The Sims 2: University

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Sims 2: University
GeliştiriciMaxis Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcılarEA Games (PC)
Aspyr Media (Mac)
YapımcıMaxis
TasarımcılarCharles London
Hunter Howe
Seri"The Sims"
PlatformlarMac OS X
Windows
ÇıkışWindows
  • KA: 1 Ocak 2005
  • AVR: 2 Ocak 2005

Macintosh

12 Eylül 2005
TürYaşam simülasyonu
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

The Sims 2: University, yaşam simülasyonu oyunu olan The Sims 2'nin ilk genişleme paketidir. Maxis tarafından Redwood Shores'da geliştirildi ve Electronic Arts tarafından 1 Mart 2005'te piyasaya sürüldü. Genişleme paketi, ana oyuna yeni yaş aşaması ekler ve Sim'ler gençlik ve yetişkinlik arasında genç yetişkin yaş aşamasına girer, bu esnada üniversiteye gidebilir, derece ile mezun olabilir, bu sayede kariyerlerini şekillendirebilirler. The Sims 2: University, genel olarak yayıncılardan karışık yorumlar topladı ve iki adet Editör'ün Seçimi ödülü kazandı.

Arka plan ve geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

2004 yılında Electronic Arts, Mart 2005 tarihinde yayınlayabilecekleri bir genişleme paketi üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Maxis'in başkanı ve ana yöneticisi Sinjin Bain, "Sim'ler için yeni bir yaşam aşamasını tanıtacağımız için heyecanlıyız, oyunculara üniversiteye gidip oradaki yurtlarda kalma şansı, partiler ve sınavlar ile uğraşma gibi seçenekler sunuyoruz," dedi ve ekledi: "Bu başlık aynı zamanda oyuncuların tutkularını takip eden ve The Sims 2 oyununu geliştiren ilk oyun başlığı olacak."[1]

The Sims 2: University, ilk kez Kasım ortasında duyuruldu. Üniversite temalı genişleme paketi The Sims için tasarlanmıştı ancak teknoloji yetersiz bulunmuştu.[2] Bir farklı geliştirme problemi de Sim'ler yurt içindeyken yaşanan sorundu. Maxis, kalabalık yurtlar yaratmak istedi ancak çok fazla Sim'in aynı ekranda bulunması ile oyunda sorunlar yaşanmaya başladı. Bu sorunun çözümü için de NPC Sim'lerin azaltılması ile giderildi. Böylece oyun motoru çok fazla Sim'i aynı ekrana almayarak yeteri kadar Sim bulunduğunda diğer Sim'lerin gelmesini engelledi.[3]

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

University genişleme paketi, oyuna gitar, bateri, bas gitar gibi enstrümanlar ekler. Birçok Sim aynı anda bunları beraber çalabilir. Evlerinde ya da ortak konutlarda bunları çalarak para kazanabilir, aynı zamanda müzik kulüpleri ve kafe gibi yerlerde de yanlarında götürebilirler. Simler üç farklı enstrüman çalabilirler ve diğer Simler de onlara katılabilir. Sim'ler vokalist olmasa da "freestyle" seçeneği ile "Simlish" dilinde rap yapabilirler. Öğrenciler aynı zamanda yeni objelerle etkileşime geçebilir, balon üfleme makinesini kullanabilirler.

University, oyuna Sim'ler için Genç Yetişkin yaş aşaması ekler. Böylece Sim'ler gençlikten hemen yetişkinliğe geçmezler. Böylece bu yeni aşamada genişleme paketinin özelliklerini kullanabilirler. Yeni kolej mahallesi, ana mahalleye bağlıdır ancak ayrı ekranda çıkar. Sim State University, La Fiesta Tech ve Académie Le Tour adlı üç kolej mahallesi oyuna eklenir. Bu mahallelerde çeşitli özel konutların yarı sıra yurtlar, Yunan evleri de mevcuttur. Yurtlarda NPC Sim'ler yaşar. Bir Sim, yeterli parası varsa özel evde yaşayabilir. Yunan Evleri'nin işleyişi de yurtla aynıdır ancak Sim'ler arasındaki ilişkiler ve Sim'lerin odaklanmaları bu evlerde daha çok artar.

The Sims 2: University, yeni kolej sistemi ile oyunculara sınıfları, akademik öncelikleri ve ödül sistemini tanıtır. Belirli yetenekler ile en yüksek notları alan Sim'ler başarı ile mezun olur. Sim'ler, okullarından mezun olmak için dört yılı tamamlamak zorundadır. Eğer bir yarı yılda başarısız olurlarsa o dönemi tekrar etmeleri gerekir. University'de öğrenciler paralarını lüks objelere harcayabilir, kıyafetler satın alabilir ve elektronik aletler satın alabilir ya da özel daireler kiralayabilirler. Yarı zamanlı olarak kafelerde barista olarak çalışabilirler. University aynı zamanda sosyal etki sistemini de içerir. Burada Sim'ler etki puanları toplar ve diğer Sim'ler ile ilişki içerisindeyken pozitif ya da negatif puanlar ile birlikte bu etki barı yükseliş ya da düşüşe geçebilir.

Yeni etkinlikler olarak The Sims 2: University genişleme paketinde enstrüman çalma, şaka yapma ve yastık savaşı yapma gibi aktiviteler mevcuttur. Sim'ler çalışma grupları oluşturabilir, ya da sosyal gruplara katılarak birlikte zaman geçirebilirler. University paketinde yeni NPC olarak maskotlar, kafe çalışanları, koçlar, profesörler, öğrenciler ve ponpon kızlar mevcuttur.

University ile yeni Sim tipi olarak zombiler oyuna eklenir. Paranormal kariyer puanları toplayarak ya da hile kullanarak bu özellik açılabilir.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

The Sims 2: University, Entertainment and Leisure Software Publishers Association (ELSPA) tarafından[8] 300,000 kopya satışı ile Birleşik Krallık'ta "Platin" ödülü aldı.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ (November 30, 2011), Maxis Announces The Sims 2 University Expansion Pack GamePro. Retrieved February 27, 2011.
  2. ^ "Kevin Hogan Lectures About Sims 2 University". GameSpy. 11 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2009. 
  3. ^ Dave Kosak. "Sims 2 University Sneak Peek". GameSpy. 11 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  4. ^ "The Sims 2: University". Metacritic. CBS Interactive. 23 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  5. ^ "The Sims 2: University Review". GameZone. 12 Mart 2005. 10 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2016. 
  6. ^ Scott Osborne (28 Şubat 2005). "The Sims 2: University Review". GameSpot. CBS Interactive. 9 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  7. ^ Dan Adams (28 Şubat 2005). "The Sims 2: University Review". IGN. News Corporation. 1 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  8. ^ "ELSPA Sales Awards: Platinum". Entertainment and Leisure Software Publishers Association. 15 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Caoili, Eric (26 Kasım 2008). "ELSPA: Wii Fit, Mario Kart Reach Diamond Status In UK". Gamasutra. 18 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018.