Johann Wilhelm Meigen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Johann Wilhelm Meigen
Uygulamalı Entomoloji Tarihinden Johann Wilhelm Meigen
Doğum3 Mayıs 1764(1764-05-03)
Solingen, Almanya
Ölüm11 Temmuz 1845 (81 yaşında)
Stolberg, Aachen, Almanya
MilliyetAlman
EğitimRen Friedrich Wilhelm Üniversitesi
EvlilikAnna Mänsse (e.1801)
Kariyeri
Dalıetnolog

Johann Wilhelm Meigen (3 Mayıs 1764, Solingen - 11 Temmuz 1845, Stolberg), Diptera'daki öncü çalışmaları ile ünlü bir Alman entomologdur.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Meigen, Johann Clemens Meigen ve Sibylla Margaretha Bick'in sekiz çocuğundan beşincisi olarak Solingen'de doğdu. Ailesi Solingen'de küçük bir dükkan işletiyordu. Bununla birlikte, baba tarafından büyükanne ve büyükbabasının bir mülkü ve yirmi evden oluşan bir mezrası vardı. Kira gelirine ek olarak, Meigen'in büyükbabası bir çiftçi ve Solingen'de lonca üyesi bir kesim ustasıydı.

Meigen'in doğumundan iki yıl sonra, büyükanne ve büyükbabası öldü ve ailesi, aile mülküne taşındı. Ancak, Yedi Yıl Savaşları yüzünden çiftlikleri zaten ağır bir şekilde borçluydu, ardından kötü mahsuller ve aceleci spekülasyonlar çiftliği satışa zorladı ve aile Solingen'e geri döndü.

Meigenama kısa bir süre için kasaba okuluna gitti. Okumayı ve yazmayı büyükbabasının malikanesinde öğrenmişti ve doğa tarihine ilgi duymanın yanı sıra evde de çokça okuyordu. Evde kiracı olan, Stamm adında bir devlet araştırmacısı, Meigen'e matematik eğitimi verdi. Berger adında Reform Kilisesi orgcusu ve öğretmeni bir başka aile dostları, ona 10 yaşından itibaren piyano, imla ve hat dersleri verdi. Hatta daha sonra 1776'da ona Fransızca da öğretti.

Meigen, Berger'in asistanı oldu ve onunla Mülheim'a gitti. Orada ilk kez sistematik bir şekilde düzenlenmiş bir kelebek koleksiyonu gördü ve ayrıca böcekleri nasıl toplayıp hazırlayacağını da öğrendi.

1779 sonbaharında, özel Fransızca dersleri vererek ailesine yardım etmek amacıyla Solingen'e döndü, ancak ertesi yıl 1784'ün başlarına kadar sürecek olan bir Fransız okuluna kaydoldu. Bu dönemde bulabildiği boş zamanlarda, Charles Rollin'in 15 ciltlik Roman History ve dört ciltlik Ancient History (her ikisi de Fransızca) eserlerini okudu. O dönemde elindeki bulunan tek entomolojik çalışma, Moder'in (veya Kleemann'ın) Caterpillar Calendar idi.

1784'te, yatılı bir öğretmenlik pozisyonu için Aachen'de bir esnaf olan Pelzer'e tavsiye edildi. Göreve geldiğinde, bir aile üyesi gibi muamele gördü. Pelzer'in, Aachen'de çok yetenekli bir entomolog olan kuzeni Mathias Baumhauer (1759-1818) vardı. Baumhauer'in yaklaşık 1200 farklı tür içeren bir kelebek ve diğer tüm takımlardan çok sayıda böcekten oluşan koleksiyonları vardı.

Erken entomoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Meigen, ağırlıklı olarak Diptera'dan oluşan koleksiyonunu tanımlamaya yönelik ilk girişimlerine, Philipp Ludwig Statius Muller'in iki ciltlik bir çalışmasıyla (Houttyn tarafından Hollanda'da yayımlanan Linnaeus'un Natursystem'in Almanca çevirisi) başladı. Kısa süre sonra kendi ilk keşfini yaptı. Linnean cinsleri çok kapsayıcıydı ve kanat yerleşimi kullanılarak daha iyi bir sınıflandırma elde edebileceğini düşündü. Bu sonuç hem İngiltere'deki Moses Harris'in hem de Cenevre'deki Louis Jurine'in aklına çoktan gelmişti ama o sırada Meigen bundan habersizdi. İleriye doğru atılmış önemli bir adım düşüncesiyle Danimarkalı zoolog Fabricius'un işlerini güvence altına aldı ve o andan itibaren Diptera üzerinde yoğunlaştı.

Kısa süre sonra tek başına kanat yerleşiminin Diptera'yı doğru bir şekilde sınıflandırmak için yeterli olmadığını keşfetti ve Aachen'deki fuarda satın alınan 20 kat büyütme gücünde ahşap çerçeveli bir mikroskop altında görüntülenen antenlerin çizimlerini yapmaya başladı. Yaklaşık 6 kat büyütme gücünde bir lens ve kendi çok keskin görme yeteneği ile görsel hafızası, onu bir sonraki önemli sonuca, Diptera'nın yalnızca karakter kombinasyonları kullanılarak sınıflandırılabileceğine götürdü; ki bu günümüzde eklektik sistem olarak biliniyor.

Solingen'e dönüş[değiştir | kaynağı değiştir]

1786'da eski öğretmeni Berger'in Solingen'de orgcu olan küçük erkek kardeşi öldü. Bir Fransız okuluna bağlı olduğu bu pozisyon Meigen'e teklif edildi ve böylece o da, Solingen'e geri döndü.

Orada, botanik ve entomolojiye ilgi duyan Weniger adında bir adamla tanıştı. Entomoloji ve botaniğe olan tutkusu daha da arttı ve çalışmalarını dünya türlerini kapsayacak şekilde genişletmeye karar verdi. Weniger de aynı şekilde hissedince, Frankfurt'ta bir bankacı ve iyi bir koleksiyoncu Johann Christian Gerning ile temasa geçtiler. Gerning, kendisi için böcek örnekleri satın alan Hollanda'daki oğluna bir mektup yazdı. Hollanda hizmetinde olan ve kardeşi Seylan'da Trincomalee valisi olan İsviçreli Kont Charles-Daniel de Meuron, isteklerini duydu ve onlar için bir Doğu Hindistanlı yelkenlisinde ek maaşla cerrah olarak çalışarak gezebilecekleri bir iş teklifi sundu. Ancak, Meigen'in annesi bu işe ve geziye karşı çıkınca bu plandan vazgeçildi.

Burtscheid'e gidiş[değiştir | kaynağı değiştir]

1792'de Meigen çizim eğitimi aldı. Daha sonra Aachen yakınlarındaki Burtscheid'da bir öğretmenlik işi teklif edildi. Ancak Jemappes Muharebesi sırasında Fransız ordusu tarafından işgal edildiği için Solingen'den ayrılamadı. Ancak Neerwinden Savaşı'ndan sonra Fransızlar geri çekildiğinde, Burtscheid ve Aachen'e gidebildi ve burada hem ders verdi hem de koleksiyonu ile ilgilendi.

1796'da Meigen, Aachen'den 2 saat uzaklıktaki Stolberg'de Fransızca öğretmenliği işine girdi. Burada, ölümüne kadar başka bir ikamet değişikliği olmadan kaldı. Stolberg'de okul saatleri dışında resim, coğrafya, tarih ve piyano dersleri verdi. Ayrıca matematikçi olan ve 60 kat büyütme gücünde Tiedemann akromatik teleskopa sahip olan J. A. Peltzer adında bir Pirinç (alaşım) işçisiyle tanıştı. Kısa bir süre sonra Meigen astronomi de öğretmeye başlamıştı.

1801'de Meigen, pirinç alaşımı fabrikalarını ziyaret etmek için Stolberg'e gelen Fransız doğa bilimci Kont Lacépède ile tanıştı. Doğa tarihi hakkında konuştular ve Meigen, Kont Lacépède'e, Diptera çizimlerini gösterdi. Ertesi gün Meigen'den, Kaptan Baudin'in dünya turu yolculuğuna bir botanikçi olarak katılmasını teklif eden Kont Lacépède'i ziyaret etmesi istendi. Meigen bu teklifi reddetti.

1802'de Meigen'i Kont Lacépède'den duymuş olması muhtemel ve o sıralarda Johann Centurius Hoffmannsegg ile Aachen'deki kaplıcalarda bulunan Johann Karl Wilhelm Illiger onu kendilerine katılmaya davet etti. Meigen, çizimlerini de yanına aldı. Illiger ve Hoffmannsegg ile gelecekteki çalışmalar üzerine düzenlemeler yaptı. Illiger, yeni ve bilinmeyen bir Dipteron yakalamış ve Meigen'e onun nasıl sınıflandırılması gerektiğini soran bir kalem çizimini göstermişti. Meigen bunu Loxocera Hoffmannseggi olarak tanımladı. Illiger, Meigen'in daha sonra 1804'te Johann Jacob Reichard tarafından Braunschweig'de yayımlanan Diptera üzerine ilk çalışmasını düzeltmeyi de kabul etti.

Anlaşmazlık[değiştir | kaynağı değiştir]

1804'te Diptera'nın yapılmış tek sınıflandırması Fabricius'unkiydi. Meigen'in daha gelişmiş ve daha doğal sınıflandırmasına rağmen, Meigen'in Die Fliegen'i, Fabricius'un yandaşları olan çoğu entomolog tarafından pek kabul görmedi, ancak bu Meigen'i yine de yıldırmadı.

Aynı yıl Fabricius, Paris'e gitti ve Meigen'in çalışmalarını gördü. Eve döndüğünde Meigen'e yazarak, onunla Aachen'de buluşma teklif etti. Birkaç gün sonra Fabricius, Stolberg'e geldi. Burada Meigen ona, Systema Antliatorum'un öngörülen yeni baskısında kullanabilmesi için tüm yeni cinsleri gösterdi. Fabricius, Meigen'i eklektik yöntemi nedeniyle eleştirdi ve bir sınıflandırmanın birkaç farklı bölüme değil, vücudun bir bölümüne (esas olarak ağız parçaları) dayanması gerektiğini iddia etti. Meigen, Fabricius'un kendisinin bile kendi söylediği ilkelere uymadığına dikkat çekmesine rağmen, yine de Fabricius eklektik yöntemi kullanmayı reddetti.

Evlilik[değiştir | kaynağı değiştir]

1801'de Meigen, Linnich yakınlarındaki Hückelhoven'da vaiz olan Rahip Mänsse'nin kız kardeşi Anna ile evlendi. 1808'e kadar Fransızca öğrenen öğrencilerin sayısı sürekli olarak azaldı ve bu da tabii ki Meigen'in gelirinde önemli bir düşüşe neden oldu. Bu krizde, Stolberg'deki bir tüccar olan Adolf Pelzer, toplantı tutanaklarını tutmak ve hem Almanca hem de Fransızca yazışmaları yürütmek de dahil olmak üzere Stolberg ticaret komitesinin sekreterliğini kendisine teklif etti. Ardından, onun yerine gönüllü bir sekreter görevlendirildi.

Kömür fosilleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1812'de Fransız hükûmeti Meigen'e kömür fosillerinin çizimlerini tamamlama işini verdi. Çalışmalar genellikle sabah 4 civarında başlar ve her yılın 314 günü akşam geç saatlere kadar sürerdi. Tüm boş zamanlarını, çoğunlukla Diptera'nın yanı sıra diğer takımların da entomoloji çalışmasıyla geçirdi. Ayrıca tarih ve matematik okudu. Bu sırada Meigen, Die Fliegen için daha birçok tür çizdi ve renklendirdi.

Meigen, 1812 yılından 1814 yılına kadar, Stolberg belediyesi için haritalar çizdi. Ayrıca Kont von Hoffmannsegg ile koleksiyonunu Berlin Doğa Tarihi Müzesi'ne satana kadar tekrar yazıştı.

Wiedemann'dan gelen teklif[değiştir | kaynağı değiştir]

1815'te Meigen, Eyalet Savcısı (Justizrat) Christian Rudolph Wilhelm Wiedemann'dan, 1804'te başladığı işine devam edilebileceğine dair herhangi bir olasılık olup olmadığını soran bir mektup aldı. Ona, Kiel Üniversitesi'ndeki Fabricius koleksiyonuna erişim teklif etti. 1816 yazında Wiedemann Stolberg'e geldi ve iddialı bir projenin ana hatlarını çizmek için 8 gün kaldı. Viyana Müzesi'nden, Berlin'deki Hoffmannsegg koleksiyonundan ve Peter Simon Pallas koleksiyonundan Meigen'e malzeme göndermişti. Meigen sürekli olarak çalıştı ve 1818'de Die Fliegen'in yeni ve genişletilmiş baskısının ilk cildinı çıkardı. Birbirini izleyen ciltler 1838'de 7. cilde ulaştı. Bu son cilt için Meigen, masrafları kısabilme adına litografik plakaları kendisi yapmak zorunda kaldı. Ayrıca Wiedemann'ın Aussereuropaische Zweiflugler'ı için 19 litografik plaka hazırladı. Die Fliegen'in ilk ciltleri bizzat Meigen tarafından yayımlandı, ancak hatırı sayılır bir abonelik listesine rağmen maliyetler yine de oldukça yüksekti. Hamm'daki Schulz kitap satıcıları, işi oldukça büyük bir ücretle devraldılar.

1818'de Meigen'in eski arkadaşı, yorulmak bilmez koleksiyoncu Johann Matthias Baumhauer Paris'te öldü. Dul eşi, koleksiyonunu Aachen'a getirdi ve Meigen'in düzenlemesine bıraktı. Almanya, Fransa, Pireneler, Alpler ve kuzey İtalya'dan en az 50.000 numunenin saptamasını üstlendi ve bir buçuk yıl boyunca üzerinde çalıştı. Koleksiyon daha sonra 1100 Hollanda guldenine satılarak, bir kısmı Leiden'e ve bir kısmı da Liège'e gitti.

Bu yıllar kesinlikle çok zordu. 1816 ve 1817'deki yetersiz hasat nedeniyle gıda fiyatları muazzam bir şekilde artmıştı. O yıllarda ailesinde 7 çocuk vardı ve geliri de oldukça düşüktü. Fransız İmparatorluğu çökmüş ve Fransızca öğretmenine pek ihtiyaç kalmamıştı. Sonunda, bir su temini müfettişinin desteğiyle, birkaç yıl süren bazı harita çizimleri için iyi ücretli bir sözleşme yaptı. Astronomi bilgisi ona bazı harita çalışmaları da getirmişti.

Bununla birlikte, esas olarak botanik için Siebengebirge'ye bir gezi yapabildi ve Meigen, Hamburglu bir botanikçi olan Prof. Johann Georg Christian Lehmann için bazı bitki çizimleri yaptı.

Meigen, 1821'de Trypeta gaedii ve tachinid cinsi Gaedia'ya adını verdiği Liège'den bir Alman doğa bilimci ve entomolog olan Profesör Heinrich Moritz Gaede ile tanıştı.

Wiedemann'ın ikinci ziyareti ve İskandinavya gezisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Wiedemann, 1822 yılında Meigen'e ikinci bir ziyarette bulunarak Meigen'ne Kiel'e gelmesini, Fabrician koleksiyonunu gözden geçirmesini ve bu işin masraflarını karşılamayı teklif etti. Meigen, teklifi kabul ederek 23 Haziran 1823'te Hamburg'a gitmek üzere yola çıktı. Hamburg'da böcek bilimci Wilhelm Von Winthem tarafından karşılandı ve onun evine davet edildi. Meigen, kendini büyük şair ve oyun yazarı Klopstock'un hayatının son 30 yılını geçirdiği ve o zamanlar Klopstock'un dul eşi olan Von Winthem'in kız kardeşi Johanna Elisabeth von Winthem'in sahip olduğu evde buldu. Burada pek çok şey içeren Winthem koleksiyonunu inceledi. Ancak incelemenin kalanını daha dikkatli bir şekilde yapabilmek adına dönüş yolculuğuna bırakmak zorunda kaldı. Wiedemann ile tanışmak için Kiel'e gitti, Kiel'de Heinrich Boie ile de tanıştı. Daha sonra Meigen ve Wiedemann, Westermann'ı ziyaret etmek ve Müze koleksiyonu üzerinde çalışmak için Kopenhag'a gittiler ve Fabrician koleksiyonundaki ana işi bir süre ertelediler. Meigen'in inceleme için tüm materyali almasına izin verildi. 19 Temmuz'da ikisi İsveç'in güneyinde bulunan bir kent olan Lund'a gitti ve burada Prof. Carl Fredrik Fallén ve Johan Wilhelm Zetterstedt ile tanıştılar. Meigen, Fallén ve Zetterstedt'in koleksiyonlarını da uzun uzadıya inceledi.

23 Temmuz 1822'de Wiedemann ve Meigen, Meigen'in kaldığı Kopenhag'a geri döndüler. 30 Temmuz'da, Fabricius ve Westermann'ın koleksiyonlarındaki her şeyin dikkatlice incelenip karşılaştırıldığı ve bilinmeyen türlerin çizilip tanımlandığı Kiel'e geri döndüler. Kiel'deki araştırmayı tamamladıktan sonra ikisi de Hamburg'a gitti. Meigen, orada Winthem koleksiyonunun kalan kısmını incelemeye başladı, ancak içinde o kadar çok yeni tür vardı ki, Winthem hepsini üzerinde daha rahat çalışılabileceği Stolberg'e göndermeye karar verdi. Yine Hamburg'da Meigen, Altona'dan entomolog Sommer ve Alman botanikçi Johann Georg Christian Lehmann ile bir araya geldi.

Danimarka ve İsveç gezisi toplam süre olarak 12 hafta sürdü. Sonucu ise 400'den fazla böcek türünün bir dizi renkli çizimi, açıklamaları ve çok sayıda not ve düzeltmesi oldu. Fabricius'un koleksiyonunda bulunan Diptera koleksiyonu ile ilgili araştırmalar, çok önemli bir revizyona yol açtı.

Son yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

1822'den kısa bir süre sonra, Solingen'deki Fransız okulu tamamen kapandı ve Meigen, cemaati için ücretsiz olarak orgcu işini devam ettirdi ve kilise kurulunun kendisine iyi para ödediği bir koro kitabı yazdı. Meigen, 1831 yılına kadar bu sıfatla işine devam etti.

1825'te Meigen, François Fénelon'un Telemachus'unun çevirisini yaptı ve aynı yıl Berlin'de doğa bilimcilerin bir toplantısına katılması sağlandı. Meigen'in masrafları bir Alman botanikçi, doktor, zoolog ve doğa filozofu olan Nees von Esenbeck ve Diptera'daki çalışmalarıyla tanıdığı birçok kişi tarafından finanse edildi. Orada yine Wiedemann ile buluştular. Berlin Doğa Tarihi Müzesi ile Alman botanikçi ve entomologlar Ruthé ve Bouché'nin koleksiyonlarını incelemek için bu fırsatı değerlendirdi.

Von Winthem, 1826'da Meigen'i ziyaret etti. Meigen, o yıl Krefeld ve Düsseldorf'a da bir gezi yaptı. 1827'de, Handbuch für Schmetterlingsliebhaber (Kelebek Koleksiyonerleri için El Kitabı) yayımlandı ve Lepidoptera üzerinde daha büyük bir çalışmaya başladı. Bu çalışma, her biri Meigen tarafından litografisi yapılan 10 quarto plakadan oluşan fasiküllerde göründü. Para eksikliğinin işleri tıkadığı Euphalaenae'ye kadar gitti. Plakaları birkaç kopya halinde renklendirdi. Diğer çalışmalardan ödünç alınan çok azı dışında figürler, Meigen tarafından ve birçoğu eski bir dost Seeger'in koleksiyonundan olmak üzere örneklerden alınmıştır.

Lepidoptera üzerindeki çalışmaların durması ve Diptera üzerindeki çalışmanın 6. cilt ile tamamlanmasının ardından Meigen'e, birçok kaynaktan tanımlaması için yeni Diptera örnekleri gönderildi. Bunların arasında en dikkati çeken, Joseph Waltl ve Heinrich Georg Bronn'un katkılarıydı. Bu katkılar onu, Tachina, Musca ve Anthomyia cinslerinin önceki Fransız ve İngiliz çalışanlar tarafından kullanılanlardan daha kritik karakterlere dayanan bir dizi cinse bölünmesi için gerekli olan ek bir cilt üzerinde çalışmaya başlamasına neden oldu.

Öte yandan Meigen, ölümünden birkaç yıl öncesine kadar tamamlanmayan bir Almanya Florası üzerinde de gayretle çalıştı. Meigen'in büyük ölçüde doğadan yaptığı çok sayıda çizimi de içeren bu çalışmanın son cildi 1842'de çıktı. Bu onun son eseri oldu.

Fransız dipterolog (sinek bilimci) Jean Macquart 1839'da koleksiyonunu görmek için bizzat Meigen'i ziyaret ettiğinde, ona ayrıca tanımladığı tüm türlerin renkli ve çoğu büyütülmüş çizimlerinden oluşan 300 plaka içeren iki kalın quarto ciltlik çizimlerini gösterdi. Macquart, Meigen'e onları satın almak istediğini söyledi ve Paris'te bulunan Fransa'nın ana botanik bahçesi Jardin des Plantes adına 1800 franklık bir fiyat verdi. Meigen'in yine Paris'e giden Diptera koleksiyonu için 1200 frank daha ödedi.

Meigen daha sonra kütüphanesini ve koleksiyonlarının geri kalanını da elden çıkardı. Kitapları, meyve ve bitki koleksiyonları, Aachen'deki Verein für natürliche Wissenschaften und Gewerbe (Doğa Bilimleri ve Endüstri Derneği) tarafından satın alındı. Diptera dışındaki tüm böcekleri, Hymenoptera'nın renkli çizimlerini de içeren birkaç el yazması ile birlikte Alman entomolog Arnold Foerster tarafından satın alındı.

1839'da Prusya Veliaht Prensi, Meigen'e yıllık 200 taler emekli maaşı bağladı.

3 Mayıs 1845'te Bonn Üniversitesi Meigen'e bir doktor diploması verdi.

Meigen, 11 Temmuz 1845'te Aachen yakınlarındaki Stolberg'de 81 yaşında öldü.

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Meigen, evrensel olarak Dipterology'nin "babası" olarak kabul edilmektedir. Güzel çalışılmış çizimlerinin yanı sıra, Meigen'in en büyük başarısı, bilimsel sınıflandırmasını yapmak için morfolojik karakterlerin kombinasyonlarını kullanmak olmuştur. Bu kullanım, yalnızca ağız parçalarını kullanan İsveçli çağdaşı Carl Fredrik Fallén ile tezat oluşturuyordu. Böylece bağımsız olarak da olsa Fransız zoolog Pierre André Latreille, İngiliz entomolog Moses Harris ve İsviçreli entomolog Louis Jurine ile aynı sonuca vardı ve eklektik bir metodoloji sağlam bir şekilde kurulmuş oldu.

Meigen çok sayıda Avrupa Diptera'sını (çoğunlukla geçerli) tanımladı. Çalışmaları, bu önemli böcek grubu üzerinde daha sonra yapılacak tüm çalışmaların temellerini atmıştır.

Meigen tarafından tanımlanan sinekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Meigen aşağıdaki tanımları da içeren 3.000'den fazla takson tanımladı:

  • Genetik çalışmasında model bir organizma olan meyve sineği Drosophila melanogaster .
  • Tefrit neesii
  • Phormia regina
  • Lucilia Silvarum
  • Criorhina berberina
  • Thaumatomia notata
  • Lucilia sericata
  • Muscina pascuorum
  • cins Microdon
  • cins Ctenophora
  • cins Chrysops
  • cins Haematopota
  • aile Culicidae

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Diptera İki ana eser şunlardır:

  • Meigen, J. W., 1804 Klassifikazion und Beschreibung der europäischen zweiflügeligen Insekten İngilizce, Avrupa iki kanatlı böceklerin sınıflandırılması ve tanımı Reichard, Braunschweig.
  • Meigen, J. W., 1818-1838 Systematische Beschreibung der bekannten europäischen zweiflügeligenInsekten İngilizce, Bilinen Avrupa iki kanatlı böceklerinin sistematik açıklaması. Bu yedi ciltlik bir eserdir. İlk cilt 1818'de, son cilt 1838'de yayımlandı.
Frontis Systematische Beschreibung der bekannten europäischen zweiflügeligen Insekten

Bu eserlerden önce

  • 1800 Nouvelle Classification des Mouches A Deux Ailes(Diptera L.)d'apres un plan tout nouveau (Paris, chez JJ Fuchs, Librairie, Rue des Mathurins, No. 334. De I'lmprimerie de HL Perronneau/Rue du Battoir, No. 8).

Nouvelle Sınıflandırması, hem Fransız Devrim Takvimine göre hem de Hristiyan Yılı'na göre AN VIII (Yıl 8) olarak tarihlenen kırk sayfalık bir oktavo broşürüdür. Meigen'in "Avant-Propos"u (önsöz) "le premier Germinal an 7" (21 Mart 1799) tarihlidir ve Baumhauer'in "Giriş"i "le 10 Messidor an 7" tarihlidir ve dolayısıyla çalışma 1800 başlarından kalmadır. Nouvelle Sınıflandırması, tartışmayı takiben planlanmış daha büyük bir çalışmanın bir "prodromudur" (Bir prodromus, gelecekteki çalışmalara temel oluşturması amaçlanan bir ön yayındır). Diptera, her biri Fransızcada kısa bir teşhis ve Meigen'in her bir cinse ait olduğunu kabul ettiği Avrupa türlerinin sayısı ile 88 cinse ayrılmıştır. Nominal tür belirtilmemiştir. 88 nominal türden 25'i önceki yazarlar tarafından zaten adlandırılmıştı ve 63'ü yeniydi.

  • 1803 Meigen Versuch einer neuen Gattungseintheilung der europäischen zweiflügeligen Insekten'i Magazin für Insektenkunde'de yayımladı (2: 259-281). Bu, revize edilmiş bir şema önermektedir. Meigen, 1800 Nouvelle Sınıflandırmasına atıfta bulunmaz ve 1800'de önerilen yeni isimlerden yalnızca ikisi kullanılır. Gattungseintheilung der europäischen zweiflügeligen Insekten'de tanımlanan toplam cins sayısı 114'tür, her biri kısa bir teşhise sahiptir ve her biri kendisine atıfta bulunulan bir veya daha fazla nominal türe sahiptir. Bu sonraki iki çalışma için temel plandır.

1908'de Hendel, Meigen'in 1800 adını yeniden tanıttı ve öncelik ilkesi olan Nouvelle Classification des Mouches A Deux Ailes'i yeniden yayımladı. Bu durum tartışmalıydı[2] ve 1963'te 1800 isim (ve yayın) Uluslararası Zoolojik Adlandırma Kodu tarafından yasaklandı.

  • 1828-1830 Christian Rudolph Wilhelm Wiedemann için Plakalar, Aussereuropäische Zweiflügelige Insekten / beschrieben von Christ. Rud. Wilh. Wiedemann; als Fortsetzung des Meigenischen Werkes. Hamm: in der Schulzischen Buchhandlung.[3]

Lepidoptera

  • Aachen Europäischen Schmetterlinge Aachen Beschreibung Systematische ; Leipzig, [1827]-1829-32.

Koleksiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Meigen koleksiyonunun çoğu Paris'teki Muséum National d'Histoire Naturelle'dedir. Viyana Doğa Tarihi Müzesi'ndeki türler de dahil olmak üzere başka örnekler de vardır. Meigen, diğer entomologlarla türler de dahil olmak üzere örnekleri değiştirdiği için, MNHN'deki koleksiyon yalnızca Meigen türü materyali değil, aynı zamanda diğer yazarların türlerini de içerir. Carl Fredrik Fallén, Johan Christian Fabricius, Christian Rudolph Wilhelm Wiedemann ve Pietro Rossi gibi yazarlarının koleksiyonlarında da Meigen türleri, bu tür adları bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ International Plant Names Index.  Meigen. 
  2. ^ Stone, Alan, 1941 The generic names of Meigen 1800 and their proper application (Diptera) Annals of the Entomological Society of America Volume 34, Number 2, June 1941, pp. 404-418.
  3. ^ Aussereuropäische Zweiflügelige Insekten. 1. in der Schulzischen Buchhandlung. 1828. 26 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2023. 
Genel
  • JA Forster (1974). JW Meigen'in hayatı ve etkisi üzerine, Mosquito Systematics, 6 (2): 79-88.
  • Morge, G.1975 . Dipteren Farbtafeln nach den bisher nicht verroofentlichen Original Handzeichnungen Meigens. Tafel 1-80. Beitrage zur Entomologie 25: 383-500.
  • Morge, G. 1976 Dipteren Farbtafeln nach den bisher nicht veroofentlichen Original Handzeichnungen Meigens. Tafel 81-160. Beitrage zur Entomologie 26: 441.
  • Morge, G.1976b. Dipteren Farbtafeln nach den bisher nicht verroofentlichen Original Handzeichnungen Meigens. Tafel 161-305. Beitrage zur Entomologie 26: 543.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]