Lancaster Şehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lancaster Şehri
City of Lancaster
City of Lancaster
Yerel idare merkezi Lancaster panoramasi
Lancaster Şehri City of Lancaster arması
Arma
Slogan:
Luck to Loyne
Lancaster Sehri (Lancashire içinde)
Lancaster Sehri (Lancashire içinde)
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Kurucu Ülkeİngiltere İngiltere
BölgeKuzey Batı İngiltere
KontlukLancashire
Yüzölçümü
 • Toplam575 km²
Nüfus
 (2019)
 • Toplam146,038
 • Yoğunluk250/km²
Zaman dilimiUTC±00.00 (BAS)
 • Yaz (YSU)UTC+01.00 (BAYS)

Lancaster Şehri (İngilizce:City of Lancaster), Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesi Kuzey Batı bölgesinde birinci seviye yerel idare olan Lancashire kontluğuna (county) bağlı bulunan bir "metropoliten-olmayan bölge" statülü ikinci seviyede bir yerel idare birimidir ve bir "şehir" olma statüsü taşır. Bu yerel idare biriminin merkezi bu yerel idare bölgesi içinde en büyük yerleşke olan Lancaster kentidir.[1][2]

Lancaster Şehri "1972 Yerel İdare Kanunu" ile yaratılmış bir hukuki yerel idare birimidir. "Lancaster" coğrafi yerleşkesini sınırları içine aldığı gibi; bunun yanında Morecambe, Heysham gibi ufak şehirleri ve Carnforth gibi bir kasabayı ve birçok köy ve kırsal küçük yerleşkeyi de içinde bulundurur.

Lancaster Şehri yerel idaresi 1972'de kurulmadan önce aynı alanda 19. yüzyıl ve daha önceki yasalarına göre kurulmuş olan beş değişik yerel idare birimi bulunmaktaydı. Bu beş eski yerel idare birimleri adları: "Lancaster Belediye İdaresi", "Morecambe ve Heysham Belediye İdaresi", "Carnforth Şehirsel Bölge İdaresi", "Lancaster Kırsal Bölge İdaresi" ve "Lunesdale Kırsal Bölge İdaresi" idi ve hepsi Lancashire Kontluğu'na dahildirler.

Lancaster Şehri yüzölçümü 575 km² ve 2011 Nüfus Sayımı'na göre bu sınırlar içindeki nüfus 138,375 kişidir.

İdare sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerel idare sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Lancaster Şehri (City Of Lancaster) Lancashire Kontluğu birinci seviyedeki yerel idareye bağlı olan ikinci seviyede "metropoliten olmayan bölge" yerel idaresi birimidir. Genel olarak büyük stratejik konular üzerindeki kararlar ve idare Lancashire Kontluğu'nda ve Kontluk Konseyinde alınıp oradan yürütülür. Daha detaylı taktik idare kararların alınması ve yürütülmesi Lancaster Şehri Yerel İdaresi ve Yerel İdare Konseyi tarafından yapılmaktadır. Bu iki seviyeli yerel idare sistemi için yetkiler ve görevler 1972 Yerel İdare Kanunu ile kesinlikle belirtilmiştir.

Lancaster Şehri altında "semt/köy" adı verilebilecek "civil parish" idareleri bulunmaktadır. Bu görev ayrımı Birleşik Krallık'ta genel bir standart yerel idare ayrımı olmayıp "semt/köy idaresi (civil parish)" kurmak bir üst yerel idarenin kararına bağlıdır ve bu alt yerel idarelere verilecek görev ve yetkiler çok sınırlıdır.

"Lancaster Şehri Yerel İdare Konseyi" "semt/köy idaresi (civil parish)" sistemini kısmen kullanmayı seçmiştir. Şu "semt/köy (civil parish)" alt-yerel idarelerini kurmuştur: Arkholme-with-Cawood, Bolton-le-Sands, Borwick, Burrow-with-Burrow, Cantsfield, Carnforth, Caton-with-Littledale, Claughton, Cockerham, Ellel, Gressingham, Halton-with-Aughton, Heaton-with-Oxcliffe, Hornby-with-Farleton, Ireby, Leck, Melling-with-Wrayton, Middleton, Nether Kellet, Over Kellet, Over Wyresdale, Overton, Priest Hutton, Quernmore, Roeburndale, Scotforth, Silverdale, Slyne-with-Hest, Tatham, Thurnham, Tunstall, Warton, Wennington, Whittington, Wray-with-Botton, Yealand Conyers, Yealand Redmayne

Bunlar arasında "Lancaster Şehri" yerel idaresi sınırları içinde bulunan merkez kent Lancaster yerleşkesi ve yakında yine bir kent yerleşkeleri olan "Morecombe" ve "Heysham" için "semt/köy (civil parish)" bulunmamaktadır; çünkü bu "Lancaster Şehir Yerel İdare Konseyi" bu yerleşkeleri "semt/köy (civil parish)" vasıtası ile idare etmemeye karar vermiştir.

Yerel idare konseyi siyasi görünümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1990'lı yıllar sonlarında ve 21. yüzyılın başlarında seçimle ortaya çıkan "Lancaster Şehri Yerel İdare Konseyi" siyasi kontrolü, seçim kampanyalarında Morecambe için bağımsız yerel idare isteyen "Bağımsız Morecambe Körfezi" Grubu tarafından alınmış ve Konsey bu grup üyeleri tarafından idare edilmiştir. Fakat 2003'te bu grubun bazı üyeleri seçimleri kaybettikleri için bu grubun etkisi ve kontrolü azalmıştır. Konsey içinde en buyuk sayıda seçilmiş konsey meclisi üyesi "İşçi Partisi"'nden olmuştur ama bu parti tek başına konseyi kontrol edememiştir. "Morecambe Körfezi Bağımsızları", "LibDem" Partisi ve "Yeşiller" ile birlikte bir koalisyon kurarak konseyi idareye devam etmiştir. Mayıs 2007'de "İşçi Partisi" birkaç konsey üyeliğini "Yeşiller"e kaybetmiştir. Böylece Lancaster Şehir Konseyinde hiçbir parti için koalisyon kurma imkânı kalmamıştır. Konseyin idaresi için görevlerin partilerin konseyde oranlarına göre bölüştürülerek bütün partilerin katıldığı bir idare kurulmuştur.

"Lancaster Şehir Konseyi" Birleşik Krallık içindeki yerel idare konseyleri arasında en çok sayıda " İngiltere ve Galler Yeşil Partisi"'nin bulunduğu yerel meclistir ve 2007'de yeşillerin seçilmiş üye sayısı en yüksek sayıya ulaşmış ve 12 olmuştur. En son 2016 durumu ile "Lancester Sehri Konseyi" şu parti mensubu seçilmiş üye sayısından oluşmaktadır:

   İşçi Partisi – 30
   Muhafazakâr Parti – 19
   İngiltere ve Galler Yeşil Partisi]] – 8
   Morecambe Bay Bağımsızları – 2
   Serbest Bağımsız – 1

60 üyeli Lancaster Şehri Konseyinde "İşçi Partisi" 30 üye ile en büyük parti olmakla beraber konsey idaresini tek başına alamamaktadır. Konsey lideri İşçi Partisi'nden "Eileen Blamire"'dir.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Krallık'ta nüfus sayımları 10 yılda bir yapılmaktadır ve 2011 sayımına gore "Lancaster Şehri" yerel idaresi sınırları içinde yaşayan nüfus 138,375 kişi olup en son 2014 Nüfus tahminine göre nüfus 141,277 kişidir .

Lancaster Şehri yerel idaresi 1972'de kurulmakla beraber, o zaman içine dahil olan eski yerel idareler için nüfus sonuçları elde bulunduğu için, yapılan yeni hesaplarla Lancaster Şehri yerel idaresi sınırları içindeki nüfusun 10 yıllık nüfus sayımlarına göre nasıl değiştiği bulunmuştur. Lancaster Şehri için nüfus sayımlarına gore nüfusun gelişmesi şu gösterimde izlenebilir::[3]

Kişi

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bu belki bir karışıklık yaratmaktadır. Ama "Lancaster Şehri" bir yerel idare birimi ve "Lancaster" bir coğrafi bir yerleşke adı olduğunun anlaşılması gerekir. Yerel idare birimi olan "Lancaster Şehri" alanı "Lancaster" coğrafi biriminden büyüktür ve "Lancaster" coğrafi birimi dışında bulunan irili ufaklı yerleşkeleri de içine alır.
  2. ^ Bir daha karışıklık "şehir" terimi kullanılmasından ortaya çıkar. Birleşik Krallık'ta her kent şehir değildir ve "şehir (city)" niteliği özel bir şeref niteliğidir veya eski tarihî gelişmelerle veya tarihi krallık berati ile verilir. Eski "Lancaster Belediyesi" birimine 1937'de bir Krallık Berati ile "Şehir (City)" adı taşıma şerefi tanınmıştır. Bu şehir statüsü, "Lancaster Şehri (City of Lancaster)"'a geçmiştir ve "City of Lancaster" bir yerel idare birimi olma yanında bir şeref unvanı olan "Şehir (City)" statüsünü de taşımaktadır.
  3. ^ Kaynak: change 9 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]