Güler Duman '94

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güler Duman '94 (Hasret Türküsü)
Güler Duman stüdyo albümü
Yayımlanma22 Şubat 1994
KaydedilmeAğustos 1993 - Aralık 1993 (Stüdyo PAN)
TarzTürk halk müziği
Süre46:36
DilTürkçe
ŞirketDuygu Müzik
YönetmenSinan Çelik
YapımcıSinan Çelik
Güler Duman kronolojisi
Gül Yüzlü Sevdiğim
(1992)
Güler Duman '94
(1994)
Bu Devran
(1995)
Güler Duman '94 albümüne çekilmiş video klipler
  1. "Türkülerle Gömün Beni"
    Yayımlanma: 22 Şubat 1994
  2. "Güle Yel Değdi"
    Yayımlanma: 1 Mayıs 1994

Güler Duman '94, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Şubat 1994 tarihinde çıkardığı on ikinci albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1993 yılının Ağustos ayında başlamıştır. Dört ay süren kayıtlar yılın son ayında tamamlanmıştır. Albümde bir parçanın söz ve müziği Güler Duman'a aittir. Duman, bunun dışında albümde Hasret Gültekin, Pir Sultan Abdal, Mahzuni Şerif ve Musa Eroğlu gibi sanatçıların eserlerini seslendirmiştir. Albümle birlikte "Türkülerle Gömün Beni" adlı parçanın video klibi de yayınlanmış ve albümün satışlarını olumlu derecede etkilemiştir. 1 Mayıs 1994 tarihinde söz ve müziği Hasret Gültekin'e ait olan "Güle Yel Değdi" adlı ikinci video klibini yayınlamıştır.

Güler Duman'ın kariyerini büyük derecede etkileyen Güler Duman '94 albümü Türk müziğinde çok büyük etki bırakmıştır. Ayrıca halk müziğinin klasik albümleri arasına giren Güler Duman '94, 260 bin kopyadan fazla satarak büyük bir başarı elde etmiş ve yılın en çok satan halk müziği albümü olmuştur.[1] Bu albüm ile birlikte Güler Duman, ustalık yolundaki ilk adımını da atmıştır.

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Güler Duman'ın 90'lı yılların başında yayınladığı Buldular Beni (1990), Duygu Pınarı (Vezrana) (1991) ve Gül Yüzlü Sevdiğim (1992) adlı albümleri eleştirel açıdan kayda değer yorumlar almıştı. Ayrıca ilk video klibini de Gül Yüzlü Sevdiğim albümünde yer alan "Kara Tellerin" adlı parçaya çekti.[2] 90'lı yılların müzik piyasasına göre önemli bir başarı elde etmişti. Güler Duman, albümün kayıtları sırasında annesinin hastalığından dolayı Almanya'ya taşınmıştır. 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan ve Muhlis Akarsu, Metin Altıok, Nesimi Çimen, Edibe Sulari ve Hasret Gültekin gibi sanatçıların hayatını kaybettiği Sivas Katliamı olayı nedeniyle albüm kayıtları ertelenmiş ve anma konserlerine katılmıştır.[3] Ağustos 1993 tarihinde albümün kayıtlarına başladı ve kayıtlar yılın son ayına kadar devam etti. Dört ay kadar süren albümün kayıtları sonrasında 22 Şubat 1994 tarihinde Güler Duman '94 adını verdiği albümünü yayınladı. Albümle birlikte yayınlanan "Türkülerle Gömün Beni" adlı parçanın klibinde Hasret Gültekin'inde dahil olmak üzere birçok ozanın görüntülerine yer vermiştir.[4] Güler Duman, albümde çeşitli sanatçılarla çalışmıştır. Albümdeki parçaların bazıları günümüzde hala popülerliğini korumaktadır. Güler Duman'ın sözü ve müziği kendisine ait olan "Çalı Oldum Gülüm Yok" adlı parça çeşitli yorumcular tarafından tekrar yorumlanmıştır.[5]

Albüm video klibin yayınlanmasıyla birlikte iyi bir çıkış yakaladı. "Türkülerle Gömün Beni" klibinin radyo ve televizyonlarda yayınlanmasıyla birlikte albüm olumlu tepkiler almış ve satışları hızla artmaya başlamıştır. Albümle birlikte konserlerde ve festivallerde sahne almaya başlayarak albümde yer alan eserleri seslendirdi. Albümden iki ay kadar süre sonra 1 Mayıs 1994 tarihinde söz ve müziği Hasret Gültekin'e ait olan ve Rüzgarın Kanatlarında (1991) albümünde seslendirdiği "Güle Yel Değdi" adlı parçanın video klibini yayınlamıştır.[6] İlk parça gibi yayınlanan ikinci parçada olumlu tepkiler aldı.[7] Albümün popülaritesi arttıkça klipler televizyon kanallarında gün içinde sıkça yayınlanıyordu. Türk pop müziği'ni patlama yaptığı dönemde genç dinleyicileri de kendine çeken albümün yüksek satışları ana akım medyanın da ilgisini çekti. Ardından İbo Show, Pazar '94 ve Saz Caz Tam Gaz gibi ulusal kanallarda yayınlanan televizyon programlarına konuk olmaya başladı.[8][9] Televizyon programlarına konuk olarak ülke çapında tanınmaya başlayan Güler Duman, pop müziğin zirve yaptığı dönemde 262 bin adet satarak büyük bir başarı elde etmiştir. Art arda verdiği konserlerin yanı sıra dergi, tv ve radyo röportajlarıyla da oldukça yoğun ve başarılı bir süreç geçirmiştir. 2012 yılında Yüreğimden Yüreğinize adını verdiği saygı albümünde Zara, Sevcan Orhan, Gülay, Orhan Ölmez ve Zerrin Özer gibi çeşitli sanatçılarla "Türkülerle Gömün Beni" parçasında düet yapmış ve klibinde Türk halk müziğinin geçmişten günümüze usta isimleri ve ozanlarının görsellerine yer vermiştir.[10]

Kayıt ve yayınlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Güler Duman, on ikinci bu albümünü 1987 yılından itibaren birlikte çalıştığı Duygu Müzik etiketiyle yayınladı.[11] Kalabalık bir ekiple birlikte çalıştığı albümün kayıtlarına Ağustos 1993 tarihinde başladı. Yaklaşık dört ay kadar süren albümün kayıtları İstanbul'da yer alan Stüdyo Pan'da gerçekleşti. 12 parça kaydedilen albümde birçok sanatçının eserine yer verildi. Albümün yapımcılığını ve müzik yönetmenliğini Sinan Çelik yaptı. Ayrıca kavalda da yer aldı. Çetin Akdeniz'in bağlamada yer aldı ve albümün son parçası "Ezgi Akşamı" adlı eseri solo olarak sadece enstrümantal olarak çaldı. Albümde dördüncü sırada yer alan "Arguvan" adlı uzun havanın bağlama açışını Güler Duman çaldı. Klavyede Ceyhun Çelik, kemanede Fatih Görgün, zurna ve meyde ise Deniz Selman yer aldı.

Mastering de Mehmet Günay yer aldı. Kayıtlar ise Fazıl Atuk ve İhsan Apça tarafından yapıldı. Albümün fotoğraf çekimleri Stüdyo Celal'de yapıldı. Grafiklerini ise Ferdan Sayılı tasarladı. Kayıtlardan sonra yaklaşık iki ay kadar düzenlemeleri ve baskıları yapılan albüm 22 Şubat 1994 tarihinde yayınlandı. Güler Duman'ın Duygu Müzik etiketiyle yayınladığı altıncı albüm olmuştur.[12] Albüm yayınlandıktan sonra promosyon çalışmaları yapılmış ve albümden iki parçaya video klip çekilmiştir. Güler Duman'ın Gül Yüzlü Sevdiğim (1992) albümünde yer alan "Kara Tellerin" adlı video klipten sonra ilk defa bir albümünden video klip yayınlamıştır. "Türkülerle Gömün Beni" ve "Güle Yel Değdi" adlı parçaların yayınlanmasından sonra satışları yükselişe geçen albüm listelerde ilk sıralara kadar yükseldi. Klip parçalarının yanı sıra "Çarelerim", "Çalı Oldum Gülüm Yok", "Şu Yalan Dünyaya" ve "Pir Sultanım" parçalarında ön plana çıktığı albüm, 1994 yılının en çok satan albümleri arasına girmeyi başardı.

Sözler ve müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Sözleri ve bestesi Hasret Gültekin'e ait olan "Güle Yel Değdi" parçasının klibinde

Güler Duman, 1990'lı yılların başında dört solo albüm yayınladı. Ayrıca birçok proje albümde de yer aldı. Bu albümlerde Devran Baba, Dertli Divani, Mahzuni Şerif, Sümmani, Âşık Beyhani, Seyfi Doğanay, Seyfettin Sucu ve Karacaoğlan gibi birçok sanatçının eserlerine yer verdi. "Gurbet Kahrı", "Sürüne Sürüne", "Kara Tellerin", "İnsana Muhabbet Duyalı" ve "Değirmenim Arkım Yok" adlı parçalar albümlerinde ön plana çıkan eserler oldu. Albümün ilk parçası "Güle Yel Değdi" adlı parçanın söz ve müziği albümden bir yıl önce Sivas Katliamı'nda hayatını kaybeden arkadaşı Hasret Gültekin'e aittir. 1 Mayıs 1994 tarihinde albümden yayınlanandı. İkinci parça "Şu Yalan Dünyaya" Pir Sultan Abdal'ın eseridir. Müziğini ise Lütfü Gültekin bestelemiştir. Albümün çıkış parçası olan söz ve müziği Derdiyok Ali'ye ait olan "Türkülerle Gömün Beni" albümde üçüncü sırada yer almıştır.[13] Albümle birlikte video klibide yayınlanan parça listelerde üst sıralara kadar yükselmiş ve halk müziğinin klasik eserleri arasına girmiştir. "Arguvan" adlı uzun havanın söz ve müziği anonimdir. Albümde yer alan tek anonim eserdir. Mahmut Erdal'ın söz ve bestesi olan "Çarelerim" adlı parça albümün ön plana çıkan eserlerinden birisi oldu.

Albümün altıncı parçası olan "Çalı Oldum Gülüm Yok", albümde söz ve müziği Güler Duman'a ait olan tek parçadır. Ön plana çıkan eserlerden birisi olan parça daha sonra birçok sanatçı tarafından yeniden yorumlanmıştır. Yine sözü ve müziği Hasret Gültekin'e ait olan "Hasret Türküsü" adlı parça albümün ilk baskısında Güler Duman '94 (Hasret Türküsü) adıyla yayınlanmıştır. Sadece kaset versiyonunda yer alan bu isim daha sonra ki kaset ve CD baskılarında kaldırıldı. Albümün hareketli parçalarından birisi olan "Bu İkilik Söyle Niye"'nin söz ve müziği Tekin Karadağ'a aittir. Sözleri Virani'ye ait olan "Tellal Başım" adlı parçanın müziğini Güler Duman bestelemiştir. Yine hareketli bir parça olan sözleri ve bestesi Mahzuni Şerif'e ait olan "Aramadı Sormadılar Beni" albümde onuncu sıra yer aldı. Musa Eroğlu'nun bestelediği sözleri Pir Sultan Abdal'a ait olan "Pir Sultanım" albümün CD versiyonunda yer alan son parça olmuştur. Albümün kaset versiyonunda Çetin Akdeniz'in bağlama ile enstrümantal olarak icra ettiği "Ezgi Akşamı" albümde on ikinci parça olarak yer alıyordu. Eserin bestesini albümün yapımcısı Sinan Çetin bestelemiştir. CD versiyonunda ise "Ezgi Akşamı" parçasının yerine sözleri ve müziği Ozan Emekçi'ye ait olan "Ben Derdimi Kime Yanam" adlı parçaya yer verildi.[14] 2010'lu yıllarda dijital platformlarda yayınlanmaya başlayan albümde "Şu Yalan Dünyaya" adlı parça yer almadı.[15]

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzik Süre
1. "Güle Yel Değdi"  Hasret GültekinHasret Gültekin 3:05
2. "Şu Yalan Dünyaya"  Pir Sultan AbdalLütfü Gültekin 3:41
3. "Türkülerle Gömün Beni"  Derdiyok AliDerdiyok Ali 3:15
4. "Arguvan" (Uzun Hava)AnonimAnonim 5:00
5. "Çarelerim"  Mahmut ErdalMahmut Erdal 3:33
6. "Çalı Oldum Gülüm Yok"  Güler DumanGüler Duman 3:48
7. "Ben Derdimi Kime Yanam"  Ozan EmekçiOzan Emekçi 3:40
8. "Hasret Türküsü"  Hasret GültekinHasret Gültekin 3:58
9. "Bu İkilik Söyle Niye"  Tekin KaradağTekin Karadağ 4:38
10. "Tellal Başım"  ViraniGüler Duman 4:10
11. "Aramadı Sormadılar Beni"  Mahzuni ŞerifMahzuni Şerif 4:09
12. "Pir Sultanım"  Pir Sultan AbdalMusa Eroğlu 4:18
13. "Ezgi Akşamı" (Çetin Akdeniz icra etmiştir ve sadece kaset versiyonunda yer almıştır.) Sinan Çelik 1:21
  • Albümde "Ezgi Akşamı" adlı parça sadece kaset versiyonunda yer aldı. CD versiyonuna bu parçanın yerine "Ben Derdimi Kime Yanam" adlı parça konuldu. Dijital platformlarda yayınlanan albümde "Şu Yalan Dünyaya" adlı parçaya yer verilmedi.

Katkıda Bulunanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayımlanma tarihleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Tarih Format Şirket
Türkiye[16] 22 Şubat 1994 Kaset Duygu Müzik
Almanya[17] 4 Mart 1994 Kaset Net Ses
Türkiye[18] 25 Mart 1994 CD Duygu Müzik
Dünya geneli[19] 22 Kasım 2018 Dijital indirme Duygu Müzik

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kasetler ve tirajları". Milliyet. 4 Eylül 1995 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2023. 
  2. ^ "Güler Duman - Kara Tellerin". Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 
  3. ^ "Sivas katliamı kurbanlarını anıyoruz". CNN Türk. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2010. 
  4. ^ "Güler Duman - Türkülerle Gömün Beni". Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2020. 
  5. ^ "Güler Duman - Çalı Oldum Gülüm Yok". sarkisozlerihd.com. Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2022. 
  6. ^ "Hasret Gültekin – Rüzgarın Kanatlarında". Discogs. Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2022. 
  7. ^ "Güler Duman - Güle Yel Değdi". Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2020. 
  8. ^ "Bu akşam İbo'da çok sıkı dostlar çok sıkı muhabbet var". Milliyet. 10 Mart 1995 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 
  9. ^ "Eğlencelikler". Milliyet. 27 Ağustos 1994 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2023. 
  10. ^ "Güler Duman - Türkülerle Gömün Beni". Youtube. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 
  11. ^ "Güler Duman - Misafir Geldim". Discogs. Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2022. 
  12. ^ "Güler Duman '94". Discogs. Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2022. 
  13. ^ "Derdiyoklar İkilisi – Türkülerle Gömün Beni". Discogs. Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 
  14. ^ "Güler Duman '94 ilk CD baskı". Letgo. Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  15. ^ "Güler Duman '94 - album by Güler Duman". Apple Music. Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2023. 
  16. ^ "Güler Duman '94". Discogs. Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  17. ^ "Güler Duman '94, Netses" (Almanca). Discogs (Almanya). Discogs. Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2024. 
  18. ^ "Güler Duman '94 CD". Discogs. Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  19. ^ "Güler Duman - Dost Garip album playlist". Youtube. 22 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024.