Portal:Müzik/Gündemdeki madde/2009 arşivi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008|2009

Müzik Portalı gündemdeki madde arşivi - 2009[kaynağı değiştir]

Bugün, 30 Nisan 2024 / 18. hafta


1. hafta

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) fonogram yapımcılarının bir araya gelerek oluşturduğu, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu' nun 42. maddesi gereğince kurulmuş olan bir meslek birliğidir.

Kısa adı MÜ-YAP olan Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği, 3 Ağustos 2000 tarihinde İstanbul'da kuruldu.

MÜ-YAP, Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu (International Federation of the Phonographic Industry) üyesidir. Türkiye müzik endüstrisinin yüzde 80'lik bir kısmını; yabancı repertuarın tamamını temsil etmekte olup, kendisine üye bulunan 72 şirket nezdinde müzik yapımcılarını temsil etmektedir.

Öncelikle; bütün yasal izinleri alıp, bedellerini ödeyerek, uygulanması ve temsili sonucunda plak, kaset, CD, DVD, sayısal müzik vb. ses taşıyıcılarına tespitini yaparak, sadece bedeli karşılığı dinleyiciye ulaştırmak amacıyla piyasaya sunan müzik yapımcısı üyelerinin verdiği yetki belgeleri ile, Türkiye ve dünyanın her yerinden yerli ve yabancı müzik birikimine (dağarcık) ait albümlerin en büyük bölümünün haklarını korumak, ardından, müzik yapımcılarının ve müzik yapımcılığının gelişmesini ve kamuoyu tarafından tanınmasını sağlamak, ses kayıtlarının izinsiz olarak çoğaltılmasını ve kullanılmasını önlemek için mücadele etmek ve bu konuda kamuoyunu bilinçlendirmektir.

Ayrıca, müziğin sosyal ve kültürel anlamda gelişmesi ile beraber, ekonomik anlamda da güçlenmesini sağlamak ta MÜ-YAP’ın amaçları arasında yer almaktadır.

Devamı...


Dranyen olarak da bilinen dramyin (Dzongka: dramnyen) geleneksel bir Himalaya halk müziği ududur. Yedi telli olan çalgı, Drukpa Budist kültürünün tamamlayıcısı olarak görülmekte ve Bhutan,Tibet, Sikkim ve Batı Bengal kaynaklı şarkıları çalmak için kullanılmaktadır. Vajrayana Budizmi ve Tibet Budizmi'nin dini bayramlarında sıkça kullanılan dramyin, parmakla tıngırdatarak çalınır.

Dramyin, uzun saplı ve müzsüz bir çalgıdır. Genellikle tek parça odundan yapılır ve uzunluğu 60 ila 120 cm arasında değişir. Dramyin, çağdaş gitarın tersine gül biçiminde ses delikleri barındırır.

Dramyinin yedi telinden (thag) altısı burguluğa bağlıdır. Geri kalan tel ise (genellikle soldan üçüncü tel) sap üzerinde bulunur. Önceleri hayvan midesinden yapılan teller günümüzde naylon benzeri sentetik maddelerden üretilmektedir. Teller, iki çift ve bir üçlü diziden oluşmaktadır. Bunlar, burgulukta birleştiklerinde üç çift dizi oluştururlar.

Geleneksel dramyinlerde telleri desteklemek amacıyla bir geçiş bölümü bulunmaktadır. Rezonans; çağdaş dramyinde kalın hayvan derisinden, geleneksel dramyinde farklı tel türlerinden sağlanmaktadır.

Kimi dramyinler, mızrapla birlikte teslim edilmektedir. Eskiden kemikten yapılan mızrapların yapımında bugün plastik ve tahta kullanılmaktadır.

Devamı...


31. hafta - 35. hafta

EMI Grup, İngiliz müzik yapım ve yayın şirketidir.

EMI dünyanın 70 ülkesinde etkinlik gösteren bir müzik şirketi olup, geçmişi 1897 yılına dayanıp, İngiltere'de 1931 yılında "UK Columbia Graphophone Company" ve "Gramophone Company" adıyla iki firma olarak kurulmuş, daha sonra "Electric and Musical Industries Ltd." adını almıştır. Şirket televizyon, kamera, hesap makinesi, bilgisayarlı tomografi gibi cihazlar üreterek satmıştır.

1897 yılında EMI kurucusu Emile Berliner ürettiği ilk gramofonu tanıttı. Aynı yıl Londra'da ilk şirketleri kuruldu. Ertesi yıl yapılan ilk gramofon kayıtlarının ardından Almanya, İtalya ve Fransa'da şubeleri açıldı. 1899'da Francis Barraud'un ünlü "Sahibinin Sesi" isimli tablosunu satın alınarak şirketin amblemi olarak kullanılmaya başlandı. 1900 yılında Rusya ve Avustralya'da, 1901'de Hindistan'da, 1902'de Japonya'da temsilcilikler açıldı. Aynı yıl Rusya'da gramofon için plak üretimine başlayan firma, ilk büyük sanatçısını da yarattı: Enrico Caruso.

Devamı...


2008|2009