Rammstein

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rammstein 2005 Milano Konseri
Genel bilgiler
Başladığı yerAlmanya Berlin, Almanya
TarzlarEndüstriyel metal,
Neue Deutsche Härte
Etkin yıllar1994 - günümüz
Müzik şirketiMotor Music, Republic, Slash, Universal Music Group
İlişkili hareketlerEmigrate, Feeling B, First Arsch, Apocalyptica,Linea 77
Resmî siteResmî site
ÜyelerTill Lindemann
Richard Z. "Scholle" Kruspe
Paul H. Landers
Oliver "Ollie" Riedel
Christoph "Doom" Schneider
Christian "Flake" Lorenz

Rammstein, Alman bir Neue Deutsche Härte grubudur. Şarkılarının çoğu Almanca olsa da İngilizce, İspanyolca, Rusça ve Fransızca şarkıları da vardır.[1] 1994'te Berlin'de kurulan grup dünya üzerinde 15 milyon albüm satmıştır.[2] Grubun altı üyesi, kuruluşundan beri hiç değişmemiştir. Rammstein, ona ABD dahil birçok ülkede ödül kazandıran sahne performanslarıyla da ünlüdür.[3] Grup, ismini Ramstein hava kazasından alır[4] ama karışıklığa yol açmaması için bir "m" harfi daha eklenmiştir.[5]

Rammstein bugüne kadar 8 stüdyo albümü yayımladı: Herzeleid (1995), Sehnsucht (1997), Mutter (2001), Reise, Reise (2004), Rosenrot (2005), Liebe Ist Für Alle Da (2009), İsimsiz Rammstein albümü (2019), Zeit (2022). Sekiz stüdyo albümünün yanında üç de canlı performans albümleri vardır.

Grup tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş (1994 ve öncesi)[değiştir | kaynağı değiştir]

1994 yılında gitarist Richard Kruspe o zamanki grubu Orgasm Death Gimmicks'ten sıkılır ve aklına yeni bir fikir gelir. Bol distortionlı, sert, tekdüze gitar riffleri ile müzik yapan, heyecanlı, sert, bazen hüzünlü hatta zaman zaman da sıkıcı müzikler yapmak. Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra evine yani Schwerin'e dönen Richard bu fikri önce arkadaşı Christoph Schneider'le paylaşır ve daha sonra Oliver Riedel'ı da gruba dahil eder. Vokal için de o zamanki grubu First Arsch'ta davul çalan Till Lindemann ikna edilince Rammstein rüyası kısmen başlar.[6] Grup Berlin'de yapılan Metro Beat Müzik Ödülleri için birkaç parça kaydeder ve yarışmayı kazanır. Ödül olarak da daha profesyonel bir stüdyoda kayıt imkânı kazanırlar. Stüdyoya girmeden önce Feeling B grubunun gitaristi Paul kadroya dahil edilir. Hiç de melodik olmayan sert Rammstein tarzının değişmesi gerektiğini düşünen topluluk, daha önce Paul'un da birlikte çalıştığı Christian Flake Lorenz'e teklif götürür. Daha klasik bir müzik anlayışına sahip olan Flake bu teklife sıcak bakmaz. Fakat grup büyük ısrarlar sonucu (Paul'un de ev arkadaşı ve de daha önce aynı grupta çalıyor olmasının avantajlarından faydalanarak) Flake'i ikna etmeyi başarır. Aslında Flake bugün bile yapılan müziği pek sevmez. Grupta hoşuna giden şeyi bir röportajında şöyle belirtir:

Onlar sevmediğim müziği yapıyorlar. Ben ise klavyemle onların müziğine tecavüz ediyorum. Bu çok hoşuma gidiyor.

Flake'in de katılımıyla bugüne kadar hiç değişmeyen Rammstein kadrosu tamamlanır. Trend Renzor'ın öncülüğünde endüstriyel müzik daha yeni doğmuş kabul edilirken (hatta adı bile henüz tam konmamışken) dünya bu tarzın efsanesiyle tanışır. Fakat grup, röportajlarında endüstriyel müzik yaptıklarını hiçbir zaman belirtmeyip müziğimize istedikleri ismi verebilirler demişlerdir.

Rammstein "Feuer Frei" adlı şarkıyı ateş şovu eşliğinde söylerken

Grup adını 1988 yılında Almanya'nın Ramstein kasabası yakınlarında Ramstein isimli Amerikan Hava Üssü'nde gerçekleşen trajik kaza için yazdığı şarkıdan alır. Gösteri uçuşu yapan jetlerden ikisi birbirine çarpar ve birinin seyircilerin üzerine düşmesi sonucu 80'in üzerinde insan hayatını kaybeder. Rammstein tam altı yıl sonra dizelerinde bu olayı tekrar canlandırır. Albümleri çıkmadan önce verdikleri küçük konserlerde parça o kadar sevilir ki gruba bu ismi verirler. Ayrıca grubun karanlık tarafını da bu şarkının iyi yansıttığını düşünürler. Fakat o kaza üzerinden bir reklam izlenimi vereceği endişesini taşıyan grup, ismine bir m ekleyerek, kelime anlamı kuvvetlice çarpan taş olan (ayrıca Berlin Duvarının inşası sırasında kontrol ve güvenlik için kullanılan taşların da ismi olan) Rammstein olarak değiştirir.

Herzeleid (1995–1997)[değiştir | kaynağı değiştir]

1994 yılında 5 parçadan oluşan (Hallo Hallo, Weisses Fleisch, Rammstein, Schwarzes Glas, Seemann) bir demo kaydı hazırlayan grup bu kayıtla yapımcıların kapılarını aşındırmaya başlar. Bazı yarışmalarda da dereceler alan Rammstein bir dolu aksaklığa rağmen 1995'te Motor Music/PolyGram (Universal) ile kontrata imza atmayı başarır ve Mart 1995'te ilk Rammstein albümü Herzeleid İsveçli grup Clawfinger'in de prodüktörü olan Jacob Hellner ve Carl-Michael Herlöffson'la birlikte, Stockholm Polar Studio'da kaydedilir. 17 Ağustos 1995'te ilk single Du Riechst so Gut ve 24 Eylül 1995'te de albüm yayınlanır. Albüm kapağındaki resimleri yüzünden grup neonazi olmakla suçlanır. Tek sebep bu değildir aslında. Vokalist Till Lindemann'ın R harflerinin üzerine basa basa söylemesi (ki bu aşırı sağcıların konuşmalarında görülürdü. Adolf Hitler de R harfinin üzerine basa basa konuşurdu) ve konserlerinde gösteri yapan neonaziler için de "Kimseye konserimize gelmeyin diyemeyiz." demeleri bir anda şimşekleri grubun üzerine çeker. Grup üyeleri bu soruyla her karşılaştıklarında nazi yanlısı olmadıklarını ne kadar söyleseler de, insanları bugün bile bu konuda tam olarak ikna edememişlerdir. Zamanla grup bu eleştirilere alışır ve pek de umursamamaya başlar (Müzikleri Columbine katliamını gerçekleştiren çocuğa ilham vermekle bile suçlanmıştı). 14 Ekim 1995'te Project Pitchfork ile beraber 15 konserlik bir turneye çıkan Rammstein büyük ilgi görür. Daha sonra 27-29 Kasım'da Clawfinger'in alt grubu olarak Varşova ve Prag'da konser veren grup, 2 Aralık 1995'te Almanya'da tek başına 17 konserlik ilk turnesine başladı. 1996 yılında konserlerini devam ettiren Rammstein 27 Mart 1996'da Londra'da MTV Hanging Out programına, 2 Mayıs 1996'da da Hong Kong'da Polygram Dünya Kurultayına çıkarak kendisini dünyaya tanıttı.

Amerikalı yönetmen David Lynch'in büyük hayranı olan grup bir videolarını çekmesi için Lynch'e albümlerini gönderirler. Albümden çok etkilendiğini söyleyen Lynch, zamanı olmadığı için teklifi kibarca geri çevirir. Ancak her filminin soundtrack albümüne girecek parçaları bizzat kendi seçen Lynch, Rammstein'ın iki parçasını (Rammstein, Heirate Mich) Lost Highway filminde ve soundtrack albümünde kullanmaya karar verir. Soundtrack albümü için Rammstein parçasına da bir video çekilir ve Amerika dahil dünyadaki tüm müzik kanallarında dönmeye başlar. David Lynch'in bu seçimi, dünyayı sarmak üzere olan Rammstein fırtınasına hız verir.

Rammstein sahnede ilk ışık gösterisini Gert Hof sorumluluğunda Berlin Arena'da yıldönümü konserinde kullanır. Bu konserde ayrıca Moby ve Bobo & Berlin Üniversite Orkestrası da yer alır. Işıkla mükemmel uyum sağlayan Rammstein müziği, daha sonraki konserlerinde alev ve ışıkla inanılmaz hale gelecektir.

Sehnsucht ve Live Aus Berlin (1997–2000)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni albümleri Sehnsucht Kasım 1996'da tamamlanır ve albümün ilk single'ı Engel 1 Nisan 1997'de yayınlanır. Listelere 12. sıradan giriş yapan, Bobo'nun da vokaliyle eşlik ettiği parçanın teklisi Haziran ayında 250.000 satış rakamını aşıp üçüncülüğe ulaşır. Daha sonra 21 Temmuz 1997'de ikinci single Du Hast yayınlanır ve Ağustos ayında listelerde beşinci sıraya yerleşir. İkinci Rammstein albümü Sehnsucht ise 22 Ağustos 1997'de yayınlanır. Albüm sadece iki hafta sonunda listelerde 1 numaraya yerleşir. Bu şekilde Herzeleid albümü ve Sehnsucht albümünden yayınlanan iki tekli Engel ve Du Hast ile birlikte Almanya Top 20 listesinde aynı anda dört Rammstein kaydı yer alır. 15 Kasım 1997'de geniş çaptaki ilk Avrupa turnesine çıkan grup 8 ülkede toplam 10 konser verir. 21 Kasım 1997'de ise Kraftwerk'in ünlü parçası Das Modelli coverlayan grup bir de tekli yayınlar.

1998 yılının hemen başında Depeche Mode gruptan Tribute albümlerinde yer almak üzere bir cover ister. Bu teklif üzerine çok mutlu olan Rammstein (her biri birer Depeche Mode hayranıdır.) Stripped parçasını yorumlar. Till bir röportajında şöyle diyor:

Biyografilerinde en iyi coverlarının bu olduğunu söylediler. Gurur duyduk.

Ayrıca parça için 27 Temmuz 1998'de bir de tekli yayınlanır.

Konser performansları dilden dile dolaşan ve bir efsane haline gelen grup 14 Ağustos 1998'de en iyi canlı performans dalında Comet ödülü kazanır. Daha sonra 22 Ağustos'u 23'üne bağlayan gece unutulmaz bir Rammstein konseri gerçekleşir. Berlin Wuhlheide'de Danzig, Nina Hagen, Joachim Witt ve Alaska'nın alt grup olarak sahne aldığı 17.000'den fazla Rammstein hayranının tanık olduğu bu unutulmaz konser ayrıca profesyonel olarak kayda alınır. Daha sonra 30 Ağustos 1999'da konser kaydı albüm olarak yayınlanır ve iki hafta içinde bir numaraya yükselir. Konserin görüntülü kaydı ise 13 Eylül 1999'da VHS formatında 26 Kasım'da da DVD formatında yayınlanır.

3 Eylül 1999'da gösterime giren dönemin en ünlü filmlerinden Matrix soundtrack albümünde Du Hast parçası ile yer alan grubun popülaritesi de ciddi oranda artışa geçer.

Rammstein 22 Eylül 1998'de Korn, Ice Cube, Orgy, ve Limp Bizkit'in yer aldığı Family Values turnesine katılır böylece Amerika'da da belli bir fan kitlesi kazanır. 12 Kasım 1998'de ise Rammstein En iyi Rock Performansı dalında MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde aday gösterilir ve Milano'da ödül gecesi Du Hast parçasını canlı olarak yorumlar. Şubat 1999'da 42. Grammy ödüllerinde En iyi Metal Performansı dalında aday gösterilen grup Nisan 1999'da En Başarılı Alman Grup dalında Echo ödülünün sahibi olur.

Mutter (2000–2002)[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Nisan 2001'de grup sessizliğini bozar ve 3. stüdyo albümü Mutter'i yayınlar. Bu albümden çıkan üçüncü tekli Ich Will için grup 8 kasım 2001'de MTV Avrupa Müzik Ödüllerinde inanılmaz bir canlı performans gerçekleştirir. Ekim 2002'de ise Rammstein xXx filminin hemen girişinde Feuer Frei parçasıyla görülür.

Mutter fırtınasının dinmesinin ardından grup iç sorunlarla uğraşmaya başlar. Dağılma kararının eşiğine gelen grup 1 yıl ayrı kalma kararı alır. Bir yılın sonunda tekrar bir araya gelir grup ve buzları eritir. Çünkü Rammstein'ın diğer gruplardan farklı bir yanı iş arkadaşı olmamalarıdır. Zaten grup ortada yokken de iyi arkadaştır grup üyeleri. Örneğin Oliver bir röportajında şöyle diyor:

Aslında ben her zaman tatilde olduğumu düşünüyorum. Sevdiğim, yapmak istediğim işi, yapmak istediğim kişilerle ve istediğim ortamda yapıyorum.

Reise, Reise (2003–2005)[değiştir | kaynağı değiştir]

Merakla beklenen dördüncü stüdyo albümleri Reise, Reise'yı 27 Eylül 2004'te yayınlarlar. Albümün ilk teklisi Mein Teil içerdiği gerçek yamyam hikâyesiyle bir kez daha tüm şimşeklerin Rammstein üzerine çekilmesine sebep olur. İkinci tekli Amerika'da ise Rammstein o güne kadar hiç yapmadığı bir şeyi yapar ve politik bir şarkı yazar. Paul Landers bu konuyla ilgili bir röportajında şöyle der:

Biz kesin bir mesajı olan bir grup değiliz. Fakat burada bir istisna yapmak zorundaydık. Çünkü biz albümü hazırlarken Amerika çok fazla can sıkmaya başlamıştı.

Daha sonra yayınladıkları diğer tekliler Ohne Dich ve Keine Lust ile yine ses getiren grup Reise, Reise albümü ile uluslararası en iyi Rock grubu dalında Echo ödülünü kazanır.

Rosenrot (2005–2006)[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup, Reise, Reise fırtınası daha dinmemişken sıradaki albümün müjdesini verir. 28 Ekim 2005'te çıkaracakları albümün adı Rosenrot olacaktır. Bu kadar kısa bir zaman sonra yeni albümün çıkmasının sebebi ise parçaların zaten hazır olmasıdır. Reise, Reise albümünün çalışmaları esnasında ortaya o kadar çok parça çıkmıştır ki albüme girmeyen parçaların kaybolmasını istemez grup üyeleri. Ve bu parçalarla birlikte 4 yeni parça daha hazırlayarak, önce adının Reise, Reise (vol.2) olarak duyurulduğu fakat daha sonra değiştirildiği Rosenrot albümünü çıkarmaya karar verir. 3 Kasım 2005'te en iyi Alman Grup Ödülü'nü MTV Müzik Ödülleri'nde alan grup ayrıca Grammy Ödülleri'ne ikinci kez En İyi Metal Performansı dalında Mein Teil ile aday gösterilir. Yine hemen ardından 12 Mart 2006'da En İyi Rock/Alternative kategorisinde bir kez daha Echo ödülü kazanırlar.

Dünya çapında toplam 10 milyonun üzerinde kopya satan Rammstein, endüstriyel metalin gereklerini tam olarak yerine getirdiği için her zaman dinleyicisine gereken atmosferi, enerjiyi ve tarzlarındaki yürekliliği ulaştıracaktır. Endüstriyel metal, deneysel ve elektronik bir altyapıya sahip endüstriyel müzik tarzının aksine elektro gitar, yoğun bir müzik ve keskin riff'ler içeriyor. Metal müziğin agresif yapısını, karanlık şarkı sözlerini yansıtmayı da ihmal etmiyor. Aslında şarkı sözlerinin yorumlanması hakkında çok çekmiş bir grup Rammstein. Paul'un de belirttiği gibi Amerika dışında şarkılarında hiçbir zaman kesin bir şeyi anlatmıyorlar. Daha belirsiz olan bazı şeyler ise insanlara kendi düşüncelerini uygulayabilecekleri kadar şans verilmemesi. Kesin bir fikir ortaya koyduğunuz zaman, hayaller için yeterli boşluk kalmaz diyor Paul röportajın devamında.

Bugün endüstriyel müziğin en güçlü ismi Rammstein. Bunun nedenleri aslında çok da somut değil aslında. Baktığımız zaman somut görünen tek sebep tamamıyla özgün, farklı olmaları. En büyük farklılıkları Alman olmaları. Belki de hiçbir müzik türüne yakışmayan almanca dili, Rammstein'ın müziğinin adeta temel taşlarından biri. Alman olmaları müziklerinin karanlık yönüne de katkıda bulunuyor. Alman vatandaşlarının kimliksizlik sorunu son bir yüzyıldır her türlü Alman sanat akımını şekillendiren bir faktör. Rammstein üyelerinin de bu atmosferden nasibini alması müziklerinin koyu ve agresif yönünü, sert ve kasvetli tınlayışını diğer gruplardan daha keskin hale getiriyor. Amerikan gruplarının öfkeli sahne şovlarının yanında Rammstein'ın sahne şovlarının daha gerçek durması belki de bunun bir sonucu diyebiliriz.

Liebe Ist Für Alle Da (2007-2009)[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup, albüm çalışmalarına 2007 yılında başladı ve 16 Ekim 2009'da piyasaya çıktı. Albüm için "Pussy" adlı tekliyi çıkardılar. Bu şarkıya çektikleri klipte montaj yöntemi kullanılarak grup üyelerinin yüzleri gerçek porno videolarındaki aktörlerin yüzlerine montajlanmıştır ve bu şekilde klip oluşturulmuştur. Ancak klip sadece internette yayınlanmış, televizyonda yayınlanmamıştır. Albümün ikinci şarkısı Ich Tu Dir Weh şarkı sözlerinin kadına şiddet uygulamaya teşvik ettiği gerekçesiyle Almanya'da geçici bir süreliğine sansürlenmiştir. Şu anda bu yasak askıya alınmıştır.

Rammstein (2018-2019)

Grup, yaklaşık 10 yıl sonra 2019 yılında Deutschland, Radio, Ausländer dahil olmak üzere 3 single çıkardı ve isimsiz bir albüm ile geri döndü. Albüm, isimsiz olmasına rağmen Rammstein olarak adlandırılır. Büyük bir beğeni toplayan albüm, Deutschland, Radio, Ausländer kliplerini de birlikte getirdi. Rammstein, 2018 yılında kaydedildi ve 17 Mayıs 2019'da yayınlandı.

Zeit (2022-)

Grup, 2020 yılında tekrar stüdyoya geri döndüklerini açıkladı. Grup üyesi Richard Kruspe, yeni albümün 2022 tarihindeki dünya turundan önce çıkarılacağını açıkladı. Grup, isimsiz albümlerinden yaklaşık 2 yıl sonra tüm sosyal medya hesaplarındaki profil fotoğraflarını değiştirerek, Instagram'daki tüm fotoğraflarını kaldırarak yeni bir albümün geleceğini duyurdular. 8 Mart 2022 tarihinde "#zeitkommt" etiketi ile albümün ilk teklisinin tanıtım videosunu yayınladılar. 10 Mart 2022 tarihinde yeni çıkacak albüm ile aynı adı alan şarkı tüm platformlarda yayınlandı. Grubun resmi sayfalarında yeni albümün 29 Nisan 2022 tarihinde yayınlanacağı açıklandı.

Tartışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Rammstein müziğiyle beraber bir sürü de tartışmayı yanında getirmiştir. Grup 1999 Haziran'ında sıvı çıkaran bir dildoyu canlı performanslarında kullandıkları için Amerika'da bir gün hapis cezası almışlardır. Almanya'da ise grup militarizme ve neonazizme yakın durdukları için eleştirilmişlerdir. Grup bunu reddedip "Links 2 3 4" şarkısını yazmışlardır. Bu şarkı ile sosyal demokrat politikacı Oskar Lafontaine'e göndermede bulunurlar.

Grup 1999'da Columbine Lisesi katliamı ile ilişkilendirilmiştir. Katliamı gerçekleştiren iki öğrencinin de Rammstein hayranı olduğu ortaya çıkar. Rammstein suçlamalar yüzünden şiddete karşı olduklarını belirten bir açıklama yapar.

Belarus Devlet Başkanı tarafından Halk Düşmanı olarak tanımlanmışlardır. Fakat bu Rammstein'ın Minsk konserini etkilememiştir.

Rammstein'ın videoları da başka bir tartışma konusudur. Almanya'da yaşanan yamyamlık davasına gönderme yapılan "Mein Teil" (Benim Parçam) videosu yayınlanınca tepki toplar. Olaya göre bir Alman yamyam gazeteye "18-30 yaş arasında yenecek insan aranıyor" diye ilan verir. Ardından bu olay gerçek olur ve büyük yankı uyandırır. Rammstein da bu olayı şarkısında anlatır. Olayın kahramanı Rammstein'a kişilik hakları yüzünden dava açıp para kazanır. Grubun "Mann gegen Mann" (Adam adama) videosu da çıplaklık yüzünden sansürlenmiş ve Almanya'da saat 10'dan sonra yayınlanabilmiştir.

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Canlı albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rammstein". Chaoscontrol.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Rammstein band – Timeline – T2005". Rammstein. 19 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2009. 
  3. ^ ""Rammstein winning Best Live Band award"". 21 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2012. 
  4. ^ Ronald Galenza, Heinz Havemeister: Feeling B. Mix mir einen Drink. – p. 262. Schwarzkopf & Schwarzkopf, Berlin 2002, ISBN 3-89602-418-3
  5. ^ Littlejohn, John T.; Putnam, Michael T. (11 Ekim 2013). Rammstein on Fire: New Perspectives on the Music and Performances (İngilizce). McFarland. ISBN 978-0-7864-7463-9. 13 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2024. 
  6. ^ Everleypublished, Dave (4 Temmuz 2019). "Rammstein: The birth of a legend". louder (İngilizce). 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]