Silistre Kuşatması (1773)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Silistre Kuşatması
1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı

Mareşal Pyotr Rumyantsev
Tarih15-29 Haziran 1773
Bölge
Sonuç Stratejik Osmanlı zaferi
Taraflar
Rus İmparatorluğu Rus İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Rus İmparatorluğu Pyotr Rumyantsev
Rus İmparatorluğu General Potemkin
Rus İmparatorluğu General Stupişen
Rus İmparatorluğu General Weissman
Osmanlı İmparatorluğu Osman Paşa
Osmanlı İmparatorluğu Seyyid Hasan Paşa
Güçler
20-25.000 20-25.000
Kayıplar
8.000 ölü, 1.000 yaralı Nispeten hafif

Silistre Kuşatması ya da Silistre Muharebesi, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

Rumeli Seraskeri Osman Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu 15-16 Haziran 1773'te Silistre'yi kuşatan Mareşal Pyotr Rumyantsev kumandasındaki Rus ordusunu 29 Haziran 1773'te ağır bir yenilgiye uğrattı.

Kuşatma[değiştir | kaynağı değiştir]

1773 yılında Rus ordusu, iki yıldır barış müzakereleri için sürdürülen mütarekenin sonlanmasının ardından, Tuna nehrinin güneyine tarruz etti. Bununla birlikte Albay N. P. Repnin komutasındaki Rus ordusu 15 Mayıs 1773 tarihinde Rusçuk Muharebesi'nde Dağıstanlı Ali Paşa komutasındaki Türk ordusu tarafından yenilgiye uğratıldı. Buna mukabil, 7 Haziran 1773'te ise General Weismann komutasındaki bir diğer Rus ordusu ani bir hücumla Kırım Kalgayı Baht Giray, Abdullah Paşa ve Çerkez Hasan Paşa komutasındaki birlikleri Pazarcık'a çekilmek zorunda bıraktı.

General Weissman bu hücumunun ardından Feld-Mareşal Pyotr Rumyantsev'in Silistre'ye yönelik taarruzunu desteklemek için buraya doğru hareket etti. Rumyantsev ise Tuna'yı Balya'dan geçti. Rus ordusunun sağ kanadına General Stupişen, sol kanadına ise General Potemkin komuta ediyordu. 15-16 Haziran civarında Rus ordusu Silistre önlerine ulaştı.[1] Osman Paşa'nın karargâhından sevkedilen Türk kuvvetlerinin Rus ordusunun Stupişen komutasındaki sağ kanadının mukavemeti karşısında başarılı olamaması üzerine Osman Paşa da Silistre'den çekildi.

Bununla birlikte, Osmanlı Padişahı III. Mustafa cepheye gönderdiği bir hatt-ı hümâyunla Silistre'nin ne pahasına olursa olsun savunulmasını istedi. Osmanlı ordusu yeniden Silistre'de mevzilenirken, Rus ordusu da Türk siperlerine doğru ağır ağır ilerledi. Silistre kalesi çevresindeki hendekleri doldurmak için topladıkları çalı çırpıyı beşyüz arabaya doldurmuş şekilde beraberlerinde getiriyorlardı. Ardından Rus ordusu 70 büyük top ve çok sayıda havan topuyla yoğun bir bombardımana başlayınca Osmanlı ordusu altı saat kalabildikten sonra Silistre'nin varoşlarına doğru çekildi.

Rus ordusu da varoşlara geldiğinde Osman Paşa ve Silistre Muhafızı Seyyid Hasan Paşa komutasındaki Türk ordusu karşı taarruzu geçti ve şiddetli çarpışmalar sonucunda Rus ordusu 8.000 ölü ve 1.000 yaralı vererek çekilmek zorunda kaldı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Russo-Turkish War, 1768-1774: Catherine II and the Ottoman Empire", Brian L. Davies, Bloomsbury Publishing (2016), s.194
  2. ^ "Büyük Osmanlı Tarihi, "Joseph von Hammer, c.16, s.223