Strafbataillon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Strafbataillon
Strafbattalion Askeri Mahkum Rozeti
Etkin1945–1942
DağılmasıMayıs 8, 1945
ÜlkeNazi Almanyası
SınıfıCeza Taburu
GöreviCezalandırma

Strafbataillon (İngilizce : "Penal Battalion", Türkçe: ''Ceza Taburu''), İkinci Dünya Savaşı sırasında mahkûmlardan Wehrmacht'ın tüm branşlarında yaratılan ceza birimlerinin jenerik terimidir. Bu tümene mahkûm edilen asker ve sivil suçlular genellikle kötü silahlanmış ve tehlikeliolan yüksek zayiat görevleri üstlenmek zorundaydılar. Strafbataillon, Alman askeri polisi olan Feldgendarmerie tarafından işletildi ve yönetildi.

1943'e gelindiğinde savaşın seyri Nazi Almanya'sına yönelmişti. Askeri kayıplar ve örnek olarak disiplini koruma ihtiyacı, Alman Yüksek Komutanlığı'na askeri hapishanelerinde tutulan binlerce Wehrmacht askeri esirinden daha fazla ceza birimi kurulmasını emretti. Feldgendarmerie'nin kontrolü altındaki Strafbataillon, daha sonra Heer için mayın tarlalarını temizlemek, zor hedeflere saldırmak ve ezici saldırgan güçlere karşı pozisyonları savunmak gibi tehlikeli operasyonları (bazen intihar görevlerine benzer) yönetmek için kullanıldı. Aynı zamanda ön cephelerde, askeri altyapı ve savunmaların inşası ve onarımı için kurulmuştur.

Verilen görevlerinden sağ kurtulan mahkûmlar "savaşmaya uygun" kabul edilecek ve bir savaş askerinin "hakları" ile cepheye geri döneceklerdi. Çoğu Strafbataillon personeli Doğu Cephesinde kullanılmış olsa da, bazıları Aralık 1944'te son büyük Alman saldırısı sırasında Batı Cephesinde Ardennes'e gönderildi.

Formasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Strafbataillon Sonderabteilungen English: Special Departments Türkçe: Özel Bölümler) savaş öncesi Nazi Almanya'sında vardı. Başlangıçta Nazi politikası, "potansiyel sorun çıkarıcıları" askerlerden uzak tutarak ve "yıkıcı unsurları" askerlik hizmetinden çıkararak asıl amaçları olan silahlı kuvvetleri yeniden inşa etmekti. Ancak 21 Mayıs 1935'te Adolf Hitler, yeni Nazi Savunma Yasası uyarısunca "yıkıcı faaliyetler nedeniyle askerlik hizmetine uygun görülmeyen" herhangi bir askerin tutuklanmasına emir verdi. Ancak, askeri disipline aykırı olduğu düşünülen, ama aksi takdirde "hizmete layık" olan askerler, askeri Sonderabteilungen'e gönderilecekti.

Bu birimler, devlete ve ulusal politikaya yönelik tutumları değiştirirken, bir yandan da görev, onur ve amaç duygusu aşılamak üzere tasarlanmıştır. Bu hedeflere sert disiplin ve cezalar, kapsamlı telkin programları ve evden ayrılma ile ilgili kısıtlamalar yoluyla ulaşılacaktı. Uygun olan birlikler nihayetinde normal birliklere transfer edildi. Ancak, disiplinsizliğe devam eden veya orduya karşı çıkanlar Sachsenhausen toplama kampına transfer edildi. II. Dünya Savaşı'ndan önce, Nazi Almanya'sındaki Wehrmacht'ta dokuz Sonderabteilungen tümeni vardı. Tahminlere göre, 3000 ila 6000 Wehrmacht personeli bu özel bölümlerden geçti. Toplam 320 kişi "düzeltilemez zararlı" toplama kamplarına taşındı.

Ancak, 1939'da savaş patlak vermesiyle Sonderabteilungen dağıldı. Yerine Feld-Sonder Taburu getirildi (İngilizce: Special Field Battalion Türkçe:Özel Sahra Taburu) Feldgendarmerie kontrolünde. Ancak, savaş devam ettikçe, daha fazla askerî personele duyulan ihtiyaç da arttı. Askeri mahkemeler OKW tarafından Wehrmacht'ın hapsedilmiş üyelerini ve "yıkıcıları" Bewährungsbataillone'ye göndermek üzere yönetildi (İngilizce: ) önde.

Bewährungsbataillon 500[değiştir | kaynağı değiştir]

500. Denetimli Serbestlik Taburu, Aralık 1940'ta gizli bir Führer yönergesi ile kuruldu. Kararda, ilk kez hüküm giymiş herhangi bir askerin, cezasının bir kısmını "düşmandan önce özel bir denetimli birlikte" görev yaptıktan sonra birimine geri dönebileceği belirtildi. Bununla birlikte, Alman cezaevi sistemindeki tekrar suçlu suçluların ve sert unsurların bu birimlere katılmasına izin verilmedi. Nisan 1941'den başlayarak, olağanüstü cesaret veya değerli hizmet gösteren hüküm giymiş askerlerin - hatta ölüm cezasına çarptırılanların - orijinal birimlerine yeniden katılmalarına izin verildi. Ancak, denetimli serbestlik birimlerinde bulunanların cephede tehlikeli operasyonlar gerçekleştirmeleri bekleniyordu. Reddedilmesi sonucunda, orijinal cezanın infazını gerektirmiştir. Reddedenler "suç varlıkları" olarak adlandırıldı ve Aşağı Saksonya'daki Emsland'daki sert bozkır çalışma kamplarına gönderildi. Hüküm giymiş askerler hem onurlarını hem de vatandaş haklarını kaybettiklerinden Bewährungsbataillon'a katılma yönünde güçlü bir teşvik vardı. Bu hakları geri almanın tek yolu Bewährungsbataillon 500'de denetimli serbestlikti.[1]

II. Dünya Savaşı sırasında, 27.000'den fazla asker bir Bewährungsbataillon biriminde bir gözaltı süresi geçirdi . Seçilmiş memurlar, STK'lar tarafından izlendi ve komuta edildi devamında toplam gücün dörtte birini oluşturan görevli erkekler atandı. Savaş kayıpları yüksek olmasına rağmen, denetimli serbestlikten ayrılma hakkını kazanma arzusu, savaş moralinin yüksek olduğu anlamına geliyordu. Bewährungsbataillone tarafından Doğu Cephesinde gerçekleştirilen büyük operasyonlar arasında Kamgradka, Ukrayna'nın yanı sıra Leningrad yakınlarındaki Gruzino ve Sinyavino da vardı.

Bewährungstruppe 999[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim 1942'de 999. Hafif Afrika Bölümü, "askerlik hizmetine uygun olmayan" kabul edilen sivil suçlulardan ve hapishane mahkûmlarından oluşturuldu. Tüm geçmiş işledikleri suçların savaşta verecekleri örnek cesaretle ortadan kaldırılacağı sözüne gönüllü olmaya teşvik edildiler. Ancak, Bewährungstruppe'a katılmayı reddeden herkes şartlı tahliye hakkı olmaksızın hapishanede kalır veya bir toplama kampına gönderilirdi.

Tümene katılan 28.000 askerin üçte biri Baumholder ve Heuberg siyasi mahkûmlarıydı. 999. Hafif Afrika Bölümü ilk olarak Kuzey Afrika'da ve daha sonra Sovyetler Birliği'nde savaştı. Bazı birimler Yunanistan'da ve Balkanlar'daki partizanlarla mücadelede garnizon birlikleri olarak da kullanıldı. Tümenden yüzlerce asker Müttefiklere terk edildi. Eylül 1944'te Falk Harnack ve Gerhard Reinhardt da dahil olmak üzere 999'dan bazı askerler Yunan Kurtuluş Ordusu (ELAS) ile silahlı direnişte aktif rol aldı.

Son yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaşın son yıllarında, Wehrmacht'ın tüm kollarındaki düzen, özel olarak oluşturulmuş bir askeri polis olan Feldjägerkorps tarafından desteklendi. Diğer tüm Feldgendarmerie üzerinde kıdeme sahip olan bu askeri polis birimleri, muharebe bezemeli subaylardan ve STK'lardan oluşuyordu. OKW'nin doğrudan otoritesine sahiplerdi, SS dahil tüm Alman silahlı kuvvetleri boyunca kontrolü ve disiplini koruma gücüne sahiplerdi. Feldjägerkorps, sahada herhangi bir askeri disiplin, düzen veya görev ihlali için memurları veya askere alınmış kişileri infaz etme yetkisine sahipti. 1944 Eylül'üne gelindiğinde, bir drumhead mahkemesi, savaşı sırasında ertelenmiş infaz cezası alan tüm askerler doğrudan Strafbatallions'a gönderildi. Mayıs 1945'te savaş sona erdiğinde sayılar hızla arttı.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Danimarkalı yazar Sven Hassel, Doğu Cephesindeki Wehrmacht'la ilgili birçok romanında Strafbataillon'u kullanıyor.

The Eagle Has Landed'deki İngiliz Başbakanı Winston Churchill'i öldürmek için gönderilen ve küstah Alman paraşütçüleri Jack Higgins tarafından da bir Wehrmacht ceza ünitesinden alındı.

Alman TV mini dizileri Nesil Savaşı'nda Wehrmacht'tan ayrılan Wilhelm, Bewährungsbataillon 500'de hizmet vermeye mahkum edildi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Wehrmacht'ın gizli polis servisi Geheime Feldpolizei
  • 500. SS Paraşüt Taburu (SS-Fallschirmjägerbataillon 500), Waffen-SS'nin düşman hatlarının arkasındaki tehlikeli eylemlerde kullanılan paraşüt birimiydi . SS hukuk disiplin birimlerinde görevli olanlardan, görevlendirilmemiş memurlardan ve askeri hukukla ilgili sorunları olan askerlerden oluşan kişilerin genişletilmesine karar verilmiştir. SS-FHA'nın (SS Yüksek Komutanlığı) bir emri Waffen-SS birimlerinin gönüllülerinden gelen birim için% 50'sini, geri kalanı ise disiplin birimlerinden gelen gönüllüler için yüzde 50 sabitledi.
  • 36. Waffen Grenadier SS Bölümü - Oskar Dirlewanger liderliğindeki SS- Sturmbrigade Dirlewanger olarak bilinen daha kötü şöhretli bir birim. Kadrosu başlangıçta askeri mahkûmlarda ve POW'lardan oluşmakla birlikte, aynı zamanda çok sayıda suçluya (tecavüzcüler, çocuk tacizcileri, katiller ve suçlu çılgınlar için iltica edilmiş olanlar dahil) sahipti.
  • Shtrafbat, II.Dünya Savaşı'nda NKVD tarafından yönetilen mahkûm taburları

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Peter Lutz Kalmbach, Überlebt - Ein Bremer in den Fängen der Militärjustiz, in: Arbeiterbewegung und Sozialgeschichte 2012, p. 21-30: https://www.researchgate.net/publication/259929860_Uberlebt_Ein_Bremer_in_den_Fangen_der_Militarjustiz 28 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.