In Flames

Vikipedi, özgür ansiklopedi
In Flames
In Flames Trondheim'de konserdeyken
Genel bilgiler
Başladığı yerGöteborg, İsveç
TarzlarMelodik death metal Alternatif metal Modern metal
Etkin yıllar1990-günümüz
Müzik şirketiWrong Again
Nuclear Blast
Century Media
Resmî sitehttp://www.inflames.com/
ÜyelerAnders Fridén
Björn Gelotte
Chris Broderick
Tanner Wayne
Liam Wilson (Geçici)
Eski üyelerDaniel Svensson
Glenn Ljungström
Johan Larsson
Jesper Strömblad
Mikael Stanne
Peter Iwers
Niclas Engelin
Bryce Paul

In Flames, İsveçli melodik death metal grubu.

Grup hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

1990 yılında grubun kurucusu Jesper Strömblad o zaman üyesi olduğu Ceremonial Oath grubundan, Anders Fridén ile ayrılmaya karar verir. Farklı bir müzik türü yapmaya karar verip Johan Larsson ve Glenn Ljungström'ün katılımıyla In Flames'i kurarlar. İlk demolarını Wrong Again plak şirketine yolladılar. Plak şirketinin sahibi bu demoyu oldukça beğenir ve ertesi gün telefon açar. Bunun üzerine grup kısa sürede patlayacak Lunar Strain adlı albümlerini hazırlamaya başlar.

In Flames, pek çok grupta olduğu gibi, ayrılan ve sonradan dahil olan üyelere sahiptir. Bunlardan bazıları Mikael Stanne ve Anders Jivarp (Dark Tranquillity), Anders Iwers (Tiamat), Henke Forss (Dawn) ve Daniel Erlandsson'dur (Eucharist, Arch Enemy) Grup Instagram sayfasından yaptığı açıklamada basçıları Bryce Paul ile yollarını ayırdıklarını açıkladı. Bu yaz yapacakları turne için Liam Wilson'ı gruba kattıklarını açıkladılar.[1]

Grup daha sonra Subterranean isimli ufak bir CD yayımlar. Bu ufak yayım onlar için bir dönüm noktasıdır. Bu albümle beraber dikkatleri üzerine çeken In Flames, bir Alman plak şirketi olan Nuclear Blast ile masaya oturur. Bu başarıdan kısa bir süre sonra, canlı gösteriler ve albüm yapımları için sürekli dışarıdan çağırmaktan bıktıkları Anders Fridén ve Björn Gelotte'u gruba davet ederler ve kabul görürler.

Peşinden The Jester Race ismindeki albümlerini de yayımlayıp, özellikle Avrupa ve Japonya'da büyük bir başarıya ulaşırlar. Bu albüm çoğu death metal sever tarafından gelmiş geçmiş en iyi Melodik Death Metal albümü olarak kabul görür. Aynı ve bir sonraki yılda olan bazı olaylar sebebiyle Johan ve Glenn önceliklerinin ne olduğunu düşünmeye başladılar ve üzücü bir şekilde, artık In Flames üyesi olmamayı seçtiler. İkisi de, Whoracle adlı albümün kaydı sırasında beklenmedik bir şekilde ayrılacaklarını duyurdular ve Björn, Jesper ve Anders'ı yarım bir grup ve albümle başbaşa bıraktılar. Neyse ki Peter Iwers ve Niklas Engelin ismindeki arkadaşları ayrılanların yerini albümün kaydının tamamlanmasına kadar doldurdular. Daha sonra bu iki kişi de grupla çalışmaktan hoşlandıklarını ve grubun bir parçası olmayı istediklerini söylediler ve derhal kabul edildiler. Birlikte Avrupa ve Japonya'da başarılı bir turneye çıktılar. Bu turnenin sonunda İsveç'e döndüklerinde Niklas bazı özel sebeplerden dolayı gruptan ayrılmak zorunda kaldı. Bu durum grubun tarihindeki en önemli dönüm noktası olarak belirtilir. Niklas'ın ayrılmasından sonra, o zamana kadar davulu kullanan ama aslen bir gitarist olan Björn'ü gitaristliğe, davula da Daniel Svensson'u getirirler.

Bu değişiklik işe yarar ve Colony isimli albümlerini çıkarttıklarında istediklerini alırlar ve Amerika, Avrupa ve Japonya'da çıktıkları sahnelerde konser alanlarını tamamen doldururlar.

Birkaç yıl süren başarılı turnelerinden sonra Ağustos 2000'de, yaklaşık 3 aylık bir stüdyo çalışmasından sonra Clayman'ı çıkartırlar ve birkaç ay içinde önceki albümlerinin satış rekorunu bile kırarlar. Dream Theater, Slipknot, Testament, Methods of Mayhem ile festivallere katıldıktan sonra ufukta bir turne daha görünüyordu. İki Amerika turnesi arasına bir de Avrupa ile Japonya turnelerini kattılar. Jester, Japonya'da en iyi şarkı yazarı olarak BURRN! ödülünü aldı. Japonya turnesine katılamayan Peter Iwers grupla tekrar İskandinavya turnesinde buluştu. Bu süre içinde Armageddon grubundan Dick Löwgren onun yerine sahne aldı. 2000 yılında yaklaşık 150 kez sahne aldıktan sonra 2001 yılında tatile çıktılar

2001 yılında Peter'ın tekrar katılmasıyla İsveç'te, dört ayrı televizyon kanalı ve radyodan canlı yayınlanan bazı gösterilerde yer aldılar. Only for the weak adlı kliplerinin yayınlanmaya başlamasıyla Avrupa'da 20.000 kişiye konser verdi. Bir sonraki yazda Wacken Open Air ve Rock Machin gösterilerinden sonra, Amerika turnesine başlamadan önce, yeni albümleri olan The Tokyo Showdown'ı çıkardılar.

Daha sonra Daniel Bergstrand ile Dug-Out stüdyolarında çalışmaya başlayıp Reroute To Remain albümünü hazırladılar. Yine birçok turneye ve gösteriye, Slipknot, Mudvayne, Soulfly ve Slayer ile katılmaları onlara müziklerini farklı izleyicilere de göstermelerini sağladı. Kendi ülkelerinde Linkin Park'ın yerini alarak Hultsfred festivaline katıldılar.

Bu gösteriden bir sonraki gün, Metallica'nın Madrid'deki konserinde ön grup olarak çıkma teklifini aldılar ve yaklaşık 30.000 kişinin önünde, ki bu onların tek seferde karşılarına çıktığı en büyük kalabalıktı, sahne aldılar. Bir sonraki albümleri olan Soundtrack to Your Escape için Danimarka'da bir ev kiralayıp bunu tamamen bir stüdyoya çevirdiler ve bu albümleri ile yine bir başarı yakalayıp sayısız konserler verdiler.

Grubun 2005 yılı sonunda tamamlanıp 2006 içerisinde piyasaya sunulan Come Clarity albümleri grubun eski tarzlarına en yakın albümü ve pek çokları tarafından grubun yeniden doğuş albümü olarak nitelendirilmiştir. Çıktığı hafta tüm albüm satışları listesinde İsveç ve Finlandiya' da bir numaradan listelere girmiştir. Bütün bu başarıların yanında önemli bir hayran kitlesi tarafından grup müzik çizgisini ve ana felsefesini daha ticari bir tarza taşıdığı için eleştirilmektedir.

Grup her albümünde kullandığı akort sistemlerini korusa da (Drop Bb, Standard C) hemen hemen her albümde gitar ve davul soundlarını değiştirmektedir. Bu da gitar hakkında bilgisi olmayan insanlar tarafından In Flames'in tür değiştirdiği şeklinde yorumlanmaktadır; ama In Flames hala çizgisini farklı gitar soundlarıyla korumaktadır.[kaynak belirtilmeli]

12 Şubat 2010 tarihinde grubun kurucusu olan Jesper Strömblad, bir ihtimal gördüğü alkol rehabilitasyonundan sonuç alamaması nedeniyle gruptan ayrıldığını açıkladı. Bu olay nedeniyle şu an için In Flames'de, grubun orijinal kadrosundan kimse bulunmuyor. Grubun yaptığı açıklamada kapıların Jesper için daima açık olduğu belirtilmiştir.

05 Ekim 2010 tarihinde yeni albümleri için stüdyoya girdiklerini açıklamışlardır. Ocak ayı sonlarında albüm kaydının bittiğini, yeni albümün adının Sounds Of A Playground Fading olduğunu ve 15 - 24 Haziran 2011 tarihleri arasında çeşitli ülkelerde piyasaya çıkacağını açıklamışlardır.

Albümden önce 6 Mayıs 2011'de " Deliver Us" adlı EP piyasaya sürülecektir.

Şubat ayında, Jesper Strömblad' ın gruptan ayrılmasıyla onun yerine geçici olarak getirilen, eski In Flames gitaristi Niclas Engelin tekrar esas gitarist olmuştur.

Türkiye konserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup 3 Temmuz 2005 tarihinde İstanbul'da Rock Republic festivali kapsamında bir konser verdi. Yaklaşık 5.000 kişinin izlediği konser sağnak yağmura rağmen 2 saat sürdü. Ayrıca Sonisphere İstanbul aracılığıyla 19 Haziran 2011'de İstanbul Maçka' da konser vermişlerdir. Grup Tuborg Goldfest kapsamında 7 Temmuz 2012 yılında İstanbul'a tekrar uğramış ve yaklaşık 1 saat konser vermiştir.

Grup üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Vokal[değiştir | kaynağı değiştir]

Gitar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bas gitar[değiştir | kaynağı değiştir]

Davul[değiştir | kaynağı değiştir]

Üye değişim kronolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Stüdyo albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çıkış Tarihi Albüm Adı Etiket A.B.D. Billboard Sıralama A.B.D. Satışları
Ağustos, 1994 Lunar Strain Wrong Again Records - -
15 Haziran, 1995 Subterranean (EP) Wrong Again Records - -
20 Şubat, 1996 The Jester Race Nuclear Blast - -
28 Ekim, 1997 Black-Ash Inheritance (MCD) Nuclear Blast - -
18 Kasım, 1997 Whoracle Nuclear Blast - -
14 Haziran, 1999 Colony Nuclear Blast - -
25 Temmuz, 2000 Clayman Nuclear Blast - -
4 Eylül, 2001 The Tokyo Showdown (Canlı) Nuclear Blast - -
3 Eylül, 2002 Reroute To Remain Nuclear Blast - -
17 Haziran, 2003 Trigger (EP) Nuclear Blast - -
6 Nisan, 2004 Soundtrack to Your Escape Nuclear Blast #145 -
7 Şubat, 2006 Come Clarity Nuclear Blast (EU including UK), Ferret Records (US) #58 70,000+
4 Nisan, 2008 A Sense Of Purpose Nuclear Blast - -
15 Haziran 2011 Sounds Of A Playground Fading Nuclear Blast
5 Eylül 2014 Siren Charms Nuclear Blast
11 Aralık 2016 Battles Nuclear Blast
1 Mart 2019 I, the Mask Nuclear Blast
10 Şubat 2023 Foregone Nuclear Blast

Single'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

DVD'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://www.instagram.com/p/CtN_pSSLVSB/