Kahire Kuşatması (1517)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kahire Kuşatması (1517)
Büyük Mısır Seferi
Tarih27-30 Ocak 1517
Bölge
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Coğrafi
Değişiklikler
Kahire, İmparatorluğu egemenliğine girdi
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Memlûk Devleti
Komutanlar ve liderler
Yavuz Sultan Selim II. Tomanbay
Güçler
10.000 20.000
Kayıplar
Bilinmiyor. 15.000, neredeyse tamamı

Kahire kuşatması, 1517'de Osmanlı İmparatorluğu tarafından Mısır'daki Memluk Sultanlığı'nın başkentinin ele geçirilmesi olayıdır.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Mısır Memluk Sultanlığı, Mısır'ı yöneten bir Müslüman hanedanıydı (1250-1517). Memlükler, Türk kökenli bir askeri köle sınıfıydı. 1250'de gerçekleşen bir darbenin ardından Mısır'da hüküm sürmeye başladılar ve Suriye ve Filistin'i kendi topraklarına kattılar. Başlangıçta Memluk Sultanlığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki ilişkiler dostane idi. Ancak 15. yüzyılın son yıllarında Türkiye'nin güne bölgelerini kontrol etme üzerine kurulu rekabet bu ilişkileri bozdu. Ayrıca Osmanlı-Safevi savaşında Memlûk vasalı olan Dulkadiroğulları Safevileri desteklemiştir. İki büyük güç arasındaki savaş kaçınılmazdı.

Kahire'nin Fethi[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Ocak 1517'deki Ridaniye savaşından sonra Selim, Kahire'ye bakan Vustaniye (veya Burac) adasında kamp kurdu. Ama Kahire'ye girmedi. Çünkü Memlûk sultanı II. Tumanbay ve diğer bir lider olan Kayıtbay kaçmayı başarmıştı ve Selim, Kahire'ye girmeden önce liderleri tutuklamaya karar verdi. Böylece 26 Ocak'ta Kahire'ye yalnızca bir öncü alay gönderdi. Bu alay başkente fazla efor harcamadan girebildi ve aynı gece Tumanbay da gizlice başkente geldi. Kahire vatandaşlarının da yardımıyla başkentte Osmanlı kuvvetlerine karşı bir baskın düzenledi ve Kahire'yi kontrol altına aldı. Tumanbay'ın Kahire'de bulunduğu haberini alan Selim, yeniçerileri şehre gönderdi. Birkaç gün süren çarpışmalardan sonra, Osmanlı kuvvetleri 3 Şubat 1517'de şehre girdi. Selim şehre girdi ve zafername gönderdi. Bununla birlikte, Memlûklerin liderleri hâlâ serbestti.[1]

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Tumanbay, Kahire'den kaçtı ve Memlûk ordusundan geriye kalanlar ile Mısırlılardan oluşan yeni bir ordu kurmaya çalıştı. Ordusu, Osmanlı ordusuyla boy ölçüşemezdi. Ancak Selim'in Vustatiye adasındaki kampına baskın yapmayı planlıyordu. Ancak Selim bu planı duydu ve engellemek için Tumanbay'a bir kuvvet gönderdi. Birkaç küçük çaplı çatışmadan sonra Tumanbay 26 Mart 1517'de tutuklandı. Selim'in ilk kararı Memluk ileri gelenlerini İstanbul'a göndermek oldu. Ancak bir süre sonra bu kararını değiştirdi. Tumanbay ve diğer önemli Memlükler, 13 Nisan 1517'de taraf değiştiren eski bir Memluk komutanı tarafından idam edildi.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Joseph von Hammer: Geschichte der osmanischen Dichtkunst Vol I (translation: Mehmet Ata) Milliyet yayınları, pp 275–276.
  2. ^ Prof. Yaşar Yüce-Prof. Ali Sevim: Türkiye tarihi Cilt II, AKDTYKTTK Yayınları, İstanbul, 1991, p 250.

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]