Piyasa liberalizmi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Piyasa liberalizmi, iki farklı anlamda kullanılır. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde terim sıkça klasik liberalizm[1][2] ile eşanlamlı kullanılır, bu açıdan pazar liberalizmi; kişisel özgürlük, insan hakları ile serbest piyasa ekonomisini birleştiren bir politik ideoloji özelliği gösterir. Ayrıca liberteryenizm olarak da Amerikan halkınca bilinmektedir.

Avrupa'da ve başka yerlerde terim sıklıkla ekonomik liberalizm[3] ile eşanlamlı kullanılır. liberalizmin siyasi yönleri dahil olmaksızın sadece ekonomik açıdan destek içeren bir duruşu ifade eder.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "About Cato". Cato Institute. 1 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2008. 
  2. ^ "The Achievements of Nineteenth-Century Classical Liberalism". Cato Institute. 20 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2013. Although the term 'liberalism' retains its original meaning in most of the world, it has unfortunately come to have a very different meaning in late twentieth-century America. Hence terms such as 'market liberalism,' 'classical liberalism,' or 'libertarianism' are often used in its place in America. 
  3. ^ See, e.g., Ken Inglis (2006): Whose ABC? The Australian Broadcasting Corporation, 1983–2006. Black Inc., Melbourne, p. 100