Terminatör 2: Kıyamet Günü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Terminatör 2: Kıyamet Günü
Terminator 2: Judgment Day
YönetmenJames Cameron
YapımcıJames Cameron
Stephanie Austin
B.J. Rack
Gale Anne Hurd
Mario Kassar
SenaristJames Cameron
William Wisher Jr.
OyuncularArnold Schwarzenegger
Linda Hamilton
Edward Furlong
Robert Patrick
MüzikBrad Fiedel
Görüntü yönetmeniAdam Greenburg
DağıtıcıTriStar Pictures
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon, Gerilim
RenkRenkli
Yapım yılı1990
Çıkış tarih(ler)i3 Temmuz 1991
Süre139 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe102,000,000 $
Hasılat519,843,345 $
Önceki filmTerminatör
Devam filmiTerminatör 3: Makinelerin Yükselişi

Terminatör 2: Kıyamet Günü (Özgün adı: Terminator 2: Judgment Day), James Cameron tarafından yazılıp yönetilen, 1991 yapımı bir aksiyon ve bilimkurgu filmi. Birinci filmde yaşananlardan on sene sonrasını konu alan filmde, Sarah Connor (Linda Hamilton) ve on yaşındaki oğlu John (Edward Furlong) yeni, daha gelişmiş bir Terminatör tarafından takip edilir: Sıvı metal, şekil değiştiren T-1000 (Robert Patrick), John'u öldürmek için gelecekten gönderilir ve insan direnişinin lideri olmasını engellemeye çalışır. İkinci ve daha az gelişmiş bir Terminatör'de (Arnold Schwarzenegger) direniş tarafından John'u korumak için gönderilir.

1990'da Carolco Pictures, Hemdale Film Corporation'dan haklarını satın aldı ve Schwarzenegger, Hamilton ve Cameron'ın filme geri dönmesiyle prodüksiyon hemen başladı. Ana çekimler Ekim 1990'da başladı ve Mart 1991'e kadar sürdü. Görsel efektleri, bilgisayar tarafından oluşturulan bir karakter için doğal insan hareketinin ilk kullanımı ve kısmen bilgisayar tarafından oluşturulan ilk ana karakter dahil olmak üzere, bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülerde atılımlar gördü.[1] Gösterime girdiği sırada, 94-102 milyon dolarlık bir bütçeyle Terminatör 2: Kıyamet Günü, şimdiye kadar yapılmış en pahalı filmdi.

Terminatör 2: Kıyamet Günü Amerika Birleşik Devletleri'nde 3 Temmuz 1991'de TriStar Pictures tarafından gösterime girdi. Oyunculuk, aksiyon sahneleri ve görsel efektlere övgüde bulunup gösterime girdikten sonra kritik bir başarı elde etti. Birçok eleştirmen tarafından orijinalinden daha üstün ve şimdiye kadar yapılmış en iyi devam filmlerinden biri olarak görülen film, popüler kültürü, özellikle filmlerde görsel efektlerin kullanımını etkiledi.[2] Dünya çapında 520 milyon dolar hasılat elde ederek 1991'in ve Arnold Schwarzenegger'in kariyerinin en yüksek hasılat yapan filmi oldu. En İyi Ses Efektleri Kurgusu, En İyi Ses, En İyi Makyaj ve En İyi Görsel Efektler için Akademi Ödülleri ve En İyi Dramatik Sunum - Uzun Biçim için Hugo Ödülü dahil olmak üzere birçok ödül aldı.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Terminatör 2: Kıyamet Günü motor sahnesi
T 800 ve T 1000

1995'te John Connor, koruyucu ailesiyle birlikte Los Angeles'ta yaşamaktadır. Annesi Sarah Connor, çocukluğu boyunca onu, Amerika Birleşik Devletleri'nin nükleer füzelerinin kontrolünü sağlayacak ve 29 Ağustos 1997'de "Kıyamet Günü" olarak bilinen ve bir nükleer soykırım başlatacak olan yapay zeka olan Skynet'e karşı insan direnişinin lideri olarak gelecekteki rolü için hazırlamaktaydı. Ancak Sarah, bir bilgisayar fabrikasını bombalamaya teşebbüs ettikten sonra tutuklanmış ve bir akıl hastanesinde hapsedilmiştir. 2029'da Skynet, John'u öldürmek için gelecekten yeni bir Terminatör olan T-1000'i gönderir. T-1000, dokunduğu hemen hemen her şeyin şeklini ve görünümünü alması ve kollarını istediği zaman bıçaklara ve diğer şekillere dönüştürmesini sağlayan bükülebilir bir metal olan "mimetik polialaşımdan" yapılmış gelişmiş bir prototiptir. T-1000 gelir, bir polis memurunu öldürür ve onun kimliğine bürünür; ayrıca John'un izini sürmek için polis bilgisayarını kullanır. Bu arada, gelecekteki John Connor, gençliğini korumak için yeniden programlanmış bir Model 101 Terminatör göndermiştir.

Terminatör ve T-1000, bir alışveriş merkezinde John'a doğru yaklaşır ve bir kovalamaca başlar, ardından John ve Terminatör bir motosikletle birlikte kaçar. T-1000'in Annesi Sarah'ı kendisine ulaşmak için öldüreceğinden korkan John, Terminatör'ün emirlerini yerine getirmesi gerektiğini anladıktan sonra Terminatör'e onu serbest bırakmasını ve yardım etmesini emreder. Hastanede Terminatör ile yılar sonra tekrar karşılaşan Sarah, başlangıçta Model 101'e güvenmek istemese de, hastaneden birlikte kaçarlar. Üçlü, bir polis arabasıyla T-1000'den kaçtıktan sonra Terminatör, John ve Sarah'ya Skynet'in geçmişi hakkında bilgi verir. Sarah, Skynet'in yaratılmasından en doğrudan sorumlu kişinin, Skynet'in temelini oluşturacak devrim niteliğindeki yeni bir mikroişlemci üzerinde çalışan Cyberdyne Systems mühendisi Miles Bennett Dyson olduğunu öğrenir.

Sarah eski bir arkadaşından silah toplar ve John ile Meksika'ya kaçmayı planlar, ancak rüyasında Kıyamet Günü ile ilgili gördüğü bir kabus yüzünden Dyson'ı öldürerek bu felaketi engellemeyi ister. Onu evinde bularak yaralar ama ailesinin önünde onu öldüremez. John ve Terminatör gelir ve Dyson'a çalışmasının gelecekteki sonuçları hakkında bilgi verir. Araştırmalarının çoğunun, 1984'te Sarah'ya saldıran önceki Terminatör'ün hasarlı CPU'su ve sağ kolundan tersine mühendislikle yapıldığını öğrenirler. Onu eski Terminatör'ün hasarlı CPU'su ve sağ kolunun ve tasarımlarının yok edilmesi gerektiğine ikna ederek Cyberdyne binasına girerler, CPU'yu ve kolu alırlar ve Dyson'ın laboratuvarını yok etmek için patlayıcılar yerleştirirler. Polis, laboratuvara saldırdıklarında Dyson'ı vurup ölümcül şekilde yaralasa da, Dyson ölürken patlayıcıları başarılı bir şekilde patlatır. T-1000, hayatta kalan üçlünün peşine düşer ve sonunda onları bir çelik fabrikasında köşeye sıkıştırır.

T-1000 ve Model 101 dövüşür ve daha gelişmiş model olan T-1000, Model 101'e ciddi şekilde zarar verir ve onu kapatır. Ancak, Model 101, T-1000'den habersiz alternatif bir güç kaynağı kullanarak kendisini tekrar aktif duruma getirir. Sarah pompalı tüfekle ateş açar, T-1000'i erimiş çelik kazanına düşürmeyi başaramaz; John'u öldürmek üzereyken, Model 101 onu bir el bombası fırlatıcıyla vurur ve eridiği çeliğe düşürür. John, orijinal Terminatörün kolunu ve CPU'sunu da varile atar, ancak Model 101, Cyberdyne'in Skynet'i tersine mühendislik yaparak kullanamaması için kendi CPU'sunun da yok edilmesi gerektiğini söyler. John'un ağlamaklı yalvarışlarına ve emirlerine karşı hareket eden Model 101 veda eder, Sarah'nın onu çelik kazanına indirmesini söyler, çünkü kendini yok etmek için hareket edemez ve erimiş suya dalmadan önce eliyle son bir kez onay işareti yapar. Sarah, Model 101'in eylemlerine dayanarak gelecek için yenilenen umudunu düşünerek, John ile bir otoyoldan aşağı iner.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Arnold Schwarzenegger - T-800, Titanyum "hiper alaşımlı" bir endoskeleton üzerinde canlı dokudan oluşan sentetik bir organizma olarak yapılan bir android. John Connor'ı korumak için yeniden programlandı ve gelecekten gönderildi. Schwarzenegger'e rolü için 15 milyon dolar ödendiği bildirildi.[3][4] Dublör Matt McColm onun vücudunun dublörüydü.[5]
  • Robert Patrick - T-1000, John'a suikast yapmak için gelecekten gönderilen ve sıvı metalden oluşan, şekil değiştiren gelişmiş prototip bir Terminatör. Yönetmen James Cameron, "Arnold ile iyi bir tezat teşkil edecek birini bulmak istediğini belirtti. T-800 modeli bir tür insan Panzer tankıysa, T-1000 modelinin bir Porsche olması gerekiyordu" dedi.[6][7] Billy Idol rol için seçmelere katıldı ama bir motosiklet kazası yüzünden başarısız oldu.[8][9]
  • Edward Furlong - John Connor, Sarah'ın on yaşındaki oğlu, genç yaştan itibaren hayatta kalma eğitimi aldı, ancak annesi akıl hastanesine gönderildikten sonra koruyucu aileye verildi. Edward Furlong, Pasadena Erkek ve Kız Kulübü'nü ziyaret ederken oyuncu yönetmeni Mali Finn tarafından keşfedildi.[10] Furlong daha sonra "Oyunculuğa düştüm, planladığım bir şey değildi" dedi.[11]
  • Linda Hamilton - Sarah Connor, Skynet'e karşı savaşta direniş'in gelecekteki lideri olan John'un annesi. Hamilton, 1984 filmindeki rolünü 1 milyon dolarlık bir ücret karşılığında tekrarladı.[12] Role hazırlanırken Hamilton, özel antrenör Anthony Cortes ile, çekimler başlamadan önce haftada altı gün, her gün üç saat eğitim veren on üç haftalık kapsamlı bir eğitim programından geçti. Ayrıca filmin altı aylık çekimi boyunca düşük yağlı bir diyetle 12 kilo (5,4 kg) kaybetti. Aktör ve eski İsrailli komando Uzi Gal ona aksiyon sahneleri için eğitim verdi.[13] Hamilton'ın ikiz kardeşi Leslie Hamilton Gearren de aynı karede iki karakter olması gerekince Sarah'ı canlandırdı.[14]
  • Earl Boen - Dr. Peter Silberman, Sarah'nın psikiyatristi Boen, 1984 filmindeki karakterini yeniden canlandırıyor. Dr. Silberman, Sarah'yı Terminatör'ün gerçek olmadığına ikna etmeye çalışıyor, ancak T-1000 ve T-800'e tanık olduğunda kendinden şüphe etmeye başlıyor.
  • Joe Morton - Dr. Miles Bennett Dyson, Araştırmaları Skynet'in oluşumuna yol açacak olan Cyberdyne'deki özel projelerin direktörü. Dyson'ın bir karısı, bir oğlu ve bir kızı var.
  • S. Epatha Merkerson - Tarissa Dyson
  • Castulo Guerra - Enrique Salceda
  • Danny Cooksey - Tim
  • Jenette Goldstein - Janelle Voight
  • Xander Berkeley - Todd Voight
  • Ken Gibbel - Douglas

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana çekimler 8–9 Ekim 1990'da 60 milyon dolarlık bir bütçeyle başladı. Yapım, kısmen Cameron yüzünden uzun ve meşakkatliydi. Çabuk öfkelenmesi ve tavizsiz ve "diktatör" tavrıyla tanınan Jim Cameron yüzünden ekibin "Beni korkutamazsın -Jim Cameron için çalışıyorum" sloganını taşıyan tişörtler yapmasıyla sonuçlandı. Sıkı çalışma programı nedeniyle Cameron Noel boyunca çalıştı, Noel arifesinde kurgu yaptı ve Schwarzenegger'i birden fazla Noel etkinliğini ve sahnelerini çekmesi için ABD Başkanı George H. W. Bush ile Suudi Arabistan'daki Amerikan birliklerine yapacağı ziyareti iptal etmeye ikna etti. Çekimlerin 101. gününde, Schwarzenegger ve Hamilton, Cameron'ın sipariş ettiği çekim sayısı yüzünden hüsrana uğradı; Dyson'ın evindeki sahnelerde Hamilton'ın yakın çekimleri için beş gün harcandı.

Yapım, Kaliforniya ve çevresindeki birçok yerde çekildi. Sylmar'da artık yıkılmış olan Corral bar, T-800'ün bir grup bisikletçiyle karşılaştığı yerdir. Konum yöneticisi Jim Morris, sahnenin farklı seviyelerde geçmesine izin verecek şekilde yerden yüksek olduğu için Corral'ı seçti. Bir keresinde, devam eden çekimlerden habersiz bir kadın bara girdi; Sadece bir şort giyen Schwarzenegger'e neler olup bittiğini sorduğunda, "Erkek striptizci gecesi" diye yanıtladı. Yöneticiler paradan tasarruf etmek için sahneyi kesmeyi önerdiler ama Cameron ve Schwarzenegger bunu reddetti.

Müzikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Terminatör 2 Kıyamet Günü Orijinal Film Müziği
Brad Fiedel soundtrack'i
Yayımlanma1 Temmuz 1991
TarzFilm müziği, Soundtrack
Süre53:01
ŞirketVarèse Sarabande
YapımcıBrad Fiedel

Brad Fidel'e ait müzikler Video Sarabande ile 53 dakikalık bir çalışma ile CD ve kaset haline getirilerek 20 parça halinde piyasaya sunulmuştur ve altı hafta boyunca Bilboard listelerinde zirveye ulaşmıştır.

Orijinal Film Müziği:

  1. "Main Title from "Terminator 2" (1:56)
  2. "Sarah on the Run" (2:31)
  3. "Escape from the Hospital (And T-1000)" (4:34)
  4. "Desert Suite" (3:25)
  5. "Sarah's Dream (Nuclear Nightmare)" (1:49)
  6. "Attack on Dyson (Sarah's Solution)" (4:07)
  7. "Our Gang Goes to Cyberdyne" (3:11)
  8. "Trust Me"" 1:38
  9. "John & Dyson into Vault" (0:41)
  10. "SWAT Team Attack" (3:22)
  11. "I'll Be Back"" (3:58)
  12. "Helicopter Chase" (2:27)
  13. "Tanker Chase" (1:42)
  14. "Hasta La Vista, Baby" (T-1000 Freezes)" (3:02)
  15. "Into the Steel Mill" (1:25)
  16. "Cameron's Inferno" (2:37)
  17. "Terminator Impaled" (2:05)
  18. "Terminator Revives" (2:14)
  19. "T-1000 Terminated" (1:41)
  20. "It's Over" ("Good-bye")" (4:36)

Pazarlama[değiştir | kaynağı değiştir]

T2 3D girişi: Universal Studios Florida

Filmin 1991 yılında Terminator 2: Judgment Day (video oyunu) adlı bir video oyunu piyasaya çıkmıştır. Film tarafından uyarlanan, Marvel Comics şirketi ile bir ticaret anlaşması olarak içine alınmış, konusu üç mini dizi ile beraber ve çeşitli kitapları da dahil olmak üzere, Malibu Comics

  1. Terminator 2 Judgment Day: Cybernetic Dawn,
  2. Terminator 2 Judgment Day: Nuclear Twilight,
  3. IDW Comics T2: Infiltrator,
  4. T2: Rising Storm and T2: Future War' by S.M. Stirling, and The John Connor Chronicles by Russell Blackford adıyla yayınlanmıştır.

1996 yılında James Cameron'un, bir cazibe adı altında yönettiği, Universal Studios Oyun Parkı adı altında, sadece 12 dakikalık bir çalışma süresi ile, 60 milyon dolar maliyet ile gelmiş geçmiş,en kısa film olan T2 3D Battle Across Time ve bu filmin dakika başına kazandığı en pahalı girişim olmuştur.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Kazanan/Adayı Sonuç
1991 45. British Akademi Film Ödülleri En İyi Prodüksiyon Tsarımı Dalında BAFTA Joseph Nemec III Adaylık [15]
BAFTA En İyi Ses Lee Orloff, Tom Johnson, Gary Rydstrom & Gary Summers Kazandı
BAFTA En İyi Görsel Efektler Stan Winston, Dennis Muren, Gene Warren Jr. & Robert Skotak Kazandı
Satürn Ödülü En İyi Kadın Oyuncu Linda Hamilton Kazandı [16]
En İyi Yönetmen James Cameron Kazandı
Genç Erkek Oyuncu En İyi Performans Edward Furlong Kazandı
En İyi Bilimkurgu Filmi Terminator 2: Judgment Day Kazandı
En İyi Özel Efekt Stan Winston, ILM, Fantasy II & 4 Ward Productions Kazandı
1992 18. Halkın Seçimi Ödülleri Favori Hareket Fotoğrafları Terminator 2: Judgment Day Kazandı [17]
64. Akademi Ödülleri En İyi Görüntü Yönetmeni Adam Greenberg Adaylık [18]
En İyi Makyaj Stan Winston and Jeff Dawn Kazandı
En İyi Ses Gary Rydstrom, Gary Summers and Lee Orloff Kazandı
En İyi Ses Kurgusu. Gary Rydstrom and Gloria S. Borders Kazandı
En İyi Görsel Efekt Dennis Muren, Stan Winston, Gene Warren Jr. and Robert Skotak Kazandı
Film Düzenleme Conrad Buff, Mark Goldblatt and Richard A. Harris Adaylık
1992 MTV Film Ödülleri En İyi Aksiyon "L.A. Freeway Scene" Kazandı [19]
En İyi Çıkış Yapan Oyuncu Edward Furlong Kazandı
En İyi Kadın Oyuncu Linda Hamilton Kazandı
En İyi Erkek Oyuncu Arnold Schwarzenegger Kazandı
En İyi Film Terminator 2: Judgment Day Kazandı
Film deki En İyi Şarkı Guns N' Roses - "You Could Be Mine" Adaylık
En İyi Kötü Adam Robert Patrick Adaylık
En Beğenilen Kadın Linda Hamilton Kazandı

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Visual and Special Effects Film Milestones". Filmsite.org. 2 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2012. 
  2. ^ "50 Most Influential Visual Effects Film of All Time" (PDF). Visual Effects Society. 12 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2007. 
  3. ^ Fabrikant, Geraldine (10 Aralık 1990). "The Hole in Hollywood's Pocket". The New York Times. 6 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2009. Arnold Schwarzenegger... will earn $12 million from Carolco Pictures for The Terminator II [sic]. 
  4. ^ Stevenson, Richard W. (14 Nisan 1991). "Taming Hollywood's Spending Monster". The New York Times. 6 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2009. Despite denials by Carolco Pictures, industry executives insist that its upcoming Terminator 2: Judgment Day cost almost $90 million to produce... Arnold Schwarzenegger, the star, is reportedly being paid $15 million. 
  5. ^ "Movie-type who shuns partying". New Straits Times. 19 Haziran 1992. 11 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2019. 
  6. ^ Hudson & Marsh 1991, 17:32
  7. ^ Lambie, Ryan (3 Temmuz 2011). "Terminator 2: Judgment Day at 20". Den of Geek. Dennis Publishing. 4 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2012. 
  8. ^ "Was Billy Idol Really Almost in 'Terminator 2'?". 31 Ekim 2019. 31 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Billy Idol Almost Played the T-1000 in 'Terminator 2,' Robert Patrick Says". 17 Ağustos 2017. 3 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ Hudson & Marsh 1991, 11:49
  11. ^ "Edward Furlong". Toronto Comicon. 15 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  12. ^ Janusonis, Michael (7 Temmuz 1991). "A role with muscle for Linda Hamilton". Providence Journal. 11 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2010. 
  13. ^ "Terminator 2: Judgement Day". AFI Catalog. American Film Institute. 29 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2019. 
  14. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; TJ isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  15. ^ a b "Film Nominations 1991". Bafta.org. İngiliz Sinema ve Televizyon Sanatları Akademisi. 1991. 12 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2013. 
  16. ^ a b "Past Saturn Awards". Saturnawards.org. Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. 21 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2011. 
  17. ^ a b "People's Choice Awards Winners & Nominees 1992". Peopleschoice.com. Procter & Gamble. 17 Mart 1992. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2011. 
  18. ^ a b "Academy Awards Database". Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 15 Temmuz 2006. 1 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2011. 
  19. ^ a b "1992 MTV Movie Awards". MTV. 10 Haziran 1992. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2011. 
  20. ^ Seth MacFarlane, Josh Bycel & Jonathan Fener (September 10, 2006). "Camp Refoogee". American Dad. 2. sezon. § 1. Fox. 
  21. ^ Seth MacFarlane, Murray Miller & Judah Miller (14 Şubat 2010). "May the Best Stan Win". American Dad. 5. sezon. § 12. Fox. 
  22. ^ "AFI's 100 Years...100 Movie Quotes" (PDF) (Basın açıklaması). American Film Institute. 21 Haziran 2005. 17 Eylül 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Nisan 2011. 
  23. ^ "AFI's 100 Years...100 Heroes and Villains" (PDF) (Basın açıklaması). American Film Institute. Haziran 2003. 7 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Nisan 2011. 
  24. ^ "Terminator 2: Judgment Day – Original..." Billboard. 1 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2011. 
  25. ^ "Terminator 2: Judgment Day". Box Office Mojo. 22 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2011. 
  26. ^ Abrahams, Jim (Director) (21 Mayıs 1993). Hot Shots! Part Deux (DVD). ABD: 20th century Fox. 25 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014. 
  27. ^ McTiernan, John (Director) (18 Haziran 1993). Last Action Hero (DVD). ABD: Columbia Pictures. 18 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014. 
  28. ^ Spheeris, Penelope (Director) (14 Şubat 1992). Wayne's World (DVD). ABD: Paramount Pictures. 18 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014. 
  29. ^ "1992 Hugo Awards". World Science Fiction Society. 7 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2010. 
  30. ^ Matt Groening (17 Mart 1994). "Homer Loves Flanders". The Simpsons. 5. sezon. § 16. Fox. 
  31. ^ Matt Groening (29 Ekim 1995). "Treehouse of Horror VI". The Simpsons. 7. sezon. § 6. Fox. 
  32. ^ Matt Groening (December 3, 1995). "The Simpsons 138th Episode Spectacular". The Simpsons. 7. sezon. § 10. Fox. 
  33. ^ Matt Groening (18 Şubat 2001). "Day of the Jackanapes". The Simpsons. 12. sezon. § 13. Fox.