Seleukia (Antalya)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Seleukia (Türkiye) sayfasından yönlendirildi)
Seleukeia (Lyrbe), 2012

Seleukeia (Lyrbe) Antalya ili Manavgat ilçesi yakınlarında bulunan antik kent.

Kent, Büyük İskender'in haleflerinden Suriye Kralı I. Selevkos Nikator (MÖ 321-280) adına kurulmuş olan 9 kentten biridir. Bir Pamfilya kentidir. Toros Dağları'nın eteğinde güneyde eğimli bir dağ yerleşimi olarak kurulmuştur. Güneydoğu yönünden sur duvarlarıyla çevrilmiştir.

1972 ile 1979 yıllan arasında İstanbul Üniversitesi adına Prof. Dr. Jale İnan ve ekibi tarafından kısmen kazılıp onarılarak gezilebilir hale getirilmiş, bu çalışmalar sayesinde gün ışığına çıkarılan iki Hellenistik mozaik buluntusu ile güncelliğini devamlı korumuştur.

Günümüz kalıntılarının birçoğu Hellenistik ve Roma dönemlerine aittir. "Yedi Bilgeler Mozaiği" veya "Filozoflar Mozaiği" olarak adlandırılan mozaik, bunlardan biridir. Antalya Müzesi'nde sergilenmektedir.[1] Bu mozaiğin tam ortasında ünlü düşünür Homeros'un adı geçer, çevresindeki bordürde ise diğer ünlü düşünürlerin -Anaksagoras, Pythagoras, Demosthenes, Lykurgüs, Thukydides ve Salon- portreleri vardır.[2]

Antik kentin kalıntıları arasında Pamfilya bölgesinin en iyi korunmuş agorası, sur duvarları, tapınaklar, hamam, kilise ve mezar yapıları yer alır. Agoranın güney ucundaki yarı daire planlı yapının meclis binası (bouleuterion) veya konser salonu (odeion), kuzeyindeki iyi korunmuş küçük yapınınsa tapınak kalıntısı olduğu anlaşılmaktadır. Bunların dışında bir hamam, nekropol alanı ve geç dönem yapısı olan nekropol kilisesi bulunmaktadır.

Hakkındaki kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Prof. Dr. Jale İnan, "Toroslarda Bir Antik Kent LYRBE? - SELEUKEİA" adında bir kitap yazmıştır.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Manavgat’ın kuzeybatı yönünde, Manavgat şehir merkezine yaklaşık 12 km. uzaklıkta, Bucakşeyhler (Şıhlar) köyü sınırları içinde yer alır.[3]

Seleukeia antik kentine ulaşmak için Side yönünden Manavgat şehir merkezine girmeden sola dönen yoldan 4 km sonra Manavgat Şelalesi'ni, geçtikten sonra barajlar yönüne devam Bucakşeyhler köyüne gitmek gerekir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021. 
  2. ^ Bozoğlu, Begüm (10 Aralık 2023). "Antalya'da Bulunan Filozoflar Mozaiği". Arkeofili. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  3. ^ "Seleukeia Antik Kenti". Alaturka.Info. 11 Aralık 2013. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023.