Carlisle Şehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Carlisle Şehri
Şehir ve Metropoliten Olmayan Bölge
Carlisle kentinde "Carlisle Şehri" idare binası
Cumbria Kontluğu içinde Carslisle
Cumbria Kontluğu içinde Carslisle
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Kurucu Ülkeİngiltere İngiltere
Kontluk (County)Cumbria
Yüzölçümü
 • Toplam1039.97 km²
Nüfus
 (2019)
 • Toplam108,678
Zaman dilimiUTC±00.00 (BAS)
 • Yaz (YSU)UTC+01.00 (BAYS)

Carlisle Şehri, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesi Kuzey Batı İngiltere bölgesinde bulunan Cumbria kontluğuna bağlı ikinci derece bölgesel metropoliten-olmayan yerel idaresidir. "Carlisle Şehri"nin idare merkezi, yerel idaresi sınırları içinde bulunan en büyük yerleşke olan Carlisle kentidir. Cumbria Kontluğu yerel idare merkezi de Carlisle kentinde konumlandığı için "'Carlisle Şehri" sınırları içinde bulunmaktadır.

Carlisle Şehri "1972 Yerel İdare Reformu Kanunu" ile yaratılmış bir hukuki yerel idare birimidir. Orta Çağ'dan beridir Carlisle yerleşkesi Şehir (City) statüsü taşımaktaydı ve 1835'te kurulan "Carlisle Belediyesi" birimine "Şehir (City)" adı taşıma şerefi tanınmıştı. Bu şeref statüsü 1972 Yerel İdare Reform Kanunu ile 1974'te yeni kurulan Cumbria Kontluğu'na bağlı olarak kurulan ikinci seviyede metropoliten olmayan yerel idareye geçti. Bu yeni yerel idare birimi, merkez kentinin adına ve daha önceki yerel idare biriminin "Şehir" statüsüne uyularak "Carlisle Şehri" olarak adlandırıldı.

Carlisle Şehri yerel idaresi, 1972'de kurulmadan önce, aynı alanda 19. yüzyıl ve daha önceki yasalarına göre kurulmuş olan bağımsız olan "Carlisle County Borough" ile ilga edilen "Cumberland Kontluğu" 'na bağlı "Border Kırsal Bölge" yerel idaresinin birleştirilmesinden oluşturuldu. Böylece 1972'de yeni kurulan yerel idare birimi "Carlisle Şehri", "Carlisle" coğrafi ve tarihi yerleşkesini sınırları içine aldığı gibi; bunun yanında "Brampton" ve "Longtown" ufak şehirlerini ve "Dalston", "Scotby" ve "Wetheral" gibi civarında bulunan kırsal küçük yerleşkeyi de içinde bulundurur. Bu nedenle "Carlisle Şehri"nin 1039.97 km² olan alanında bulunan büyük alanlar (idare adının "şehir" olmasının tersine olarak) kırsal niteliğe sahiptirler.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Carlisle Şehri yüzölçümü 1,039.97 km² ve en son 2001 nüfus sayımına göre bu sınırlar içindeki nüfus 133,914 kişidir. Birleşik Krallık'ta nüfus sayımları 10 yılda bir yapılmaktadır ve 2011 sayımı yapılmış olmakla beraber sonuçlar henüz belli olmamıştır.

Carlisle Şehri 1972'de kurulmakla beraber, o zaman içine dahil olan eski yerel idareler için nüfus sonuçları elde bulunduğu için, yapılan yeni hesaplarla Carlisle Şehri sınırları içindeki nüfusun 10 yıllık nüfus sayımlarına göre nasıl değiştiği bulunmuştur. Carlisle Şehri için nüfus sayımlarına göre nüfusun gelişmesi şu gösterimde izlenebilir:[1]

Kişi

İdare sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerel idare sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Carlisle Şehri (City Of Carlisle) Cumbria Kontluğu birinci seviyedeki yerel idareye bağlı olan ikinci seviyede "metropoliten olmayan bölge" yerel idaresi birimidir. Genel olarak büyük stratejik konular üzerindeki kararlar ve idare Cumbria Kontluğu'nda ve Kontluk Konseyinde alınıp oradan yürütülür. Daha detaylı taktik idare kararların alınması ve yürütülmesi Carlisle Şehri Yerel İdaresi ve Yerel İdare Konseyi tarafından yapılmaktadır. Bu iki seviyeli yerel idare sistemi için yetkiler ve görevler 1972 Yerel İdare Kanunu ile kesinlikle belirtilmiştir.

Carlisle Şehri altında "semt/köy" adı verilebilecek "civil parish" idareleri bulunmaktadır. Bu görev ayrımı Birleşik Krallık'ta genel bir standart yerel idare ayrımı olmayıp "semt/köy idaresi (cıvıl parish)" kurmak bir üst yerel idarenin kararına bağlıdır ve bu alt yerel idarelere verilecek görev ve yetkiler çok sınırlıdır.

"Carlisle Şehri Yerel İdare Konseyi" "semt/köy idaresi (civil parish)" sistemini, tek bir istisna ile, hemen hemen tüm alanında kullanmayı seçmiştir. 2008 itibarıyla şu 34 "semt/köy (civil parish)" alt-yerel idarelerini kurmuştur:[2]

  1. Arthuret
  2. Askerton
  3. Beaumont
  4. Bewcastle
  5. Brampton
  6. Burgh by Sands
  7. Burtholme
  8. Carlatton and Cumrew
  9. Castle Carrock and Geltsdale
  10. Cummersdale
  11. Cumwhitton
  12. Dalston
  13. Farlam
  14. Hayton
  15. Hethersgill
  16. Irthington
  17. Kingmoor
  1. Kingwater
  2. Kirkandrews-on-Esk
  3. Kirklinton Middle
  4. Midgeholme
  5. Nether Denton
  6. Nicholforest
  7. Orton
  8. Rockcliffe
  9. St Cuthbert Without
  10. Scaleby
  11. Solport and Stapleton
  12. Stanwix Rural
  13. Upper Denton
  14. Walton
  15. Waterhead
  16. Westlinton
  17. Wetheral
  "Semt/köy idaresi (civil parish)" kurulmayan bölge Carlisle

Yerel idare konseyi siyasi görünümü[değiştir | kaynağı değiştir]

"Carlisle Şehri Yerel İdare Konseyi"nde 55 tane yerel idare meclis üyesi bulunur. Bu üyeleri seçmek için şehir alanı 22 yerel seçim bölgesine bölünmüştür.

Carlisle Şehri yerel idaresinin 1974'te resmen kuruluşundan beri bu yerel idare için resmi temsilci olan; yerel idarede siyasi görevlerden tarafsız ve sadece törensel yetkileri bulunan bir "Belediye Başkanı" konsey üyeleri arasından seçilmektedir. 2011-2012 dönemi için " Carlisle Şehri Belediye Başkanı (Mayor Of Carlisle)" konsey üyesi olan "Barry Ogilvie"dir.

Mayıs 2011 yerel idare kısmi seçimlerinden sonra bu konseyde İşçi Partisi'nin 24 üyesi ve Muhafazakâr Parti'nin 22 üyesi, "Liberal Demokrat Parti"nin 4 üyesi; ve 1 "bağımsız" üye bulunmaktadır. Böylece en büyük parti "İşçi Partisi" olmakla beraber bu partinin Şehir Konseyi'ni kontrol için gerekli tüm çoğunluğu bulunmamaktadır. Buna rağmen Şehir Konseyi'ni "Muhafazakâr Parti" kontrol etmekte ve bu partinin lideri olan "Mike Mitchelson", konsey lideri görevini sürdürmektedir.

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Carlisle Şehri şu kentlerle resmi kardeş şehir bağlantısı kurmuştur:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak: Carlisle toplam nüfusu 26 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Cumbria Association of Local Councils (2 Eylül 2008). "Parishes in Carlisle". calc.org.uk. 25 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2009. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]