Kutsal Hazine Avcıları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kutsal Hazine Avcıları
Raiders of the Lost Ark
YönetmenSteven Spielberg
YapımcıFrank Marshall
Kathleen Kennedy
SenaristÖykü
George Lucas
Senaryo
Lawrence Kasdan
OyuncularHarrison Ford
Karen Allen
Denholm Elliott
Paul Freeman
John Rhys-Davies
MüzikJohn Williams
Görüntü yönetmeniDouglas Slocombe
KurguMichael Kahn
StüdyoParamount Pictures
CinsiSinema filmi
TürüMacera, Fantastik
RenkRenkli
Yapım yılı1981, ABD
Çıkış tarih(ler)i14 Şubat 1983
Süre127 dk.
Dilİngilizce
Bütçe18 milyon $
Hasılat389.9 milyon $
Devam filmiIndiana Jones: Kamçılı Adam

Kutsal Hazine Avcıları (ayrıca Indiana Jones ve Kutsal Hazine Avcıları olarak da bilinir) George Lucas'ın yapımcılığında Steven Spielberg tarafından yönetilen 1981 yapımı macera ve aksiyon filmidir. Başrolde Harrison Ford yer almıştır. Indiana Jones serisi'nin ilk filmidir. Hikâyede, arkeolog Indiana Jones'un Nazilerin ordularını sonsuz bir güce kavuşturabilmek için aradıkları sandığın peşine düşmesi anlatılır. Karen Allen, Indiana Jones'un eski sevgilisi Marion Ravenwood rolüyle, Paul Freeman, Indiana'nın düşmanı Fransız arkeolog René Belloq rolüyle, John Rhys-Davies, Indiana'nın yardımcısı Sallah rolüyle ve Denholm Elliott, Indiana'nın meslektaşı Marcus Brody rolüyle filmin yardımcı rollerine yer almışlardır.

Lucas'ın arzusu 1930'lar ve 1940'lardaki serilerden ilham alan bir film yapmaktı. Prodüksiyon İngiltere'deki Elstree Stüdyoları'nda(en:Elstree Studios) yapılırken, çekimler 1980 yılının Haziran ve Eylül aları arasında La Rochelle, Tunus, Hawaii ve Kaliforniya'da gerçekleştirildi.

12 Haziran 1981 tarihinde gösterime giren Kutsal Hazine Avcıları yılın en yüksek hasılat yapan filmi oldu. En İyi Film dalında Akademi Ödülü adayı olurken Sanat Yönetimi, Film Kurgusu, Ses, Görsel Efekt ve Ses Efekti Kurgusu kategorilerini kazandı. Filmin finansal ve eleştirel başarısının ardından Kamçılı Adam, Son Macera ve Kristal Kafatası adlı üç devam filmi daha çekildi. Ayrıca 1992 ve 1996 yılları arasında gösterilen The Young Indiana Jones Chronicles adlı televizyon dizisi de gösterildi.

"Kutsal Hazine Avcıları", 1999 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ünlü arkeolog Dr. Indiana Jones, Amerikan Hükümeti tarafından Ark of the Covenant'ı bulması için tutulur. Bu Ark'ın ünlü 10 Emir'i barındırdığı ve kutsal güçleri olduğuna inanılmaktadır. Hitler'in ajanları da bu güçlü Ark'ın peşindedirler.

Indiana Jones, eski aşkı Marion'la birlikte Nepal'dan Kahire'ye kadar onlarca tuzak ve tehlikeyle dolu maceraya atılır...

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

"Indy modern bir kahramanda olması gereken klasik bir ikilemi de barındırıyordu. Yani gizli bir kimliği vardı. Dr. Henry Jones Jr. aslında gayet sıradan bir adam, gündüzleri gözlüğü ve tüvit ceketiyle ılımlı bir üniversite profesörü. Ama aynı zamanda gözüpek, tüm dünyayı koşarak geçebilecek bir maceracıya da dönüşebiliyor, yani Indiana Jones'a. Gözlüklerini bir kenara fırlatıp fötr şapkasını ve kamçısını toparlayarak egzotik ülkelere gidebiliyor.

—George Lucas, Indiana Jones'un karakteri hakkında

George Lucas, 1973 senesinde The Adventures of Indiana Smith'i yazdı. Indiana adı Lucas'ın köpeğinden geliyordu. Lucas'ın niyeti 1930'lardaki serileri anımsatan, eğlence odaklı bir film yaratmaktı. Yıldız Savaşları'nın gösterime girdiği günlerde arkadaşı ve meslektaşı Steven Spielberg ile Hawaii'ye tatile giden Lucas, ona projesinden bahsetti. James Bond türü bir film yapmak isteyen Spielberg'e fikirler vermeye başladı. Sonradan Indiana Jones adını alan karakter, fiziki yönden çok güçlü bir arkeologdu. Spielberg fikri çok beğendi. Lucas ile tek bir film için değil, üç film için anlaştı. Bir senaryo yazması için Lawrence Kasdan ile anlaştı ve ardından Frank Marshall da yapımcı olarak projeye katıldı. Senaryo, Lucas'ın Philip Kaufman ile beraber yazdığı metne dayanıyordu. Kasdan, Lucas ve Spielberg birkaç kere üç günlük münazaralar yaptı. Üçü de filmdeki diyalogların en sevdikleri filmlerdeki gibi olmasını istiyordu. Kasdan senaryoyu yazarken Spielberg de Kaliforniya'da 1941 filmini çekiyordu. Spielberg, bir ofisi olmayan Kasdan'a senaryoyu kendi ofisinde yazmasını teklif etti. Kasdan senaryoyu daktilo kullanmadan eliyle yazıyordu. Kasdan ilk taslağı altı ayda yazdı. Lucas ve Spielberg, metni çok beğendiler ama bundan 40 sayfayı çıkarmasını rica etti. Duruma çok şaşıran Kasdan ikinci taslağı yazdı. Çekimlere başlanmadan önce bazı şeyler senaryoya geri konuldu. Kasdan toplamda yedi taslak yazdı. Başlangıçta Indiana Jones bir profesör, mezar hırsızı ve çapkındı. Ancak daha sonra çapkınlığı biraz azaltıldı. Kasdan bu konuda "Orijinalinde Marcus, Indy'i görmeye geldiğinde o bir partiden yeni gelmişti ve yanındaki kız da sıvışmaya çalışıyordu. Bu sahne çekildi ama sonradan çıkarıldı. Indy'nin çift kişiliği olması yeterliydi sanıyorum" dedi.

Lucas, Spielberg ve Kasdan, izleyicinin onunla beraber örümcekler ve bubi tuzaklarının içine girmesini istiyordu. Lucas "Onun o mağaralara neden girdiği hiç önemli değil. Sadece giriyordu. Her şeye özgüven ile yaklaşılmasını istedik, amacımız seyircinin de Indiana ile beraber bir yandan rahat hissetmesi, diğer yandan da bazen sendelemesiydi" dedi. Spielberg ve Lucas, Indiana Jones'u süper kahraman geleneğine uygun yaratırken, aynı zamanda kimliğini oluşturan ve onu ayrıksı kılan zaaflar verdi. İkisi de Indiana Jones'un James Bond'un daha pejmürde versiyonu olmasını istiyordu.

Jim Steranko'nun kaleminden orijinal Indiana Jones konsepti

Konsept sanatçılığı için Steranko ile anlaşıldı. Lucas, Kasdan'ın senaryosundan birkaç ana sahneyi çizmesi için Steranko'ya verdi. Lucas'ın bunu yapmasının sebebi; projeyi stüdyoya satabilmek ve filmin karakterlerinin ve dekorunun görüntüsünü belirlemekti. Steranko ve Spielberg, filmin görselliğinden sohbet etti. Spielberg ona filmin biraz "kara film" tadında olmasını istedğini açıkladı. Lucas çizilmesini istediği sahneleri anlatırken çok mimik bir detaydan bahsetti. Lucas, Indiana Jones'a The Treasure of the Sierra Madre filmindeki Humphrey Bogart'ın karakteri Fred C. Dobbs'tan esinlenerek fötr bir şapka, deri bir ceket ve Zorro Fightting Legion filmindeki kahramana benzer şekilde kamçı verdi. İşe Indiana Jones'un çöldeki çiziminden başlayan Steranko, Jones'a bir Sam Browne kemeri verdi.

Lucas, yapım işleri ile uğraşmak için yönetmenliği Spielberg'e bıraktı. Lucas daha sonra verdiği bir röportajda "O zamanlar gerçekten Kutsal Hazine Avcıları gibi bir şey yoktu, hepimizde filmin çok başarılı olacağına dair bir güven bulunuyordu. İlk kez hit olacağını bildiğim bir film yapıyordum" dedi. Lucas, çekimler boyunca Spielberg'e pek çok konuda yardımcı oldu. Bu sayede Spielberg seyircinin sevebileceği bir filmi finansal açıdan makul biçimde bitirmeye odaklandı. Diğer yürütücü yapımcı ise Kathleen Kennedy'ydi. Kennedy, David Tomplin ile reklam bölümünde çalıştı. Ayrıca storyboardları düzenliyordu. Kutsal Hazine Avcıları, Spielberg'in storyboard ile en fazla çalıştığı filmlerden biri oldu.

Diğer medyada[değiştir | kaynağı değiştir]

Ev sineması[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin 1999 yılında VHS kasedi satışa çıkarıldı.2003 senesinde DVD olarak çıkarılan filmin yeni bir DVD paketi 13 Mayıs 2008 tarihinde satışa çıktı. Blu-ray olarak 17 Aralık 2013'te piyasaya sürüldü.

TV dizisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Indiana Jones Son Macera'ın ardından George Lucas'ın yapımcısı olduğu The New Adventures of Young Indiana Jones TV dizisi gösterilmeye başlandı.

Lego seti[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin Lego oyuncak seti çıkarılınca LucasArts şirketi Lego Indiana Jones: The Original Adventures adlı video oyununu piyasaya sürdü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]