Etenna

Koordinatlar: 37°00′04″N 31°26′57″E / 37.0012°K 31.4491°D / 37.0012; 31.4491
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Greek Pisidia - Etenna Antik kentinde darb edilmiş antik sikke. Sikke ön yüzde karşı karşıya duran iki adam, çift balta ve bıçakla dövüşüyor. Arka tip su perisi Nymph Etenna sağa doğru ilerliyor,iki elinde de kıvrılmış yılan tutuyor. Antik kentin ismi ET-EN lejantı.

Etenna, Manavgat'ta bulunan bir antik şehir. Manavgat'tan 31 km. uzakta denizden 900 m. yüksekte kurulu Etenna antik kentinde, çam ormanları içerisinde bulunan Antik kalıntıların içinde ilk dikkati çeken, kenti çevreleyen şehir surlarıdır. Pamfilya özelliğinden ziyade, kalıntılar diğer kıyı Antik kentlerine göre bir Pisidya kenti özelliği taşımaktadır. Bu akropol kent yöre halkınca "Dedekalesi" olarak isimlendirilmiştir.

Kentin güneyinde ise Heron (yüceltilmiş bir ölü için yapılan anıt mezar) vardır. Bunlardan başka bazilika, agora, kilise, hamam ve sarnıçlar önemli tarihi kanıtlardır.

Kentin tarihi hakkında pek fazla bilgi olmamasına rağmen çevredeki diğer Akropol kentler ile aynı tarih ve kaderi paylaştığı sanılmaktadır.

Kentte, agora alanından doğuya doğru gidildiğinde ise şehir surlarının dibinde Bizans döneminde inşa edildiği anlaşılan ve aynı zamanda mahkeme salonu olarak kullanılmış olan dörtgen planlı bir bazilika bulunur.

Antalya ili, Manavgat ilçesi, Sırtköy'de Etenna tarihi kenti ve kaya mezarları bulunmaktadır. Aulock adlı araştırmacı, ETENNA'nın SELGE'den sonra sikke basan PİSİDYA kenti olduğunu söyler. Ruge, ETENNA'yı Pamphylia kenti olarak gösterir. Tarihi kent yakın zamana kadar başka isimlerle ifade ediliyordu. 1984'te yayımlanan ve yeni bulunan bir yazıt ışığında tarihi kentin adı ETENNA olarak kesinlik kazanmıştır. Tarihi Liman Kenti Side' yi İç Anadolu'ya bağlayan, Pamphylia Bölgesi ve Çevresi Eski Yol Sistemlerinden biri olan Side-Kesik Beli Yol Sistemi de SIRTKÖY 'den geçer. Side-Kesik Beli Yol Sistem; Side' den başlar, Naras Köprüsü'nü aşarak, B.Şıhlar Köyü'nün hemen üstündeki antik Seleuceia kentine ulaşır, buradan SırtKöy' de bulunan Etenna'dan geçerek, At İzi mevkii, Çaltılı, Kesik Beli, Kız Taşı, Bahadın Oluğu, Eynif Ovası, Başlar, Ormana, İbradı ve Gembos Ovasını takibederek Beyşehir'e ulaşır.

(Kaynak: G. Ercenk, Pamphylia Bölgesi Antik Yol Ağı, Antalya,)