Kullanıcı mesaj:Vikiyazar/Eylül 2006-Mart 2007

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

v

Eski mesajlar
Eski mesajlar
Eylül 2006 öncesi

İyi günler. Bana iletmek istediğiniz mesajları buraya yazabilirsiniz. ---Vikiyazar 14:25, 18 Eylül 2006 (UTC)


Türk devletleri[kaynağı değiştir]

Sakalar Türki değildir demişsiniz. İki sorum var 1. Alper Tunga öldü mü? diye bir şiir var, onun kaynağı nedir? 2. Türki bir devlet olan Saka Yakut Cumhuriyeti'nin kaynağı nedir? Kaynaklara sahipseniz, söylerseniz sevinirim. Vikipedi ve Wikipedia genel olarak hangi devlet Türk'tür, hangisi Türk değildir konusunda bir sorun olduğunu düşünüyorum. Son olarak, 16 büyük Türk devletinin Vikipedi'den çıkırılmasını istiyorum, çünkü yapay bir tanım. Paparokan 12:53, 10 Şubat 2007 (UTC)

Güncel Maddeler[kaynağı değiştir]

Güncel maddelere ilgi gösterdiğinizi gördüm. Güncel olan Baba ve Piç maddesi de ilgilenebileceğinizi tahmin ediyorum. --Timurberk 15:53, 26 Eylül 2006 (UTC)

TDK Yazım Kuralları[kaynağı değiştir]

Merhaba, gazetelerin yaptıkları yanlışları ardı ardına dizseniz Ay'a otoban yapardık herhalde. XIV. Benedikt adı ile zaten yönlendirme var. Yazım Kurallarının gözardı edilmesini doğru bulmuyorum çünkü bir yerden referans almamız gerekli. Bir önceki Papa'yı ne olarak bilirdiniz? Jean-Paul'mü? John Paul mü? TDK'ya dayanacak şekilde doğrusunu ansiklopedide tutmak daha doğru olur kanaatindeyim. İnsanlar doğrusunu buradan öğrenir. Maalesef, gazeteler İngilizce kaynaklı haber yaptıkları için Benedict ismini kullanıyor, ne Fransızcası ne de İngilizcesi benim için önemli, ama madem bir gelenek ve kural var, ona sadık kalmak gerekir. Dilin İngilizceleşmesini tasvip etmiyorum. Bu nedenle maddenin ana isminin XVI. Benoît olarak kalmasını öneriyorum. --Mskyrider 17:17, 5 Ekim 2006 (UTC)


  • Sizin mesajınızdan sonra yaptığım araştırma sonucunda gördüm kü Hakkı Devrim "... adam imzasını nasıl atıyorsa öyle kullanalım ... " diyor, yani Latince: Benedictus olarak. --Mskyrider 17:29, 5 Ekim 2006 (UTC)
  • Vatikan'ın resmî dili Latince olduğu için adını Benedictus oalrak değiştirebiliriz. Ama Benediktus Latince değil. --Mskyrider 06:53, 6 Ekim 2006 (UTC)
    Zeynep düzeltmiş bile :) --Özgür 14:07, 6 Ekim 2006 (UTC)

Şartlı Adil Kullanım[kaynağı değiştir]

Merhaba Vikiyazar,

Herşeyden önce Vikipedi'ye yaptığın enfes katkıların son derece farkında olduğumu bilmeni istiyor ve haritalar başta olmak üzere yüklediğin resimler ve sınıflandırılmasında gösterdiğin özen için çok teşekkür ediyorum.

Resimlerin ŞAK kapsamından çıkarttım, zira hem ŞAK şablonunu elimine etmeye çalışıyorum mümkün olduğunda, hem de bazıları gerçekten ŞAK kapsamına sokamayacağımız resimlerdi. Misal "Telifsiz alternatiflerini bulmak veya üretmek oldukça kolay" cümlemin anlamını sormuşsun, oradan başliyim. ŞAK kriteri şöyle diyor: "Where no free equivalent is available or could be created that would adequately give the same information". Burda refere ettiğim kapsam buydu, yani bu adamın telif hakkı saklı olmayan bir resmine ulaşmak, o da olmadı üretmek çok kolay. Bu durumda kapsam dışına çıkıyor otomatik olarak.

"Dünya üzerindeki her resme ŞAK konulabilir" derken de ŞAK kapsamının bir nevi sınırsızlığından dem vuruyordum, zira gerçekten de aklımıza gelebilecek her türlü resme ŞAK koyabiliriz, biraz önce yazdığım kritere uyduğu sürece. Sonuçta bir ansiklopedi yapıyoruz, her kullanımımız adil kullanım oluyor düşündüğümüz zaman. Zaten insanları eleştirir bir üslupla madde yazmamız Tarafsız Bakış Açısı ihlali; bunu yapmadığımız, yani kurallara uygun bir maddede kullandığımız tüm resimleri adilane bir biçimde kullandığımızı iddia edebiliriz temelinde.

Dün Uğur'a da dediğim gibi; ben kendi resimlerimizi üreteceğimiz bir ortamın gelişmesini hayal ediyor ve umuyorum. Ansiklopedik bir kişi/olay/yerle ilgili resimleri kendimiz çekerek daima özgür kalmalarını sağlamayı istiyorum. İzin almak gerçekten de sancılı bir süreç, bunun için en temizi özgür lisanslı resimlere yönelmek.

Diğer bir yandan, son çare olarak ŞAK'a başvurmanda sana hak veriyorum. Senden ricam gelecekte herhangi bir resim için izin alınması gerektiğinde beni de haberdar et. Ben de ilgili site veya kurumda ne kadar yetkili varsa inboxlarını aşındırayım ve ağızlarından girip burunlarından çıkayım.

Türkçe İnternet'te özgür lisansların gelişiminde ve kullanılmaya başlanmasında giderek büyük bir rol oynamaya başlıyoruz. İnsanlar resimlerini ve metinlerini Viki'ye ekleyebilmek için lisanslarını değiştirme yoluna gidiyorlar yavaş yavaş. Bunu da olumlu bir gelişme olarak görüyorum. İzinlerle ilgili taslak mektuplar da hazırlamayı düşünüyorum kısa bir sürede, ondan sonra daha da büyük bir ivme kazanır bu iş sanırım.

Başa dönersek; resimleri düzenlerken bir çok şablonu birleştirdim veya elimine ettim. Son olarak (aslında özünde telif ihlalinden başka bir şey olmadığını düşündüğüm) ŞAK'ı da elimine edip insanları özgür lisanslara yönlendirmeyi istiyorum. Böylece daha sağlıklı yapılanabileceğimizi ve legal problem riskini daha da düşürebileceğimizi düşünüyorum.

Bu yüzden diyorum ki; özgür lisanssız veya mevcut adil kullanım kapsamlarında değerlendirilemeyecek resimleri kullanmaktan kaçınalım. Resim yardım sayfalarımızı da kısa sürede düzenleyip daha işlevsel bir resim politikası oturtalım.

Lafı çok karıştırdım sanırım. Aklımdakini iyi ifade edebilmişimdir umarım.

Sevgiler

Vito Genovese 15:54, 9 Ekim 2006 (UTC)

Merhaba Vikiyazar,

Eklediğin resimlerin kaynağı da belirtebilir misin? Url olarak (tıkladığımızda karşımıza resim gelecek şekilde) verirsen enfes olur.

Sevgiler

Vito Genovese 17:40, 12 Ekim 2006 (UTC)


Sağol ama teşekküre değecek bir şey yapmadım. Resimleri yüklediğin için asıl sana teşekkürler ve sevgiler

Vito Genovese 18:33, 12 Ekim 2006 (UTC)

Türkiye yerleşim yerleri[kaynağı değiştir]

Merhaba Vikiyazar,

Türkiye yerleşim yerleri için kabul edilen isim standardı "İlçe, il" şeklinde. İstersen o şekilde açalım bu kategorileri, daha şık olur görüşündeyim.

Sevgiler

Vito Genovese 17:32, 13 Kasım 2006 (UTC)


Estagfurullah, ne kusuru.

Sadece "İstanbul'un ilçesi" deyince biraz uzun bir anlam ayrım parantezi oluştu sanki. İsimlendirme standartı da "Şişli, İstanbul" şeklindeyken o hali daha doğru geliyor bana. Ama diğerinin daha işlevsel olacağını düşünüyorsan öyle de kalabilir, kararı sen ver istersen.

Benzer bir sorunu geçenlerde Kategori:İstanbul'un semtleriyle yaşadım aslen. O kategoride gördüğün semtlerin vs.lerin hepsinin "semt, ilçe" şekline dönüştürülmesi gerekiyordu ama İstanbul'u bilmediğim ve oturup araştırmaya o an için üşendiğimden yapamadım o gün. Vakit bulabildiğinde birer ikişer onları da düzenleyebilirsen müteşekkir kalırım.

Sevgiler

Vito Genovese 18:05, 13 Kasım 2006 (UTC)


Aslına bakarsan ben şahsen ilçe ve altındaki yerleşim yerlerinin tamamının sonuna il adının gelmesi gerektiğine inanıyorum. Ancak idari yapılanma sırasını baz alarak teklif edilmiş ve kabul edilmiş bir standart var. O yüzden kendi savunduğumu bir kenara bırakarak hemen hemen tüm köy ve kasaba isimlerini standart isme göre düzenledim geçenlerde. Standartın kabul edildiği sayfayı şurdan görebilirsin.

Dediğin gibi, aynı ada sahip ilçelerin varlığı durumunda semtin/köyün/kasabanın hangi ilde olduğunu ilk bakışta anlamamız mümkün olmuyor. Ben de bunu eleştirmiştim geçenlerde, lakin standartın değiştirilmesi için bir tartışma açma ihtiyacı hissetmedim sonradan.

İstanbul'un semtleri kategorisinin "Semt, İlçe" ve "İlçe, İl" şeklinde düzenlenmesi gerekiyor bu durumda, lakin mesajında bahsettiğin dezavantajlar varlığını koruyacaktır. O yüzden isimlendirme şeklinin değiştirilmesini önermek mümkün, ancak bu aşamadan sonra hem çok çok büyük bir işlev farkı olacağına inanmadığımdan, hem de çok büyük bir iş yükü getireceğinden pek sıcak bakamıyorum bu değişime.

Özetle; bazı yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermesi mümkün, ancak düzen bu şekilde şimdilik.

Sevgiler

Vito Genovese 18:41, 13 Kasım 2006 (UTC)

Marie Antoinette[kaynağı değiştir]

Evet biraz ugrastım ama değdi sanırım. Sizin emeklerinizi de gördüm bu arada. Teşekkürler. --Abuk78 19:30, 14 Kasım 2006 (UTC)

Kategori düzenleme yıldızı[kaynağı değiştir]

Bu yıldız, Vikiyazar'ın İstanbul ile ilgili maddeleri ve kategorileri düzenleyerek vikipedi'ye yaptığı katkıları ödüllendirmek için verilmiştir. denisutku msj 10:51, 18 Kasım 2006 (UTC)

Uzun süredir düzenlenmeye ihtiyacı olan İstanbul kategorisini düzenlediğiniz için bu yıldızı hak ettiniz Vikiyazar. Kullanıcı sayfanızda istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. denisutku msj 10:51, 18 Kasım 2006 (UTC)

  • Ödülünüz için çok teşekkür ederim. Herkesin düzen anlayışı değişik olur. Umarım benim düzenleme şeklim diğer arkadaşları rahatsız etmemiştir. İlçe adlarında Vito arkadaşın önerisi üzerine daha önce Vikipedi toplumunca alınan karara uygun bir şekilde İlçe, İstanbul esasını kullandım. Semt adlarında ise aynı tartışmalarda belirlenen eğilime uygun olarak Semt, İlçe esasını kullandım. Bunun bazı sakıncaları var ama başka seçeneklere göre daha iyi gibi gözüküyor. ---Vikiyazar 05:51, 19 Kasım 2006 (UTC)

O kadar uzun süre öyle dağınık kaldı ki, şu andan sonra yapılan işe dil uzatmaya kimsenin hakkı yok. Sonuçta düzenli, güzel bir kategorizasyon olmuş bence. Elinize sağlık. denisutku msj 08:29, 19 Kasım 2006 (UTC)

Sol tablo fonksiyonları ve popup pencereleri[kaynağı değiştir]

Merhaba Vikiyazar,

İşine yarayabileceğini düşündüğüm bir kaç fonksiyon ekliyorum monobook.js dosyana. Birincisi olan popup pencereleriyle son değişiklere maddeyi açmadan göz atabilecek, deneme/vandalizmleri tek tuşla geri alabilecek ve Viki'yi çok daha hızlı dolaşabileceksin.

İkinci fonksiyon ise "değiştir" e bastığın zaman sol altta (interwikilerin olduğu yerde) bazı yardımcı özellikler çıkartıyor. Sil şablonu, düzenle, telif, hoş geldin vs. tarzı şablonları kolaylıkla ve gerekli kurala referansla ekleyebilirsin.

Kullanabilmek için Firefox'ta CTRL + SHIFT + R, Internet Explorer'da ise CTRL + F5 yaparak önbelleğini temizlemen gerekiyor. Sonrasında sorunsuzca çalışması lazım.

Bir göz at istersen, beğenmezsen de el salla, silerim hemen.

Sevgiler

Vito Genovese 20:49, 21 Kasım 2006 (UTC)


Ufak bir ek: Nasıl "değiştir"'e bastığında eklentiler çıkıyorsa, "adını değiştir"'e bastığında da aynı yerde standart yazdığını göreceksin. Bugünlerde maddeleri kabul edilmiş standartlara göre isimlendirdiğin için işine yarayacak sanırım o da, zira "standart"'a bastığın zaman bu standartın kabul edildiği sayfanın linki eklenecek ad değiştirme nedeni hanesine.

Vito Genovese 21:11, 21 Kasım 2006 (UTC)

Merhaba Vikiyazar,

Şu an için bilmediğim bir çok site kriteri vereceğim cevabı şekillendireceği için, kullanıcıyla hazır bir diyalogu olan senin bu detayları netleştirmen sanırım daha sağlıklı olacak. Yani ben sana anlatayım derdimi.

Şimdi şöyle...

Agnes hanım sitenin sahibi mi? Yoksa bir kaç yöneticisinden biri mi? Yoksa sadece aktif bir kullanıcısı mı? İlk kriterimiz bu.

İkincisi, sitedeki resimlerin tamamı Agnes hanım tarafından mı üretilmiş? Ya da site kullanıcıları tarafından mı üretilmiş? Yoksa farklı kaynaklardan toplanmış ve telif hakları başkalarına mı ait?

Üçüncüsü sitede nasıl bir telif ibaresi/politikası var? Resimleri yükleyenler mi resmin sahibi sayılıyor? Yoksa site tüm resimlerin kendi malı olduğunu mu iddia ediyor?

Şimdi sitedeki resimlerin tamamının Agnes hanım tarafından üretildiği ihtimali üzerinden gidelim. Bu durumda tek muhattabımız o olur. Sitesinin lisansını özgür lisanslardan birine (Kamu malı, GÖBL, Creative Commons vs.) çevirmesi durumunda tüm site içeriğini ve resimlerini kullanabiliriz sorunsuzca. Tavsiyem CC lisansları olur bu konuda. Yalnız sadece by ve by-sa türündeki lisanslar uygun Vikipedi'ye. Eğer durum buysa ve lisansı değiştirmeye ikna olursa, ne yapması gerektiğini anlatırım ikinci bir mesajla. Çok basit bir işlem.

Üstteki şartlar, sitedeki resimlerin kullanıcılara ait olduğu, ancak sitenin tüm materyalin sahibi sayıldığı ve Agnes hanımın sitenin lisansını değiştirme yetkisine sahip bir pozisyonda olduğu bir durumda da geçerli.

İkinci senaryomuz da sitedeki resimlerin site kullanıcıları tarafından eklenmiş olması, ancak sitenin hak talep etmeyip, yazarlardan izin alınması gerektiğini söylemesi olsun. Bu durumda resmini kullanmak istediğimiz site kullanıcısıyla bağlantıya geçip Creative Commons by (veya by-sa) 2.5 lisansıyla resmi yayınlaması için info-tr@wikimedia.org adresine bir izin metni (CC'nin şu lisansıyla resmimi yayınlıyorum bla bla) yollaması yeterli.

Üçüncü senaryomuz da Agnes hanım'ın sitedeki normal kullanıcılarından biri olması ve tüm orijinal üretim resimlerin haklarının site üzerinde bulunması olsun. Bu durumda sitenin yöneticilerinin lisans değişimi (veya özellikle kullanmayı çok istediğiniz bir iki resim için mail yoluyla izin) işlemine ikna edilmesi gerekli.

Bir ara not düşeyim. Sitede herhangi bir telif ibaresinin olmaması, bizim için "Tüm hakları saklıdır" yazmasından farksız. Bu durumda sitenin tüm resimlerin sahibi olduğunu varsayabilirsin. Ancak sitedeki resimlerin tamamını üretenin site üyeleri olduğunu doğrulaman gerekir, zira Polonezköy'le ilgili her ellerine geçen resmi sitelerine ekleyen bir oluşumsa, bizim için uygun olmayacaktır.

Dördüncü senaryomuz da Agnes hanımın kullanıcı statüsünde olması ve tüm telif hakları saklı sitede yayınlanmış olan kendi çektiği fotoğrafları Viki'ye eklemek istemesi. Bu durumda resimleri öncesinde o platformda yayınlayarak telif haklarını oraya vermiş sayılıyor. Bu durumda site yöneticilerinden izin alması veya yine lisans değişimine ikna etmesi gerekiyor.

Biraz da CC lisanslarından bahsedeyim. CC lisansları, resmin sahibinin bazı haklarını koruyabilmesi sağlayan ve günden güne popülerleşen dinamik bir lisans. Kullanabildiğimiz iki türü var dediğim gibi. BY ve BY-SA. Detayları ise şöyle:

  • by: Bu lisansla yayınlanan resmi her kullanan, kullanımda resmin sahibine atıfta bulunmak zorunda. Yani senin bu lisansla Viki'ye eklediğin resmi kullanmak isteyen alakasız bir site, resmin bu lisansa sahip olduğunu belirtmek ve altına resmin sahibi olarak Vikiyazar adını koymak zorunda. Bu lisansın etiketi {{cc-a-2.5}}.
  • by-sa: Bu lisans da by lisansının atıfta bulunma şartını koruyor. Ek olarak da, eserin kesilip biçilmesiyle oluşturulmuş yeni eserin de benzer bir lisansla yayınlanması şartını getiriyor. Yani senin bu lisansla Viki'ye eklediğin bir haritayı biraz modifiye eden bir kişi, sonrasında resmi "Tüm hakları saklıdır" diyerek yayınlayamaz. Bir önceki lisansta bu yapılabiliyor. Bu ikinci kriter sayesinde eser daima özgür kalıyor.

Sen sitenin ve resimlerin durumunu bir netleştir istersen, ona göre ne yapacağımıza karar veririz birlikte.

Yüklediğim fonksiyonlara gelelim şimdi de... Pop up fonksiyonlarını kapatabilmemiz için monobook.js dosyandan çıkartmamız gerekiyor (Bazen sinir bozabiliyorlar, ben de farkındayım. Ancak yararı zararından fazla benim için). "İllallah!" dediğin bir aşamada sileriz monobook'tan.

Sol tablo fonksiyonlarının hatası da Internet Explorer'a has bir durum olduğu için farketmemişim (Firefox kullanıyorum). Biraz kısalttım ve sorun çözüldü, teşekkür ederim gösterdiğin için.

Sevgiler

Daha önce açılış olan Vikiproje:Türkiye Yerleşim Birimleri projesi uzun süredir ilgisiz duruyordu. Türkiye'nin yerleşim yerlerinin oluşturulması, düzenlenmesi, standartlarının tartışılması ve geliştirilmesi için önemli bir proje. Şu ana kadar adlandırma ile ilgili tartışmalar bile farklı yerlerde yapıldı veya benzer yerleşim birimleri için farklı şablonlar kullanılmakta. Tüm bu konuların koordineli olarak düzenlenmesi ve güncelleştirilmesi için bu konuda bir projeye ihtiyacımız var. Aklımda olan projelerden bir tanesi de, VikiProje Türkiye Yerleşim Birimleri projesinin altında haftanın projesi şeklinde, her hafta bir ilin, il ve ilçe maddelerinin; yoksa açılması, olanların şablonlarının düzenlenmesi ve güncellenmesi, proje sayfasında bulunan taslak şablona göre en azından gerekli bilgilerin kısa olarak girilmesi, telifli kısımların çıkarılması bir proje var. Bu proje en mantıklı plaka kodu sırasına göre yapılabilir. Bu da 81 il için projeye aktif katılım sağlandıktan sonra 1.5 senelik bir süreç demek.

Daha önce ufak bir davet mesajı köy çeşmesine yazdım fakat bu önemli projeye son değişikliklerde şu sıralarda aktif olduğunu düşündüğüm her kullanıcıya doğrudan atmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Şayet bu mesajın ulaşmadığı kullanıcılar varsa, onların da dikkatini çekebilirsiniz.

Bu mesajı alan her kullanıcının projeye katılması veya fikirlerini belirtmesi gerekmiyor. Şayet proje ile ciddi anlamda ilgileniyorsanız, Vikiproje:Türkiye Yerleşim Birimleri/Üyeler sayfasına isminizi ekleyebilirsiniz. Bu sayede proje ile ilgili yardım isteyecek kullanıcılar iletişim kuracakları kullanıcıları daha rahat ulaşabilirler. Daha sonra Vikiproje:Türkiye Yerleşim Birimleri sayfasını izleme listenize alabilirseniz, sayfada olan değişiklikleri ve aktif tartışmaları izleme listeniz sayenizde ulaşabilirsiniz.

Katılan ve katılmayan herkese şimdiden teşekkürler. --Ugur Basakmesaj 14:00, 25 Kasım 2006 (UTC)

Papa maddesini neden adayliktan geri aldin? Hazir guncel iken koymak iyi olurdu. Citrat 21:19, 30 Kasım 2006 (UTC)

Kusura bakma, ben Papa'nın ziyareti sona erdi diye adaylıktan geri çektim. Bir arkadaş "Eğer bu madde anasayfaya konacaksa çok geç kalınıyor" diye yazmıştı. O yüzden ben de belki bilhassa bu maddenin anamaddeye konmasından kaçınılıyor diye düşündüm. Demek ki yanlış düşünmüşüm. Eğer hala ilgi varsa geri koyarım. ---Vikiyazar 14:59, 1 Aralık 2006 (UTC)

  • Sevgili Vikiyazar. Bu yazışmayı yeni fark ettiğimden ancak fikrimi belirtiyorum. Papa'nın ziyareti sırasında bence bu maddenin ana sayfada olması çok iyi olurdu. Ben "Eğer bu madde anasayfaya konacaksa çok geç kalınıyor" diye yazarken amacım yöneticileri uyarmak ve dikkatlerini çekmeye çalışmaktı, gündemde değilse adaylıktan çekilsin diye bir düşüncemin olmadığını bilmenizi isterim. Papa'nın ziyareti geçmiş olsa da madde ana sayfada görünebilecek kalitede. Tekrar aday hale getirirseniz bence iyi olur. Yanlış anlaşılmış olmamak ümidiyle. İyi çalışmalar.--Atacameñoileti 15:24, 15 Aralık 2006 (UTC)

Varna Savaşı[kaynağı değiştir]

Varna Savaşı maddesi [1] adresindeki telifli metinle aynı gibi gözükmüyor. Ben maddenin o adresten kopya edildiği sonucuna varamadım. Silmeden önce bir defa daha bakar mısınız? ---Vikiyazar 21:25, 28 Kasım 2006 (UTC)

Merhaba Vikiyazar, bu maddeleri dallog sitesinden içerik barındıran maddeleri genel kontrolüm sırasında telif şablonları ile işaretledim. Bildiğin gibi Vikipedi'de telif kadar, intihalde yasaktır. Sayfada 1-1 alıntı kısımlar çok fazla yok fakat intihalli kısımlar var. Benim görebildiğim 4. ve 5. paragraflar. Bu kısımlarda özetleme yoluna giderek sanırım sorunu çözebiliriz. Diğer kısımlarda telif durumu nedir bilemiyorum. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 23:18, 28 Kasım 2006 (UTC)
Ellerine sağlı Vikiyazar madde eski halinden çok daha güzel görünüyor, içeriği ve anlatımı da daha güzel. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 21:36, 2 Aralık 2006 (UTC)
Not ilk mesajı yazdığımda kullanıcı mesaj sayfanıza eklemeyi unutmuşum. Kusura bakmayın --Ugur Basakmesaj 21:38, 2 Aralık 2006 (UTC)


Sil şablonu[kaynağı değiştir]

Lemalar sayfasına sil şablonu koyduğunu gördüm. Gerçekten bu haliyle silinmesi doğru fakat sayfanın geçmişine bakarsan eski düzgün versiyonu olduğunu görebilirsin. Bu gibi durumlarda sayfayı o sürüme almak en doğru çözüm. Hatırlatayım istedim. --Dbl2010 19:48, 6 Aralık 2006 (UTC)

Şimdi baktım da eski versiyonları da ya taraflı ya da reklammış. O yüzden sildim. Teşekkürler. --Dbl2010 19:57, 6 Aralık 2006 (UTC)

Osmanlıca Viki[kaynağı değiştir]

İyi akşamlar Osmanlı Tarihi konusunda burada büyük katkılarınız oldu. Belki ilgilenirsiniz diye düşündüm Osmanlıca Test vikipedisi hakkındaki açıklamalarımı buraya yaptım [2] Eğer Osmanlıca vikiye küçük te olsa katkı yapmak isterseniz sizi bu [3] adreste görmekten memnuniyet duyarım.--Tarih 16:57, 11 Aralık 2006 (UTC)

Katkı yapmak isterseniz her zaman yardımcı olamaya hazırım deneme amaçlı bu [4] klavyeye bakabilikirsiniz isterseniz oradaki klavyeyi kullanırsınız. Bu klavye aynı zamanda osmanlıca harfleri kendi klavyenizin tuşlarına bastığınızda otomatik olarak çeviriyor. mesala bir örnek yapmak gerekirse kendi bilgisayarınızdaki klavyenin tuşlarını kullanarak yazar baba bal yazın osmanlıca kllavyenin ekranında bunların osmanlıcası çıkacak. Neyse sizi fazla meşgul etmeyeyim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim--Tarih 17:28, 11 Aralık 2006 (UTC)

Osmanlıca viki konusunda verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ederim. Bu konuda her zaman yardıma hazırım. not: Osmanlıca test vikisinde {{}} Osmanlı şablonunu kullanıp Show Preview bastığınızda ekranda görülen bu [5] harfleri kullanarak yazı yazabilirsiniz. Bu şekilde kopyala yapıştır işi ortadan kalkar.--Tarih 17:18, 13 Aralık 2006 (UTC)


Anlam Ayrım[kaynağı değiştir]

Selam birden fazla bu isim mevcutsa,anlam ayrım sayfası yaratabilir misin?--Nihan 19:40, 14 Aralık 2006 (UTC)

Evet koymuşsunuz bile :)ipsilatis (asker yada devlet adamı) ipsilatis (hekim) vs. diye ayırabiliyoruz :) Kolay gelsin --Nihan 20:00, 14 Aralık 2006 (UTC)

Abdulmecit vs Fuat[kaynağı değiştir]

Merhaba Vikiyazar,

Zamanında bu yanlışlığı farkedip silmiştim resmi ama o arada Commons'tan kapıvermişler, farketmemişiz. Commons'ta yönetici olan Cool Cat'ten rica ettim, icabına baktı resmin. Teşekkürler dikkatin için.

Sevgiler

Vito Genovese 15:10, 18 Aralık 2006 (UTC)

Anasayfaya gösterdiğiniz 2 aday madde de zamanlama açısından çok iyi. Ayrıca maddeleri geliştirmişsiniz de. Tebrikler--88.239.49.86 19:57, 26 Aralık 2006 (UTC)

Merhaba Vikiyazar,

Maalesef olamıyor, neden olamıyor? Çünkü logoları adil kullanım kapmında kullanabiliyoruz ve bu aslında çok çok kısıtlı bir izin. Şablonlarda, kullanıcı sayfalarında vs. lerde kullanmamız da mümkün değil hatta, sadece ilgili maddede kullanmamıza izin var.

Bu nedenle bu tür bir çalışma da faydalandığımız istisnanın biraz dışına çıkıyor.

Sevgiler

Vito Genovese 04:13, 27 Aralık 2006 (UTC)


I-ıh, o da olmaz. Kategori:Kamu malı etiketleri sayfasındaki telif etiketlerinden birine sahip olması gerekiyor.

Fırıldağa dönen uyku düzenimi toparlamak için dün çok çok uzun süre ayakta kalıp akşam saatlerinde yatabilmeyi başarmıştım, bugün erken kalkışımın sebebi de o, Türkiye'deyim yani anlayacağın.

Vito Genovese 04:21, 27 Aralık 2006 (UTC)


Kusura bakmayasın, araya ani bir iş girdi, geç cevap veriyorum.

İki resim de olmuyor maalesef, zira ya Kamu malı, ya GÖBL ya da Creative Commons lisanlı olmaları gerekiyor. Kamu malı olması en sağlıklısı hatta.

Zahmeti filan olmaz ayrıca, kalbimi kırıyosun :) Aynı yolun yolcusuyuz sonuçta, sen bana pas atıcaksın, ben sana duvar olucam yeri geldiğinde.

Şaka maka Türkiye dışından olan aktif kullanıcılar, içerdekilerle kafa kafaya denk galiba sayısal olarak. Ben de geçen Şubat'a kadar Almanya'daydım, bilirim Noel çılgınlığını. Aslına bakarsan en çok yılbaşında kızkaçıran, torpil, çatlakpatlakyusyuvarlak türevleriyle yapılan kutlamalara uzak olduğum için mutluyum sanırım. Zerre hazzetmiyorum ani seslerden vs.lerden (Ödleğim demenin politically correct yönünü izlediniz, yayında ve yapımda emeği geçenler adına selamlıyorum sizi).

Merry christmas y'all!

Vito Genovese 05:24, 27 Aralık 2006 (UTC)


Güzellik, birlik, beraberlik dolu, mutlu ve huzurlu bir Kurban Bayramı ve yeni yıl dilerimlerimle... --Bahar (yine ben!) 21:35, 29 Aralık 2006 (UTC)

Bosna Hersek[kaynağı değiştir]

Merhaba Vikiyazar,

Gördüğüm kadarıyla maddeyle bugün biraz uğraşılmış, onun öncesinde de 1 Ocak'ta biri birşeyler denemiş. Maddeyi şimdilik izleme listeme alıyorum, düzenli uğraşıldığını görürsem korumaya alacağım.

Onun dışında Vikipedi:Yarı korumaya aday maddeler sayfasında ısrarla zarar verildiğini düşündüğün maddeleri aday gösterebilir ve yarı korumaya alınmalarını sağlayabilirsin.

Sevgiler

Vito Genovese 14:55, 8 Ocak 2007 (UTC)


Eh her türlü insan geliyor buraya. Daha neler neler görücez bakalım artık.

Vito Genovese 15:38, 8 Ocak 2007 (UTC)


Merhaba. Meis adasının Ege'de olduğuna emin misiniz? Bana Akdeniz'de gibi geliyor, İng. Vikipedi de de öyle yazıyor. Filanca 19:26, 8 Ocak 2007 (UTC)

Tartışma:Irak İşgali ve Türkiye maddesinden:

Sevgili Vikiyazar İran Petrol Borsası ve ABD Ekonomisi adlı iki madde hazırlıyorum, olabildiğince tarafsız bir şekilde konuları işlemeye çalışıyorum, inşallah sabaha kadar biter. Sevgili Vikiyazar ABD şu son birkaç yıldır olmak-ölmek bağlamında yolalıyor (devlet olarak), çöküşüde sanırım İran elinden olacak. Durumu gerçektende makro anlamda Pakistandan daha kötü. Maddeyide bu işler bittikten sonra düzenliyeceğim. Kolay gelsin.--Erdem Şenol 23:44, 10 Ocak 2007 (UTC)

Selamlar.Haftanın işbirliği projesini tamamlamaya çalışıyorum.Yüzlerce madde var ve ne yazıkki katılım çok az.Dalgınlık anımda olsa gerek, değişikliğinizi farketmemişim.Kusura bakmayın daha dikkatli olmaya çalışırım.--Mach 20:42, 24 Ocak 2007 (UTC)

Teşekkür ederim.Öneri, eleştiri ve yardımlarınıza her zaman açığım.İyi çalışmalar.--Mach 20:50, 24 Ocak 2007 (UTC)
Tekrar selam Osmanlı medreseleri kategorisi yerine Osmanlı eğitim kurumları nasıl olur sizce.Osmanlı eğitimini inceleyen birisine hepsini aynı kategori altında verme kaygısındayım.--Mach 21:57, 24 Ocak 2007 (UTC)

Nancy Pelosi'nin yapmakta olduğu görevi meclis sözcüsü yerine meclis başkanı olarak değiştirmenizde bir sakınca görmüyorum. Aslında bunu maddeyi çevirirken düşünmedim değil; Almanya ve Avusturya'daki şansölyelere başbakan derken BM başkanına BM genel sekreteri denmesi aklıma geldi. Genel sekreterini duyan, okuyan, bir Türk BM'de aslında genel sekreterlikten daha üst bir statünün var olduğunu düşünebilir; içinde sekreter sözcüğü geçtiğinden. Böyle bir maddeyi okuyanın zaten meclis sözcüsü derken ABD'nin meclis başkanından söz ettiğini anlayabileceğini sanıyorum ama tabii maddeler ABD siyasetini yakından tanımayanların kafasını karıştırmamalıdır. İyi çalışmalar, --Bahar (yine ben!) 21:11, 24 Ocak 2007 (UTC)

Antik Yunanistan[kaynağı değiştir]

Çok teşekkür ederim, birilerinin okuduğunu görmek gerçekten sevindiriyor insanı. Övgülerinin yanısıra tüm maddelerim üzerinde yapıcı eleştirilerini de duymaktan memnun kalacağım, iyi çalışmalar. Danbury 16:52, 25 Ocak 2007 (UTC)

Osmanlı Devleti Kategorisi[kaynağı değiştir]

Tartışma açtığını ilettiğin için teşekkür ederim.Tartışma sayfana mesaj bırakmıştım ama sanırım hemen sonra Nancy Pelosi gelince kaynamış.--Mach 21:44, 25 Ocak 2007 (UTC)

sorunlu içerik[kaynağı değiştir]

Hizb ut Tahrir maddesine bakar mısnız? 195.33.204.82 14:46, 29 Ocak 2007 (UTC)

VikiHayat 2006





VikiHayat




Yıllık VikiGazete



Yıl 1, Sayı 1 2006 Vikipedi:VikiHayat

Herkese merhabalar. VikiHayat'ın ilk sayısı hepimize hayırlı uğurlu olsun.
VikiHayat başta Vikipedi olmak üzere tüm kardeş projelerde olan gelişmeleri anlatan VikiGazete'dir. Deneme aşamasında olan gazetemizin ilk sayısı 2006 yılı bazında olacaktır. Bundan sonraki baskılar aylık olup ismini tartışma sayfasına yazdıran kullanıcılarımıza ücretsiz olarak gönderilecektir. İlk sayımız olması hasebiyle acil ve basit kalıplar üzerine hazırlandı. Lütfen bu sayı ve gelecek sayılar hakkındaki görüşlerinizi tartışma sayfasında belirtiniz.


VikiHaberler


Vikipedi

Portallar

VikiProjeler

Diğer

Kardeş Projeler


Başvurular


Yöneticilik

Denetçilik

Bürokratlık

--Absarileti 11:52, 1 Şubat 2007 (UTC)

şarap tadımı[kaynağı değiştir]

Sayfaya getirdiğiniz renk ve içerik için çok teşekkür ederim. Sizin izlerinizi takip ederek aklımda olan başka bilgileri de ekleyebileceğim. Sizin Türk Şarabı sayfanızı ziyaret etmiş ve çok beğenmiştim. Bu şekilde tanışmış olduğumuza sevindim. Yeni sayfalarda görüşebilmek dileğiyle.--Ebru Barok 20:36, 12 Şubat 2007 (UTC)

Öncelikle özgür ansiklopedi Vikipedi'ye hoşgeldiniz ! Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemeniz çok güzel, fakat ne yazık ki Vikipedi'ye kamu malı olmayan veya lisansı GÖBL olmayan hiçbir kaynaktan içerik aktaramayız; yani (telif hakkı saklı) başka web sitelerinden veya kitaplardan buraya doğrudan içerik taşımanız mümkün değildir. Telif hakları hakkında daha fazla bilgiyi Vikipedi:Telif hakkı ile ilgili SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarında bulabilirsiniz. İçerik aktarabileceğiniz bazı GÖBL kaynaklar için GÖBL kaynaklar sayfasına, bazı kamu malı kaynaklar içinse kamu malı kaynaklar sayfasına göz atabilirsiniz. Tekrar hoşgeldiniz, iyi değişiklikler!

--Graywolf 20:41, 23 Şubat 2007 (UTC)


Kosova nasıl tarihimzie ve bizlerle alakalı değil ya? 500 sene orada duran kimlerdi? Ben Kosova göçmeni bir ailenin çocuğu olarak ve bir Türk olarak (Kosova'dayken de Türktük!) bu söyleminizi kınıyorum. Kategoriyi tekrar ekliyorum. Çünkü tarihimzle alakalı bir yerdi. 2 tane büyük savaşın olduğu yer. 1. Kosova ve 2. Kosova Savaşı Priştine Ovası'nda yapılmış, 1. Murat Priştine'ye defnedilmiştir. Ayrıca Prizren şu anda da bir Türk kenti konumunda olup, belediye statüsünde resmi dilleri Arnavutça ve TÜRKçedir. Bilginize...--Ddenkel 15:41, 28 Şubat 2007 (UTC)

Haklısınız aslında. Kosova Tarihi hakkında bir ara bilgi toplamaya çalıştım. Fakat bulduğum tüm kaynaklar taraflı yazılmış, buram buram Arnavut milliyetçiliği kokan maddelerdi. Bu nedenle çeviri işine girmekte tereddüt ettim. Bu konu ile ilgilenmeye devam edeceğim. Kategoriyi çıkartıyorum. Kolay gelsin. Sevgilerimle...--Ddenkel 16:03, 28 Şubat 2007 (UTC)
Hadi canımmm. Hangi dönem mezunusunuz? Ben 2002 mezunuyum. Tanışmaktan mutluluk duyarım. Sizde isterseniz msn im davutdenkel@hotmail.com...--Ddenkel 16:08, 28 Şubat 2007 (UTC)
Pekala bende çok memnun oldum. Aile boyu Kabataşlı olmak.. Bence çok çok büyük bir gurur. Kendinize iyi bakın. Sağlıcakla kalın.--Ddenkel 16:25, 28 Şubat 2007 (UTC)

Merhaba Vikiyazar, öncelikle duyarlılığınız için teşekkür ederim.

  • 16 Yıl Savaşları'nı İngilizce Vikipedi'de görmüştüm sanırım, buraya akılda kalabilirliği kolay olsun diye koydum. Sizin maddeniz kısa açıklama içeriyordu, hızlı yazılıp bırakıldığını düşündüm. Ama 16 yıl savaşları deyince Türkiye'de kimsenin aklına bir şey gelmez bu da doğru.Ben sizin maddenize dokunmayacağım, siz 16 Yıl Savaşları başlığına koyduğum bilgiyi sizin maddenize aktarın.

Saygısızlığım için özür dilerim.

  • Dönemlerine göre Osmanlı tarihi şablonunu İngilizcesinin çevirisi olarak yaptım, diğer yaptığım şablonda da onda da kuşkularım vardı zaten, ama özellikle Tarih portalında muhatap alacak veya fikirlerini soracak aktif kulanıcı bulamadığımdan kafama göre iş yapmış gibi oldum.Aslında bu konularda önerilere ihtiyacım var.

Nizam-ı Cedit sizin de bildiğiniz gibi o dönemdeki yenilik hareketlerinin tümüne verilen ad, bundan önemlisi Nizam-ı Cedit maddesinde dönem ismi olduğuna vurgu yapılmış.Kaldırılmasının gerekmediğini düşünüyorum.II. Meşrutiyet de başı ve sonu belli on senelik bir dönem.Onda da bir sorun yok.

Rus savaşları çok uzun bir süreçtir biliyorum, ama o şablonda da bulunması gerektiğini düşünüyorum, çok uzun da olsa başı ve sonu belli olan bir dönem.Osmanlı-Rus Savaşları maddesine bu savaşların başlangıcını ve ilerleyişini kısaca yazarsam dönem olarak anlam kazanır belki.Birinci Meşrutiyet de öyle.Tamam, çok belirgin özellikleri olmayan dönemler, ama bunlara bağlı kalıp maddeleri şablondan çıkarırsak bize bir kolaylık sağlamaz.

İsterseniz şablondaki "Özel Dönemler" ismini değiştirelim, veya spesifik olmayan dönemleri aynı şablonda farklı bir başlığın altına koyalım.--Çağatay 19:13, 10 Mart 2007 (UTC)

Türk tarihi[kaynağı değiştir]

Vikiyazar merhaba,

Türk tarihi ile alakalı var olan maddeleri geliştirmeyi, düzenlemeyi; bunun yanında bulunmayan maddeleride Vikipedi'ye kazandırmayı amaçlayan VikiProje Türk tarihi'ne katılımlarınınzı bekliyoruz. Projemiz dahilinde faaliyet gösteren Türk tarihi Portalı da maddelerizi sergileyek için hazırlanmış portalımızdır.--Absarileti 11:59, 11 Mart 2007 (UTC)