Nauryz kozhe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nauryz kozhe
Alternatif isimNooruz kozhe
BölgesiKazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Afganistan ve Pakistan'ın kuzey eyaletleri
Ana malzemelerSüt, at eti, tuz, keş, tahıl[1][2]

Nauryz kozhe (Kazakçaнаурыз көже, Kırgızcaнооруз көже) süt, at eti, tuz, kaşk ve tahıllardan oluşan geleneksel bir Kazak / Kırgız yemeğidir.[3][4][5]

Nevruz'da Kazak ve Kırgızlar yeni yıla iyi şans getirmesi için bu içecekle başlarlar çünkü bu içecek gelecek yılın zenginlik ve bereket sembolü olarak kabul edilir. Süt, et, yağ, darı, pirinç, kuru üzüm, mısır (tarifi değişebilir) gibi yedi gıda unsurundan oluşur.[2][6]

Efsanesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yemeğin ortaya çıkışı ile ilgili efsane şu şekildedir. Eski zamanlarda kötü insanlar diğer insanların arasına nifak tohumu eker ve ortalık harabeye döner. Bunun sonrasında eski Türk anlatılarında da geçen aksakallı ihtiyar ve saygın kişiler toplanır ve aralarında sükuneti sağlar.

Aynı anne tarafından beslenen köpekler bile birbirlerine akraba gibi davranır ve birbirlerini kırmazlar. Bizler de aynı annenin beslediği çocuklar gibi bu bayramda ortak bir kaptan yemek yemeliyiz. Bu, bugünden başlayarak sonsuza kadar birbirimize kardeş gibi saygı göstereceğimizi ve onurlandıracağımızı sembolize eder!"

Bu konuşma sonrasında barış sağlanır ve aynı kaptan nauryz kozhe içilir.[6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Nauryz holiday - Kazakh New Year | Kazakhstan culture". visitkazakhstan.kz. 7 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 
  2. ^ a b "Nauryz holiday - Kazakh New Year | Kazakhstan culture". visitkazakhstan.kz. 4 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 
  3. ^ ""Nauryz kozhe" - traditional dish of the Nauryz holiday". old.qazaqtv.com. 11 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Башкирский Государственный Педагогический Университет". 
  5. ^ "Nauryz Kozhe Made Easy". KazakhstanDiscovery. 8 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 
  6. ^ a b ""Nauryz Kozhe" is a spring dish". e-history.kz. 12 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.