Kutsal Yerler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kutsal yerler, dinlerin özel dini önem atfettiği yerlerdir. Bunlar genellikle hacılar tarafından ziyaret edilen yerlerdir.

Bahâîlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Akka, İsrail yakınlarındaki Bahci kentinde bulunan Bahaullah'ın Makamı, Bahâîler tarafından kabul görülen en kutsal alandır. Bahâîlik'in kurucusu olan Bahaullah'ın naaşını içermektedir. En kutsal ikinci yer ise Hayfa'daki Bab'ın Makamı'dır.[1]

Bab'ın İran, Şiraz'daki Evi, Bahaullah'ın Tahran'daki babasının evi ve Kuddus'un mezarı ve Kuddus'ün Türbesi da dahil olmak üzere birçok kutsal alan bulunmaktadır. Devrimden sonra bütün bu yerler yıkılmış ve Bab'ın evinin bulunduğu alana bir cami inşa edilmiştir.

Budizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahabodhi Tapınağı, taş üzerine oyulmuş bir gökdelen gibi yükseliyor.
Mahabodhi Tapınağı önemli bir Budist hac yeridir

Buddha'nın, Budistlerin ziyaret etmesi için dört alanı işaret ettiği kabul edilir:[2]

  • Bodh Gaya, Hindistan, en önemli dini yerleşim ve hac yeridir. Mahabodhi Tapınağı, Buda'nın aydınlanmayı gerçekleştirdiği Bodhi ağacına ev sahipliği yaptığına inanılır.
  • Kuşinagar, Hindistan, Buda'nın ölümünden sonra Parinirvana'ya ulaştığı yer.
  • Lumbini, Nepal, Kraliçe Maya'nın Prens Siddhartha Gautama'yı doğurduğu yer.
  • Sarnath, Hindistan, Dhamma aydınlandıktan sonra Buda'nın ilk öğretisini verdiği yer.

Daha sonraki zamanlarda bu alanlara dört site daha eklendi ve Sekiz Büyük Yer olarak tanımlandı:

Druidizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Stonehenge, Druidler için bir hac yeridir.

Stonehenge, Neo-Druidizm için önemli bir dini alandır. Druidler bölgede hac yaparlar. Burada ilk ayin yapan Druidler, Antik Druid Tarikatı'dır.

Hinduizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Yedi mukaddes antik Kutsal şehir, Ayodhya, Mathura, Haridwar, Varanasi, Kanchipuram, Dvārakā ve Ujjain'dir.

Kutsal Dhamalar (Smarta geleneğine göre Char Dham)

Dört Maha Kumb Mela alanı

Varanasi'deki Ganj Nehri kıyısında yer alan binalar
Ganj Nehri kıyılarındaki Varanasi her yıl milyonlarca Hindu hacıyı ağırlamaktadır.

Vaişnavizm

Şaivizm

Tibet'teki Kailash Parvata Şiva'nın kutsal makamı olarak saygı görür.

Kaumaram (Arupadaiveedu, Murugan, Tamiller)

Şaktiler (Şakti pits)

Tirth Kshetra

Hristiyanlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Hristiyanlıkta Kutsal yerler önemlidir, çünkü bu yerler Hristiyanlarca Mesih ya da Kurtarıcı olarak kabul edilen İsa'nın doğumu, vekaleti, çarmıha gerilmesi ve yeniden dirilişi ilgili yerlerdir. Hristiyanlığın bütün mezhepleri tarafından kutsal olarak kabul edilir.

Haçlı Seferleri süresince Hristiyan hacılar, özellikle Kudüs'ün ele geçirilmesinden hemen sonra, 12. yüzyılın başlarında Outremer'deki Kutsal Yerler'i araştırdı.[3] Kudüs ve Beytüllahim'de bulunan Kutsal Yerlerin dışında kalan kutsal yerler:

İslam[değiştir | kaynağı değiştir]

Mekke'deki Kabe'nin gece görünümü.

İslam'daki en kutsal üç site Mescid-i Haram veya Hürmetli Mescid (Mekke); Mescid-i Nebevi veya Peygamber Mescidi (Medine) ve Mescid-i Aksa (Kudüs). Her yıl milyonlarca Müslüman, Hac yapmak için Mescid-i Haram'ı ve Mescid-i Nebevi'yi ziyaret etmektedir. İslam inancına göre, maddi durumu elverişli olan bir Müslüman'ın en azından hayatında bir kez Hac vazifesini yerine getirmesi gerekmektedir. Yalnızca mali durumu ve/veya sağlığı ciddi derecede yetersiz olan kişiler Hac yapmaktan muaftırlar.

Şii İslam'daki en kutsal iki site İmam Ali Türbesi ve İmam Hüseyin Türbesi'dir.

Konfüçyüsçülük[değiştir | kaynağı değiştir]

Konfüçyüçülüğe göre Kutsal olan yerler Çin'deki Qufu, Şantung'da yer alan Konfüçyüs Tapınağı, Konfüçyüs Mezarlığı ve Kong Aile Konağı'dır.

Sihizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Altın Tapınak'ın ışıklarının yansıması
Sihizim'in Altın Tapınağı

Panj Takht, Sihizm'in güç makamı olarak saygı gören beş gurdwaradır. Hepsi Hindistan'da bulunur - Amritsar, Pencap'daki Akal Takht; Anandpur Sahib,Pencap'daki Keshgarh Sahib; Bathinda, Pencap'daki Damdama Sahib; Patna, Bihar'daki Takht Sri Patna Sahib ve Nanded, Maharaştra'daki Hazur Sahib Nanded.

Sri Darbar Sahib ya da Altın Tapınak olarak da bilinen Sri Harmandir Sahib, adını Hari'den (Tanrı) almıştır, Tanrı Tapınağı. Dünyanın dört bir yanındaki Sihler günlük olarak Sri Amritsar'ı ziyaret etmek ve Ardas'taki Sri Harmandir Sahib'de saygı görmek istiyorlar.

Guru Arjan'ın babası Guru Ram Das, "Ramdas Sarovar" adlı büyük bir yapay su havuzu etrafında "Ramdaspur" adlı kasabayı kurdu. Guru Arjan, babasının altyapı geliştirme çabasına devam etti. Kasaba, Guru Arjan döneminde bağışlarla ve gönüllü çalışmalarla genişledi. Havuz alanı, havuz kenarındaki gurdwara Harmandir Sahib ile birlikte bir tapınak kompleksi haline geldi. Guru Arjan, 1604'te Sihizm yazıtını yeni tapınağın içine yerleştirdi.[4] Ortaya çıkan şehir şu anda Amritsar olarak biliniyor ve Sihizm'deki en kutsal hac sitesidir.[4][5]

Taoizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Taoizm'de dört kutsal dağ bulunmaktadır:

Shiyan, Hubei, Çin'deki Wudang Dağları Dujiangyan, Siçuan'daki Qingcheng Dağı Yingtan, Jiangxi'deki Longhu Dağı Huangshan, Anhui'deki Qiyun Dağı

Yahudilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Yahudiler Ağlama Duvarı'nda dua ederken
Gece Ağlama Duvarı.

Tapınak Tepesi, Klasik Musevi inancına göre, fiziksel dünyada Tanrı'nın tecellisinin simgesel ayak taburesidir. Yahudi geleneği, Tepe'yi da Muallak Taşı'nı İncil'de bahsedilen bir dizi önemli olayın gerçekleştiği yer olarak görür. Yahudi metinleri, Tepe'nin Mesih'in gelmesiyle birlikte yeniden inşa edilecek olan Üçüncü Tapınak'ın yeri olacağını kaydeder.

Tapınak Tepesi, Yahudilikteki en kutsal alandır. Birçok Yahudi, Tepe'nin aşırı kutsallığı ve istemeden de olsa Kutsalların Kutsalı'na girmekten kaçınmak için Tepe'nin üzerinde yürümez. Tapınaktan, Ortodoks kaynaklarında kapsamlı olarak bahsedilmektedir. Muhafazakâr Yahudilik Tapınaktan bahseder, ancak korbanlardan bahsetmez. Tapınağın yıkılması nedeniyle Tişa Beav'da yas tutulur. Tapınak Tepesi'nin en kutsal bölgelerine girme konusundaki dini kısıtlamalar nedeniyle, Tapınak Tepesi'nin bir istinat duvarı ve İkinci Tapınak yapısının kalıntıları olan Ağlama Duvarı, bazı hahamlar tarafından Yahudilerin dua etmesi için en kutsal alan olan kabul edilmektedir.

Kudüs aynı zamanda Yahudiliğin en kutsal kentidir ve M.Ö. 10. yüzyıldan bu yana Yahudi halkının manevi merkezidir.[6] Yahudi geleneğindeki Dört Kutsal Şehir: Kudüs, El Halil, Tiberya ve Safed'dir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Holy Places of the World". adherents.com. 9 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  2. ^ The Buddha mentions these four pilgrimage sites in the Mahaparinibbana Sutta. See, for instance, Thanissaro (1998)[1] 1 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. and Vajira & Story (1998)[2] 6 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ Sean Martin, The Knights Templar: The History & Myths of the Legendary Military Order, 2005. 1-56025-645-1
  4. ^ a b Christopher Shackle; Arvind Mandair (2013). Teachings of the Sikh Gurus: Selections from the Sikh Scriptures. Routledge. ss. xv-xvi. ISBN 978-1-136-45101-0. 5 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2018. 
  5. ^ W.H. McLeod (1990). Textual Sources for the Study of Sikhism. University of Chicago Press. ss. 28-29. ISBN 978-0-226-56085-4. 14 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2018. 
  6. ^ Why Do Jews Love Jerusalem? 22 Haziran 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by Yeruchem Eilfort. Chabad.org/ Ideas & Beliefs/Questions & Answers/Mitzvot & Jewish Customs