
  • En sevdiği tişörtünde bir tişört resmi var
  • O çanlardan korkar
  • Merdivenlerle kafası karıştı
  • O asla gözünü kırpmaz [2]
  • Doğal olarak manyetik kuzeye doğru bakar [10]
  • Dijital bir yüzü var [10]
  • Kaskını çıkarmaya çalışırsanız sizden ücret alacaktır.
  • Meme uçları patlayıcı
  • Hendeği için bir miktar çakıl için 20.000 sterlinlik bir masraf talebi ödedi.
  • Bir kadın gördüğünde üçüncü bacağı yukarı kalkar.

Bazı tanıtımlar güncel olaylara atıfta bulundu, örneğin:

  • "Eğer annesine hakaret ederseniz, o göğsünüze kafa atacak" (2006 FIFA Dünya Kupası finalinde Zidane'ın kafa atmasını kastederek )
  • "Ona gerçekten önemli bir iş verirseniz, sıyrılıp kroket oynayacak" (2006'da Başbakan Yardımcısı John Prescott'a gönderme [11]
  • "Rubens Barrichello'nun jambon dilimleyicide nasıl görüneceğine dair rüyalar görüyor" (Barrichello'nun bir hafta önce test pistinde Stig'den daha hızlı olduğuna dair bir referans)
  • " Paul McCartney'den boşanıyor olsaydı, sızlanan aptal ağzını kapalı tutardı" (McCartney'nin 2008'de Heather Mills'den boşanmasına bir gönderme)
  • "Silvio Berlusconi'nin Aralık 2009'da Milano Katedrali'nin yumruklanmasına atıfta bulunara:, "Bir keresinde bir adam onu Salisbury Katedrali'nin yumrukladığı için her zaman kask takar" [12]
  • "Chichester kasabasına girmesi yasaklandı ve... yakın zamanda yapılan bir gece anlaşmasıyla Edinburgh Dükü'nden hafif girintili beyaz bir Fiat Uno satın aldı" ( Prenses Diana'nın ölümüyle ilgili komplo teorilerine bir gönderme)
  • "Onu yanlış şekilde tutarsanız, düzgün çalışmaz" ( iPhone 4'ün yanlış tutulduğunda telefonun çekmemesine gönderme)
  • "Kahire şehir merkezindeki yeni tatil evini satın aldığına pişman oldu" (2011 başlarında Arap Baharı'na bir gönderme)
  • "% 47 at içeriyor" ( 2013'teki at eti skandalına gönderme )
  • "Eskiden Roma'da çalışırdı ama burada işine devam edebilmek için işini bıraktı" (Papa'nın 2013 başlarında emekli olmasından sonra)
  • "Bu hafta Pirelli prezervatifleri satın almasının bir sonucu olarak, şimdi on yedi çocuğu var" ( 2013 Britanya Grand Prix'sinde Pirelli lastikleri patlayan birden fazla arabaya atıfta bulunuluyor)
  • "Cornwall'a yakın zamanda yaptığı bir gezide, Somerset'teki meşhur işemeleri için mola verdi" ( 2013 Somerset seline bir referans)
  • " CNN için çalışsaydı, programı iptal edilecek kadar acınacak derecede düşük reytingler almazdı" (Piers Morgan Live'ın iptaline bir gönderme)
  • "Biz yayındayken, iCloud'u hacklendi ve şimdi dünyadaki herkes kaskın içindekini gördü" ( 2014 ünlü fotoğraf sızdırılmasına bir gönderme)
  • "Geçen hafta kilitli bir odada, Alman piyano teliyle bir sandalyeye bağlanmış olarak bulundu" ( Michael Schumacher'in The Stig olarak "ortaya çıkmasından" sonraki hafta)
  • "Bir keresinde yere bir atı yumrukladı" ( Roberto Durán'ın bunu yaptığı hikâyesine bir gönderme)

Diğer özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Stig'in ilk çıkışında, Clarkson tarafından çok küçük bir beyne, değersiz fikirlere ve " Mansell Sendromu" adı verilen bir bozukluğa sahip olarak tanımlandı. Top Gear'ın senaryo editörü Richard Porter, Stig'i "tek fikirli, inatçı ve komik bir şekilde huysuz; özellikle, Pet Shop Boys'un klavyecisi, Kimi Räikkönen ve 15 yaşında ailesiyle tatile gitmeye zorlanan bir çocuğun karışımı" olarak tanımladı.[13] Clarkson tarafından "havaalanındaki bagaj konveyöründen alınan bir kargo parçası" olarak tasvir edilmiştir; ayrıca kullanılmadığında bir dolapta saklandığı da gösterilmiştir.

Stig'in "paradan anlamadığı" söylendi ve zorluklar sırasında Londra toplu taşıma araçlarını kullanmak için bir Oyster kartı ve benzin almak için "Bank of Money" tarafından verilen "The Stig" adına bir kredi kartı kullandığı gösterildi. Gösteri ayrıca Stig'in tur atarken araba radyosunda farklı dinleme alışkanlıklarını da içeriyor. Genellikle bir veya daha fazla sezon için belirli bir tür seçilir. Stig radyoda şunları dinlerken görüdü:

2009'da Stig, Ulusal Televizyon Ödülleri'nde göründü ve sessizce bir ödülü kabul etti ve sunucu Griff Rhys Jones'a Top Gear sunucularından Jones'a Stig'e ödülü "sağ eli manyetik olduğu için sol eline vermesini" söyleyen bir mektup verdi ve organizatörleri, "tüm kuzeylilerin yenilebilir olduğuna karar verdiği için" Coronation Street oyuncularının yanına oturmaması konusunda uyardı.[15]

Görevi[değiştir | kaynağı değiştir]

Top Gear bitiş jeneriğinde, Stig, Clarkson, Richard Hammond ve James May ile birlikte sunucu olarak gösteriliyor. Stig'in programdaki ana rolü, gösterinin Dunsfold Aerodrome, Surrey'deki Top Gear test pistindedir. Onun iki temel fonksiyonları "Hız Turları" segmentinde öne çıkan performans otomobilleri için tur zamanı belirlemek ve "Makul Fiyatlı Araçtaki Yıldız" için ünlü konuklara eğitim vermek olsa da daha sonra bu rağmen görev Chris Harris tarafından üstlenilmiştir.[16][17]

Top Gear web sitesinde Stig'in test sürüşü rolü şu şekilde açıklanıyor:

İlk ortaya çıktığında, Stig, sunucular sürekli olarak hızlı tur zamanları yapamadıkları için yerleşik test sürücüsü olarak tanımlandı. Onun belirtilen görevi "Sadece oraya gitmek ve hızlı sürmek" idi. İlk Stig Perry McCarthy, 2006'da; test edilen otomobiller için kesin en hızlı tur sürelerini yapmak için bir ekibin bir parçası olarak tanımlandı.[5]

Kimliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyah Stig[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyah Stig
Dosya:Black stig.jpg
İlk görünüm20 Ekim 2002
(Sezon 1;Bölüm 1)
Son görünüm26 Ekim 2003
(Sezon 3; Bölüm 1)
CanlandıranPerry McCarthy, bazen başkaları

Yarış pilotu Perry McCarthy, 22 Top Gear bölümünde siyah tulumlu, orijinal Stig olarak göründü.[2][18]

McCarthy, 2002 yılında McCarthy'nin otobiyografisi Flat Out, Flat Broke: Formula 1 the Hard Way'in lansman partisinde Jeremy Clarkson ile bir şans eseri buluşmasının ardından Stig rolüne seçildi. .[2][19][20][21] Bu, prodüksiyon ekibini, yarış sürücüsünün anonim olacağına karar vermeden önce düzenli bir sunucu olarak seçmelerine yol açtı.[2][5] (Bununla çelişen McCarthy, 2008'de Clarkson'ın ilk buluşmalarında "çok gizli" bir yarış sürücüsü fikrinden bahsettiğini söyledi.)[19]

İlk sezon sona erdikten sonra, 12 Ocak 2003'te Sunday Mirror'da McCarthy'yi "Stig" olarak adlandıran bir makale yayınladı.[20][21][22] Gazete, programdan bir kişinin "Yalnızca bir avuç ekip üyesi onun aslında Perry olduğunu biliyor" dediğini aktardı. McCarthy anında yanıt verdi: "Stig'in kim olduğunu biliyorum ama daha fazla yorum yapamam." [22] İkinci sezon sona erdikten sonra, McCarthy otobiyografisinin ikinci baskısını yayınladı ve burada kendisinin Stig olduğunu doğruladı. McCarthy daha sonra üçüncü sezonun ilk bölümünde "öldürüldü".

"Top Gun vs Top Gear" isimli sahnede Siyah Stig'in "öldürüldüğünü" gösteren yarış denemesi sahnesidir. Stig, British Aerospace Sea Harrier jetlerinin 200 metrede 160 km/saat hıza ulaştığı Kraliyet Donanması uçak gemisi HMS Invincible'ın uzun uçuş güvertesinde, 160 km/s hıza ulaşacak ve daha sonra ani fren yapacaktı. Birkaç yüz sterline satın alınan, hafifletmek için parçaları sökülmüş ve 500 beygire çıkarmak için nitro enjeksiyonu ile donatılmış beyaz bir Jaguar XJS olan "eski Top Gear Jag"i, kullanacaktı. Stig güverte boyunca hızlandı ve ekrandaki bir hız göstergesi 175km/s iken arabanın pist rampasının sonundan denize doğru uçtu ve suya çakıldı. Clarkson daha sonra bölümün son sahnesinde dalgıçların bulduğu tek şeyin denizde yüzen bir eldiven olduğunu belirtti.[23][24] McCarthy'ye göre, "Mümkün olduğunca James Bond'dan bir sahne gibi yapmaya çalıştık." [19]

McCarthy'nin ayrılmasına ilişkin iddialar değişikenlik gösterdi.[2] McCarthy 2008'de ayrılmayı sevimli bulurken, The Times 2009'da yapımcılarla arasının bozulduğunu iddia etti.[18][19] 2010 yılında McCarthy, haftada 700 sterlin aldığı iddia ettiği işten bıktığını; rahatsızlığının bir araba sahibinin arabasını mahvettiği için kendisine dava açma girişiminden ve BBC'nin onu anonimliğinden dolayı savunmayı reddetmesinden kaynaklandığını söyledi. BBC'nin sözleşmesini yenilememeyi seçtiğini ve onu programdan çıkardığını söyledi.[24][25]

McCarthy 2006'da Top Gear'dan ayrıldıktan sonra Grand Prix Masters yarışlarına yeniden girme arzusu beslediğini söylese de, bir yatırım şirketi yönetmeye devam etti ve topluluk konuşmacısı olarak devam etti.[5][24]

Sunday Times'a göre, 2009'da yazan McCarthy, kitabında her zaman birden fazla Stig olduğunu ve o zamanlar eski bir Formula 1 sürücüsü olan 47 yaşındaki Julian Bailey'nin, McCarthy'ye vekil olarak görev aldığını açıkladı.[2]

İlk Beyaz Stig[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Beyaz Stig
Top Gear karakteri
İlk görünüm2 Kasım 2003
(Sezon 3; Bölüm 2)
Son görünüm1 Ağustos 2010
(Sezon 15; Bölüm 6)
CanlandıranBen Collins, bazen başkaları

İlk Beyaz Stig, Siyah Stig'in önceki bölümdeki ayrılmasının ardından Kasım 2003'te tanıtıldı. Kimliği, Ağustos 2010'da Ben Collins olarak ortaya çıkana kadar gizli kaldı. Stig'in şovda geçirdiği bu süre boyunca, karakterin rolü Power Lap sürelerinden ve "Makul Fiyatlı Araba" eğitiminden, Man Adası yol testinde süre turları yapmak gibi diğer gösteri bölümlerindeki görünüşleri içerecek şekilde genişledi. Caterham'dan Knockhill'e bir Caterham Seven sürdü. Londra genelinde Londra otobüsü, DLR ve Londra Metrosu kullandı. Lillehammer, Norveç'te bir kar motorsikleti ile atladı. Ticari bir araçla polis kovalamacasında bir polis şoförü oldu.[3]

Spekülasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

White Stig'in çıkışından sonra, kimliği hakkında yaygın bir spekülasyon vardı. Çeşitli kaynaklar onun Collins, Damon Hill, Julian Bailey, Russ Swift, Darren Turner ve Tim Schrick'in yanı sıra eski Top Gear sunucusu Tiff Needell gibi bir dizi farklı yarış sürücüsü olduğunu iddia etti.[7] Hill ve müzisyen Jay Kay da dahil olmak üzere birçok kişi Stig'in kendileri olduğunu iddia etti. Ayrıca Stig'in birden fazla sürücü tarafından oynandığı, orijinal Stig Perry McCarthy'nin ima ettiği bir teori olduğu iddia edildi.[5] Eski Formula 1 Dünya Şampiyonu Fernando Alonso, Temmuz 2008 Britanya Grand Prix'sinden hemen önce Silverstone Pisti'nde Stig'in hayır amaçlı sürüşünü gözlemledikten sonra, "Bu arabada kim varsa, cidden iyi bir sürücü. . . . Kim olduğu hakkında hiçbir fikrim yok ama kesinlikle eski bir F1'di." dedi.[26][27]

Ocak 2009'da, Stig'in kimliğiyle ilgili söylentiler, Stig'in 30'lu yaşlarında evli, 300.000 sterlinlik bir evde yaşayan, 15.000 sterlinlik bir araba kullanan ve Top Gear işinden ve bazı dublörlük ve test sürüşlerinden yaklaşık 150.000 £ gelir elde eden bir adam olduğu; News of the World makalesi tarafından iddia edildi.[28][29] Aynı ay, bir sanat galerisi sahibi, Stig'in bir dizi imzalı ve sınırlı sayıda Stig baskısı için onlarla (bir BBC yöneticisi kisvesi altında) sözleşme yaptıktan sonra kimliğini galeri sahibine ve oğluna açıkladığını bildirdi.[28][30] İkinci durumda, Stig'in Ben Collins olduğu iddia edildi.[31] Ayrıca Collins'in evinde iş yapan bir inşaatçının orada sergilenen Stig'in kıyafetini ve eldivenlerini bulduğu bildirildi.[16]

Bu söylentiler sürerken, Top Gear blogu 21 Ocak'ta Stig'in sırasıyla Damon Hill'in merhum babası Graham Hill, İskoçya Kraliyet Bankası başkanı Sir Tom McKillop ve yeni göreve başlayan ABD başkanı Barack Obama olduğunu söyleyen üç haber yayınladı.[2][32][33][34]

Richard Hammond jet motorlu bir arabayı çarptığında, kazayla ilgili kaza raporunda Ben Collins "Top Gear ile yüksek performanslı bir sürücü ve danışman olarak yakın çalışan biri" olarak tanımlandı.[35]

Michael Schumacher[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Haziran 2009'da Clarkson, gazetesinde Stig'in yüzünü Top Gear'ın ertesi gün yayınlanan on üçüncü sezonun galasında göstereceğini duyurdu.[36] Clarkson'a göre, Stig "Gazetelerin onu Bolton'dan bir fotokopi satıcısı olduğunu ya da Bristol'de çakıl taşı sıvalı bir evde yaşadığını iddia etmesinden bıkmıştı." [18]

Bölüm, Stig'in stüdyoya girip oturmadan önce 1:10,7'lik rekor bir süre boyunca test pistinde siyah bir Ferrari FXX'yi sürerken gösterdi.[18] Seyirciler "Çıkar! Çıkar!" diye bağırırken Stig, yedi kez dünya şampiyonu F1 sürücüsü Michael Schumacher olduğunu göstermek için kaskını çıkardı.[37][38] Sonraki röportajda Schumacher, Stig'in ördekler hakkında yalnızca iki gerçeği bildiğini (her iki "gerçek" de yanlış) gibi sözde tanımlayıcı karakter özelliklerinden bazılarını sergiledi.[18]

Açıklamanın ardından, Schumacher olduğu iddia edilen Stig'in Suzuki Liana'yı sürdüğü görüldü ancak bir tur zamanı belirlemedi; bunun yerine, video klipler Stig'in çok zayıf araba kontrolü sergilediğini, bir kamera tripoduna çarptığını ve sonunda kaybolduğunu gösterdi. Clarkson, muhtemelen Schumacher'in gerçekten Stig olmadığını söyleyerek segmenti kapattı. BBC başlangıçta Schumacher'in ifşasının bir dublör olup olmadığını doğrulamazken, The Telegraph ertesi gün bir Top Gear sözcüsünün Schumacher'in Stig'i oynadığını doğruladığını, çünkü Ferrari'nin yalnızca Schumacher'in FXX'i kullanmasına izin verdiğini, ancak kimliğinin diğer zamanlarda bir 'gizem' olarak kalacağını belirtti.[31]

The Man in the White Suit(Kitap)[değiştir | kaynağı değiştir]

19 Ağustos 2010'da , BBC ve Stig'i temsil eden yayıncılar arasında, Stig'in kimliğini ortaya çıkaran bir otobiyografi yayınlama planları konusunda yasal bir anlaşmazlığın çıktığını bildirildi.[16][17] Bir BBC sözcüsü, "BBC, Top Gear ile ilgili bir kitabın yayınlanması konusunda yasal bir anlaşmazlık içinde, çünkü bu, gösteriyle ilgili üzerinde anlaşmaya varılan sözleşme ve gizlilik yükümlülüklerini ihlal ediyor." [16] Stig'in, Top Gear rolünden diğer sunucularla aynı derecede yararlanamadığı için mutsuz olduğu bildirildi.[16]

Aynı zamanlarda, Sunday Times, Ben Collins'in şirketi Collins Autosport'un mali belgelerinin, onun Stig olduğuna dair kanıt sağladığını iddia etti. The Times, White Stig'in ilk ortaya çıkışından bir ay sonra şirketin "BBC için, özellikle Top Gear programında sağlanan sürüş hizmetlerine" atfedilen karlarda bir artış yaşadığını belirtti. Collins bu hikâye hakkında yorum yapmadı; BBC, Collins'in programda birkaç kez görünmesi ve başka hizmetler sağlaması nedeniyle bunun "sürpriz olmadığını" söyledi.[39]

23 Ağustos 2010'da BBC ve Stig'in yayıncısı HarperCollins mahkemeye çıktı. HarperCollins, BBC tarafından otobiyografinin yayınlanması nedeniyle dava edildiğini doğruladı ve "BBC'nin bu kitabı bastırmak için lisans ücreti ödeyenlerin parasını harcamayı seçmesinden ve bu kişinin tamamen meşru hayat hikayesini anlatma hakkını şiddetle savunacağından hayal kırıklığına uğradık" [39] BBC açıklamasında: "Bu durum, harici bir tarafın, BBC'nin Birleşik Krallık'ta ve dünyada en büyük ve en çok izlenen programlarından biri olan Top Gear markasının izinsiz kullanımından kazanç sağlama girişiminin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Sonuç olarak, BBC'nin programla ilgili olarak üzerinde anlaşmaya varılan gizlilik maddelerini korumak için elinden gelen her şeyi yapması önemlidir." dendi.[39]

27 Ağustos 2010'da Top Gear blogunda baş yapımcı Andy Wilman, Stig'in kimliğini ortaya çıkarmaya çalıştığı için HarperCollins'e saldırdı: "Stig'in tüm olayı gizemdir - Sahip olduğu tuhaf özellikler, ne düşünebileceği, hissedebileceği, yapabileceği veya nasıl görünebileceği hakkında yarattığı merak...HarperCollins bunların hiçbirinin kârları kadar önemli olmadığına karar verdi." Ayrıca, BBC'nin yasal maliyetlerinin yarısının, ticari kolları olan BBC Worldwide tarafından finanse edildiğini açıkladı.[40][41]

29 Ağustos'ta Daily Mirror, Collins'in İngiltere'deki evinde fotoğraflarının, Stig'in Almanya'daki bir Top Gear etkinliğinde göründüğü aynı gün olması nedeniyle Collins'in zaten Stig rolünden kovulduğunu kanıtladığını iddia etti. Devam eden Yüksek Mahkeme davası hakkında soru sorulduğunda Collins, "Bunun hakkında konuşma iznim yok" dedi.[42]

1 Eylül 2010'da, Yüksek Mahkeme, Collins tarafından yazıldığı kabul edilen otobiyografinin yayınlanmasını engelleyen bir tedbir kararı vermeyi reddettiği için dava BBC aleyhine karara bağlandı. Collins o günkü duruşmanın bir kısmı için mahkemedeydi, ancak ne o ne de BBC daha sonra onun Stig olduğunu doğrulamadı; Bir BBC sözcüsü, "BBC bu eylemi, nihayetinde lisans ücreti ödeyen kişiye ait olan The Stig'in karakterini korumanın hayati olduğuna inandığımız için getirdi. Bugünkü karar, BBC'yi bu konuyu yargılamaktan alıkoymaz ve bu tür bilgileri ne zaman ve kim tarafından ortaya çıkarsa çıksın saldırılara karşı korumaktan caydırılamaz." [43][44][45][46] 3 Eylül 2010'da BBC News web sitesi Collins'in bir profilini yayınladı ve şöyle başladı: "Eski Formula 3 pilotu Ben Collins, The Stig olduğunu iddia ettiği bir otobiyografi yayınlamak için yasal bir mücadele kazandı." [47]

Collins'in kitabı "The Man in the White Suit" 16 Eylül 2010'da yayınlandı.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüksek Mahkeme'nin kararının hemen ardından, Top Gear sunucusu James May, "Açıkçası şimdi kendi başıma bazı yasal işlemlere başvurmam gerekecek çünkü son yedi yıldır Stig'im ve bilmiyorum ve bu herif de kim, Yüksek Mahkemede oymuş gibi davranarak ortalığı karıştıran da kim?"" dedi.[45] Ertesi gün bir gazete köşesinde bu iddiayı dillendirdi ve ikiye bölünmüş hayatını Stig ve "Kaptan Yavaş" olarak nitelendirdi.[48]

Stig karakterinin geleceği hakkında hemen spekülasyonlar başladı. 3 Eylül 2010'da May bir radyo programında Stig'in, Black Stig'in ortadan kaldırılmasına benzer bir şekilde "ilgileneceğini" söyledi.[kaynak belirtilmeli] Aynı gün The Telegraph, BBC'nin Collins'in sözleşmesini yenilemeyeceğini ve Collins'in kendi programında yer almak için teklifleri değerlendirecebildirdi.[49] (Bir ay sonra, on sekizinci sezonu için Beşinci Vites gösterisine katıldı; daha sonra Polonya programı Automaniak'ta ortak sunucu oldu.) Clarkson, 4 Eylül tarihli gazetesinde yeni bir sürücü için ilan verdi ve başarılı başvuranın "hiç kimseye, hiçbir koşulda, asla arkadaşlarını ispiyonlamaması gerektiğini" bilmesi gerektiğini belirtti.[50] 7 Eylül'deki bir röportajda Clarkson, Collins'in "Bizim bildiğimiz kadarıyla tarih oldu. Görevden alındı." dedi.[51]

Bahisçilerin yeni Stig olmak için favorileri arasında Anthony Davidson, Damon Hill, Russ Swift, Heikki Kovalainen ve belirtilmeyen bir kadın sürücü vardı.[50][52]

1 Ekim 2010'da Collins'in Channel 5 'in Fifth Gear otomobil şovuna katılacağı açıklandı ve burada Vicki Butler-Henderson tarafından adı "The Twig ile kafiyeli biri" olarak tanıtıldı. Collins maskesiz göründü ve: "Evet, konuşabiliyorum. Bunu yapmak büyük bir zevk." dedi.[53]

5 Kasım 2010'da, Top Gear web sitesi "Stig Farm" hakkında bir video klip yayınladı ve sonunda seyahat sahne şovu Top Gear Live için yeni bir Stig tanıtıldı. Videoda ayrıca bilgisayarda kitap yazmaya çalışan ve daksil ile yaptığı birçok hatadan birini düzelten bir Stig de yer aldı.[54]

"USA Road Trip" özel bölümünde, sunucular Stig'i hain olarak damgaladılar. May, Stig'in gerçek adının Judas Iscariot olduğunu açıkladı. Bir taklit bir meydan okuma olarak sürücüyü-atış, kullanılan hedefler (Hammond arka Stig ateş özel özen ile) Stig karton gösterimleri idi.

Collins'in Temmuz 2011'de yayınlanan bir askeri ampute ralli takımıyla yayına çıkışı sırasında, Hammond tarafından "eski-Stig Ben Collins" olarak tanıtıldı. Collins, Hammond'ın Skyfall filminde, dublör sürücü olarak yaptığı iş hakkında röportaj verdiği 18.sezon "50 Years of Bond Cars" özel bölümünde Top Gear'a geri döndü. Hammond onu tekrar eski-Stig olarak tanıttı ve röportaj sırasında Collins'in ayrılışına birkaç kez atıfta bulundu. Collins röportaj sırasında üzerinde "Ben Stig'im" yazan bir tişört giydi.

İkinci Beyaz Stig – Son Stig[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Beyaz Stig
Top Gear karakteri
İlk görünüm2010-günümüz

26 Aralık 2010'da, "USA Road Trip" özel bölümünden beş gün sonra, Top Gear , sunucuların Müneccimller'in Beytüllahim'e olan yolculuğunu yeniden canlandırdıkları bir "Orta Doğu Özel" bölümü yayınladı. Bölümün sonunda samanlıkta, İsa'yı değil, bir bebek Stig'i buldular.

Bir ay sonraki 16. sezonun galasında, sunucular "Stig'lerin çok hızlı büyüdüğünü ve yeni Stig'in tamamen yetişkinliğe erdiğini" açıkladılar. Biraz farklı bir kask ve tulum dışında, mevcut Stig önceki Stig'e benziyordu. İlk bölümünde, bir Ariel Atom V8 ile pistteyeni bir hız rekoru(1:15.1) kırdı ve Clarkson, bu Stig'in "Geniş ölçüde Sacked Stig'inkiyle karşılaştırılabilir tur süreleri yaptığını" söyledi.

"Kuzenleri" ve diğer "aile üyeleri"[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeşitli bölümlerde "kuzenler" ve Stig'in diğer akrabaları, genellikle gösterinin Birleşik Krallık dışında çekildiği kısımlarda yer aldı.

"Koca Stig"
ABD Özel Bölümü (2007)
Gösteride "Big Stig" lakaplı iri yarı Amerikalı bir kuzen yer aldı. Sunum yapanların arabalarını Palm Beach Uluslararası Yarış Pisti pistinde yarıştırdı. Clarkson, "rahat bir sürüş tarzına" sahip olduğunu belirtti.
"Afrikalı Kuzen"
Botswana Özel Bölümü (2007)
Bu özel etkinlikte, koyu tenli, sadece Puma yarış botları, peştemal, beyaz yarış eldivenleri ve ikonik beyaz kask giyen Stig'in Afrikalı kuzeni yer aldı. Sunucuların seçtiği iki arabayı doğaçlama bir ralli pistinde yarıştı; Clarkson'ın Lancia Beta'sı ilebaşlamayı reddetti. Programın DVD özel yorumuna göre, bu kuzenin Formula 1 yarışlarında tecrübesi varmış.
"Rig Stig"
Sezon 12; Bölüm 1 (2008)
Rig Stig", bir kamyon şoförü olarak, sözde işine atıfta bulunarak güneşte bronzlaşmış bir sağ kol ve eldiven giyerek ilk kez sahneye çıktı. Sunuculara bir kamyonun sürüklenebileceğini göstermek için bir Team Oliver yarış kamyonunu kaydırarak göründü.
"Vietnamlı/Komünist Kuzen"
Vietnam Özel Bölümü(2008)
Stig'in motosiklet süren bir versiyonu, "Vietnamlı/Komünist" kuzeni olarak adlandırıldı ve kırmızı bir üniforma giydi. On ikinci sezonun başında derlenen ve gelecek bölümlerin ön izlemesini gösteren bir montajda yer almasına rağmen, bu özel bölümün orijinal yayınında yayınlanmadı. Ancak görüntüler daha sonraki bir DVD sürümüne dahil edildi. Top Gear yerel bir dublör motosiklet sürücüsü kullandı.[55]
"Janet Stig Porter/Eco Stig"
Sezon 14; Bölüm 2 (2009)
Stig'in "Janet Stig Porter" lakaplı vejetaryen kuzeni ortaya çıktı. Yeşil tulumlar, çoraplı Birkenstock sandaletler ve güneş enerjili bir kask giyiyordu. Sunucuların "Hammerhead Eagle iThrust" hibridini MIRA test pisti etrafında kullandı, ancak otomobilin dizel dumanları nedeniyle diskalifiye edildi.
"Herr Stig/Stiggy Ray Cyrus"
Sezon 15; Bölüm 2 (2010)
Stig'in Alman kuzeni de "Herr Stig" ve "Stiggy Ray Cyrus" olarak adlandırıldı. Ana Stig ile neredeyse aynıydı, ana fark aslan yelesi saç kesimiydi. EuroSpeedway Lausitz çevresinde sunucuların ucuz spor sedan araçlarını kullandı. Ben Collins daha sonra Alman Stig rolünü oynadığını açıkladı.
"Bunga-Bunga Stig"
Sezon 18; Bölüm 1 (2012)
Stig'in İtalyan kuzeni "Bunga-Bunga Stig", Imola Pisti'ndeki İtalyan Yolculuğu'nun son ayağında tanıtıldı. Bir Ferrari 458 Italia'da bir tur zamanı yapmak için karavandan takım elbise giymiş bir şekilde ardında üç çekici kadınla birlikte çıktı.
"Attack Stig"
Sezon 18; Bölüm 2 (2012)
Stig'in Çinli kuzeni "Attack Stig", dramatik girişini yerel yarış pistinde bir kapıyı kung fu tekmesiyle kırarak yaptı. Görünüşte normal Stig ile aynı görünse de, Chinese Stig dövüş yetenekleriyle ayrım gözetmeksizin herkese saldırdı. Onun asi davranışı sadece sunucular için değil, aynı zamanda Top Gear çekim ekibi, mikrofoncu ve yakındaki bir bayrakçı için de sorunlara neden oldu; ikincisi, bu Stig, saldırmak için Roewe 350'nin zamanlı turunu bile yarıda kesti. Zamanlanmış turlardan sonra ekranda belirdi ve James'i "hayalarından" tekmeledi. Davranışı o kadar kötüydü ki Clarkson, "Bu şimdiye kadar gördüğümüz en kötü Stig" dedi.
"Genç Kuzen"
Sezon 21; Bölüm 1 (2014)
Stig'in Genç kuzeni, kulaklıkları takılı, iç çamaşırının göründüğü düşük belli donu ve nadiren bakmayı bıraktığı bir telefonla ortaya çıktı. Sunucuların klasik ateşli hatchback'lerine karşı bir en hızlı tur için modern bir havalı hatchback sürdü. Ayrıca mobil oyun Top Gear: Race The Stig'i tanıtan reklamlarda da yer alıyor.
"Avusturalyalı Kuzen"
Sezon 22; Bölüm 2 (2015)
Stig'in Avustralyalı kuzeni, Avustralya Outback'teki bir açık demir cevheri madeninde yer alan bir tepe tırmanışı parkuru sırasında tanıtıldı. Avustralya HSV Maloo ute'de bir kıyaslama zamanı belirleme. Parmak arası terlikleri, tozlu beyaz tulumları ve büyük bir "malafatı" ve kaslı üst gövdeye sahip olması dışında sıradan Stig'e benziyor.[56]
"Leisure Stig"
Sezon 22; Bölüm 8 (2015)
Stig'in boş zaman etkinliği kuzeni, Top Gear'ın çok gizli Leisure Stig'i olarak da bilinir. O sadece karavanları test etmek için kullanılır ve aksi halde işe yaramaz [kendince yararlı] bir sürücüdür. Sıradan Stig ile aynı görünüyor ama çok daha yavaş.[57]
"Genç Kuzenler"
Sezon 24; Bölüm 4 (2017); Sezon 25; Bölüm 4 (2018) Sezon 29; Bölüm 2
Stig'in üç Genç Kuzeni, önceki Genç kuzeniyle aynı görünüme sahipti, her biri spor akıllı telefonları ve farklı renklerde kulaklıkları vardı. Renault Twingo GT, Smart Fortwo Brabus ve Volkswagen Up'ı Top Gear pistinde birbirlerine karşı yarış halinde sürdüler. İki Genç Stig, 25. Sezonda tekrar ortaya çıktılar ve bu sefer Hyundai i30N ile Volkswagen Golf GTI Mk7 ile ıslak bir Top Gear pistinde yarıştılar.
"Şeyh Kuzen"
Sezon 24; 4. Bölüm (2017) Stig'in Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki kuzeni, ev sahibi Matt LeBlanc'ı ile birlikte Dubai şehir merkezine Bentley Mulsanne sürdü. Kaskının üstüne bir puşi takmak ve bileğinde kocaman bir elmas saat takmak dışında sıradan Stig'e benziyor.
"StigAyak"
Sezon 25; 2. Bölüm (2018) StigFoot, Kocaayak'ı ararken LeBlanc ve Harris tarafından takip edilen bölümün sonunda kısaca görünür.
"Ninja Stig"
Sezon 25; Bölüm 3 (2018): Stig'in Japon ninja kuzeni, Harris'in Japonya'yı ziyareti sırasında belirir ve burada Harris'le drift düellosuda yarıştırır. Siyah bir miğfer, siyah ninja kıyafeti ve sırtına bağlı bir katana takıyordu.
"İş Adamı Stig"
Sezon 26 ; 2. Bölüm (2019): Stig'in "iş adamı kuzeni", Harris'in BMW M5 ve Mercedes-AMG E63 S incelemesi sırasında ortaya çıkıyor. Kırmızı bir kravat ve bir dizi diş teli takıyor.
"Stig'in Babası"
Sezon 30 ; Bölüm 1 (2021): Stig'in babası, bölümün ana sunumunda babalarının arabalarını anan ana sunucularla ilgili bir Ralli mücadelesi sırasında ortaya çıkıyor. Stig'in babası, sunucuların daha sonra geçmeye çalıştıkları referans zamanını belirler. Bir kolsuz bluz ve geniş pantolon giyiyor.

Diğer Stig'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

Top Gear'ın Avustralya, Fransızca,[58] Korece, Rusça, Çince ve ABD uyarlamaları da The Stig'in kendi versiyonlarına sahiptir.[59] Top Gear Australia Stig, Birleşik Krallık-Avustralya "Top Gear Ashes" bölümü için bir teslimat sandığı içinde ekranda baş aşağı döndürüldü.

Ek olarak, Top Gear Avustralya Yeni Zelanda'yı ziyaret ettiğinde ( 3. seri 2. bölümde), Stig'in Kiwi kuzenleri "The Stug"ı ( Yeni Zelanda İngilizcesinin merkezileştirilmiş kısa "i" sesini referans alarak) tanıttılar.

Top Gear US modifiye edilmiş bir arazi yarışçısını Colorado'da bir kanoya karşı sürdüğünde, kolları yırtık beyaz bir yarış tulumu giyen "Backwoods Stig"i tanıttılar. Stig, ABD versiyonunda nadiren kullanıldı, çünkü sunucu Tanner Foust profesyonel bir yarış pilotuydu, ancak Paul F Gerrard tarafından canlandırıldı.[60]

Stig'in Kore versiyonunun Bil Li-ship tarafından canlandırıldığı bildiriliyor.

DVD Top Gear'de: Dünya Tarihinde En Kötü Araba, Stig'in Yorkshire'lı kuzeni "T'Stig" (bir referans lakaplı kuzeni Yorkshire aksanıyla), gösterildi. Marka yarış kıyafetinin yanı sıra, kaskında düz bir şapka ve ayaklarının yanında iki whippet vardı. Gymkhana parkurunda James ve Jeremy'nin en kötü iki Amerikan arabasıyla gymkhana yapmaya çalıştığında, bunun nasıl yapılacağını göstermek için bir BMW kullandı. Ayrıca, şampiyonluğa aday olan otomobillerden biri olan Peugeot 308'i kullanması istendi, ancak kaçıp gitti.

Geçici Stigler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kış Olimpiyatları'nda Özel bölümünde Top Gear, bir kar motosikleti ile atlamak için İsveçli bir kar motosikleti şampiyonu olan Dan Lang'ı kullandı.[2]

"ABD Yol Gezisi"nde (21 Aralık 2010'da yayınlandı), Tiff Needell , Danny Boyle'u pistte eğitmek için "Acil Durum Stig" olarak getirildi.[61]

Diğer ortaya çıktığı yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 2008'de Silverstone Pistinde 2008 Britanya Grand Prix'sinin başlamasından saatler önce Stig, iki koltuklu bir Formula 1 otomobilinde 286 km/sa ile ıslak zeminde üç tur attı. Sürüş, Great Ormond Street Çocuk Hastanesi'ne yardım amacıyla düzenlenen bir hayır müzayedesinin bir ödülüydü ve kazanan teklif sahibi bu ayrıcalık için 35.000 £ ödedi.[26][27]

Stig, 2008 Ekim Ulusal Televizyon Ödülleri'nde Top Gear'ın en iyi gerçeklere dayalı programı için üçüncü ödülünü aldı, çünkü diğer sunucular yeni sezonu çekmekle meşguldü.[15][62]

Stig ayrıca, Almanya'daki Nürburgring'deki Ağustos 2010 Stunt Show gibi Top Gear Live' da da bulunuyor ve diğer Top Gear sunucularının yer almadığı etkinliklerde tanıtıma katkı sağlıyor.[63] Stig, 2005'ten beri Clarkson'ın otomobil DVD'lerinde Top Gear'ın dışında yer aldı. Ayrıca Clarkson ve Hammond BBC'nin 2011 Britanya Grand Prix kapsamında kamera ekibine Top Gear stüdyosunu gezdirirken de göründü.

2011 X Games 17'de, Stig, Brian Deegan'ın Rallycross sırasındaki röportajlarından biri sırasında arka planda yürürken görülebilir. Etkinlikte Top Gear ABD sunucularından Tanner Foust yarışıyordu.

Dunsfold parkurunun Google Sokak görünümü, bir Mercedes SLS coupe kullanan Stig tarafından sıkıştırılan Google Kamera arabasını gösteriyor.[64]

2016 yılında, Dermot O'Leary tarafından sunulan The Getaway Car'da 2 yeğeni 'Red Stig' ve 'Blue Stig' ile birlikte yer aldı.

8 Aralık 2016'da Stig, 23.sezonun bir bölümünde kısa bir an için; burada Ken Block ile Matt LeBlanc Hoonicorn Mustang'i ile hızla Stig'in yanından geçerken, bir kağıdı okurken görülür.

30 Mart 2017'de Stig, Colin Furze'nin modifiye edilmiş 1960'lardan kalma 600cc 100 hp motor içeren bir çarpışan araba içinde Dünyanın En Hızlı Çarpışan Arabası YouTube videosunda göründü. [65]

Bir süreliğine Legoland Windsor'da, Stig, Top Gear sunucuları ile birlikte bir Caterham spor araba modeli etrafında ayakta dikilirken minyatür olarak sergilendi.

Şubat 2009'da, Black Stig'in kazadan sağ kurtulduğunu öne süren bir video YouTube'da ortaya çıktı[66] Hala ikonik siyah tulumu, kaskı ve tek eldiveni ile Essex'teki Walton-on-the-Naze'de sahilde top oynayan bir grup erkek, dalgaların arasından çıktığına tanık oldu. Denizden çıkan stig frizbiyi direksiyon zannetti ve daha sonra kaçıp gitti.

Kültürel etki ve özel ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

The Scotsman , 2008'de Stig'i "Zorro'nun tüm gizemine sahipken en güçlü arabaları evcilleştirebilen gerçek bir James Bond " olarak tanımladı.[7] 2009'da Sunday Times, Stig'i "bir erkek değil, bir fikir, muhtemelen bir dünya dışı" olarak tanımladı ve Spartaküs mitolojisine göre, karakterle ne kadar çok insan bağlantılı olursa, gizemin o kadar güçlü olacağını söyledi. Gösterinin aslında sırrı ne kadar uzun süre sakladığına hayran kayran kaldığını belirtti.[2]

"Stig kimdir?" sorusu internette en çok aranan sorulardan biri olarak tanımlanmıştır.[2][31][67] Sunday Times, hayatın anlamı ile birlikte tüm zamanların en popüler sorularından biri olarak seçildiğini bildirdi.[2]

Stig, Google Street View için çekilen görüntülerde vahşi doğada kavramsal olarak "tespit edildi". İskoçya'nın Loch Ness kentindeki A82 yolunun kenarında duran bir Sokak Görünümü aracı tarafından fotoğraflandı.[kaynak belirtilmeli] Ayrıca, Berkshire'daki Legoland Windsor'da , go-karta binerken ve bir deveye binmek de dahil olmak üzere üç yerde bir Sokak Görünümünde yakalandı.[68] A40 Westway''de Top Gear ofisinin Sokak Görünümü görüntüsünde pencerenin önünde duran Stig'in kartondan kesilmiş bir maket olduğu söylendi.[68][69][70][71]

BBC, Top Gear mağazası aracılığıyla "I AM THE STIG" tişörtlerini ve deiğer ürünlerini pazarlayarak Stig'in arkasındaki gizemden yararlandı.[72] Stig ürünleri arasında duş jeli, kalemler, anahtarlıklar, ipli sabun, sefer tasları ve bir elektrikli diş fırçası gibi diğer şeyler de yer alıyor.[73]

Polyphony Digital ile yapılan ortaklık sayesinde Stig'in kaskı ve tulumları, Gran Turismo 5 ve Gran Turismo 6 video oyunlarında sanal olarak satın alınabilir. Stig ayrıca Forza Motorsport serisi içinde birkaç kez yer aldı.Motorsport 4 Forza içinde avatar öğeleri olarak, Forza Motorsport 5 'de "Stig Dijital Cousin"e karşı bire-bir yarışta[74] ve Forza Motorsport 6,[75] ve Forza Motorsport 7 [76] sürücü kıyafeti eklentisi olarak ve Forza Horizon 4'te ödül olarak yer aldı.[77]

2018'de Piccadilly Press (BBC Worldwide lisansı altında), "The Stig Plays a Dangerous Game" adlı bir dizi çocuk kitabında; adı "Top Gear Gang" olan bir grup arkadaşın sessiz "gizli silahı" olan karakter olan Stig kitapta yer aldı. Aynı seride yer alan "Stig Drives Again" aynı yıl yayınlandı ve üçlemenin üçüncüsü "The Stig and the Silver Ghost" Ekim 2019'da çıktı. Kitaplar, okul okuryazarlığını teşvik etmek için Okul Kütüphaneleri Derneği ile ortak bir girişimde bulundu; bu sayede her kitabın ilk kopyaları ve destek materyalleri talep eden okullara ücretsiz olarak sağlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Entertainment: The backroom boy who put Top Gear on top of the world". The Sunday Times. Londra. 6 Kasım 2005. 24 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Ti" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Dunn (30 Ocak 2009). "The Stig, the man with no name". The Sunday Times. Londra. 10 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "ST" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ a b c d "Bad boys are back in town". The Sunday Times. Londra. 16 Temmuz 2006. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "o6" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "Stig dictionary definition | stig defined". www.yourdictionary.com. 5 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2020. 
  5. ^ a b c d e "Auto Talk – The original Stig speaks". Auto Trader. 1 Kasım 2006. 21 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "ATO" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  6. ^ The Stig's FIRST APPEARANCE | Lamborghini Murcielago vs Pagani Zonda | Top Gear (İngilizce), 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Haziran 2021 
  7. ^ a b c "Some say he's Top Gear's true star. We only know he's The Stig". The Scotsman. 28 Mart 2008. 4 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "S8" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  8. ^ "The Stig stars in viral Top Gear internet video". The Telegraph. Londra. 13 Ocak 2009. 21 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  9. ^ Clarkson (23 Eylül 2007). "Volvo XC70 SE Sport". The Sunday Times – reprinted in Driven to Distraction. Londra. 29 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  10. ^ a b "The 20 best things the Top Gear team have said about The Stig". The Telegraph. 27 Mayıs 2016. 26 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  11. ^ "Secrets of the Stig: Top Gear's mystery driver unmasked". 20 Ocak 2009. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2018. 
  12. ^ "Tartaglia interrogato dai pm 'Gesto folle, ma premeditato'". La Repubblica (İtalyanca). 15 Aralık 2009. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2013. 
  13. ^ "Some say…". Sniff Petrol. 2 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2015. 
  14. ^ [1] 14 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "I Like Gary Numan", "I Love cheese", "I like Mr Sulu", "I voted for Ross Perot", "Strictly Come Dancing is crap", "Too Many gears"
  15. ^ a b "We won a telly award". Top Gear news blog. Top Gear (2002 TV series). 29 Ekim 2009. 12 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  16. ^ a b c d e Jamieson (19 Ağustos 2010). "BBC lawyers fight to keep Top Gear's The Stig secret". The Telegraph. Londra. 26 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Tel" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  17. ^ a b Robinson (19 Ağustos 2010). "Top Gear's Stig threatened by BBC lawyers over autobiography plan". The Guardian. Londra. 13 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Gd" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  18. ^ a b c d e Malvern (22 Haziran 2009). "And the true identity of The Stig is . . . . Michael Schumacher". The Times. Londra. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "TIIS" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  19. ^ a b c d "Top Gear's original 'Stig': exclusive interview". Auto Trader. 2 Haziran 2008. 30 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Aw" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  20. ^ a b Flat Out, Flat Broke: Formula 1 the Hard Way!. Haynes Publishing Group. 2002. ISBN 1-85960-886-8. 
  21. ^ a b Flat Out, Flat Broke: Formula 1 the Hard Way!, 1st, J H Haynes & Co, Jul 2002, ISBN 1859608868 
  22. ^ a b Turnbull (12 Ocak 2005). "The Stig Unveiled". Daily Mirror. 3 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  23. ^ "Bye bye, Stig". topgear.com > Videos. Top Gear (2002 TV series). 11 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  24. ^ a b c "Secrets of The Stig: Perry McCarthy reveals all about Top Gear's mystery driver". Daily Mirror. 21 Ağustos 2010. 2 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Dl" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  25. ^ Nye (14 Haziran 2003). "But is it art?". The Daily Telegraph. Londra. 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2018. 
  26. ^ a b "The Stig vs F1". topgear.com News. Top Gear (2002 TV series). 11 Temmuz 2008. 25 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  27. ^ a b "Drive with the Stig for £35,000". Auto Trader. 14 Temmuz 2008. 18 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  28. ^ a b "Top Gear's The Stig: Conspiracy theories over mystery driver's identity". The Telegraph. Londra. 12 Ocak 2009. 10 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  29. ^ Irvine (11 Ocak 2009). "Top Gear's The Stig revealed as married man 'who drives boring car'". The Telegraph. Londra. 6 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  30. ^ "Top Gear's The Stig revealed to Bristol firm". Bristol Evening Post. 6 Ocak 2009. 23 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  31. ^ a b c Irvine (22 Haziran 2009). "Top Gear: who really is The Stig?". The Telegraph. Londra. 2 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "WR" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  32. ^ "Stig is revealed". Top Gear news blog. Top Gear (2002 TV series). 21 Ocak 2009. 6 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  33. ^ "Stig unmasked again". Top Gear news blog. Top Gear (2002 TV series). 21 Ocak 2009. 6 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  34. ^ "That's Mr President Stig to you, sir". Top Gear news blog. Top Gear (2002 TV series). 21 Ocak 2009. 6 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  35. ^ "Investigation into the accident of Richard Hammond" (PDF). HSE. 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2011. 
  36. ^ "JC: Stig to remove helmet". Top Gear news blog. Top Gear (2002 TV series). 20 Haziran 2009. 22 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  37. ^ "Stig Revealed!". topgear.com > Videos. Top Gear (2002 TV series). 24 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  38. ^ "The Stig revealed on Top Gear". Auto Trader. 22 Haziran 2009. 12 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  39. ^ a b c "Top Gear Stig legal wrangle goes to court". BBC News. 23 Ağustos 2010. 31 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "GTC" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  40. ^ "Stig wrangle continues in private". BBC News. 31 Ağustos 2010. 31 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  41. ^ "The Stig. He's ours". Top Gear news blog. Top Gear (2002 TV series). 27 Ağustos 2010. 27 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  42. ^ "Ben Collins dumped by BBC after being unmasked as Top Gear's The Stig". Daily Mirror. 29 Ağustos 2010. 31 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  43. ^ Robinson (1 Eylül 2010). "The Stig: high court judge unmasks mystery Top Gear driver". The Guardian. Londra. 12 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  44. ^ MacKie (1 Eylül 2010). "Top Gear's The Stig unmasked after High Court ruling". The Scotsman. Edinburgh. 2 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  45. ^ a b "Stig court case: BBC loses battle over Ben Collins book". BBC News. 1 Eylül 2010. 1 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "BBCl" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  46. ^ Collins (3 Eylül 2010). "Top Gear: The seven-year saga of The Stig". The Telegraph. Londra. 5 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2010. 
  47. ^ "Profile: Ben Collins". BBC News. 3 Eylül 2010. 3 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2010. 
  48. ^ May (2 Eylül 2010). "And the Stig is..." The Telegraph. Londra. 4 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2010. 
  49. ^ Hough (3 Eylül 2010). "The Stig: Ben Collins 'could become face of new Top Gear style TV show'". The Telegraph. Londra. 5 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2010. 
  50. ^ a b "The Stig odds on to be a woman". The Telegraph. Londra. 4 Eylül 2010. 6 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2010. 
  51. ^ Conlan (8 Temmuz 2010). "Jeremy Clarkson: the Stig is 'sacked'". The Guardian. Londra. 10 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2010. 
  52. ^ Roberts (2 Eylül 2010). "Anthony Davidson is bookies' favourite to become the new Stig". The Telegraph. Londra. 3 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2010. 
  53. ^ The Top Gear Story - the 100% Unofficial Story of the Most Famous Car Show... In the World. 25 Mayıs 2012. ISBN 9781857829662. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2018. 
  54. ^ "video clip 'Stig Farm' video clip". BBC Top Gear. 5 Kasım 2010. 27 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2010. 
  55. ^ Clarkson (13 Haziran 2010). "Simple surgery to solve the deficit – cut off Scotland". The Sunday Times. Londra. 15 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  56. ^ "Mine Racing with The Stig's Australian Cousin | Top Gear | Series 22 | BBC". 6 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  57. ^ "SUV Caravan Challenge | Top Gear | Series 22 | BBC". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  58. ^ ""Top Gear" veut secouer les émissions auto". Paris Match (Fransızca). 18 Mart 2015. 21 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2015. 
  59. ^ "In the Spotlight". The Moscow Times. 27 Şubat 2009. 19 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2009. 
  60. ^ "Breaking News: Meet the Top Gear USA Stig for the First Time!". 24 Temmuz 2017. 27 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  61. ^ "Top Gear's new Stig is... Tiff Needell". mirror. 17 Aralık 2010. 25 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2018. 
  62. ^ "Cowell wins recognition TV award". BBC News. 29 Ekim 2008. 31 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  63. ^ "Live Motoring Stunt Show". Nürburgring Home. Top Gear (2002 TV series). 29 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  64. ^ "Google Maps". 10 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  65. ^ "100mph in a dodgem: The Stig has set a new world record!". 30 Mart 2017. 28 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018. 
  66. ^ "Black Stig Returns from the Dead". YouTube. 5 Şubat 2009. 16 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 
  67. ^ Foster (20 Ocak 2009). "Identity of Top Gear's The Stig revealed as Ben Collins". The Times. Londra. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  68. ^ a b "Top Gear's Stig spotted on Google Street View". The Telegraph. Londra. 19 Nisan 2010. 22 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  69. ^ "Stig puts us on the map". Top Gear cupholder blog. Top Gear (2002 TV series). 20 Mart 2009. 7 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  70. ^ "Google Street View funny images, Image 13 of 21". The Telegraph. Londra. 9 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  71. ^ Kendall (20 Mart 2009). "Bizarre sights in Google Street View UK". The Times. Londra. 15 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  72. ^ "I am not the Stig". Top Gear. Top Gear (2002 TV series). 1 Kasım 2008. 6 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  73. ^ Bloxham (22 Ağustos 2010). "Stig mystery: financial documents suggest identity of Top Gear driver". The Telegraph. Londra. 1 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2010. 
  74. ^ "Race The Stig's Digital Cousin". Xbox.com. 1 Kasım 2008. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2014. 
  75. ^ "Top Gear Stig". IGN. 5 Ekim 2015. 8 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018. 
  76. ^ "Forza Motorsport 7 Gets New Top Gear Car Pack". topspeed.com. 3 Temmuz 2018. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018. 
  77. ^ "Forza Horizon 4". 8 Temmuz 2019. 7 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2019.