Rabia Kazan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rabia Kazan
Doğum25 Haziran 1976 (47 yaşında)
Malatya, Türkiye
MeslekGazeteci ve yazar, Orta Doğu Kadın Koalisyonu Başkanı
Tanınma nedeniKadın hakları için ve çocuk evliliklerine karşı aktivizm

Rabia Kazan (d. 25 Haziran 1976, Malatya), Türk gazeteci, yazar ve kadın hakları aktivisti. Orta Doğu Kadın Koalisyonunun (Middle Eastern Women's Coalition, MEWC) başkanı ve Trump Ulusal Çeşitlilik Koalisyonunun (National Diversity Coalition for Trump, NDC TRUMP) eski yönetim kurulu üyesidir. Kazan, İran'daki muta nikâhını anlatan ve çok satanlar listesine girmiş Tahran Melekleri kitabının yazarıdır.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazan gazetecilik kariyerine 1996 yılında Flash TV için İstanbul Belgeseli'nde TV muhabiri olarak başladı. Milliyetçi Hareket Partisine (MHP) bağlı Ortadoğu gazetesinin köşe yazarı oldu. Bu arada Türkiye'de Ortadoğu gazetesinde araştırmacı gazeteci olarak çalışırken Mehmet Ali Ağca ile yaptığı önemli bir röportajla Türkiye'de tanındı. Daha sonra İstanbul'da Haber Revizyon dergisini kurdu.

2007 yılında Kazan, çocuk evliliklerine ve kadın kaçakçılığına tanıklık ettiği İran'a gizlice gitti. İslami rejim içinde yasal bir fuhuş sistemi keşfetti. Çocuk evliliklerini bildirdi ve yaklaşık 200 kadınla röportaj yaptı. Kazan ülkesine döndüğünde, muta nikâhı hakkında Tahran Melekleri adlı kitabını yayımladı. Kitap Türkiye'de en çok satan kitaplardan biri oldu ve yayımlandıktan sonra Kazan çeşitli tehditler aldı. Kazan'ın Shia Islamic Prostution adlı kitabı geçici evlilik hakkında ilk kitaptı.

Kazan, bilgi kaydettiği birçok Orta Doğu ülkesini ziyaret etti ve çalışmalarını Orta Doğu'daki kadınları şeriattan kurtarmaya adadı.

2008 yılında Kazan, İtalyan bir avukat ve politikacı olan Giacinto Licursi ile evlendi ve daha sonra Roma'ya taşındı. Orada aktif olarak İslam'da laikliği, çocuk evliliklerinin önlenmesini ve İtalyan TV kanalları da dahil olmak üzere farklı platformlarda kadın ticaretinin engellenmesini teşvik etti.

2010'da ABD'ye taşınan Kazan, iki yıl Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Birleşmiş Milletler Dernekleri Federasyonunda çalıştı.

Yedi yaşından itibaren giymek zorunda kaldığı türbanını 2012 yılında çıkarmaya karar verdi ve Uluslararası Sivil Özgürlükler İttifakında (International Civil Liberties Alliance, ICLA) yazar ve kadın hakları aktivisti olarak çalışmaya başladı.

Kazan, 2014'te New York'ta Fransız siyasi analist Alain Wagner ile İslam terörizmine karşı This Is Not My Allah adlı küresel bir kampanya başlattı. Kampanyanın amacı, bir sesi temsil etmek ve radikal İslam'a karşı konuşmaktan korkan Müslümanların sessizliğini kırmaktı.

Rabia Kazan, radikal İslam hakkındaki açıklaması nedeniyle 2015 yılında Donald Trump'a destek verdi. 2016 yılında yönetici olarak NDC TRUMP'a katıldı. 2016'da Kazan, CNN'e verdiği "İslami Rejim Amerika'dan nefret ediyor" konulu röportajında bu fikir hakkında ve Trump'ın konuyu ele alma şeklinin doğru olduğuna ve ılımlı Müslümanların radikal İslam'a karşı nasıl ayakta durmaları gerektiğine dair konuştu. 2018 yılında Orta Doğu Kadın Koalisyonunun başkanı oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]