Nazi gamalı haçı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nazi Partisi rozeti. Gamalı haç Üçüncü Reich yönetiminde yaygın olarak kullanılmıştır.

Nazi gamalı haçları (AlmancaHakenkreuz; "kancalı haç") Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) tarafından "Aryan" halklarıyla olan ilişkisi nedeniyle bir sembol olarak kullanıldı.

Nazi gamalı haçı sağa doğru çevrilmiş (sağa döndürülmüş) svastikadır. Batı'da, tarihsel nedenlerden dolayı, gamalı haç genellikle Asya'da olmayan Nazizm ile ilişkilidir.

Nazizmin amblemi olan siyah gamalı haç, Hint gamalı haçları için daha az sıklıkta olan beyaz bir disk üzerinde 45° eğilerek dönüştürüldü.

Gamalı haç, sadece Alman İşçi Partisi (DAP) iken NSDAP tarafından kabul edildi ve 1920'de resmi amblemi oldu. Mein Kampf'ta Hitler'e göre; beyaz milliyetçiliği, kırmızı sosyalizmi ve gamalı haç Aryan ırkını temsil eder.[1]

Sembolün kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

"Gamalı haç" terimindeki gama, Yunan alfabesindeki gamadan gelir. Almancada Hakenkreuz "kancalı haç" anlamına gelir.

Bu sembolün ilk gösterimleri Mezopotamya ve Elam'da bulundu. 2500 ila 3000 yıllarında bulundu. Onun sırasında Avrupa Kuzey ulaşmak için Akdeniz üzerinden yayılan Demir Çağı . Milattan sonra 4. yüzyılda Hindistan ve sonraki yüzyılda Çin'i kazanmış olacaktı .

Gamalı haç[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken 20. yüzyılda, gamalı haç Batı'da, özellikle Hint ordusunda hizmet eden İngilizlere tanıdık olan, hayırlı bir Hint sembolü olarak biliniyordu.

Aynı zamanda Hint-Avrupa ya da daha özel olarak Aryan sembolü olarak kabul edildi. Emile Burnouf, oryantalist, testere Aryanlar üstün ırk eğilimi panteistik üstün, Sami tanrılı . Schliemann tarafından, sözde Troy bölgesinde gamalı haç keşfinden sonra danışarak, orada bir ritüel manga tanıdığını iddia etti ve tipik olarak Aryan sembolünü ilan etti. Bu fikir birçok yazar, özellikle de Alman milliyetçi şair Guido von List tarafından yayıldı.

Bu nedenle sola çevrilmiş gamalı haç, Avrupa'da Hint kökenli basit bir şanslı cazibe olarak (özellikle İngiltere'de) veya elverişli değeri ve Hint-Avrupa etnik kimliğini birleştiren bir amblem olarak (zorunlu olarak ırkçı bir ideolojiyle bağlantılı olmadan) kullanılmıştır. Ancak Almanya'da völkisch adı verilen diğer popülist milliyetçi hareketler onu levorotatory veya dekstrorotatory temsili altında kullandı.[2] Nazi versiyonu, Üçüncü Reich'in ırksal teorisinin baş yazarı Alfred Rosenberg'in etkisi altında, Aryanlar Kuzey Avrupa'yı işgal eden ve gamalı haç yapan Almanların "ustaları" atalarının bir halkını gördü. Hitler'in kendi sözleri, "Aryanların zafer mücadelesinin sembolü". Bayrak uzmanı José Manuel Erbez'e göre, Avusturya'da Lanz von Liebenfels tarafından kurulan Yeni Tapınaklar Nişanı da dört zambakla çevrili "Aryan üstünlüğünün" gamalı haçına sahipti.

Nazi ambleminin son hali[değiştir | kaynağı değiştir]

Stalingrad Muharebe Müzesi'nde sergilenen Nazi flaması.

AlmancaMein Kampf[3] da Adolf Hitler, gerçek bir fikir yarışmasının başlatıldığı Nazi rozetinin gelişimini çevreleyen tartışmayı sunuyor. Hitler sadece sembole değil, özellikle de renk seçimine önem verdi (kırmızı, beyaz, siyah, Alman İmparatorluğu'nun renkleri, sözde " Kasım ayındaki suçlular tarafından ihanete uğradı ") . Özellikle Nazi ambleminin görsel etkisini güçlendirmek konusundaki endişesi ile seçimini haklı çıkarıyor ve anlayışında oynadığı rolü açıklıyor. :

Nazi gamalı haçların kökeni aslında Völkisch hareketinin küçük bir grubuna, Alman İşçi Partisi'nin (DAP) bağlı olduğu Almanların Düzeni'nin Münih köşkü olan Thule Society'ye dayanıyor. NSDAP . Bu toplumun bir üyesi, AlmancaMein Kampf Kampf'ta bahsedilen Friedich Krohn, Mayıs 1919'da gamalı haç'ın DAP tarafından (saat yönünün tersine dönerek) parti amblemi (Thule Cemiyeti ve 'Almanların Düzeni, gamalı haç sembolünü kayıtsızca dönme duyusuna kullandı. Nicholas Goodrick-Clarke'ın dediği gibi, “Hitler, dekstrorotator gamalı haçları seçti ve fikrini parti logosunu seçen komite toplantısında Krohn'un görüşüne üstün kıldı; Ancak renkleri seçen Krohn  : kırmızı alanın ortasında beyaz bir daire üzerinde siyah gamalı haç. Bu sembol ilk kez DAP tarafından 20 Mayıs 1920'de halka açık olarak kullanılmıştır.[4]

Varyantları[değiştir | kaynağı değiştir]

Nazi gamalı haçların birkaç varyasyonu vardır  :

  • Beyaz bir disk üzerinde 45 ° açıyla siyah çarpı işareti (örnek  : NSDAP ve Üçüncü Reich bayrağı)
  • Nokta üzerinde beyaz bir kare üzerinde 45 ° eğimli siyah haç (örnek  : Hitler Altyapı )
  • Beyaz bir disk üzerinde siyah ve beyazla sınırlandırılmış 45 ° 'lik siyah çarpı (örnek olarak)  : savaş işareti)
  • Beyaz bir disk üzerinde siyah ve beyaz ile sınırlandırılmış yatay siyah haç (örnek  : Hitler'in altın bir taçla çevrili kişisel bayrağı; Schutzstaffel - SS bölümlerinin amblemi; Reichsdienstflagge -   idareler ve sivil tekneler tarafından kullanılan bayrak   - siyah bir daire ile çevrili)
  • 45 ° altın, gümüş, siyah veya beyaz, bazen kartalın pençeleri arasında (rozetler ve bayraklar) eğimli küçük haçlar
  • Kırık bir daire oluşturan kıvrımlı dallarla çaprazlama (SS Nordland Bölümü; dış bölüm)

Ayrıca not etmeliyiz  :

  • Mavi haç (Birinci Dünya Savaşı'ndan beri Fin uçaklarının palaskaları ve bu bir Nazi amblemi değil)
  • Kızıl Haç (İkinci Dünya Savaşı sırasında Letonya tarafından kullanılan amblem)

Resmi kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Münih'teki Haus der Kunst sütununun tavanının detayı (1937'de tamamlandı), nandyâvarta adında bir gamalı haç motifi sunuyor .

Tüm NSDAP bayrakları, rozetler ve kol bantlarının yanı sıra Demir Haç gibi süslemelerde ortaya çıktı.

Jose Manuel Erbez'e göre Tegernsee Gölü'nde el işi olan ilk Nazi bayrakları sergilendi, ancak hiçbiri korunmadı. İlk resmi kullanımları Orstgruppe München'den alınmıştır .

14 Mart 1933'te Hitler'in şansölye grevine katılımından kısa bir süre sonra, Nazi bayrağı ulusal bayrakla aynı anda kaldırıldı ve ulusal ortak bayrak haline geldi.

Nürnberg Kongresi vesilesiyle, bu tek ulusal bayrak olacak 15 Eylül 1935'te .

Reichsbund Deutsche Jägerschaft gibi sivil dernekler, gamalı haçlarla işaretlenmiş bir kol bandı da kullandılar

II. Dünya Savaşı'ndan sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa dışında[değiştir | kaynağı değiştir]

Tayvan'da gamalı haç bir Budist sembolü olarak algılanıyor, Nazi ambleminin ideolojik boyutu ve hatta Holokost, 1980'lerin ortalarına kadar çoğu insan tarafından göz ardı edildi.Gamalı haç sadece Alman askerî gücünü uyandırdı ve bazen İkinci Dünya Savaşı'ndan motosiklet aksesuarları veya makine modellerinin ambalajında görülebilir [ref. <span typeof="mw:Entity"> </span> gerekli] . Şablon:Refnec Taipei otobüslerinin kenarındaki bir reklam kampanyasına karşı protesto gösterilerinin yanı sıra Alman temsilinden sonra kullanımı neredeyse tamamen terk edildi. Gamalı haç, bir cihazın teknik kalitesini ve sağlamlığını ortaya çıkarmak için oradaydı. [Ref. <span typeof="mw:Entity"> </span> gerekli] Catégorie:Article à référence nécessaire Catégorie:Article à référence nécessaire Rammstein grubunun canlı DVD'sinin Anaconda belgeselinde, grup yöneticisi tarafından bir fıkra bildirildi  : Meksika'da, gamalı haçların Alman kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğuna inanan hayranlar, görünüşte adanmışlıklar sırasında bu sembolü gösterdi. Grup, bu sembolün konserlerde veya imza oturumlarında hoş karşılanmadığını açıklayan bir basın açıklaması yapmak zorunda kaldı.

Onun Duruşmada, Charles Manson bıçakla alnına kazınmış bir "X" spor oldu,[5] 'X', daha sonra gamalı haç dönüştüreceğinden.[6]

Hindistan'da[değiştir | kaynağı değiştir]

Kızılderililer (veya Hindular, Jains, vb.) Bu sembole karşı bir önleme sahip değildir ve Batılıların yüksek antikliğini ve metafizik anlamını blok halinde reddetmek veya yanlış kullanmak yerine anlamaları gerektiğini düşünürler. :

Hitler'in terör, ırkçılık ve ayrımcılık rejimini yaymak için sembolü yanlış kullanması, barışçıl kullanımının yasaklanması gerektiği anlamına gelmez.

—Ramesh Kallidai[7]

Gamalı haç veya gamalı haç, Hinduizm, Jainizm ve Budizmin önemli ve temel bir sembolüdür.

Avrupa'da[değiştir | kaynağı değiştir]

Gürültü önleyici bir panelde, gamalı haç ırkçılık karşıtı bir sembol olarak ele geçirildi.
Almanya'daki Fransız işgal birliklerinin rozeti. Kılıç, Nazi gamalı haçını parçaladı.

Alay bağlamında, gamalı haç ırkçılık karşıtı bir sembol olarak kullanılır  : gamalı haç çöp kutusuna konur, gamalı haç yasak işareti vb.

Bazı Avrupa ülkelerinde, özellikle Almanya'da (Alman ceza kanununun 86a maddesini ifade eden Strafgesetzbuch bölüm 86a'ya göre), gamalı haçların, amaçlananlar dışında kullanılması yasaktır. Hapis cezası altında tarihsel temsil. Böylece gamalı haç çizimleri 2007 yılına kadar paradoksal yasadışı çöpe bindirildi[8] çünkü Nazi sembolleri yasalara karşıydı.

Böylece, Avrupa sansürünün gamalı bölümü gerekliydi South Park Yahudi'nin Tutku 4 , sezon 8). Adalet Ligi çizgi filminde Naziler gamalı haç değil, Sieg Rune'u kullandı.[9] Gerçekten, bu bölüm Nazilerin savaşı kazandığı paralel bir evrende gerçekleşir, bu nedenle bu evrenin 2000'lerinde tarihi olmayan, belirli sahneler gerçekleşir.

Fransa'da gamalı haç, içtihatla Nazi ideolojisinin sembolü olarak tanımlanır; iftira[10] veya propaganda amaçlı kullanımı kanunla cezalandırılabilir,[11] ancak sanatsal (tarihi filmler, resimler vb. yapma) veya dini (Hint tanrılarının görüntülerini gösteren) gamalı haç örneğin Fransız topraklarında ithalat ve üretim yetkisine sahiptir).

Haç işareti Danimarka'da da kullanıldı  : éléphant üzerinde işaretli sembol Carlsberg bira fabrikasında.

Notlar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nationaux-socialistes, nous voyions dans notre drapeau notre programme. Dans le rouge, nous voyions l'idée sociale du mouvement; dans le blanc, l'idée nationaliste; dans la croix gammée, la mission de la lutte pour le triomphe de l'aryen et aussi pour le triomphe de l'idée du travail productif, idée qui fut et restera éternellement antisémite. » Adolph Hitler dans Mein Kampf (1925-1926). Nouvelles Éditions latines (1934).
  2. ^ Comme le gouvernement Kapp :
  3. ^ AlmancaMein Kampf, tome 2, chapitre Şablon:VII.
  4. ^ Nicholas Goodrick-Clarke (2010). Les racines occultes du nazisme (Fransızca). Camion Noir. ISBN 978-2-35779-054-4. .
  5. ^ (İngilizce) The Case of Serial Killer Charles Manson 20 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Manson le 6 août 1970, FoxNews
  6. ^ "Biography of Charles Manson" (İngilizce). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 
  7. ^ Courrier international Şablon:Numéro
  8. ^ "Bundesgerichtshof: Anti-Nazi-Symbole sind nicht strafbar". Spiegel Online (Almanca). 15 Mart 2007. 29 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 
  9. ^ "Justice League Unlimited: The Savage Time (1)". TV.com. 3 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 
  10. ^ « Diffamation par exposition de signes ou emblèmes » 19 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Arrêt de la Cour de cassation du 23 février 1950
  11. ^ "Une enquête ouverte sur la «soirée nazie» à Val-Thorens". FIGARO (Fransızca). 22 Aralık 2011. 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 

İlgili Makaleler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • gamalı haç  : gamalı haçların ülkelere ve dinlere göre anlamı.
  • Uluslararası Kızıl Svastika Topluluğu  : Çin İnsani Yardım Derneği
  • Faşist sembolizm

Harici bağlantı[değiştir | kaynağı değiştir]