The Sims 2: Open for Business

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Sims 2: Open for Business
Dosya:TS2-OFB.jpg
GeliştiriciMaxis Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcılarEA Games (PC)
Aspyr Media (Mac)
YapımcıMaxis
TasarımcılarCharles London
Hunter Howe
Amy Kalson
Robin Hunicke
BesteciMark Mothersbaugh
Seri"The Sims"
PlatformlarWindows
OS X
ÇıkışWindows
  • KA: 2 Mart 2006
  • AVR: 3 Mart 2006
Mac OS X
4 Eylül 2006
TürYaşam simülasyonu
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

The Sims 2: Open for Business, The Sims 2 için 3 Mart 2006'da yayınlanan üçüncü genişletme paketidir. Sim'lere bulundukları yerde ya da ayrı bir mağaza açıp satış yapma imkanı tanır. Aspyr, Mac macOS için olan sürümünü 4 Eylül 2006'da yayınladı. Direkt olarak bir bağlantısı olmasa da Open for Business, The Sims 3: Ambitions ile aynı temayı taşımaktadır ve burada da Sim'ler ile çalışma ve yarattığı objeleri satma imkanına sahip olur.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Open for Business, Shopping District ya da Bluewater Village adında yeni bir mahalle ile birlikte gelir. Burada yaşayan Sim aileleri; oyuncak yapan bir aile, çiçekçi bir kadın, fırıncı bir aile ve gece kulübü ve elektronik aletler satan bir mağazaya sahip zengin bir ailelerdir.

Topluluk arazileri daha çok esnetildi ve birçok oyun ayarı değiştirildi. Oyuncular artık Sim'ler topluluk konutlarındayken oyunu kaydedebilir ya da topluluk arazilerinde aileden başkası varken diğerlerini de yanlarına çağırabilir.

Önceki genişleme paketlerinde olduğu gibi bu genişleme paketine de yeni İstekler ve Korkular eklendi, yeni Yaşam İsteği ve çocukluk çağı için yeni etkileşimler eklendi. Ana oyunda bulunan birçok obje yeniden tasarlandı ve etkileşimler derlendi. Örnek olarak Sim'ler artık işçi olmayan Sim'ler için kapıları kilitleyebilir.

Bu pakette birçok yeni obje oyuna dahil oldu. Mobilya tarzları satın alma ve inşa modunda genişletildi, Sim'ler yaratma araçları ile yarattıkları objeleri satabilir duruma geldi.

Nightlife ve University paketlerindeki birçok özellik, artık o paketler yüklü olmasa bile oynanabilir ve kullanılabilir hale geldi.

İşletmeyi yönetmek[değiştir | kaynağı değiştir]

Genişletme paketinin konsepti işletmecilik üzerine kuruludur. The Sims 2'nin yöneldiği bu konseptte işletme simülasyonu oyunu bazlı Open for Business, oyunculara işletme açmayı, burada işçi tutmayı, işçileri kovmayı, objeleri satmayı amaçladı.[1]

Evin çevresi[değiştir | kaynağı değiştir]

Open for Business aynı zamanda Sim'lerin ev çevresinde de yaratıcılıklarına odaklandı. Sim'ler artık ahşap oymacılığına yönelerek oyuncaklar yapabilir, çiçek toplayarak çiçekleri satabilir ya da robotlar yapabilirler. İşletme olarak da eski tarz kasalar, güzellik salonu sandalyeleri, çocuk sandalyeleri ve oyuncakları ve eskitme mobilyalar inşa edebilirler. Servo adlı ev robotu da oyuna eklendi. Sim'ler bu robotla etkileşim haline girebilir ve temel görevler verebilirler. Servo adlı robot aynı zamanda The Sims: Livin' Large adlı pakette de mevcuttu.

Servo robotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sim'lerin yaratabildiği bu robotlar erkek ya da kadın cinsiyetine sahip olabilir, aktif edildikten sonra Sim'ler tarafından kontrol edebilirler. Servo'lar özelliklerini kopyalayabilir, arzuları ve istekleri yönetebilirler, Sim'lerle etkileşime girebilirler. Servo'ların dört ihtiyacı vardır: güç, eğlence, sosyallik ve çevre. Gün içerisinde Sim'ler Servo'ları şarj edebilir, ya da uyku moduna alabilirler. Servo'ların programları temizlemeye, yemek pişirmeye ya da tamir etmeye ayarlanabilir. Robot olarak Servo'lar yaşlanmaz ancak ihtiyaçları karşılanmazsa kendi kendilerini yok edebilirler.

Mimari[değiştir | kaynağı değiştir]

Open for Business inşa moduna birçok fonksiyon ekler. Yeni asansörler, sosyal etkileşim için bir avantaj olsa da bozulma riskleri taşırlar. İki kolonun üst üste konması ile üst katlara kadar inşa edilebilir.

Yetenek ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Open for Business oyuna yeni "yetenek rozeti" sistemi getirir. Sim'ler bu görevleri yaptıkça seviyeleri yükselir. Bu görevler şunları içerir:

  • Satışlar: Bir müşteri ürün satın aldıkça Sim'lerin başarıları artar ve satış barında yükselme meydana gelir.
  • Kayıt: Kayıt rozeti, işçilerin objeleri tekrar stoklama hızına bağlıdır.
  • Salon: Salon rozeti işçilere bağlıdır. Berber ya da kuaför açan Sim'lerin saçları başarıyla kesmesine göre verilir.
  • Çiçek aranjmanı: Sim'lerin çiçek buketleri yapmasına imkan tanır. Bu çiçekler satıldıkça ya da hediye olarak verildikçe rozetler toplanır.
  • Robotlar: Sim'lere robot oyuncaklar ya da cihazlar yapma imkanı tanır. Yüksek seviye rozetler ile robotlar ayarlanabilir.
  • Oyuncak yapımı: Sim'lere oyuncak yapma imkanı verir. Bu oyuncaklar satılır, hediye verilebilir ya da çocukların oynaması için verilebilir.[2]

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni müzikal tarz olan new wave oyuna eklendi. Burada 80'lerdeki grupların şarkıları Simlish diliyle yeniden kaydedildi. Bunlar:

Aynı zamanda Shopping adında yeni radyo istasyonu da eklendi, burada da The Sims'in "İnşa Modu" müziği bulunur.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Open for Business, Entertainment and Leisure Software Publishers Association (ELSPA)[8] tarafından Birleşik Krallık'ta 200,000 kopya satışı sayesinde "Altın" sertifika aldı.[9]

Open for Business aynı zamanda GameRankings ve Metacritic eleştiri sitelerinden sırasıyla %78 ve %79 oran aldı.[3][4] Eurogamer ise oyuna 10 üzerinden 7 vererek "başlarda karışık gibi" yorumunu yaptı.[10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "EA Ships The Sims 2 Open for Business to Store Shelves Today". 27 Eylül 2011. 12 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2016. 
  2. ^ "The Sims 2: Open for Business". Giant Bomb. 21 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  3. ^ a b "The Sims 2: Open for Business Reviews". GameRankings. CBS Interactive. 14 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  4. ^ a b "The Sims 2: Open for Business". Metacritic. CBS Interactive. 5 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  5. ^ Ryan Davis (8 Mart 2006). "The Sims 2: Open for Business Review". GameSpot. CBS Interactive. 2 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  6. ^ "Reviews: The Sims 2: Open for Business Expansion (PC)". GameSpy. 5 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  7. ^ Dan Adams (6 Aralık 2001). "The Sims 2: Open for Business Review". IGN. News Corporation. 20 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  8. ^ "ELSPA Sales Awards: Gold". Entertainment and Leisure Software Publishers Association. 19 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Eric Caoili (26 Kasım 2008). "ELSPA: Wii Fit, Mario Kart Reach Diamond Status In UK". Gamasutra. 18 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  10. ^ Tom Bramwell (3 Ekim 2006). "The Sims 2: Open For Business". Eurogamer. 13 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018.